Traian Băsescu, vizat în 20 de dosare. Două cauze similare vs a doi președinți a două state românești…

BasescuMOLDOVA-TRANSDNIESTR-VORONIN-SMIRNOV

Imunitatea Președintelui unui stat nu mai este absolută – noi, național-liberalii. creăm precedente și la CEDO, ce pot servi și pentru o cauza vs Băsescu… 

Un caz similar celui al parlamentarei Gabriela Firea vs Traian Băsescu, pe când acesta era în funcția de Președinte al primului stat românesc, a fost în R.Moldova – cazul ex-parlamentarei Vitalia Pavlicenco, președintele PNL.md, vs liderul comunist Vladimir Voronin, când era Președintele celui de-al doilea stat românesc. Justiția naționala nu a admis cauza pentru examinare pe motivul imunității Președintelui, însă la CEDO, după 8 ani, i s-a făcut dreptate președintelui PNL.md – CEDO a instituit o nouă practică judiciară pentru asemenea cazuri, în sensul că justiția națională TREBUIE să examineze asemenea cauze – să vadă dacă Președintele unui stat a făcut declarații denigratoare la adresa cuiva în exercițiul funcțiunii sau nu. Deci, Curtea Constituțională a României a pronunțat o decizie în cauza Gabriela Firea vs Traian Băsescu înaintea precedentului creat de Vitalia Pavlicenco vs Vladimir Voronin. Curtea Constituționala a României a dispus netragerea la răspundere a lui Băsescu, deoarece se prevala de imunitate ca Președinte. Însă dosarul Gabrielei Firea putea fi admis pentru examinare chiar și când Basescu era Președinte, deoarece imunitatea Președintelui nu este absolută. A se vedea toate detaliile despre această hotărâre-precedent a CEDO aici:

http://www.pavlicenco.md/2014/12/02/comunicat-de-presa-in-legatura-cu-dosarul-pavlicenco-vs-r-moldova-in-cauza-vp-vs-v-voronin-castigat-la-cedo/

http://www.pavlicenco.md/2014/12/05/imunitatea-presedintelui-unui-stat-nu-poate-fi-absoluta-cream-precedente-si-la-cedo 

Vitalia Pavlicenco

Traian Băsescu, rămas fără imunitate după încheierea mandatului prezidenţial, ar fi vizat în circa 20 de dosare penale. Ultimul dosar care îl aşteaptă pe Băsescu este legat de o retrocedare pe care acesta a aprobat-o pe vremea când era primar al Capitalei.

Pe 7 noiembrie 2014 o oarecare Marinela Axan a depus la Curtea de Apel Bucureşti o plângere penală în care reclamă faptul că imobilul în care locuieşte a fost retrocedat ilegal şi îl acuză pe Traian Băsescu că, aprobând retrocedarea, se face vinovat de abuz în serviciu contra intereselor publice. Totodată, Axan cere procurorilor să verifice temeinicia actelor care au justificat retrocedarea. Aceasta este a doua plângere penală împotriva fostului preşedinte formulată de către Mariana Axan. Prima a fost depusă în 2010, însă procurorul de caz a emis o ordonanţă de neîncepere a urmării penale.

Citeşte şi Dosarul în care TRAIAN BĂSESCU este acuzat de ŞANTAJ, redeschis de procurori

http://www.romaniatv.net/dosarul-in-care-traian-basescu-este-acuzat-de-santaj-redeschis-de-procurori_192556.html

Pe de altă parte, ordonanţa lăsa deschisă posibilitatea reluării cercetărilor după încheierea mandatului prezidenţial al lui Traian Băsescu. „În cauză nu pot fi efectuate cercetări penale datorită imunităţii, dar la solicitarea persoanelor interesate direct, se pot relua cercetările după încheierea urmării penale„, se arată în respectiva ordonanţă.

Săptămâna trecută, procurorul general Tiberiu Nițu a anunțat că a cerut tuturor instituțiilor din subordine o situație a dosarelor cu privire la fostul președinte Traian Băsescu.

„Ieri am dispus să se întocmească o astfel de situație și am solicitat Secției de urmărire penală, Direcției Naționale Anticorupție, Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată să ne comunice o situație a tuturor dosarelor”, a declarat Tiberiu Nițu la sediul Consiliului Superior al Magistraturii.

CITEŞTE ŞI Procurorul general a cerut o situaţie a dosarelor care îl vizează pe Traian Băsescu

http://www.romaniatv.net/procurorul-general-a-cerut-o-situatie-a-dosarelor-care-il-vizeaza-pe-traian-basescu_194022.html#ixzz3ObItyWVB

La sfârșitul lunii decembrie, procurorii Parchetului General au reluat urmărirea penală în dosarul în care senatoarea PSD Gabriela Firea a făcut plângere împotriva lui Traian Băsescu pentru șantaj.

„În conformitatea cu dispoziţiile Codului de Procedură Penală s-a dispus reluarea urmării penale, in rem, cu privire la faptă. Urmărirea penală a fost reluată exact din punctul în care a fost suspendată. Procedural, nu sunt dispoziţii exprese în acest sens, audierile pot fi şi înainte de începerea urmării penale”, declara Tiberiu Niţu, procurorul general al României.

http://www.romaniatv.net/o-noua-plangere-penala-impotriva-lui-traian-basescu_194854.html

Loading Facebook Comments ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *