Apelul deputaților din primul Parlament către cetățenii Republicii Moldova

După Poziția exprimată și difuzată după ședința comună a BPC al PNL și a reprezentanților entităților unioniste care vor candida pe lista PNL privind o atitudine legală adecvată față de elementele proruse dodoniste periculoase pentru viitorul românesc și european al Republicii Moldova, am fost solicitată să public acest Apel al deputaților din primul Parlament către cetățenii Republicii Moldova. Din partea PNL, a Consiliului Unirii, solicităm, și noi, deputaților din primul Parlament – unii vor candida și pe lista PNL, foști membri ai Consiliului Național al Unirii, creat de acei deputați de glorie, – să sprijine Apelurile Consiliului Unirii, ale PNL privind crearea unui Bloc European sau a unui Bloc Liberal, ca motor de integrare intraromânească pe traseul spre Europa, dar și pentru evitarea pericolelor indicate de Platforma unionistă și de naționali-liberali, ca și în Apelul publicat mai jos, publicat în forma în care l-am primit. (Precum am fost informată, în prezent semnăturile se colectează.)

Apelul deputaților din Primul Parlament către cetățenii Republicii Moldova

Noi, subsemnații , deputați din Parlamentul Independenței, constatăm că în ultimul an s-au produs un șir de evenimente importante pentru întreaga societate. A fost semnat Acordul privind regimul liberalizat de vize între UE și Republica Moldova, în baza căruia peste două sute de mii de cetățeni au călătorit deja în țările europene. La 26 iunie 2014, la Bruxelles, Primul-Ministru Iurie Leancă, în numele Republicii Moldova, a semnat Acordul de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, ratificat ulterior de Parlament. Prin aceste acte a fost făcut un prim-pas important în calea noastră spre integrarea și acordarea statutului de ţară membră a UE, revenirea la valorile civilizației europene bazate pe relații de menținere a păcii, respectarea drepturilor omului și bunăstare.

Cu suportul financiar al Uniunii Europene, Statelor Unite ale Americii și al altor state, în Republica Moldova au fost reabilitate sute de kilometri de drumuri, s-au reparat școli, grădinițe, spitale, s-a procurat utilaj medical performant. În multe localități au fost date în exploatare sisteme de aprovizionare cu apă și canalizare. A fost dat în folosință gazoductul Iași-Ungheni. Piața UE a fost deschisă pentru mărfuri și produse din Republica Moldova.

Acum, mai mult ca niciodată, Republica Moldova are nevoie de unitatea cetățenilor în jurul ideii naționale de INTEGRARE EUROPEANĂ. Forțele ostile Independenței Republicii Moldova devin tot mai agresive, promovând interesele altor state aducătoare de război în regiune. În fruntea acestor forțe se plasează Igor Dodon și tovarășa sa de partid Zinaida Grecianîi, cunoscută pentru faptul ca în timpul evenimentelor din 7 aprilie 2009 a amenințat cetățenii că va uza de arme, dacă tinerii vor participa în continuare la proteste. A apărut pe scenă și un alt personaj controversat, venit de la Moscova cu programul său de concerte dubioase, un oarecare Renato Usatâi. Cu siguranță, vor mai ridica capul și alţi falși patrioți. Proiectele partidului socialiștilor lui Dodon conțin următorele clauze: federalizarea Moldovei și uniunea vamală. Federalizarea presupune de fapt convertirea mai multor raioane în pseudo-republicuțe pe teritoriul statului nostru, după modelul impus acum și Ucrainei. Acest proiect politic al lui Dodon nu doar că va crește enorm costurile suportate de popor pentru un aparat de stat mărit artificial, dar el este, mai ales, aducător de război pe pământul nostru. Uniunea vamală, pentru care optează aceşti indivizi, nu este altceva decât trădare de neam, înrobire și umilință pentru multe generații de moldoveni care se vor vedea readuși la bunul plac al celor ce practică economia bazată numai pe șantajul cu embargouri înjositoare.

Igor Dodon și-a permis să inainteze Guvernului un ultimatum, prin care îi cere primului ministru Iurie Leancă demisia, amenințând cu aducerea în Chișinău la proteste a 50.000 de susţinători ai războiului și ai deturnării cursului european al Republicii Moldova, ademeniţi cu un concert al invitaților săi de la Moscova, printre care Iosif Kobzon și intepreta Valeria. Ori, tocmai acestor artiști care, de fapt, propagă mesaje șovine, de ură și învrăjbire, Guvernul Letoniei nu le-a permis intrarea în țară pentru a participa la Festivalul de la Iurmala, deoarece anume ei au semnat și au susținut anexarea Crimeii. În timp ce trupa rusească Bi-2 a refuzat să participe la concertul cu tentă politică al lui Dodon, unii interpreți de la noi i-au cântat, fiind plătiți de liderul socialist și susținând astfel, posibil fără să conștientizeze, politica de federalizare și deturnarea cursului european al Moldovei. Dodon, speculând pe seama unei prese la limita subzistenței, alocă mijloace suficiente din surse îndoielnice pentru a-și face publicitate, lustruindu-și imaginea șifonată și controversată. La mobilizarea cetățenilor pentru sosirea la Chișinău pe 14 septembrie vor fi antrenați activiștii din orașe și raioane bine plătiți de patronii lor. Își dau oare bine seama membrii consiliului republican ai PSRM, P. Burduja, A. Burlaciuc (Nisporeni), M. Catraniuc (Orhei), P. Corduneanu (Hâncești), O. Cuciuc (Căușeni), O. Furculiță (Călărași), S. Groza (Florești), M. Iațco (Bălți), V. Lupașcu (Briceni), V. Macovei (Șoldănești), V. Malic (Anenii Noi), Viorel Melnic (Chișinău), I. Mizdrenco (Rîșcani), G. Mitriuc (Ungheni), R. Mudreac (Chișinău), L. Onu (Rezina), O. Sava (Fălești), V. Sorocean (Bălți), O. Teterea (Cimișlia), V. Valuță de la Ialoveni și alții, că nu vor trece mulți ani și numele lor vor fi scrise în manuale de istorie ca personaje care au trădat pământul și neamul, viitorul copiilor, al nepoților și al multor generații viitoare?

Nu vă obosiți, oameni buni, stați acasă și nu instigați cetățenii la acțiuni ce ar putea culmina cu destabilizarea situației din țară și, implicit, cu deturnarea parcursului european al Republicii Moldova! Considerăm că a participa la concertul lui Kobzon, susținător fervent al anexării Crimeii, înseamnă lipsă de respect față de neam și țară, o adevărată blasfemie față de miile de morți din estul Ucrainei, care s-au jertfit pentru cauza noastră comună – integrarea în familia europeană civilizată!

Ne adresăm tuturor autorităților și factorilor de decizie cu atribuții în domeniul securității naționale cu solicitarea de a-și îndeplini sarcinile de apărare a statului prin interzicerea accesului în Republica Moldova a oricăror factori destabilizatori. În special în această perioadă de dramatică destabilizare regională, facem apel la reprezentanții tuturor structurilor care garantează independența și integritatea statului nostru să asigure în mod ferm și eficient securitatea informațională și, în general, securitatea Republicii Moldova.

Ne adresăm cetățenilor Republicii Moldova, oamenilor de bună credință, cu îndemnul să dăm dovadă de Demnitate și Unitate Națională, să ripostăm forțelor războiului, să apărăm viitorul copiilor noștri. Să nu uităm că alegerile din 30 noiembrie sunt cele mai impotante din toată perioada post Independență, astfel încât trebuie să calculăm atent opțiunile noastre electorale, acordând șanse partidelor reformatoare și cu adevărat pro-europene. De noi, oamenii acestei palme de pământ, depinde viitorul nostru. Vom avea viitor dacă toţi vom da dovadă de unitate și nu vom acorda voturile noastre partidelor extremiste și antinaționale, ce vor să ne dezbine prin fărâmițarea integrității teritoriale într-o pretinsă federalizare și să ne înrobească în așa-numita Uniune Vamală, de fapt o nouă construcție artificială bazată pe vechile mentalități colonialiste și imperialiste!

Integrarea în Uniunea Europeană – iată unica opţiune politică adecvată a Republicii Moldova!

AȘA SĂ NE AJUTE DUMNEZEU!

Chișinău, 9 septembrie 2014

Loading Facebook Comments ...

7 Comments

Add a Comment
 1. Dna Pavlicenco, nu-l mai defaimati pe dl Filat. Nici ceilalti, pro-romanii, n-ar trebui…Putin (si slugile sale de aici, inlcusiv Ulinici) doar atata asteapta. Cu „prima ocazie” (mars, protest) va voi spune de ce.

 2. Dumnezeu nu ajuta si nu Da la nimeni nimica!
  Totul se ia prin lupta.
  Multi democrati au luat prin Hotii de proportii. vor fi si ei in listele primului parlament.Miroase rau de tot.Nici un principiu si nici o valoare.
  Credeam ca va-ti debarasat de sculele Moscovei din primul parlament,dar doamna Pavlicenko ii scoate la lumina din naftalina.Ca doar de la primul parlament ni se trage intrarea in CSI si razboiul secesionist de pe Nistru.Membri ai primului parlament au participat la eliberarea banditului Smirnov,ca el sa-si continue opera de rupere a teritoriilor tarii. Cu ajutorul a multora din primul parlament a fost instrainat paminturile de la Palanca,Novodnestrovscoe!!! Un ex-prim si-a pus ultimul iscalitura pe documentele de instrainare,iar parlamentul Proeuropean a ratificat instrainare si toata presa liberalo-democratica a luat apa in gura! Inclusiv si liderii PNL.A fost violat teritoriul tarii, violata Constitutia.Si acuma ma chemati la solidaritate cu poporul care in 92,si-a trimis flacaii sa ne creeze o republica secesionista? Chiar lectii-le istoriei nu va invatat nimica? Ucraina este un stat artificial,creat de regimul sovetic din bucati de teritorii straine.Sa ne recuperam teritorii-le si sa ne intoarcem acasa,la Patrie de la care am fost instrainati in 1812 si 1939-1940!
  Ce tine de alde Dodon,Usatii s.a.,numai Poporul sa decida.Ca doar mergem spre Europa! Nu?

 3. Numai unindu-ne cu Romania automat vom intra in UE, vom avea parade GAY in Chisinau la care vor participa sute de mii de reprezentati a minoritatilor sexuale din toata lumea! Numai unindu-ne cu Romania, Moldova va cunoaste o adevarata dezvoltare! Fratii nostri romani castiga mii de EURO pe noapte avind 2-3 copii care acorda servicii sexuale turistilor de orientare sexuala netraditionala din Europa! Barbatii romani nu pleaca in Rusia la constructii, dar castiga inzecit cat moldovenii, prostituindu-se in cele mai luxoase bordeluri homosexuale din Germania, Olanda… Romanii de cind au intrat in Uniunea Europeana nu imbla ca maltavenii sa gateasca frigarui la padure, dar au posibilitatea sa se infrupte din lebedele regale in Londra si pe malurile altor lacuri din capitalele Europei!

 4. Dorin, ce-i cu tine?

 5. Deputatii din primul parlament ultimii au votat independenta fata de UESS. De la Moscova ne se striga ca Ramas numai Moldova in URSS si acesti eroi inca nu se hotarau ce sa faca. Deputatii din primul Parlament au primit 380 de masini LADA care se aflau la parcare la intreprinderea AUTOVAZ in 1990 cu suma de 10.000 ruble cind la piata o astfel de masina costa 40000 de ruble. Mai mult unii au luat cite doua, declarind ca prima a fost furata din fata parlamentului, insa adevarat vinduta in Rusia. Au fost decorati toti cu ordinul Republicii. Se intreaba pentru care merite? Meritele lor sunt intrarea in CSI, Autonomia Gagauza, Razboiul de la Nistru, privatizarea banditeasca pe bonuri, Legea Cetateniei cu varianta zero.

 6. Intr’adevar,suntem intr’un mare pericol.Acum e pusa pe talger insasi existenta noastra personala a fiecaruea in deplinul sens al cuvintului.Aici ,unde ma aflu ,am nefericita ocazie sa fiu impreuna cu o rusoaica din Chisinau,care cu atacurile sale asupra noastra in mod deschis,arata cit de perfizi sint si ce vor face ei cu noi,bastinasii,in caz ca inving ei la aceste alegeri.Aceasta este numai o persoana,dar ce devin ei,cind sunt multi impreuna,nici nu doresc sa ma gindesc.DORIN,in acest caz,chiar si paradele gay iti vor parea cintec de vioara.Si toate aceste murdare atacuri asupra unui intreg popor,cel roman,iti vor aduce numai regrete pentru gindurile tale atit de rautacioase.Fiecare popor are si oameni demni,educati,dar si lichele,insa in nici un caz nu este asa cum descrii tu aici.Cind citesc asa comentarii,mereu intreb :Dar ce propui in loc? Care este dupa tine calea cea dreapta??E usor din umbra mai ales,cu un nume camuflat,sa murdaresti pe toti si toate.E mai greu sa dai solutii.Cum trebue sa facem atunci,DORINE,daca Europa nu-ti place.?Necatind ca ai o viziune cu totul invertita de acest spatiu a lumii.Aici nu sint numai parade gay,care nu lipsesc,dar nici care nu intra in veata nimanui.Dupa tine reese ca zona euroaziatica -„tamogennii soiuz”este mai buna?? Ne-am dezvoltat „bine” cu ei pina acum?? Desigur,am ajuns la sapa de lemn.Uita-te cite s-au facut in Moldova de cind am luat cursul european.Nu le vezi??

  E cert si alt lucru,ca multe lacune ,si chiar foarte serioase ,au avut deputatii primului parlament,in primul rind frica de a declara independenta printre primii.Dar acum sa citim acest APEL catre noi toti.Care cuvint de aici nu este just?? Toate te patrund pina la os.Simti acea preocupare pentru soarta noastra,care nu este numai imaginata.Pericolul iata-l alaturi de fiecare din noi ,ce ne sufla in spate .

 7. Ar fi bine ca domnii deputati ai primului parlament sa plece si prin satele Moldovei,unde sunt multi ca nu stiu nimic si despre nimic,dar au tot acelas drept de vot,ca oricine din noi.Apelul e destul de binevenit,dar il vor citi putini si dintre acei,care au informatii ce se petrece in jur.Insa majoritatea au asa idei ca Dorin sau inca si mai grele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *