Declarația PNL din Republica Moldova în legătură cu alegerile prezidențiale din România

sigla_butonlPartidul Național Liberal din stânga Prutului salută mobilizarea nemaivăzută a românilor moldoveni în turul doi al alegerilor prezidențiale din România, chiar dacă s-au implicat partide parlamentare corupte ce acceptă, totuși, poziția național-liberalilor, că ”integrarea în Europa se poate face doar prin România”.

Spre deosebire de acum 10-15 ani, când românii moldoveni se temeau să se apropie de Ambasada României, ca să nu fie persecutați pentru vot, recenta prezența la urne arată că procesul de reunificare românească se produce, că basarabenii sunt tot mai conectați la spațiul românesc, în care trebuie să ne integrăm pentru omogenizarea românească și europeană. Aceasta se datorează conștientizării identității naționale românești și a apartenenței la Țara noastră, România, indiferent de șantajabilitatea și de frica de Rusia a liderilor formațiunilor politice ce mai guvernează la Chișinău.

Toți basarabenii, care au mers pe 2 și 16 noiembrie la urne – acasă sau peste hotare -, alături de românii din dreapta Prutului, au votat candidați ai partidelor cu mesaje unioniste. De aceea, învingătorul Klaus Iohannis va avea onoarea să îi unească pe toți românii, să fie Președintele tuturor, fără impulsuri nedemocratice, să nu uite de aspirația de unitate națională, de reunificare a celor două state românești, așa cum au făcut-o germanii.

Cancelarul german Angela Merkel a spus: ”Reunificarea Germaniei pe cale paşnică poate fi un model pentru rezolvarea actualelor probleme din Europa. Noi, cei din Germania, nu le putem refuza altora ceea ce am primit noi prin reunificare – libertatea de a ne decide singuri viitorul”.

PNL din R.Moldova a adresat anterior două scrisori Cancelarului german Angela Merkel, pentru ca, împreună cu Președintele Putin, să desfacă ce au făcut autoriii monstruosului Pact Molotov-Ribbentrop, să accepte lichidarea de facto a consecințelor criminalei înțelegeri, care a rupt Basarabia de la România. Klaus Iohannis ar putea contribui plenar la realizarea acestui deziderat, Unirea fiind noul Obiectiv Național al clasei politice românești.

Victoria liderului PNL din dreapta Prutului, etnic german, demonstrează că România este un stat cu adevărat democratic, unde oricine, indiferent de naționalitate, religie, convingeri, poate fi ales și în cea mai înaltă funcție în stat.

PNL salută mesajul Patriarhului Daniel conform căruia, ”în istoria poporului român, ca raspuns la rugaciunile sale pentru a dobândi libertatea și unitatea națională, adesea Dumnezeu a lucrat chiar și prin oameni străini de neamul nostru. De pilda, Romania Mare s-a realizat mai ales și prin conducatori ai României ca Regele Ferdinand și Regina Maria, care nu aveau deloc sânge românesc în venele lor”.

PNL din Republica Moldova îi urează PNL din România să își regăsească, prin această victorie, identitatea politică și ideologică proUnire, după colaborarea cu PSD și după unificarea cu partide din zona liberal-democrată și populară, pentru a deveni principalul partid ce va avansa spre refacerea unității naționale, urmând exemplul legendarilor național-liberali, fondatorii celui mai vechi partid din România, care a înfăptuit Marile Uniri.

Chișinău, 17 noiembrie 2014

Loading Facebook Comments ...

8 Comments

Add a Comment
 1. Scrisori (1)
  către o doamnă pretins Unionistă,
  Vitalia din Chișinău
  ––––––––––––––––––––––––
  Chiar asa, doamna Vitalia ?
  Ați ieșit finalmente din tufișe după șocul alegerii lui Klaus Johannis?
  – De ce nu menționați și faptul că Dvs. personal în cadrul PNL de dreapta
  din Rep. Moldova l-ați promovat agresiv și obraznic pe Ponta licheaua de stânga ?
  – că ați transmis adresele de telefoane portabile ale unioniștilor
  emisarilor pontiști de la Chisinau, etc.
  – ne-ati dezamăgit totalmente, doamna Vitalia !
  – Sunteți o oprtunistă ordinară si șmecheră, ambițioasă de putere
  care activează sub masca Unionismului !
  – pentru Dvs. accesul bolnăvicios la putere în Parlament este mai important
  decât Proiectul nostru Național de Re-Unire,
  așa acum a spus-o Președintele Traian Băsescu în 2013 !
  Numai Bine la toată lumea !
  ––––––––––––––––––––––––––––-
  /va continua/

 2. (klaus Iohanis ar putea contribui….)De ce distinsă d-nă nu spuneai asta înainte de turul2?Atunci îi făceai PR pisicuțului.Oare nu din cauza duplicității de opinie a liderilor pnl-md. nu mai poate ieși la rampă?cunosc f.mulți pnl-iști care au votat cu K.I.

 3. Pt toti

  Noi, PNL, ii sprijinim pe toti unionistii. PNL.ro inca nu a formulat un mesaj unionist clar si ii dorim acest lucru. Pentru noi, in Romania, nu exista partide comuniste, ci partide romanesti. Cu PSD a cooperat si PNL, si PDL, si altii, deci – de ce au facut-o? Pentru ca toate partidele sunt, in primul rind, partide romanesti si noi le dorim pe toate SI UNIONISTE.

 4. Unirea este un ideal national ,este un act politic transpartinic si priveste toata populatia .Acest act trebuie sa aiba adepti in toate straturile politice si sociale .De aceea expicatia d-nei Pavlicenco este perfect valabila cu atat mai mult cu cat este vorba de a se gasi ,,toate ” caile si mijloacele ,de a se uni toate fortele in vederea unirii .Unirea nu este datoria unui singur partid ci a unei coalitii care sa cuprinda politicul ,societatea civila , biserica ,si chiar nationalitatile conlocuitoare. Intr-o tara in care ajunge presedinte un sas dintr-o comunitate infima orice om de alta nationalitate se poate simti bine pentru ca este tratat cu toata consideratia daca este un om corect

 5. Pt. Remus,

  Nu este duplicitara, ci nu a fost convinsa de la inceput de mesajul lui Iohannis. Nici nu avea cum, la ritmul rapid in care au evoluat lucrurile. Nu-i niciodata prea tirziu!
  D-na Pavlicencu va gasi in Iohannis un partener de dialog in toate marile probleme ale romanilor de pe ambele maluri ale Prutului.

 6. Această ţară,pe nume Rpublica Moldova, e divizată în două; Moldova hoţilor, corupţilor, agramaţilor, tupeistilor… si Moldova oamenilor cinstiţi, muncitori, pregatiţi, integri, capabili, tineri si destepţi. Suntem dezamagiţi, obositi, paralizaţi in plan politic, menţinuţi in aceasta stare de inerţe, in mod premeditat, de clasa politica, mulţumita de faptul ca noi am incetat sa mai reactionam si nu facem decat sa ne vedem de treaba noastra si sa ne platim cuminţi taxele, mulţumindu-ne sa ne plangem si sa injuram. Însă cel mai grav e că am devenit spectatori la ceea ce ni se intampla ,nu ne mai revoltăm ba chiar scuipăm pe soarta noastră şi luăm drumul pribegiei.N-ar fi oare mai raţional să luptăm pentru UNIREA cu România aşa cum au făcut-o nemţii, şi să hotărâm soarta acestui neam odată şi pentru totdeauna.

 7. Pt. Catița.
  Cu toata stima și respect D-na sau Domnișoara Catița mă bucură faptul, că nu sînteți indiferentă de Proiectul Național de Re- Unire sau de REÎNTREGIRE, așa cum î-l promovează în mod deschis unicul partid din RM PARTIDUL NAȚIONAL LIBERAL timp deja de vreo 8 ani, cu marșuri unioniste prin toată țara, cu HORA UNIRII NCINSĂ la 9 mai 2008 în fața teatrului de operă și balet la sărbătoarea Zilei Europei în plin regim comunist, apoi luptînd cu actualul regim , care la indicația lui Filat nu vroiau să ne modifice statutul privind includerea obiectivului UNIRII a celor 2 state ROMANEȘTI, care și în aceste alegeri fiți sigur au votat cu sufletul.
  Este menționat de D-na Pavlicenco importanța și patriotizmul celor tineri implicați masiv în turul doi și anume a celora din diasporă, care au dat dovadă de patriotizm , și unindu-se prin votul masiv și/au atins scopul.
  Nu ai decît să-i invidiezi pe Romanii de peste Prut , care în momentul decisiv știu să aleAgă grîul de neghină.
  Însă ne întoarcem la noi în țară, la problemele noastre, la acei 450 000 de romîni din RM , la acei 32 procente de unioniști , după cum afirmă Climenco, din care numai 1 procent în 2010 au votat mesajul Unirii.
  Ne aflăm iarăși în campania electorală, iarăși unicul partid din RM vine cu mesajul REÎNTREGIRII, și mă interesează care ste ponderea celor 450 000 de romani din RM în promovarea ideii de RE- Unire a celor 2 state romanești.
  Problema nu este ce a spus în dezbateri Pavlicenco , accentuînd despre declarațiile lui Ponta privind Unirea celor 2 state, apropo accentuînd că toți politicienii din romînia promivează mesajul UNURII, ci problema este în noi, cei din Moldova, care iată ca și Dstră parcă ați fi pentru UNIRE, însă în alegeri nu votează unicul partid unionist ci susțin partidele, care aduc concerte în RM gratis, chiar dacă ei vor să construiască zidul Chinezesc la Prut, partidele de la guvernare , care parcă ar fi proeuropeni însă declară în mod deschis că sînt antiunioniști și vorbesc limba moldovenească nu romană, partidele de la guvernare care niau interzis mesajul UNIRII, drept cîștigat prin judecată, partidele care se închină lui Putin , încercînd să destabilizese situația în RM analogic situației din Ucraina, pe cei care amenință pe Pavlicenco și tot PNL-ul că după 30 noiembrie ne vom lua cemodanele , că așa sa exprimat, și ne vom căra în Romania.
  Ce ați făcut D-stră personal D/na Cațița pentru a ne apăra de așa amenințări, ce fac cei 450 de ROMANI din RM pentru a apăra onoarea și demnitatea romanilor, care zilnic e șterbită de majoritatea contracandidaților lui Pavlicenco cu care ia se confruntă în dizbateri, ce fac partidele din Romania pentru a ne proteja pe cei din RM de atacurile și înjosirile forțelor prorusești.
  Vă asugur că nui ușor timp de 8 ani de unii singuri să ții piept forțelor antiromînești, și să promovezi UNIREA.
  Deaceia D/a Pavlicenco speră la o susținere din Romînia nu numai a președintelui Ro ci a întregei clase politice indiferent de viziunile de stînga sau de dreapta, ci a celora care împărtășesc ideia REÎNTREGIRII .
  Romanii de peste Prut sînt frații noștri , toți 18 mln, așa că trebue să fim uniți într-o cauză comună, așa cum sau unit adepții lui Iohannis, inclusiv cei din RM și ne/am spus cuvîntul, în caz contrar ne paște un pericol , care poate avea consecințe grave , dacă romanii din RM vor susține forțele prorusești, antiromînești.
  Cunosc foarte mulți romîni , care astăzi rup pămîntul pentru a promova în Parlament pe cei care vor să ne trimită la București cu cemodanu, sau pentru cei care la 9 mai 2010 au trimis militarii din RM pentru a sărbători la 9 mai ziua Victoriei în Pața Roșie, iată aici e problema antiromanească, iată aici trebue romanii din RM sa fim uniti, iata aici trebue sa dam dovadă că sîntem Romani și la timpul decesiv sa fim Uniti asa cum sau unit fratii nostri în data de 16 noiembrie.
  UNDE-I UNUL NUI PUTERE , UNDE-S DOI PUTEREA CRESTE…

  VOTATI SAGEATA, VOTATI REÎNTREGIREA NEAMULUI ROMANESC!!!!

 8. In ziua de 30 noiembrie 2014, toti moldovenii TREBUIE sa mergem la alegeri sa votam partidele LIBERALE care sa ne duca in UE, NATO si mai ales langa ROMANIA. Daca trebuie sa stam 5 ore la coada pentru a VOTA, este necesar sa votam.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *