Nu doar despre Butmalai

aanalist

Poza de pe Facebook. Ce credeti despre ea?

ButmalaiMoartea lui Butmalai a venit ca o pata neagra pe falsa victorie a falsilor proeuropeni. Dumnezeu sa il odihneasca in pace.

Nu am avut relatii mai strinse cu Ion Butmalai, ca si cu nimeni din cei ajunsi la guvernare dupa comunisti, veniti pe sloganurile “Moldova fara Voronin”, “Moldova fara comunisti”.

Insa am remarcat citeva lucruri care ma fac sa nu tac.

Si e bine sa le spun, pentru a servi de invatatura celor ce se lasa folositi de sefii adulati sau celor care – daca accepta sa faca aceasta -, trebuie sa fie gata si pentru tradari.

Eu am trecut prin asta…

L-am contactat pe Ion Butmalai de vreo doua ori in legatura cu unele presiuni ale guvernantilor pe membri si simpatizanti ai PNL din Cahul. Aveam impresia, la vazul prestatiei sale publice, ca e un om rigid si ca avea sa imi vorbeasca mai dur, insa m-am inselat. Dialogul a fost, de fiece data, pe un ton respectuos. A incercat sa faca ce a putut si el, si alti colegi ai sai din PLDM, insa lucrurile nu s-au terminat bine cu presiunile, dindu-se vina pe PD…

Dupa ce s-a zvonit ca nu mai e acceptat pe lista la PLDM, lucru pe care, am inteles, il cam simtea, am avut, cu niste colegi, la sediul PNL, citeva intilniri cu Ion Butmalai. Ultima nu a mai avut loc, dar nu din vina noastra.

Ce am inteles eu din ce am mai auzit si citit.

Ion Butmalai, intr-adevar, a lasat mai multor oameni impresia ca fost activ si acid, critic si vocal, mai ales la inceputul mandatului, nu doar raspunzind imboldurilor si nemultumirilor sale din interior, dar si pentru ca parea mai devotat sefului de partid. Cind Vlad Filat lupta contra lui Vlad Plahotniuc, toate trompetele propagandistice il acompaniau si il stimulau “sa mearga pina la capat”, spre a deveni politicianul “namber one”. Toate mediile controlate, afiliate, din voluntariat ori alte ratiuni, criticau, si ele, acerb oponentul, care, conform patronului, prezenta un pericol mai mare decit comunistii.

In acea perioada, noi, national-liberalii, suparati pe politicianul Filat, ca reprezentant al Clanului Lucinschi, pentru atitudini incorecte fata de PNL, l-am criticat mereu din acest punct de vedere, nu pentru ce a deturnat, pentru bogatiile dobindite numai el stie cum, ca noi nu avem date si probe. Am vorbit si de contrabanda de tigari de la frontiera, controlata de seful de vama de PLDM, de grandomania si declaratiile lui Filat contra unionistilor.

Amicii lui Filat ne tot sugerau sa il critic si pe Plahotniuc, de parca PNL are Procuratura, justitia la cheremu-i, CNA si CNI sau grupuri de investigatii jurnalistice si decizii de judecata condamnabile, ca sa ne luam de piept cu potentatii zilei sa o patim la batrinete ca Sergiu Mocanu, fiecare alegindu-si soarta…

Apoi Filat s-a impacat cu Plahotniuc. In folosul cui a fost aceasta impacare – asemenea aprecieri sunt vehiculate si de unii amici ai lui Filat, care – dupa marea impacare dintre doi Vlazi – au bagat nasul mai departe si nu stiau cum sa iasa din situatia penibila in care i-a bagat Filat. Dar au tacut, pentru ca interesul si plicul inched la toti gurita.

Noi nu am nimerit in aceasta situatie penibila pentru propagandistii lui Filat, alias “marii analisti verzi”, pentru ca nu ne bagam in borsul puturos al potentatilor zilei. Ca toti sunt de-o teapa…

Iar Butmalai a fost naiv si zelos. Dupa care, cind a venit marea impacare, de el nu a mai fost nevoie. Si a fost sacrificat. Nu cunosc, dar presupun ca Plahotniuc, despre care se spune ca si-a infiltrat persoane loiale sau cu frica de el si la PCRM, si la PLDM, nu mai spun de PD, se crede pe cal, iar ortodoxalii din aceste partide au avut de pierdut in plan personal, in loc sa fie apreciati de sefii lor politici.

Astfel, lasa impresia ca Leanca a fost impins sa “purifice” lista PLDM nu numai de catre factori ai UE, dar si de Vlad Plahotniuc. Cel care ii demonstrase lui Filat ca premierul sau vine la apel, in 15 minute, cu sufletul la gura, in fata Patronului, aratindu-i sefului “lib-dem-ilor” cine e, cu adevarat, sefu’ lu’ premieru’ … Si, iata, printre cei eliminabili din lista a nimerit si Ion Butmalai. Iar Filat – probabil nu doar demoralizat, dar si speriat inainte de alegeri, – s-a lepadat usor de ortodoxali, fapt ce l-a ranit pe Ion Butmalai.

Eu cred ca vor intra la guvernare comunistii, nu PL. Asta pentru ca actualele grupari din PD si PLDM nu vor sa se aseze in functii pe numai doi ani, ci pe patru. Si pentru aceasta e nevoie de alegerea unui Presedinte dupa Timofti. Iar pentru aceasta va fi nevoie de comunistii deratizati de ortodoxalii gen Tkaciuk, Petrenco, Petcov si Muntean, care degeaba si-au rupt vocile si nervii in acesti ani contra “eurounionistilor”… Au fost debarcati si ei ca sa fie Fractiunea comunista buna de coalizat cu falsii proeuropeni si, daca ne uitam mai bine, acum nu e o mare diferenta intre deputatii PD, PLDM si PCRM. Iar dupa patru ani, se vor mai gasi PR-uri pentru a se recistiga alegerile.

Acest articol nu e despre Butmalai. Tragedia cu acest deputat, care a spus ca vorbim limba romana si suntem romani, care era, la sigur, si unionist, este o lectie foarte trista pentru politicienii care vor sa fie principiali. Da, e clar, ranit, frustrate si debarcat, dupa ce i-a fost devotat lui Filat, iata ca Ion Butmalai vroia sa spuna intr-o conferinta de presa mai multe lucruri foarte curioase. Dar nu a apucat, spre bucuria vizatilor…

Desigur, este suficienta lume care a fost suparata pe Butmalai la Cahul, ni s-a spus. Din pacate, dupa 2009, cind au venit postcomunistii, nu am vazut altceva decit practici comuniste si raidere, intoleranta si declararea altor partide drept “dusmani ai poporului”. Mai e mult pina va fi altfel.

Cind spuneam ca am trecut prin practicile proaste de partid, am avut exact doua cazuri – caci si doua mandate de deputat am avut – de a rezista in fata a doua incercari ca, dupa o munca enorma, sa fiu debarcata chiar de sefii echipei de pe lista de deputati. Insa faptul ca am fost, prin munca mea, de neneglijat si ca l-am avut alaturi pe Cel de Sus au facut sa nu cistige cei ghidati de alte interese, nedrepte. Insa am tras clar concluzia ca cel zelos, harnic, principial si vertical este pedepsit, ca devine mai expus… A fost si cazul lui Ion Butmalai.

T ocmai de aceea e cazul sa fie alesi deputatii pe circumscriptii. Desi nici pe acestia nu ii poate proteja nimeni de rafuiala fizica.

In Republica Moldova au inceput ca cada secerati deputatii. E un semn foarte rau. Si nu stiu daca lucrurile nu vor merge din rau in mai rau.

Iar aceasta evolutie spre mai rau e si o mare pedeapsa de la Dumnezeu pentru lasitatea, ticalosia, oportunismul, conjuncturismul si invidia unor pretinsi intelectuali, care nu mai pot indruma corect societatea, ci stau la cheremul marilor corupti ai momentului…

Vitalia Pavlicenco

N.n. In acest articol nu am scris nimic despre lib’rali. Ei isi scriu – si fara de noi – istoria fariseica si rusinoasa, chiar ajutati din gros sa sara pirlazul. 

Loading Facebook Comments ...

3 Comments

Add a Comment
 1. Intelectualitatea este capturată politic: AȘM cu PDM, USM cu PLDM, Uniunea Compozitorilor cu PLDM, Uniunea Teatrală cu PLDM, Uniunea Jurnaliștilor cu PLR, Uniunea Artiștilor Plasticii…

 2. Importanta vitala!In atentia Procuraturii Republicii Moldova

  Noi spioni FSB,care atenteaza la securitatea nationala prin actiuni teroriste cu bomba,si atacuri armate.
  Raisa Gherasimic,medic din Chisinau, a fost auzita de un pacient,vorbind ca are legaturi cu Partidul Patria,si organizatia terorista Antifa,si ca o parte din arsenalul militar,grenade si mitraliere,au fost adapostite la domiciliul dansei,si la cabinetul medical.

  Ca are o relatie speciala cu Renato Usatii si si Evgheni Sveciuk,mergand adesea la Tiraspol pentru a primi informatii,despre momentul cand sa actioneze,pentru eliberarea din inchisoare a membrilor Partidului Patria,arestati legal de Procuratura Republicii Moldova,pentru activitati teroriste.

 3. Госпожа Павличенко,
  Ваша статья очень понравилась, прочитала на одном дыхании, как завлекательный детектив

  Сделала вывод: всякое добро НАКАЗУЕМО.
  В том числе ЧЕСТНОСТЬ, ПРЕДАННОСТЬ и ПОРЯДОЧНОСТЬ.

  P.S. Интересно, ваши однопартийцы из PNL тоже такого же мнения?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *