VP pt Europa Liberă: „CSI este o frână pentru avansarea spre un spaţiu al civilizaţiei”

Europa Liberă continua sa va prezinte concurentii inscrisi in cursa electorala. PNL participă la alegerile parlamentare cu 10593110_915511371809954_3598465846911178403_nsloganul „În Europa – prin România”. În buletinul de vot este numărul 8. Pe primele cinci locuri sunt: Vitalia Pavlicenco, Anatolie Caraman, Alexandra Can, Ștefan Maimescu și Serghei Lașcu. Printre cele 18 priorităţi până la Reîntregirea din 2018 se regaseste si Ieşirea Moldovei din CSI. Iata cum argumenteaza nevoia abandonarii acestei organizatii, liderului formatiunii Vitalia Pavlicenco.

Europa Liberă: Credeţi că e posibil ca Moldova să iasă din CSI? De ce insistaţi pe acest aspect?

AD93C662-9221-4250-8591-91E0D1CB1875_w640_r1_s_cx0_cy3_cw0Vitalia Pavlicenco: „Pentru că cei 23 de ani de aflare a Republicii Moldova între Est şi Vest, dar, de fapt, fiind şi membru al Comunităţii Statelor Independente, nu au adus mari schimbări în situaţia din republică, în societate. Practic, este o frână pentru avansarea spre un spaţiu al civilizaţiei, cum ar fi spaţiul euroatlantic, spaţiu în care guvernele trebuie să fie conduse de persoane neşantajabile, iar statul, pentru investiţii şi pentru implementarea unor reforme veritabile, ar trebui să accepte şi statutul de membru al NATO, având în vedere şi situaţia extrem de complicată politică şi geostrategică în care ne aflăm în contextul crizei ucrainene.”

Europa Liberă: Insistaţi pe ieşirea Moldovei din CSI tocmai atunci când, practic, o jumătate dintre cetăţenii Republicii Moldova vor ca ţara să adere la Uniunea Vamală.

PNL-2008-Ziua EuropeiVitalia Pavlicenco: „Problema este că noi nu cerem doar acum. Am avut mereu acest deziderat şi acest obiectiv de ieşire din CSI. Occidentalii, dacă acceptă dualitatea obiectivului european şi semnarea acordurilor asociative cu UE, dar, în paralel, aflarea în CSI, este doar pentru că se tem de pericole şi mai mari – revenirea comuniştilor, un atac, poate, şi militar din partea Rusiei. Dar, de fapt, şi occidentalii înţeleg bine că exemplul Georgiei de a părăsi CSI, neaflarea Ţărilor Baltice în CSI sunt totuşi nişte premize care constituie o bază de dezvoltare veritabilă pentru Republica Moldova, punerea unui capăt acestei oscilaţii şi incertitudini în privinţa vectorului nostru.” ÎN POZA DIN DREAPTA: 9 MAI, ORGANIZAT DE PNL ÎN ANUL 2008

Europa Liberă: Cei aproape 50% dintre respondenţi, care spun că văd apropierea Moldovei mai degrabă de Uniunea Vamală, nu ar putea să protesteze, să iasă la un Maidan moldovenesc?

Vitalia Pavlicenco: „E prea mult să spunem că PNL, care pentru mulţi, practic, nu contează, deşi noi contăm şi schimbăm mult Republica Moldova, este cel care poate determina un ruso-Maidan. Nu credem. Ruso-Maidanul poate fi din cauza ingerinţei forţelor imperiale ruseşti aici şi din cauza nemulţumirii populaţiei în legătură cu corupţia generalizată, care a cuprins societatea din cauza că forţele politice postcomuniste au preluat sistemul corupt creat de comunişti, l-au dezvoltat în interese meschine şi, practic, au dus la disperare populaţia.

Am putea spune că participanţii la un eventual ruso-Maidan desigur că se tem de unirea cu România. Şi acest lucru spun nişte purtători ai lor, care ar vrea ca Republica Moldova să intre în componenţa Rusiei tocmai ca să nu ne unim cu România. Dar trenul e pornit, cancelariile occidentale sunt, în opinia noastră, decise să accepte reunificarea celor două state româneşti, care este o chestiune de timp. Şi platforma noastră electorală vizează exact pregătirea în aceşti următori patru ani a reîntregirii din 2018.”

Europa Liberă: O eventuală aderare a Moldovei la Alianţa Nord-Atlantică ar trezi nedumeriri şi poate chiar repulsie la Tiraspol, la Comrat, dar şi la Chişinău, pentru că multe sunt forţele politice anti-NATO.

Vitalia Pavlicenco: „Noi, de 23 de ani, am încercat, din cauza influenţei forţelor centriste, să tot menajăm Tiraspolul, Moscova, Comratul. Dar, de fapt, am ajuns ca ei să facă ce vor în Republica Moldova, iar noi să ne pomenim în insecuritate în faţa unui pericol grav, care ne paşte din Est. Trebuie, odată şi odată, să avem voinţă politică, să avem caracter, să votăm persoane neşantajabile. Şi, în felul acesta, vom avea şi noi garanţii că am putea să ne mişcăm înainte şi să ne rupem de spaţiul rusesc. Adică, să venim în spaţiul românesc, în Europa, unde putem ajunge numai prin Unirea cu România, pentru că nimeni nu dă garanţii formale de aderare la UE.”

http://www.europalibera.org/content/article/26691808.html

Loading Facebook Comments ...

4 Comments

Add a Comment
 1. Moldova santajată de Rusia şi Ucraina, hărţuită din interior de către ruşi, ucraineni, găgăuzi, bulgari, RM nu are nici o perspectivă de existenţă ca stat suveran şi independent. Existenţa ei corespunde doar intereselor clasei politice, cotropitorilor şi coloniştilor, renegaţilor naţionali şi este în detrimentul maselor largi ale poporului.
  Sunt sceptic in privinta viitorului RM, deoarece se ramine in plasa de păianjen.

 2. Badea Toader Unionistu

  O PRELUARE
  bosoi la ora: 16:56, 13 noi 2014
  +1 (1)
  http://unimedia.info/stiri/hotnews-In-moldova-se-fac-liste-cu-alegatorii-care-voteaza-cu-victor-ponta-pentru-a-fi-transportati-gratuit-la-sectiile-de-votare-84337.html

  PRIETENI,VA SALUT.ASTAZI AM FOST NEPLACUT SURPRINS DE UN TELEFON PRIMIT DE LA CAUSENI. O DOAMNA M-A RUGAT SA CONFIRM DACA SINT ACEL PE CARE IL CAUTA.AM CONFIRMAT CA EU SINT ANDRIAN.CU AMABILITATE M-A COMUNICAT CA DUMINICA PE DATA DE 16 DE LA CAUSENI SE ORGANIZEAZA TRANSPORT GRATUIT PENTRU ROMANII BASARABENI CU DREPT DE VOT DE A FI TRANSPORTATI LA CHISINAU LA SECTIA DE VOTARE.O SA FIM SERVITI SI CU ,,buterbroade,,(asa a vost spus) TARTINE.

  TRANSPORTUL O SA FIE LA ORA 8 SI 14.NUMELE MEU SI TELEFONUL IA FOST PUS LA DISPOZITIE DE LIDERUL ASOCIATIEI TIRAS-TIGINA DOMNUL CARAMAN ANATOL.LA INTREBAREA MEA CATRE DOAMNA SVETLANA(asa sa prezentat) PENTRU CINE TREBUE SA VOTEZ ? DESIGUR PENTRU ponta A FOST RASPUNSUL.

  ACUM IMI DAU INTREBAREA-
  CUM DOMNULE CARAMAN,

  DACA LUPTI CU COMUNISTII AIC IN BASARABIA SI LA ROMANII DIN TARA LE VREI UN NEOCOMUNIST.CINE V-A PUS LA DISPOZITIE SURSE FINANCIARE SA FACI COMPANIE ILEGALA PENTRU PONTA- TRAG ATENTIA I L E G A L E. ACUM INTELEG DE CE NU AVEM LA CAUSENI SECTIE DE…

 3. Doamna VITALIA,

  va rog faceti cea mai inteleapta decizie dupa victoria lui Iohannis,in ceasul 12:

  faceti cerere de afiliere la Partidul popular european(merkel,Barosso, PNL Romania,PNTCD Romania) la crestin-democrati.Este cea mai buna si realista alegere!

 4. Cu Iohannis la putere facem Unirea.

  Angela Merkel a spus ca Unirea se va face in 2019,prin Europa.

  De fapt Europa nu are granite(SCHENGEN),deci intrarea in Europa,va insemna Unire 100 la 100 cu Romania si Europa!

  Urmatoarea comisie europeana,dupa viviane reding,va crea statele unite ale europei din zona Schengen si euro-zone.

  http://ec.europa.eu/youth/evs/aod/hei_list_from_query.cfm

  pana atunci afiliati-va,si atrageti fonduri UE la Chisinau prin ONG-uri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *