DPN a PNL a adoptat o Hotărâre privind imuabilitatea valorilor național-liberale în stânga Prutului

Hotărârea Delegației Politice Naționale

cu privire la imuabilitatea valorilor național-liberale în stânga Prutului

pnl-pt-unirePartidul Național Liberal din Republica Moldova se revendică, istoric, de la Partidul Național Liberal fondat în România pe 24 mai 1875, care a activat și între Prut și Nistru, în perioada interbelică.

PNL s-a constituit, în stânga Prutului, în anul 1993, ca organizația Chișinău în cadrul Filialei PNL-Iași din România, evoluând spre alte formule politice urmare a modificării legislației în al doilea stat românesc și răspunzând imperativului de coagulare a forțelor anticomuniste.

În titulatura PNL sunt îngemănate două concepte – ”național” şi ”liberal”.  “Naţional” înseamnă – și acum, în stânga Prutului, – recuperarea identitară, prin întregirea Statului Român în atributele suveranității şi dezvoltării sale economice, culturale, educaționale. ”Liberal” a exprimat mereu natura regimului politic și social–economic, bazat pe proprietate şi libertate, prin căutarea continuă a echilibrului în societate. Este chintesenţa a două curente de gândire politică, din care s-a edificat Statul Român modern, contopite în ideologia şi practica PNL care, după 1866, au însemnat Modernizarea și Reîntregirea României.

Partidul Național Liberal promovează, conform Programului său, imperativul omogenizării politice a spațiului de pe cele două maluri ale Prutului, ca o premiză pentru înfăptuirea obiectivului major de unitate națională a românilor, prin reunificarea celor două state românești.

PNL a salutat Amendamentul Quintus, adoptat de Congresul PNL din România, care stipulează că denumirea, identitatea, tradiţia istorică şi unitatea sunt valori imuabile ale partidului – prevedere introdusă în Statut în contextul negocierilor și fuziunii dintre PNL.ro și PDL.ro.

În acest scop și având în vedere procesul de consolidare a segmentului național-liberal în societatea din Republica Moldova, prin extinderea numărului de sprijinitori ai acestui curent de gândire, Delegația Politică Națională a PNL statuează:

  1. Denumirea, identitatea, tradiţia istorică și obiectivul de refacere a unității naționale românești ale Partiului Național Liberal se declară valori imuabile și nu se modifică în procesul de negocieri pentru coagularea forțelor naționale.
  2. Delegația Politică Națională înaintează Comisiei de Statut pentru viitorul Congres al PNL propunerea privind consfințireaa, în Statutul PNL, a valorilor național-liberale drept imuabile.
  3. Național-liberalii promovează Reîntregirea neamului, după care PNL din stânga Prutului se va contopi în PNL-ul din întreg spațiul românesc.

Delegația Politică Națională a PNL,

Chișinău, 13 decembrie 2014

Declarația PNL în legătură cu alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014

De la refondare, în a treia formulă, în anul 2006, PNL a promovat integrarea europeană a celui de-al doilea stat românesc prin instrumentul Uniunii Interstatale Republica Moldova-România, când primul stat încă nu devenise membru al UE. După aceasta, PNL a continuat să militeze pentru obiectivul unionist, ca cea mai scurtă cale de accedere în NATO și UE, – prin Statutul ce consfințește aspirația sacră de unitate națională a românilor.

PNL este format din oameni curați, curajoși și cinstiți, care nu au colaborat cu structuri oculte antinaționale. O asemenea echipă prezintă un pericol evident pentru partidele corupte, cu interese meschine și de înavuțire, ce și-au aruncat întreg arsenalul în lupta electorală, în scopul de a se menține la Putere și de a nu admite accesul în Legislativ al partidelor care au demonstrat verticalitate națională. Condițiile create în alegeri de către oligarhi nu au cadrat cu ideea egalității concurenților electorali, fapt la care a contribuit din plin și presa controlată. 

PNL a participat la două scrutine parlamentare cu listă proprie. Acum, în 2014, i-a avut candidați pentru Parlament și pe cei mai activi membri ai Consiliului Unirii. Din păcate, o serie de factori – pe lângă cei menționați – au favorizat grupările ce nu agreează românismul, la fel ca și toate instituțiile statului, ”motivate” de menținerea vectorului european, identificat – abuziv și nedrept -, doar cu grupările corupte de la guvernare.

PNL a propus, înainte de alegeri, diverse blocuri electorale, însă potentații zilei și sateliții lor au preferat deturnarea rezultatelor votării și redistribuirea celor 16 la sută din opțiuni, exprimate, practic, împotriva guvernării. Pe puțini îi interesează adevăratul rezultat al alegerilor, sacrificat pe un altar fals proeuropean, în favoarea celor ce nu sunt promotori ai integrării europene, ci ai regimului vicios din societate.

PNL rămâne fidel obiectivului unionist – unicul de natură să ne scoată din depresia social-politică ce a condus la absenteismul de protest contra celor ce au dirijat societatea în ultimii cinci ani.

Totodată, în preajma alegerilor locale, dar, eventual, și a unor alegeri anticipate, național-liberalii răspund apelurilor de consolidare a forțelor naționale și îndeamnă partidele ce nu depind de grupările oligarhice și se pretind naționale, la un dialog responsabil, pentru consolidarea segmentului unionist – unicul ce propune curajos scurtarea drumului spre UE prin unificarea cu România și unicul ce poate conduce la fortificarea unui PNL ce nu va deveni niciodată clona partidelor corupte de la guvernare.

Delegația Politică Națională  a PNL,

Chișinău, 13 decembrie 2014

Loading Facebook Comments ...

2 Comments

Add a Comment
  1. Sa se faca Unificarea Partidului Naţional Român şi activitatea sa pentru întregirea României!
    Obiectiv principal, apărarea drepturilor românilor de pe teritoriile ocupate!

  2. Această ţară,pe nume Rpublica Moldova, e divizată în două; Moldova hoţilor, corupţilor, agramaţilor, tupeistilor… si Moldova oamenilor cinstiţi, muncitori, pregatiţi, integri, capabili, tineri si destepţi. Suntem dezamagiţi, obositi, paralizaţi in plan politic, menţinuţi in aceasta stare de inerţe, in mod premeditat, de clasa politica, mulţumita de faptul ca noi am incetat sa mai reactionam si nu facem decat sa ne vedem de treaba noastra si sa ne platim cuminţi taxele, mulţumindu-ne sa ne plangem si sa injuram. Însă cel mai grav e că am devenit spectatori la ceea ce ni se intampla ,nu ne mai revoltăm ba chiar scuipăm pe soarta noastră şi luăm drumul pribegiei.N-ar fi oare mai raţional să luptăm pentru UNIREA cu România aşa cum au făcut-o nemţii, şi să hotărâm soarta acestui neam odată şi pentru totdeauna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *