Unionistul Ion Sturza spune cat costa Unirea. Un alt unionist spune de ce ar vota PNL

Calculele jurnaliștilor de la Ziarul Financiar sunt contrazise virulent de fostul premier al Republicii Moldova, Ion Sturza. Viitoarea Unire nu va costa 200 de miliarde de dolari, ci mult mai puțin, spune unionistul Sturza.

Sturza scrie pe contul său de Facebook că “analizele” făcute de ZF “ne informează bombastic că o eventuală ‘cădere a zidului de pe Prut’ (similară celui berlinez), ar costa România nici mai mult, nici mai puțin 200 (două sute!) de miliarde de dolari.”

Ion Sturza crede că jurnaliștii de la ZF sunt făcute similar cu activitatea sa din anii ’80, când era responsabil de prognoza de dezvoltare economică a RSS Moldovenești. “Luam baza de date (statistica sovietică) și o extindeam imaginar, pe placul meu. Aveam eu dispoziție bună – și ritmul era alert, dacă nu – nu. Statistici, metodologii, analize, baze de date solide – nimic din astea. Doar imaginația unui tânăr „cercetător”. Culmea, eforturile mele erau validate și aprobate la cele mai înalte foruri de partid – conferințe, congrese etc”, scrie Sturza.

10799466_884610588218021_1064313645_nDe asemenea, fostul premier crede despre analiza publicată de ZF că este “o estimare care denotă o mare aroganță a unora de la București, care n-au trecut Prutul niciodată în viața lor, dar care consideră Moldova de azi un pământ al nimănui, fără curent electric, telefonie mobilă, apă potabilă etc. Cu milioane de sărăntoci gata să se înfigă în trupul Țării.”

“Re­pu­blica Moldova reprezintă circa 20% din populaţia României (respectiv 3,6 m­ili­oane faţă de 20 de milioane) şi la nivelul PIB-ului total tot cam a 25-a parte. România are un PIB de circa 147 mld. euro, iar Moldova un PIB de circa 6 mld. euro. Astfel, datele arată că pe nemţii din vest reunificarea i-a costat aproximativ de 1,5 ori PIB-ul anu­lui 1990, bani cheltuiţi în ultimii 25 de ani şi care urmează încă să fie cheltuiţi până în 2019. Extrapolând, pentru România costul ar fi de 1,5 ori PIB-ul anului 2014, adică un necesar de circa 200 mld. euro pentru următorii 25-30 de ani. Suma poate părea uri­aşă, dar în ur­mătorii 30 de ani PIB-ul României va avea o valoare de 5-10 ori mai mare”, potrivit analizei publicate de ZF.

La începutul anului, senatorul Viorel Badea estima că pentru unire este sunt necesare 20 de miliarde de dolari. Un alt fost premier al republicii Moldova, Mircea Druc, este cunoscut pentru pozitii similare cu cele ale lui Sturza. Druc a subliniat că, din punct de vedere statistic, județul Chișinau are o economie mai puternică decât a județelor Cluj sau Iași.

http://infoprut.ro/33883-fostul-premier-ion-sturza-spune-cat-costa-unirea.html

Loading Facebook Comments ...

9 Comments

Add a Comment
  1. UNIREA are un pret deoarece aproape toate lucrurile de astazi au un pret. Dar eu spun ca merita acei banii – nu totul in viata sunt banii.

  2. In primii 5 ani Republica Moldova va avea somaj mare din cauza inchiderii multor firme care NU vor face fata competitiei acerbe si regulilor din Uniunea Europeana si Romania.
    Faptul ca majoritatea locuitorilor dintre NISTRU si PRUT nu cunosc la nivel mediu si avansat limbile engleza, franceza, germana (limba rusa se foloseste putin in UE, ROMANIA) va face ca somajul sa fie ridicat, si deasemenea zona de la EST din ROMANIA este greu penetrabila la INVESTITORII STRAINI care aduc bani si creeaza locuri de munca.
    Deasemenea P.I.B. total din Chisinau este in prezent mai mic decat in Timisoara, Constanta, si de 7-8 ori mai mic decat in Bucuresti.

  3. Salariile, pensiile si veniturile in primii 5 ani intre Nistru si Prut se vor dubla dar si preturile vor creste.
    Am facut un calcul si P.I.B. /locuitor va fii de 40-50% fata de media din Romania in primii 5 ani.
    Viata va fii mai frumoasa pentru ca vor ramane doar 2-2,500.000 locuitori in Republica Moldova, iar multi vor emigra in alte tari din lume (SUA, Canada vor ridica vizele pentru romani).
    ORICUM MERITA PRETUL…

  4. Badea Toader Unionistu

    Indicati-mi si mie sursa si citatul, va rog,
    in care oligarhul Ion Sturza decalara ca doreste sincer Re-Unirea noastra cu România.
    Va multumesc !
    Daca nu primesc raspuns, voi considera ca se manipuleaza cu numele lui Ion Sturza, in scopuri partinice si propagandistice.
    Va multumesc iarasi !
    / suntem civilizati doar, nu ?
    si folosim formulele de politete si nu invective jignitoare, chiar daca polemizam !

  5. Daca s-ar infaptui UNIREA care vor fi avantajele?!
    Unirea ar insemna împlinirea unui ideal şi a unei datorii faţă de cei care în trecut s-au jertfit pentru această cauză, pentru noi care ne-am privi mai uşor în oglindă, dar şi faţă de urmaşii noştri. Incontestabil este o datorie faţă de nişte fraţi vânduţi sau pierduţi totuşi cu asentimentul nostru de câteva ori doar în ultimul secol.
    Un spor de 4 milioane de români şi un teritoriu important înseamnă un plus de vitalitate a neamului şi de speranţă de dăinuire a limbii. Un astfel de moment dă o mare mobilizare a energiilor creatoare ale societăţii.
    Înlesnirea contactelor României cu minoritatea română din regiunile ucrainene Cernăuţi, Odesa şi Transcarpatia cu care basarabenii au relaţii privilegiate şi mare influenţă. Cel puţin sudul Basarabiei ar fi înconjurat de frontierele României şi ar gravita cultural şi economic spre noi.
    Oportunităţi nebănuite pe plan economic fiindcă Moldova este racordată la cea mai mare potenţială piaţă şi la un spaţiu cu cele mai mari resurse naturale care înseamnă spaţiul ex-sovietic, egalul câtorva continente. O astfel de reţea o ţară o construieşte într-un secol, iar noi o putem primi deo-dată.
    Îmbogăţirea culturii şi civilizaţiei româneşti cu tot bagajul de experienţe acumulat şi preluat de două secole de racordare a elitelor şi instituţiilor basarabene la un vast spaţiu cultural şi material eurasiatic.
    La o populaţie mai mare înseamnă mandate în plus în parlamentul european şi un rol mai mare al României în Europa.

  6. România e o comoară lăsată de Dumnezeu pe Mapamond. Ea dispune în subsolurile sale de toate bogăţiile naturale care se găsesc pe această planetă:aur,argint,metale rare…petrol, gaze chiar şi uraniu,de munţi,mare….Dar nu are noroc de nişte guvernanţi deştepţi. Republica Moldova nu dispune de nimic.Corupţia totală şi debilismul guvernanţilor,care vînd ţara ruşilor,ne va duce la faliment. Unirea este unica salvare..

    Guvernanţilor le crează probleme UNIREA, căci dispare posibilitatea de a fura bunurile acestei ţări. Pentru popor UNIREA aduce numai beneficii.
    În cazul UNIRII nu numai pensiile dar şi salariile bugetarilor vor creşte de cel puţin două ori numai pe baza economiilor făcute in urma lichidării guvernului, parlamentului, preşedinţiei şi a tuturor instutuţiilor care le deservesc inclusiv armata şi ambasadeie. Iar dacă luăm în consideraţie că odată cu dispariţia demnitarilor corupţi vor fi curmate delapidările şi hoţiile din RM această creştere va fi şi mai considerabilă. Dar cel mai mare avantj e că vom fi în UE acum şi nu peste 20 de ani..

  7. Inainte de a calcula cat costa unirea trebuie ca R. Moldova sa reziste la viitoarele alegeri in fata curentului rusofon. Apoi se va calcula in cat timp Rusia va da drumul omuletilor verzi din Transnistria si a coloanelor de sprijin care vor perfora Ucraina pentru a face ,, ordine”. Apoi se vor orienta fiecare cum va putea : unii vor fugi in Romania altii vor pupa mana rusilor ca au scapat de primii si se vor instala in fruntea bucatelor .Asta daca majoritarii nu se vor trezi foarte rapid ,caci nu va mai fi timp si nu vor face repede unirea cu Romania. In Romania va fi mai dificil sa fie atacati deoarece automat sunt in NATO si UE. Restul sunt vorbe. Cat va costa vom vedea dupa aceea. Sunt destui pseudo specialisti si analisti care chiar cred ca stiu ,desi nu stiu influentele

  8. In alta ordine deidei, pentru ca tot suntem inca in campanie electorala va fac …o oferta !

    ,,Ponta: Statul sunt eu. Aveți ceva împotriva?

    Zâmbește superior și sigur pe el. Are aerul învingătorului care pune condițiile, după un război în care și-a nimicit adversarii, dar, cu toate acestea, continuă să strângă în jurul lui toate rebuturile politicii PSD din ultimii 25 de ani, pentru a demonstra că este o forță.

    Încearcă să ne arate că toți sunt de partea lui, că jocurile sunt făcute, că partida e pierdută de mult pentru ceilalți, că el este sistemul care-i înglobează pe toți. De la Vadim Tudor la Radu Beligan, toată țara e cu el și va deveni a lui. Fața lui se dilată și apare peste tot, la toate televiziunile, pe toate site-urile. E omniprezent și neobosit. Încearcă să-și anestezieze publicul, să-l facă uite că și-a plagiat teza de doctorat și că pe urmă a pus instituțiile statului la lucru pentru a-l scoate basma curată, ar vrea să-i facă și pe europeni să uite că a vrut să-l elimine pe Băsescu în forță în 2012 și, mai ales, și-ar dori ca oamenii să nu-și aducă aminte că partidul lui e putred de corupt, iar țara se află în recesiune tehnică.

    Împarte fotolii, face promisiuni și atrage în mrejele lui instituții grele ca BNR și SRI, spunând că, în funcție de situația în care se află țara, directorul Serviciului Român de Informații, George Maior, ar putea deveni premier sau chiar prim-viceguvernatorul Băncii Naționale, Florin Georgescu, ar putea prelua această funcție dacă e nevoie de un finanțist salvator.

    Le-a întins o plasă și liberalilor dilematici, atunci când a declarat că principala lui opțiune pentru șefia Guvernului este Călin Popescu Tăriceanu. Momeala are gustul puterii pentru mulți din PNL, dar și pentru alegătorii care au aplaudat amestecul de liberalism și socialism caviar.

    Victor Ponta vrea să-și pună în operă programul de „unire“ a românilor chiar înainte de a ajunge la Cotroceni și a început de la cel mai vechi aliat al PSD, Corneliu Vadim Tudor, care este reciclat pentru a ne spune ce gândește Victor Ponta și nu poate să exprime public, pentru a ne reaminti că istoria PSD este lungă și plină de complicități. Urmează în ordine Dan Diaconescu, condamnat în primă instanță la 3 ani de închisoare pentru șantaj și care este replica mai tânără a Tribunului, cu aceleași instrucțiuni de folosință.

    Mai este Kelemen Hunor, președintele UDMR, care acum pare dispus să sară în barcă lângă Vadim și care îi aruncă peste umăr președintelui Partidului Popular European, la care este afiliat, că deciziile de politică internă nu-i privesc pe partenerii lui externi. O poziție îmbrățișată și de Victor Ponta, pe care îl interesează tot mai puțin peisajul occidental și tot mai mult Estul Îndepărtat.

    Într-adevăr, Victor Ponta ar putea fi președintele care-i unește pe oportuniști cu escroci, pe hoți cu extremiști, pe pușcăriași cu legiuitori, pe antimaghiari cu victimele lor. El este puntea peste care ei își dau mâna, el este forța care ar putea face din PSD ceea ce a fost și chiar mai mult decât atât. În jurul lui fac front comun cei 20 de parlamentari PSD cu dosare penale și aproape jumătate dintre baronii partidului, care stau cu inima cât un purice de frica DNA. Antena 3 ține aproape fiindcă la mijloc există o promisiune implicită: voi mă ajutați pe mine, eu vă ajut pe voi. Dan Voiculescu așteaptă cu sufletul la gură grațierea, în vreme ce mulți alții ar fi avantajați de amnistie. Legea pe care o negocia Dan Șova cu Viorel Hrebenciuc ar putea deveni realitate în spiritul „unirii“ despre care vorbea Victor Ponta.

    Un guvern PSD cu Victor Ponta președinte ar transforma din nou statul în domeniul privat al tovarășilor din partid, ceea ce premierul face deja, de vreme ce i-a dat ordin corpului său de control să-i verifice lui Klauss Iohannis, cu 10 zile înainte de-al doilea tur de scrutin, retrocedările făcute ca primar al Sibiului acum 14 ani. Victor Ponta crede că el este statul și că instituțiile publice trebuie să lucreze pentru el. Vor oare românii o reîntoarcere în timp?”

    Articol publicat de Romania libera

    http://www.nasul.tv/2014/11/08/ponta-statul-sunt-eu-aveti-ceva-impotriva/

  9. Calculele prezentate sunt complet eronate si sunt aruncate pe” piata „politico-sociala tocmai de securist comunistii romani, mari prieteni ai KGB-lului fost si actual.ADICA OLIGARHIA NEOCOMUNISTA( EXACT CA SI IN BASARABIA!) Se stie foarte bine in Ro ce curent de gandire economica si politica reprezinta ZF(cercurile PSD-USL si concernele ruso-chineze!)Haideti, sa ne gandim chiar si empiric (babeste!)
    Paduchiosii de romani basarabeni + paduchiosii masati in Moldova la 1918, au reusit in doua zeci de ani(1920-1940) sa construiasca peste Prut circa 2o de poduri. (ulterior aruncate majoritatea in aer.) Faceti un clacul simplu cat au costat . Anuarul statistic al Romaniei din 1939 odata consultat , va va da imaginea exacta a ceea ce a fost instare Romania in 20 de ani de UNIRE!! Cifrele economice o plasau cam pe locul 7 din Europa. Cu mult inaintea Turciei de astazi Culmea: veti putea constata ca Turcia si Romania Mare aveau o populatie aproximativ egala- 20 de milioane) Moneda romaneasca era considerata atunci valuta forte in Europa. Reintregirea Romaniei poate insemna cel putin dublarea PIB a tarii reintregite in decurs de 8-10 ani in conditii de pace.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *