Alegerile din România și haosul politic moldovenesc

10629817_647706662009655_3011215055445197842_nAvem în această toamnă alegeri parlamentare în Republica Moldova, dar și alegeri prezidențiale în România. Legat de ultimele, vom intra într-o etapă de profundă mizerie, care ne va provoca o scârbă pe care am mai cunoscut-o în alegerile pentru Parlamentul de la București, pentru Europarlament și pentru prezidențialele din România.

De ce se tot întâmplă așa? Din lipsa de europenism al găștilor politice corupte de la guvernare. Aici sunt multe de spus și e necesară o analiză a situației.

Se va merge cu adevărat pe drumul european când va avea loc o aranjare politică raportată la spectrul politic din România.

Toate bâlbâielile guvernanților proruși legat de scrutinele românești demonstrează un haos doctrinar dincoace de Prut, cauzat de neseriozitatea așa-ziselor partide și de neaflieiri politice europene prin acorduri de cooperare și sprijin cu partidele-surori din România.

Partidele nedoctrinare, având în titulaturi calificative ce nu acoperă vreo esență, bâjbâie și sprijină ba un partid, ba pe un altul, ba pe nimeni în general, băgând ca struțul capul în nisip, rugându-se la Dumnezeu să treacă mai repede alegerile din România, ca să se termine coșmarul ce le deconspiră ca și găști de furat fără identitate, în loc să fie partide cu identitate doctrinară și politică.

PNL se revendică de la național-liberalismul românesc, ce a stat la baza partidului care a modernizat și a întregit România în cei 140 de ani de existență.

În acest sens, PNL.md a avut, de la bun început, și are ca obiectiv omogenizarea politică a spațiului românesc. Astfel, am salute existența, în R.Moldova, a doar trei partide influente, ce ar trebui să fie PNL, PSD și un partid popular conservator. Și asta va fi oricum, nu se știe când, pentru că e mare debandadă cu apariția de partide ba pe dreapta, ba pe stânga – fenomen negativ ce ar trebui înlocuit de consolidarea partidelor doctrinaire, având importanță politică istorică.

Noi avem, însă, o grămadă de partide liberale – parcă românești, parcă europene, dar nu și unioniste. Avem o grămadă de partide percepute ca socialiste, social-democrate proruse, ce otrăvesc percepția oamenilor, având menirea să năucească populația, ca să nu știe cu cine să voteze și să o cantoneze în trecutul sovietic.

Noi, PNL, considerăm că dacă ar fi un minim interes național (în acești 23 de ani clasa politică nu l-a cunoscut și nu are un consens privind obiectivul național major – asta pentru că populația nu are nici identitate, nici conștiință națională), atunci ar avea loc un proces de coagulare și consolidare a unor segmente de electorat, ceea c ear duce la cristalizarea unor falii fidelizate pe familii politice românești/europene.

Însă asta nu o avem. Din această cauză, orice scrutin din România, având în vedere că avem între 500 de mii și un million de cetățeni români în stânga Prutului, devine un eveniment scârbos, jenant și rușinos.

Haideți să exemplificăm cu lucruri la vedere.

PARTIDUL DEMOCRAT. În opinia noastră, ar fi foarte beniefic dacă Partidul Democrat, care este un partid social-democrat, să nu încerce doar să smulgă oameni de la Partidul Comuniștilor, care, după cum vedem, mai curând se consolidează, în loc să slăbească. Ca dovadă, partea avansată a societății vorbește deschis despre revanșa comuniștilor, care – în loc să fie trași la răspundere pentru dezastrul de la guvernare timp de 14 ani – ei revin pe cal alb din cauza corupției forțelor postcomuniste. Era mai bine și asta continuă să fie sarcina PD, să adune toate forțele de stânga – șelinii,dodonii, garbuzii, mișinii,țurcanii, neocomuniștii și alte entități proruse – într-un PSD proeuropean, care acum așa se declară, care să aibă un acord (déjà îl are) cu PSD.ro, să facă parte (probabil, face) din Internaționala Socialistă și în general, adică familia politică europeană socialistă, social-democrată. Acest PSD care ar fi înglobat toate entitățile enumerate, ar trebui să îl sprijine pe Victor Ponta acum în alegeri pentru Cotroceni. Cel care are un slogan electoral ce sună așa: Spre Marea Unire din 2018, adică sloganul electoral al PNL.

LIBERALII. Avem și aici un haos, fiind vorba de partide fără viitor. Viitor are numai PNL. Vor dispărea PLDM, PL, PAD și PLR. Când spunem PNL, nu avem în vedere neapărat un PNL condus de Pavlicenco. Dacă noi, PNL, azi ne dizolvăm, apare un alt PNL, la sigur, problema nu e în cine conduce, ci în claritate politică. Astfel, dacă ne gândim cu cine cooperează PLDM în România, ni se pare că e cu fostul PD-L, cică pe filiera familiei politice europene populare, căreia PD-L îi este atașat, acum fiind înglobat în PNL, care a anunțat că trece, de asemenea, în familia popularilor. Sigur, actualului PLDM din RM i-ar ședea mai bine să se numească PNL și asta putea fi dacă se forma un Bloc European, cu o constituire ulterioară a unui PNL cu un alt președinte: Nu s-a dorit – e voia Domnului…  Astfel, PLDM sprijină candidatul PNL-ului, pe Klaus Iohannis, și o logică aici ar fi. Totodată, Iura Leancă îl sprijină pe Ponta, ceea ce lui Filat nu i-a plăcut. Această dedublare arată, totuși, haosul și rătăcirea PLDM.

Dar ce face PL? Și aici e o situație foarte hăioasă. PL-ul condus de Ghimpu, care a fost anterior un partidut al Reformei, ce a vegetat decenii fără activitate, imagine, identitate și acțiun, care a luat denumirea de PL, după ce PL-ul cu Rusu/Untilă s-a dizolvat în AMN, care este membru, dacă nu greșim, al Internaționalei Liberale, a fost mereu sprijinit de gruparea Băsescu (acesta creează partide mereu ca și Lucinschi aici), acesta fiind ba cu PD-L, ba, ulterior, după ce l-a creat și abandonat, déjà cu Mișcarea Populară (Tomac, Badea), acum având-o ca și candidat pe parașuta lui T.B. Elena Udrea. De ce PL nu o sprjină pe Udrea, pe care nu o mai sprijină Eba, fiica lui Băsescu, dar pe care o sprijină încă Tomac, cel spiriduș folosit unde e nevoie…? Dumnezeu îi pedepsește pe unii bădărani misogini, dăruindu-le exact ceea ce nu își doresc sau au arătat că resping din mojicie moldovenească. Acum Ghimpu spune că PL nu are poziție, că îi cheamă pe românii din Basarabia cu drept de vot să voteze pe cine vor. În subterană, însă, LIB’RALII cheamă să fie sprijinit Iohannis, precum o spune public Filat. Ghimpu nu o spune public, pentru că nu vrea să aibe aceeași opțiune ca și Filat. Dar Udrea de ce e trădată de Chirtoacă, cel care mergea de mânuță în toate alegerile cu șeful de campanie al lui Udrea – cel Tomăcel ot Ismail?

Legat de PLR-ul moldovenesc. Peleriștii s-au afișat cu liderul PNL Crin Antonescu, care a cam dispărut din prim-planul politicii românești. Logic, era ca PLR să fie acum tot cu PNL, pentru că peleriștii sunt produsul găștii peledemiste de furat. Însă PLR.md își face loc spre PLR din România, condus de Călin Popescu-Tăriceanu, care candidează drept independent, pentru că nu a reușit să-și înregistreze PLR-ul românesc. Va fi acest aspect formal un motiv suficient pentru trădarea de către PLR.md a PLR.ro încă în fașă? Nu știm. Ceea ce știm e că Tăriceanu e un aprig adversar al lui Băsescu, cel care continuă să controleze pe față Mișcarea Populară, dar și din umbră noul PNL, ce a înglobat PD-L.

De PAD nici nu știm ce să spunem – a fost parcă alături de Tăriceanu când acesta era la PNL, mai apoi nu am auzit nimic, doar că unii zic precum că va apare vreun candidat pad-ist pe la PL, deci – nu va avea poziție.

Mișcarea ”Antimafie” e pe zona Băsescu, unde s-ar plasa la nivel de percepție alături de PL, care nu are poziție în actualele prezidențiale românești, care nu vrea să o sprijine pe față și cu pieptul deschis pe Elena Udrea, cu doctrină clar populară, dar, de fapt, care își revendică electoratul băsist.

În acest fel, am arătat întreaga debandadă cu lipsa de raportări clare între partidele de pe cele două maluri ale Prutului.

Acum se vor întreba cititorii articolului ce va face PNL. PNL a sperat mereu ca PNL din România să își reediteze imaginea de partid care a înfăptuit Marile Uniri. Nu o face, chiar pare că i-a displăcut că PNL.md este unionist. Plus că PNL.ro a uitat perioada când nu avea procente și l-a salvat societatea civilă, luând în dezbatere publică necesitatea promovării PNL ca partid, menținerea la suprafață și, astfel, PNL.ro acum e un partid ce unifică forțele, pe alocuri apar mesaje de unitate națională, a reușit să salveze și logoul, și simbolul, și identitatea istorică, dar deocamdată – nu mai mult. Și caută sprijin, în mod firesc, de la partide din Basarabia care au procente și șanse, asta o înțelegem, dar nici o hălăduire pe spectrul electoral nu e de agreat.

Noi, PNL, vom decide pe care candidat îl vom sprijini în alegeri, dar principiul este pe cel care vorbește de Unire, pentru că – așa cum spunea și Traian Băsescu – orice discuție despre reîntregire o apropie.

În general, considerăm că partidele din R.Moldova și partidele din România ar trebui să semneze un Pact de sprijinire a demersului european al R.Moldova, dar să admită, geopolitic și geostrategic, inopinat, și calea cea mai scurtă – reîntregirea. Dacă partidele din stânga Prutului vorbesc de Europa, dar fug de România, halal de colaborarea lor formală cu partidele de peste Prut. Având în vedere numărul atât de mare al cetățenilor cu drept de vot pentru România, dacă am avea o clasă politică moldovenească neprorusească, atunci ar fi un Acord clar între instituțiile electorale CEC-BEC, ca să fie alegeri corecte, conform unui Regulament în care să se implice și CEC-ul nostru în alegerile din România pe teritoriul de dincoace de Prut. Însă ”ai noștri” se tem să nu supere în niciun fel Moscova și se pierd în scrutinele românești.

Ce aveți de adăugat?

Vitalia Pavlicenco

 

 

 

 

 

Loading Facebook Comments ...

4 Comments

Add a Comment
  1. Ah, iata-ma! Dupa asa o pauza indelungata.

  2. doamna pavlicenco, dumnevoastra ar trebui sa bateti inpotriva partidelor de stinga, ma refer la voronin dodon formuzal si altii pentru ca acestea sint un pericol pentru moldova dupa 30 noiembrie daca vin la putere, moldova se intoarce earasi in anii 2009, chear dodon a spus clar ca ei vor denunta acordul cu UE, dar d-voastra bateti in partidele de dreapta va mincati voi unionistii, ( am in vedere cu ghimpu cu hadirca) si care mai sint de dreapta si pentru aceasta este probabil sa vina partidele de stinga la guvernare, este corect ca in campania electorala sa va fie concurentii partidele prorusesti, si nu cei proeuropeni, asa cum sin ei corupti dar datorita lor astazi circulam liber in europa cel putin, pentruca din pacate cu mentalitatea populatiei noastre degraba unirea nu ar sa fie.

  3. Pt tudor

    Partidele de stinga si sansele lor sunt produsul guvernarii corupte si hoate. Ei sa lupte contra lor, daca nu i-au putut trage la raspundere pentru ce au facut. Dar problema e ca actualii guvernanti nu sunt mai buni decit comunistii si, apoi, actualii guvernanti asteapta sa invinga stinga, pentru a coopera cu ea. Ei nu vor Europa, pentru ca acolo ii asteapta puscaria.

  4. Nu! Eu nu cred ca trebuie de mers in alegeri separat. Cred ca la aceste alegeri partidele nationaliste si democrate din RM si Romania trebuie sa se uneasca si sa dee o lovitura impreuna. Aceasta diviziune nu este in ajutor pentru nimeni. Numai asa ne vom putea integra in UE si numai asa vom putea stabili democratia si diminua saracia. Lozinca in aceste alegeri trebue sa fie NU DIVIZIUNII si trebue sa fie unitate, dna Pavlicenco. Ajunge cu aceste mesaje fiecare partidul meu este curat si este bun si celalalt este murdar si rau. Nu! Asa nu vom ajunge. Trebuie sa luam la baza aceste partide proeuropene de pe ambele maluri ale Prutului, de facut din ele unul singur doar si in Ro si RM si de mers in alegeri impreuna!!!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *