Scriam, ceva mai devreme, un articol explicativ pentru propunerea PNL, a Consiliului Unirii privind imperativul formarii unui Bloc European, in general, pentru desfacerea apelor la noi intre Est si Vest sau a unui Bloc Liberal, ca motor de integrare intraromaneasca, pentru accelerarea ajungerii RM in UE.
In acel articol spuneam ca actualii guvernanti au ridicat pragul electoral, ca sa nu treaca niciun partid extraparlamentar actual in Legislativ, dar ca inca nu se stie cine se va impiedica de el.
Ultimul sondaj, nu stiu cine l-a facut, – pentru ca avem o atitudine total paralela fata de sondajele propagandistice vindute si cumparate in R.Moldova, – m-a amuzat copios. De ce? Pentru ca “falsii potentati ai zilei” au fost loviti in moalele capului sau cu el de pereti, ca sa vada ca acest prag poate fi si prea mare pentru ei.
Da, am mai citit niste articole si opinii despre acest ultim sondaj. Insa adevarul pe care il cunosc multi este ca in sondajele platite “potentatilor” li se adauga, „generos”, 1-2 procente exact partidelor care stau azi pe prag, riscind sa cada sub el. Dar daca ne gindim la marja de eroare de 3 procente, care, la falsurile practicate, poate fi si de 6 procente, le propunem DERMOcratilor sa inceteze lupta neloiala pentru voturi, sa scada pragul, cu asentimentul tuturor partidelor, si sa se gindeasca sa nu ii loveasca soarta PDAM – pentru ca PD, PLDM si PLR sunt, de fapt, niste pdam-uri. Care, daca nu trec in Parlament, nu rezista 7 ani in opozitie, luptind cu demnitate nationala, asa ca PNL.
Ori, le propunem sa faca asa ca in Mexic. Acolo nu a fost o corectitudine a votului exprimat si pentru partidele neparlamentare decit dupa ce, in Institutul lor Electoral, alias CEC-ul nostru, au intrat reprezentantii tuturor subiectilor electorali inscrisi in cursa. Au urmarit procesului electoral, inclusiv au oprit falsificarile procesului de vot si ale rezultatelor si, astfel, Opozitia a intrat in forul suprem, schimbind raportul de forte.
Am simtit prima oara cum v-a durut acest sondaj. Este ceea ce faceti si veti mai face voi fata de alti concurenti politici, cind va comandati niste rezultate in care sa va lafaiti psihologic. Numai ca ispita si confortul fals va poate adormi vigilenta.
Am mai avea multe de spus, dar mentionez doar doua.
Unu. Regula nescrisa, care vine de sus, este ca totul ce faci impotriva cuiva se intoarce cu un efect de bumerang impotriva-ti.
Doi. Dupa cum se vede – va vine sa credeti sau nu – nici demagogia cu proEuropa, nici liberalizarea regimului de vize, nici alte miraje nu pot acoperi si anihila dezamagirea groaznica produsa de guvernantii postcomunisti corupti, mincinosi, aroganti, care persecuta pe fiecine nu ii aduleaza si nu le promite sa ii serveasca sau sa ii voteze.
Hahal de voi.
Vitalia Pavlicenco
ACTIUNEA2012 UNIONISTA:
Doua Luni ale Tricolorului Românesc
12 August – 12 Octombrie 2014
–––––––––––––––
O campanie de promovare a unităţii naţionale “Lunile Tricolorului” se va desfăşura în perioada 12 august – 12 octombrie, când o serie de evenimente vor fi organizate pe ambele maluri ale Prutului, printre care distribuirea de panglici tricolore şi materiale informative, şcoli de vară, tombole şi flashmob-uri în marile oraşe şi marşuri unioniste în cele două capitale româneşti: Chişinău şi Bucureşti.
Tricolorul lung de 150 de metri va fi desfăşurat în zece oraşe din România, printre care Iaşi, Bârlad, Cluj-Napoca, Braşov, Galaţi, Călăraşi, iar în final va ajunge la Chişinău, unde în 14 septembrie va fi organizată o amplă manifestaţie stradală.
De la Chişinău, tricolorul se va întoarce la Bucureşti, unde va fi desfăşurat în 12 octombrie 2014, în cadrul unei acţiuni la care sunt aşteptate să participe 15.000 de persoane.
Iniţial, drapelul tricolor cusut în Republica Moldova a avut o lungime de 300 de metri, el fiind tăiat în două pentru a “parcurge România la est şi la vest” şi va fi Re-Unit la Chişinău.
“Tricolorul este un simbol comun al celor două state româneşti, România şi Republica Moldova, şi el trebuie să ne RE-Unească. Avem aceleaşi tradiţii, aceeaşi credinţă, limbă şi istorie. Pornim cu acest steag imens din inima României, de aici, de la Izvoru Mureşului, iar pe 14 septembrie va fi desfăşurat la Chişinău. Tinerii din Republica Moldova îşi doresc RE-Unirea cu Patria Mamă şi vrem să transmitem un mesaj clar către clasa politică de la Bucureşti şi de la Chişinău: trebuie să ţină cont de părerea noastră şi de acest tricolor care ne aduce împreună”, a declarat George Simion, copreşedintele executiv al Platformei Civice Acţiunea 2012, care a iniţiat acţiunea.
http://www.youtube.com/watch?v=Ws-cHOmMGHs&list=PL96046D68FDCC64FD
compozitorul
Ciprian Porumbescu/1853-1883/:
“Atunci, fraților, când va fi să mor,
Să-mi puneți pe mine
Mândrul nostru tricolor”
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
===== BUCOVINA DE NORD =====
————— ♥ SI TOATA BASAⱤABIA E ⱤOMÂNIA ♥ ———–
—————♥—♥—♥— RE-U N I R E ! —♥—♥—♥———
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
TRĂIASCĂ ROMÂNIA MARE
ÎN VECHILE HOTARE DIN ANUL 1918 !
=====================================
Iliescu a refuzat in 1991 oferta de RE-Unire a Moldovei cu Romania
––––––––––––––––––––––––––––––-
Ambasadorul Aurel Preda afirma ca, in 1991, Mircea Snegur i-a transmis de doua ori lui Ion Iliescu propunerea de unire a Basarabiei cu Romania. Snegur a trimis la Bucuresti doi emisari care sa-i propuna lui Iliescu realizarea unirii.
http://stirile.rol.ro/print/iliescu-a-refuzat-in-1991-oferta-de-unire-a-moldovei-cu-romania-405023.html
Aurel Preda s-a intalnit in octombrie 1991, in Parcul Bordei din Bucuresti, cu Vasile Nedelciuc, presedintele Comisiei de politica externa din Parlamentul de la Chisinau, care era insotit de Anatol Plugaru, directorul SIS.
♦ Nedelciuc i-a transmis lui Aurel Preda propunerea de a-i asigura lui Snegur o functie de vicepresedinte al Romaniei in schimbul reunificarii. Mai precis, parlamentarii trebuiau sa introduca in textul noii Constitutii o prevedere privind mentionarea functiei de vicepresedinte al Romaniei pentru presedintele R. Moldova, oricare ar fi fost acela. Aurel Preda a transmis oficial informatia printr-un raport supervizat de Ministerul Afacerilor Externe catre Ion Iliescu .
♦ Puterea de la Bucuresti nu a dat nici un raspuns si nu a acceptat nici propunerea agreata de Chisinau, conform careia frontiera de pe Prut urma sa fie pazita numai de Romania. Ion Iliescu considera ca dezvaluirile lui Aurel Preda sunt simple fabulatii. „Asemenea informatii nu au ajuns la mine. Nu-mi amintesc, dar ideea era total nerealista. Erau atunci niste realitati peste care nu se putea trece. Armata a 14-a se afla pe Nistru�, ne-a declarat fostul presedinte al Rom�niei.
Ieri, Vladimir Voronin si Zinaida Grecianii au depus flori la Monumentul lui Stefan cel Mare si Sfant. S-au tinut slujbe religioase in toate bisericile din centrele raionale ale republicii. S-a marcat astfel ziua in care Parlamentul de la Chisinau a aprobat Declaratia de independenta, iar comunistii vor sa induca ideea ca Stefan cel Mare este pionierul statalitatii Republicii Molotov. Putina lume mai stie insa ca Declaratia de independenta a fost elaborata de ambasadorul Aurel Preda din Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti, la solicitarea presedinteluiu Mircea Snegur, moment evocat in cartea amintita. Aurel Preda a fost insotit atunci de tanarul diplomat Valentin Stan, care, ulterior, avea sa devina un antiist feroce. Situatia politica era volatila atat la Chisinau, cat si la Bucuresti. Premierul Mircea Druc fusese inlaturat la ordinul Moscovei, iar Ion Iliescu semnase in primavara ultimul tratat politic din lume cu Uniunea Sovietica.
Functia de vicepresedinte sau macar senator
––––––––––––––––––––––––––
Pare incredibil astazi, dar Mircea Snegur a trimis ulterior la Bucuresti doi emisari speciali, care sa-i propuna lui Ion Iliescu realizarea unirii. Ambasadorul Aurel Preda relateaza ca s-a intalnit in octombrie, in Parcul Bordei din Bucuresti, cu Vasile Nedelciuc, presedintele Comisiei de politica externa din Parlamentul de la Chisinau. La aproximativ 50 de metri veghea atent Anatol Plugaru, seful Serviciului de Informatii si Securitate al republicii. Nedelciuc i-a transmis lui Aurel Preda propunerea lui Mircea Snegur de a-i asigura o functie de vicepresedinte al Romaniei in schimbul reunificarii. Mai precis, parlamentarii, pe care Ion Iliescu ii domina foarte usor, sa introduca in textul noii Constitutii o prevedere privind mentionarea functiei de vicepresedinte al Romaniei pentru presedintele R. Moldova, oricare ar fi fost acela, iar unirea se facea. Aurel Preda a transmis oficial informatia printr-un raport supervizat de Ministerul Afacerilor Externe catre presedintele Ion Iliescu. Nici o reactie de la Cotroceni. Vasile Nedelciuc si Anatol Plugaru au revenit in acelasi loc peste o luna, insistand pentru obtinerea unui raspuns. „Uite, noi credem ca am exagerat. Renuntam la postul de vicepresedinte al Romaniei, dar solicitam un post de senator de drept pentru presedintele Snegur”, a spus Vasile Nedelciuc. Conform uzantelor, Aurel Preda redacteaza un nou raport catre Ion Iliescu. Nici un raspuns. Recent, ambasadorul a publicat cartea „Memoriile unui diplomat oarecare” si i-a oferit-o lui Ion Iliescu: nici o reactie!
„Am fost prosti fiindca am fost saraci”
––––––––––––––––––––––-
„Noi chiar credeam atunci in reunificare. Am insistat pe langa Snegur ca Declaratia de independenta s-o citeasca cineva clar si sa spuna populatiei adevarul. Se stransesera aproximativ un milion de basarabeni in Piata Centrala din Chisinau. A vorbit un scriitor din Gagauzia, care nu prea stia nici ruseste, nici romaneste, dar a spus un lucru extraordinar: „Oameni buni, am fost prosti pentru ca am fost saraci; am fost saraci pentru ca am fost prosti. Daca vrem sa scapam de saracie, nu mai trebuie sa fim prosti si de aceea trebuie sa ne unim cu Romania”. Insusi Snegur mi-a talmacit ce spunea scriitorul. Oamenii din piata plangeau si se imbratisau, asa ca sa nu-mi spuna mie nimeni ca basarabenii nu voiau unirea”, isi aminteste Aurel Preda. Primele semne ca „emanatii” nu voiau sa auda de unire au aparut cand ambasadorul Aurel Preda, care primise misiunea insarcinat cu afaceri, a propus sa nu se spuna ambasada la Chisinau, ci reprezentanta Bucurestiului la Chisinau. Teodor Melescanu nici n-a vrut sa auda. „Dupa cele doua intalniri cu Vasile Nedelciuc, am mai avut o revelatie la Iasi, in cadrul unei comisii mixte a granicerilor. Comandantul trupelor de graniceri din Romania era generalul Dumitru Luca. Noi am propus ca paza frontierelor R. Moldova sa fie asigurata numai de catre Romania, astfel ca paza sovietica sa fie inlaturata. In urma raportului nostru catre presdintele Ion Iliescu, nu s-a primit nici o reactie. Lui Iliescu nici nu i-a trecut prin cap sa faca unirea.” Aurel Preda nu crede ca Iliescu se temea ca propunerea reunificarii ar fi fost „o provocare marsava” din partea lui Snegur. Pe-atunci, Ministerul Afacerilor Externe de la Chisinau era sprijinit consecvent de Directia Juridica si a tratatelor din MAE de la Bucuresti. Ulterior, Marcel Dinu a schimbat radical orientarea de la MAE Bucuresti, iar Ion Iliescu il asculta orbeste. „Daca Ion Iliescu accepta, se facea unirea atunci. Sigur, cei de la Chisinau ar fi pus niste conditii asa cum a procedat si Pantelimon Halipa la 27 martie 1918 sau ca Iuliu Maniu pentru Transilvania. Ion Iliescu nu mi-a transmis macar un formal „Multumesc!”�
Spaima atavica fata de Rusia sau angajamentul?
––––––––––––––––––––––––
Mircea Druc, primul sef de guvern anticomunist si ist de la Chisinau, este uluit de dezvaluirile lui Aurel Preda: „Este un adevar catastrofal. A fost un moment formidabil, comparabil cu momentul din 1992, cand eu i-am propus lui Ion Iliescu sa lase circulatia libera pentru leul romanesc in Basarabia, la concurenta cu rubla si cu cuponul moldovenesc. Nedelciuc era pentru mine o personalitate controversata, dar este un om instruit. El nu a votat pentru referendumul din martie 1991 pentru pastrarea URSS. Despre Ion Iliescu stiu ca nu a fost niciodata ist si nici nu era sigur ca va ramane presedinte. Parlamentarii de la Bucuresti nu ar fi respins o asemenea propunere. Nici Snegur nu era sigur de soarta lui. Cat am fost prim-ministru, Ion Iliescu nu m-a primit niciodata. A venit insa cu Petre Roman la Spitalul Elias, unde fusesem internat dupa ce am fugit de procurorii lui Gorbaciov de la Chisinau”. Era Ion Iliescu un tradator al intereselor Romaniei sau era bolnav de spaima fata de orice adiere de la Moscova? In toate cartile dumisale, parintele democratiei originale nu lamureste nici aceste aspecte. In Constitutia Romaniei nu exista nici o referire la reintregirea nationala, asa cum era in Constitutia Republicii Federale Germania. Acum, Republica Molotov se transnistrizeaza lent si fiindca parlamentarii de la Bucuresti au adoptat de fapt independenta Basarabiei fata de Romania, iar nu de Rusia. Medvedev l-a felicitat din nou pe Voronin si i-a propus „un parteneriat strategic adancit”. Pana una-alta, orginalul Declaratiei de independenta s-a pierdut in focul de la 7 aprilie 2009.