PNL îi felicită pe toți cu ocazia Zilei Naționale a României

522079_203282833131822_814097648_n-300x300Astăzi e 1 Decembrie – Ziua Națională a României. Partidul Național Liberal este mândru că național-liberalii, de-a lungul zbuciumatei istorii a României, au fost cei care au înfăptuit Marile Uniri. Exact pornind de la această glorie a național-liberalilor, PNL adresează tuturor românilor un mesaj de unitate națională – unicul valabil pentru a reface – pe ambele maluri ale Prutului – un spațiu comun românesc – reîntregit spiritual, cultural, social, economic și politic.

PNL constată, cu mult regret, că manipulările proeuropene, dar și antiunioniste din partea partidelor parlamentare corupte și-au făcut efectul și în alegerile parlamentare din 30 noiembrie. Victoria la limită, cu unele semne de întrebare, în fața forțelor revanșarde proruse, nu e bazată deloc pe o încredere fermă a populației în forțele necomuniste votate, dar este o ultimă speranță de avansare spre un spațiu mai democratic.

Lipsa unui pluralism politic autentic și de idei ține R.Moldova în loc și temerile serioase – privind dezamăgirile ce pot surveni urmare a luptei clanurilor oligarhice recocoțate la Putere prin minciună, bani murdari și pomeni electorale, – sunt îndreptățite.

Partidul Național Liberal le mulțumește tuturor sprijinitorilor săi în acest scrutin, îi cheamă să fie optimiști și să își facă adepți în aspirația de unitate națională pe cei mai demni români și alogeni loiali ideii unioniste, și adresează tuturor cele mai frumoase urări cu ocazia Zilei Naționale a României.

Partidul Național Liberal,

1 decembrie 2014

Loading Facebook Comments ...

14 Comments

Add a Comment
 1. Vă felicităm cu sărbătoarea de astăzi, dar şi cu victoria de ieri a „roşilor”,datorită contribuţiei modeste a Dstră. Dodon să Vă ajute în continuare! Aşa cum l-aţi ajutat şi Dstră pe el! Înţelegem că sunteţi satisfăcută şi bucuroasă şi Vă dorim să Vă prefaceţi în continuare că ţineţi la cest popor…

 2. Ha ha … ati sters toate comentariile precedente …
  Vai de capul dumneavaostra …

 3. Cum s-a ajuns sa se streoare Dodonel si cu ai lui, cum s-a putut intimpla asta!? Sa vedeti ce trasnai o sa faca Dodonel cu rusii lui!?

  Cum dracu să vrei cu Rusia? Cum să refuzi modernizarea europeană? Cum să dai cu piciorul într-o şansă unică, istorică? Stimați moldoveni, voi vă daţi seama de ceea ce faceţi şi unde vreţi să mergeţi? Voi chiar nu puteţi face deosebirea dintre spaţiul rusesc şi cel european?! Chiar nu vă povestesc rudele cum se trăieşte în ţările din Uniunea Europeană? Şi nu vorbesc doar de capitalele europene, ci de suburbii, orășele mici din Spania, Italia, Germania. În comparație, Rusia este oarecum civilizată şi extrem de bogată doar în Moscova și în alte câteva orașe mari. Cu cât te îndepărtezi de matuşka Maskva, cu atât mai mult vezi sărăcia extremă a Rusiei. Dragi moldoveni, ce o fi cu voi? Încercați doar să vorbiţi româneşte în Moscova şi aveţi şanse mari să fiţi bătuţi măr de ultranaţionaliştii ruşi. În schimb, “norocul” de a lua în cârcă vreo două castane într-o ţară europeană este mic. Oricum o întorci, cetățenii din Uniunea Europeană sunt mai civilizați, mai de bun simț, mai bine crescuți decât rușii. Cu Uniunea Europeană, nu există termen de comparaţie.

 4. Citiţi, scrisoarea integrală a Ramonei Strugariu, cu ocazia Zilei Naţionale.

  „La mulţi ani, România!

  Draga mea, astăzi îţi scriu ţie, îţi scriu ca celui mai aproape şi drag prieten, ca celui de care ţi-e dor în fiecare secundă,pe care o simţi cum trece, atunci când eşti departe, prin toate măruntaiele tale, îţi scriu ca şi cum nu mi s-ar mai fi întâmplat nicicând să stau faţă în faţă cu o epistolă de dragoste, iar acum revărs pe hârtie toate lucrurile de care e plin sufletul meu.

  Îţi scriu despre noi, că suntem bine, că ne trezim dimineaţa, devreme, gândindu-ne la tine şi la cei de acasă. Să nu-ţi faci griji, suntem puternici şi hotărâţi, suntem întregi şi liberi, suntem trecuţi prin de toate, poate că marea noastră slăbiciune eşti tu, dar asta nu poate decât să ne motiveze să continuăm ce am început. Vrem să le promitem celor care au făcut din tine o ţară a oamenilor trişti şi îngânduraţi, care îşi măsoară paşii şi, uneori, vorbele, cu teamă să nu-şi piardă un loc de muncă sau să le facă rău celor dragi, că vor purta pe umeri toată responsabilitatea furtului, incompetenţei, nepăsării şi umilinţei la care te-au supus, până la ultimul lor gest.

  Au făcut o greşeală, domniile lor. S-au năpustit în această ecuaţie cu multe necunoscute, numită politică, fără să-i cunoască etimologia. Au transformat-o într-un joc al intereselor personale, al minciunii şi demagogiei, al dosarelor de corupţie şi trafic de influenţă, al dispreţului faţă de tine. Au uitat, sau poate că n-au ştiut niciodată, că zoon politikon suntem noi, cei pe care pretind că îi reprezintă. Noi, animalele sociale preocupate de bunul mers al cetăţii. Ce aţi sperat, stimate domnule prim-ministru, stimaţi guvernanţi? Să ne comportăm conform unei jumătăţi de definiţie? Să credem orbeşte discursuri populiste pline de promisiuni despre pensii? Să ştiţi că noi, toţi, nu trebuie să facem politică – în sensul pe care îl daţi dumneavoastră termenului – ca să ne pese de această cetate, care se numeşte România, nu Dubai, nici Beijing. E suficient să dăm dovadă de bun simţ şi de civism, aşa cum am făcut-o la aceste alegeri. E suficient să ne intre în sânge, ca spălatul pe dinţi, dimineaţa. Să ne-o scriem pe oglinzile de la baie: CIVISM = atitudine, reacţie, devotament de care dă dovadă un bun cetăţean. Civismul şi politica merg mână în mână, stimaţi domni, sunt lucruri care se învaţă în manualele de educaţie civică, nu la doctorat. Mai mult decât atât, civismul (sau absenţa lui) clădeşte istoria politică, să nu care cumva să uitaţi!

  Îţi mai scriu, România, pentru că ai un preşedinte nou, pe care l-am ales împreună, cu sufletul deschis spre mai bine. Lui vreau să-i adresez aceste cuvinte, în zi de sărbătoare a ţării pe care o reprezintă acum. Domnule Preşedinte, mi-a rămas în minte, acum câţiva ani, un titlu de carte care e cutremurător, „Bulversarea valorilor”, o premoniţie, la vremea aceea, care s-a adeverit cu vârf şi îndesat. Îndrăznesc să afirm, în mod public, în numele încrederii pe care v-am acordat-o, că titlul mandatului dumneavoastră (şi, poate, al unei alte cărţi) ar trebui să fie Restaurarea valorilor. Vă propunem această deviză a programului dumneavoastră politic. Vă rugăm să începeţi cu oamenii care, prin numire, se pregătesc să vă fie aproape, să continuaţi cu statul de drept şi principiul separaţiei puterilor în stat, cu structura Guvernului României şi modelul politic pe care îl afişează cel care conduce (încă) acest guvern, cu principiile organizării şi funcţionării Parlamentului şi, mai ales, cu cine, dintre cei aflaţi acolo, ne reprezintă cu adevărat. Pentru că cei vizaţi în dosare penale sau, mai grav, infractori condamnaţi (unii eliberaţi, deja, sau în curs de eliberare), care deţin în acest moment demnităţi şi funcţii publice nu ne reprezintă, domnule Preşedinte. Vă rugăm să susţineţi apelul pe care îl adresăm tuturor celor care sunt implicaţi politic (indiferent de partid) şi târăsc după ei cazuri grele de încălcare a justiţiei, tuturor celor care îşi dispreţuiesc cetăţenii, celor care aduc prejudicii, nu beneficii, fiecăruia dintre noi şi imaginii ţării pe care se bat cu pumnul în piept că o apără şi că îi fac numai bine: să plece! Să aibă eleganţa unui gest nobil precum demisia şi să-şi asume responsabilitatea faptelor lor!

  În sfârşit, îţi scriu, draga mea, în numele bunicilor mei, care nu mai sunt printre noi, şi al fiului meu, care zâmbeşte lângă mine, în timp ce aşez aceste rânduri, şi îmi spune că îi este dor de zăpadă şi de România. Bunicul soţului meu – unul dintre bunicii de care vreau să-ţi vorbesc – a fost prizonier de război, în Siberia, timp de 10 ani. Un an şi jumătate şi l-a petrecut legat de o scândură, cu coloana vertebrală ruptă. L-au crezut mort la început, dar a supravieţuit datorită căldurii provenite de la mormanele de cadavre din jur. Când a revenit în ţară, după 10 ani, l-au luat nişte oameni de mână şi l-au dus să-i arate crucea lui, din cimitir, fiindcă nimeni n-ar fi crezut, vreodată, că se va întoarce. Un singur lucru l-a ţinut viu, acolo: dragostea pentru tine. Nu te-a urât niciodată pentru tot ce a suferit, ba, dimpotrivă, te-a iubit până la ultima suflare şi a luptat într-un război, ca să te apere. Bunicul meu, tatăl mamei mele, a fost dat afară din şcoală la 14 ani, pe motiv că era fiu de chiabur, a muncit pe şantiere, în frig, tot de la vârsta aceea. Nici el nu ţi-a purtat pică, nu ţie, doar comunismului şi minciunii. Ultimele cuvinte pe care le-am auzit de pe buzele lui au fost ‘vă rog să mă duceţi acasă’.

  Acasă, ţară dragă. Vocile multora dintre noi s-au făcut auzite,de departe, de pe alte meleaguri, atunci când am spus că vrem să ne luăm ţara înapoi. M-am gândit mult şi cred că, de fapt, noi n-am stat lipiţi de cabinele secţiilor de vot, n-am ieşit în stradă ca să te luăm înapoi. Unde să te luăm ? Tu eşti bine acolo unde eşti, cu munţii şi marea ta, cu oamenii tăi liberi şi frumoşi, care ştiu să lupte pentru valori şi care au învăţat despre tine mai mult decât cei care vorbesc în numele tău, fără să te cunoască. Nu, noi am stat precum nebunii în ploaie şi frig ca să ne iei tu înapoi. Ca noi, sau măcar copiii noştri, să se poată întoarce acasă. Acasă aşa cum numai noi ştim că poţi tu să fii.

  La mulţi ani, România ! Să fii binecuvântată şi demnă, aşa cum ţi se cuvine. Îţi promitem să te ocrotim, până la capăt”.

 5. Ceea ce ati scris pe blog in ziua alegerilor ,o stire deja veche v-a aruncat iar valul dupa care va ascundeti. In momentele cheie actionati in favoarea Rusiei. Acum inteleg ca jocul d-voastra este cunoscut celor care sunt cu adevarat proromani.

 6. CRONICA UNIONISTĂ SĂSEASCĂ:
  –––––––––––––––––––––––––––––
  1.
  Biblioteca Naţională din Chișinău,
  Expoziţia – Generaţia Basarabenilor în timpul Marii Uniri cu România din 1918 !
  2.
  Duminică, 30 Nov.
  Alegeri Parlamentare Europene Unioniste în Rep. Moldova
  3.
  Luni, 1 Decembrie, Prima Vizită la Chişinău
  a Noului Ministru Romăn de Externe Bogdan Aurescu
  4.
  Luni, 1 Decembrie, orele 14.45, Chişinău,
  în faţa Liceului Gh. Asachi, apoi în faţa Ambasadei României,
  Acțiunea-2012 şi umbrelele tricolore unioniste !
  5.
  Luni, 1 Dec. orele 16, Teatrul Ginta Latină
  /din spatele Parlamentului din Chișinău/
  O Manifestare şi Concert Unionist organizat de Platforma Unionistă Actiunea2012
  6.
  Marți, 2 Decembrie, orele 15, la Muzeul de Arte din Chișinău-
  Vernisajul Expoziției Unioniste Drumul spre Înălțare
  în prezența pictorului Liviu Nedelcu din Bacău
  7.
  Sâmbătă, 6 Decembrie, de Ziua Sfântului Nicolae si cu Luna Plina,
  Teatrul pentru copii „Ţăndărică„ din Bucureşti
  soseşte la Chişinău cu spactacolul „Fata Babei şi Fata Moşneagului„ de Ion Creangă
  în Sala Mare a Filarmonicii la orele 11 şi orele 16.
  tel. 022.22.27.34. sau 068.68.14.04.
  ––––––––––––––––––––––––––––
  Vă Poftim Union-ește!

 7. PRELUAREȘ
  –––––––––-
  mde… spune:
  1 decembrie 2014, la 08:08

  deci cum d. Pavlicenko rezultatele preliminare, unde va sunt cele 5% ?
  procese verbale prelucrate: 87.70%
  Partidul Naţional Liberal 5,328 voturi = 0.4%

  Unde va sunt multimea de sustinatori ? de ce nu recunoasteti ca sunteti varza si nu aveti sustinere ? de ce bateti si ati batut continuu in unicul partid pro-romanesc care este in parlament ducand la dispersarea si mai mare a electoratului pro-romanesc?
  Cand ranza dvstr. se va micsora si va fi un pic mai sanatoasa in idei ?
  –––––––––––––
  un roman basarabean.

 8. sa va fie rusine ca sinteti numai buna de gura, in rest dezbinati electoratul. Chiar si matusa Frivonia de la tara, cu 4 clase romanesti sau chiar ca mama mea care a mers 4 ani in clasa intii, neavind ce incalta odata cu venirea frigului, isi dau seama ca din cauza partidutelor ca al DVS nu v-om iesi de sub ocupatia rusilor. Cind se hotaraste soarta acestui popor nu puteti lasa rinza mai moale si sa va uniti toti cu ginduri frumoase pentru acest micut pamint si pentru viitorul nepotilor???

  Cu 3 saptamini inainte de scrutin am fost la tara si stind de vorba cu oameni deja in virsta, toti mi-au spus unanim, v-om vota numai cu aceste 3 partide care au sansa sa treaca si sa ne duca in uniunea europeana. Straniu, oameni care toata ziua stiu de muncile cimpului, seara cad obositi de virsta si de munca dar gindesc cu capul. Matale, cu atita carte chiar nuvezi cu 5 pasi in fata? sau de bine ce iti este te vreai desteapta?? Maaare pacat

 9. LA URMATOARELE ALEGERI, PARTIDUL LIBERAL NU ARE VOIE SA CANDIDEZE. La fel si partidul liberal reformator. rusi, gagauzi, ucrainieni, mereu si acum voteaza 70-80% cu partidele pro rusia, anti europene. Ne uitam dupa localitatile unde sunt ei majoritari.

 10. Oricum acum cele patru partide si alianta PRO RUSIA au acumulat 46-47% din voturi.

 11. PT. Ion,

  înțeleg să fiți indeciși când trebuie să alegeți între România și Rusia. Manipularea la care ați fost supuşi de sute de ani v-a spălat creierii şi nu o să acceptați nici picuraţi cu ceară România. Pot să înţeleg, deși nu sunt de acord. La fel pot să înțeleg și nesecata forță electorală a comuniștilor. Partidele așa-numite democrate nu au convins oamenii că sunt corecți, că vor să schimbe Moldova. Dimpotrivă, ei au demonstrat cu vârf și îndesat că politicianul moldovean are aceeași mamă, foamea de bani. Așa că nu mă miră faptul că 39 la sută dintre moldoveni au votat comuniștii. Dar, fraţilor, aici nu vorbim de România sau de comuniști, ci de Uniunea Europeană.
  De ce, pielea lui Dodon, nu vreţi în Uniunea Europeană? Asta chiar mă depăşeşte. Oare moldovenii vor în continuare să meargă la veceu în fundul curții? Moldovenii vor în continuare corupție? Moldovenilor le place infrastructura rutieră, de fapt, lipsa ei? Moldovenii vor în continuare școli care să prostească și spitale care să omoare? Da? Atunci alipiți-vă Rusiei și am terminat povestea. Poți să-i faci unui popor rău cu forța, dar bine cu forța, niciodată! În loc să mulțumiți și cerului că Uniunea Europeană v-a băgat în seamă, voi faceți nazuri. Sunt de-a dreptul zapacit!

 12. Pt ana-maria

  Nu conteaza cine sunteti. Conteaza ca ati reusit sa votati corupti. Sa va fie de bine. Numai ca deciziile la PNL s eiau colectiv, nu ca la partidele unde cineva bate cu pumnul in masa. Inteleg, e greu sa pricepeti asta, pentru ca ati vazut, probabil, doar altceva. doar ca la noi este asa.

 13. Pt.ana Maria.
  Vă felicit cu Ziua Națională a Romaniei.
  Nu vă supărați, da pentru a face careva concluzii ar fi bine să vă informați despre activitatea partidelor, și apoi să criticați.
  Desigur că între 2 rele e mai bine de ales rAul cel mai mic.
  Faptul că vectorul european nu sa schimbat e bine, da chiar credeți că ăstea vă vor aduce în europa și vă vor salva de influența rusă.
  Vă permiteți să criticați PNL , deși poate nu cunoașteți, că PNL și pe timpul comuniștilor sărbătorea Ziua europei la 9 mai, da actuala guvernare în 2010 la 9 mai au trimis armata moldovei să sărbătorească ziua victoriei alături de armata rușă pe piața roșie.
  PNL luptă pentru limba romînă, pentru unire, da partidele coaliției așa zise proieuropene nu recunosc limba romînă și sînt împotriva la aderarea la NATO.
  Ei da asta la genera. fFceți concluzia DE CE ASTĂZI NICI UN POST DE TV NU A REFLECTAT SĂRBĂTOAREA DIN ROMANIA.
  dE CE ASTĂZI ASA ZIȘII PROROMANI NAU IESIT CU DECLARATII DE FELICITARE CĂTRE TOTI ROMANII INCLUSIV CATRE 450000 DE ROMANI DIN RM, PROBABIL ATI VAZUT LA TV CA ASTAZI AU INVITATO PE V. PAVLICENCO LA TV SA FELICITE ROMANII.
  POATE NAM DREPTATE , POATE CEVA TV A ȘI REFLECTAT ÎNSA EU TOATA ZIUA VAD NUMAI DECLARATIILE ACESTOR 3 LIDERI REFERITOR LA ALEGERI DA DE MAREA UNIRE DIN 1918 AU UITAT, AU UITAT DE CEI 450000 DE ROMANI DIN RM, DA LA 9 MAI EI NU VOR UITA SA NE FELICITE CU ZIUA VICTORIEI.
  ÎNTREBAREA E cărei VICTORIE, A RUSIEI FAȚĂ DE ROMANIA.
  Mulți ani D-stră și încă odată felicitări cu Ziua Națională a Romîniai.

 14. Pt. Catița.
  Aveți dreptate D-na sau Domnisoara Catița.
  Pentru UNIRE a Basarabiei cu ROMANIA au votat 0.4. cam 6000 de adevărați UNUONIȘTI. Cei care nu se tem și nici pe timpul comuniștilor nu se temeau să spună că sînt romani și promoveaza unirea.
  Păi întrebarea de ce o dați Doamnei Pavlicenco undes acele 5 procente.
  Întrebarea trebue adresată celor 450000 de romani din RM , adică aproximativ 15 procente , unde ei sînt, și pe cine ei au susținut.
  E dreptul Dstră să comparați PL ul cu PNL -ul, însă ce fel de proromîn este Ghimpu , dacă el tot timpul critică mesajul PNL de UNIRE și spune , că unirea nici odată nu va avea loc.
  Undei astăzi Ghimpu, de ce nuși felicită cei 450000 de romani din Basarabia.
  E bine că sa format iarăși o coaliție proieuropeană, numai că eu nu cred că PL-l va promova în această coaliție modificarea art 13 din Constituție cu privire la Limba , art 11 cu privire la neutralitate.
  PL-ul a declarat ca vrea în NATO, păi de ce na făcuto cînd a deținut 2 funcții cele mai mari în stat . Credeți că acum va facio cu 12 mandate.
  Personal mam întîlnit cu D-ul Ghimpu în aeroport și lam rugat să unească drepta să nu ne năvălească rusia, Răspunsul lui a fost categoric : NICI ODATĂ CU NIMENI. Și atunci ce pritenții aveți la PNL, dacă Ghimpu cu nimeni nu vrea să se unescă. A dansat 5 ani și va mai dansa vreo 4 ani sub muzicuța care va comandao colegii de coaliție. Apropo ân 2010 cînd armata RM a plecat la Moscova să sărbătorească ziua victoriei alături de armata roșie , Ghimpu deținea funcția de președinte interimar și președinte de parlamant a RM, și a tăcut. Dar acum cu 12 voturi și fără funcții credeți că va promova ideile naționale , proromîne, pronato. Vă aduc aminte peste 4 ani, că ce a promovat el în acești 5 ani ați uitat.
  Să dea Domnu să nam eu dreptate și să aderăm la NATO, să modificăm constituția art 13, să ne integrăm în europa, să înfăptuim unirea cu Ghimpu Filat și Lupu fără PNL. Atunci îmi voi cere scuze. Da cam nu cred . Da Dstră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *