Intr-un foarte sincer interviu acordat revistei argentiniene Viva, Papa Francisc a vorbit de propria sa experienta pentru a creiona un stil umil de viata care insa poate aduce fericirea.
Unul din ele este sfatul acordat familiilor de a „stinge televizorul atunci cand se strang la masa”, pentru ca oamenii sa comunice, dar si abandonarea eforturilor de a-i converti pe altii la modul tau de gandire, chiar si cand e vorba de religie, scrie The Independent.
Iata cele 10 sfaturi pe care Papa Francisc le ofera celor care vor o viata mai fericita.
1. „Traieste si lasa si pe altii sa traiasca”. Fiecare om ar trebui sa urmeze acest principiu, spune Papa.
Papa Francisc, pledoarie pentru pace: Va rog sa incetati
2. „Daruieste-te pe tine celorlalti”. Oamenii trebuie sa fie deschisi si generosi cu ceilalti, a spus Francisc, „pentru ca daca te retragi in tine, risti sa devii egoist. Iar apa care balteste, se strica”.
3. „In viata trebuie sa ramai calm”. Papa, care a fost profesor de literatura si a predat in licee, folosea o imagine dintr-un roman al scriitorului argentinian Ricardo Guiraldes, in care protagonistul, gaucho-ul Don Segundo Sombra, isi rememoreaza felul in care si-a trait viata.
4. „Un sentiment sanatos al odihnei”. „Consumerismul ne-a adus anxietate in viata”, spune Papa, si i-a sfatuit pe parinti sa isi pastreze timp pentru a se juca cu copiii lor si sa inchida televizoarele atunci cand se aseaza la masa in familie.
5. Duminicile ar trebui sa ramana zile de repaos. Muncitorii ar trebui sa tina de duminici, pentru ca „duminica este pentru familie”, a spus Papa.
6. Trebuie gasite cai noi de a crea locuri de munca demne pentru tineri. „Trebui sa fim creativi in ceea ce-i priveste pe tineri. Daca nu au oportunitati, vor ajunge sa se drogheze” si vor fi mult mai vulnerabili, fiind tentati uneori sa se sinucida, a spus Papa.
7. Natura trebuie respectata si protejata. Degradarea mediului „este una dintre cele mai mari provocari din viata noastra”, a spus Inaltul Pontif. „Cred ca una din intrebarile pe care nu ni le punem este: nu cumva se sinucide omenirea cu aceasta folosire fara discriminare si tiranica a naturii?”.
Gestul Papei Francisc pentru femeia condamnata la moarte pentru ca e crestina
8. Sa nu fim negativisti. „Nevoia de a vorbi de rau alti oameni indica pretuirea de sine foarte scazuta”. Asta inseamna ca „ma simt atat de neinsemnat incat, in loc sa ma inalt eu, trebuie sa ii cobor pe altii”, a spus Papa. „E foarte sanatos sa scapi de toate sentimentele negative”.
9. Nu face prozelitism, respecta credinta altora. „Ii putem inspira pe cei care ne privesc comunicand cu ei. Dar cel mai rau lucru dintre toate este prozelitismul religios, care paralizeaza: ‘Vorbesc cu tine pentru ca vreau sa te conving’. Nu. Fiecare persoana dialogheaza, si in primul rand isi ofera propria identitate. Biserica creste prin atragere, nu prin prozelitism”, a spus Papa.
10. Lucreaza pentru pace. „Traim intr-o perioada de mari razboaie, iar nevoia de pace trebuie strigata. Uneori, pacea da impresia ca e tacuta, dar nu e niciodata tacuta, pacea e ceva ce trebuie sa se impuna si sa fie dinamica”, a mai spus Papa Francisc.
Cele 10 porunci ale românilor de pretutindeni!
http://ioncoja.ro/doctrina-nationalista/cele-10-porunci-ale-romanilor-de-pretutindeni/
1. Fii mândru ca eşti român. Afirmă-te întotdeauna ca atare. Suntem un popor nobil, vechi. Civilizaţia are rădăcini adânci în pământul ţării noastre.
2. Afirmă-ţi dragostea pentru patrie de câte ori ai ocazia. Nu pentru că eşti şovin, ci pentru că doreşti să serveşti pe cei rămaşi acasă.
3. Apără drepturile poporului român în totalitatea lui: nu regăţeni, transilvăneni, basarabeni, bănăţeni, timoceni, aromâni, sau megleniţi. Toţi suntem români.
4. Ajută-ţi compatrioţii: din mai puţinul ce ai, dă-ţi tainul; nu-l precupeţi.
5. Susţine instituţii româneşti din diaspora oricât de modeste şi imperfecte ar fi.
6. Nu critica niciodată, nici măcar „prieteneşte“, pe românul care se străduieşte să apere sau să promoveze cauza naţională. Fă tu mai bine.
7. Nu aduce nici o critică, nici măcar „constructivă“ semenului tău care luptă. Critica ta să se afirme prin faptă; făcând mai mult şi mai bine decât face el.
8. Fii totdeauna conştient că gelozia, invidia şi calomnia constituie ultimul refugiu al omului frustrat şi slab care nu mai are nici ţară şi nici poziţie în societate. Nu te lăsa pradă acestor sentimente inferioare.
9. Opune-te numai celor care guvernează la Bucureşti pentru că ei siluiesc voinţa poporului român. Opoziţia faţă de eforturile altor patrioţi români este irosire de energie.
10. Fă ceva pozitiv pentru ţara ta, pentru ţara din care te tragi şi pentru compatrioţii tăi, oricât de modest sau neînsemnat; dar fă-o în fiecare zi.
–––––––––––––––––
Cele 10 porunci ale exilului romanesc au fost citite de Ion Ratiu in 1984 la Geneva, la primul Congres al Uniunii Mondiale a Romanilor Liberi (UMRL)