La Orhei, leagănul unionismului, național-liberalii sunt inimoși

CIMG6428Duminică, 27 iulie, a avut loc, la Orhei, de unde, în 1918, a pornit IMG_1681valul demnității românești pentru Unire, conferința teritorială PNL, cu participarea a circa 60 de delegați ai structurilor locale ale formațiunii și invitați din partea entităților membre ale Consiliului Unirii, cum ar fi AVR-92 ”Tiras-Tighina”, Asociația oamenilor de știință, cultură și artă din Orhei .

Echipa, condusă de scriitorul, publicistul, istoricul Gheorghe Maxian, de scriitorul și istoricul Vasile Cocarcea și de oameni de afaceri unioniști, este una dintre cele mai consolidate structuri ale partidului, care, ca și celelalte filiale, funcționează autonom în plan organizatoric și financiar și care, în paralel cu Filiala național-liberală de la Telenești, au format si structuri ale CU. PNL-Telenești a fost prezent la conferința de la Orhei cu o delegație formată din conducere. Din partea conducerii PNL la nivel național au fost prezenți Vitalia Pavlicenco, președinte, și avocatul Iulia Deleu, membru al BPC.

CIMG6445 CIMG6433 IMG_1664IMG_1666În raportul de activitate, președintele Gheorghe Maxian, care a fost reales, a vorbit despre activitatea desfășurată de Filiala Orhei, care editează și publicația Farul Reîntregirii și care organizează, în cadrul Asociației oamenilor de știință, cultură și artă din localitate, o serie de acțiuni și manifestări dedicate obiectivului reîntregirii neamului românesc prin adevărul istoric și prin cultură.

CIMG6430 CIMG6432 CIMG6433 CIMG6436 CIMG6438 CIMG6439 CIMG6440 CIMG6441 CIMG6442 CIMG6443 IMG_1663 IMG_1665IMG_1667 IMG_1669 IMG_1672 IMG_1673Conferința, care a durat trei ore, a fost o oportunitate pentru toți membrii și simpatizanții formațiunii național-liberale, precum și ai Platformei unioniste ”Consiliul Unirii” să discute despre situația politică din cele două state românești, despre atitudinea clasei politice românești și al celei, încă neromânești, din Republica Moldova, față de evidența că cea mai scurtă cale pentru integrarea în NATO și UE este Unirea cu România, cunoscându-se și sfidările, provocările de natură geopolitică.

Cei prezenți au invocat o serie de probleme pe care le au din cauza politicilor incorecte promovate  de guvernanți, din cauza lipsei justiției.

S-a discutat despre imperativul formării unui Bloc European, propus de PNL, care ar fi garanția câștigării alegerilor parlamentare, în fața forțelor proruse, mai ales în contextul presiunilor Moscovei contra traseului proUE al celui de-al doilea stat românesc. Discuțiile, în contradictoriu, au fost un bun cadru pentru a fi expuse viziunile unioniștilor legat de diferite subiecte de actualitate.

Echipa PNL a făcut o donație de carte Bibliotecii ”Alexandru Donici” din Orhei, unde a avut loc acțiunea și a distribuit delegaților și invitaților o carte despre Basarabia, pentru care progresul vine de peste Prut, a profesorului Sergiu Chircă, donată pentru adepții idealului refacerii unității naționale românești.

SP al PNL

Loading Facebook Comments ...

5 Comments

Add a Comment
 1. Observ f. multi oameni in varsta la aceste intruniri…,nu ca n-ar fi bine dar sunt prea putini tineri…,unde-s tinerii…,probabil prin Europa la munca…,clar ca da. Iata, acesti oameni, acesti romani, au un tel maret, nobil in adevaratul sens…,chiar ii invidiez. Atat timp cat in Basarabia exista asemenea oameni aceasta provincie e pe drumul corect…,asa cum am vazut scris iesi la un concert rook…,asadar, nu e nimic pierdut….,de fapt n-a fost niciodata nimic pierdut pt. ca, ei, romanii basarbeni au fost mereu acolo. Pacat ca nu grabim unirea…,ar fi important pt. acesti oameni extraordinari sa nu dispara fizic inainte de a vedea rodul muncii lor…,cunosc persoane in RO care traiesc aceasta teama…,oameni cu o inalta constiinta nationala, ei sunt corespondentii celor din Orhei si de oriunde din alta zona din Basarabia. In ce ma priveste am un filing de vreo 2 ani care suna cam asa…,pana-n 2017-2018 se va infaptui unirea romanilor….,sigur, n-are importanta parerea mea, dar de vreme ce romanii din Orhei dezbat chestii interesante m-am gandit sa pun si eu de-o sedinta…, am adunat numai tineri la acesta sedinta…,e drept ca doar o singura persoana a raspuns la convocare..! 🙂
  Bine Orhei….!

 2. erata:..la un concert rock

 3. =Burunducul Unionist dela Tighina==

  Cele 10 porunci ale românilor de pretutindeni!

  http://ioncoja.ro/doctrina-nationalista/cele-10-porunci-ale-romanilor-de-pretutindeni/

  1. Fii mândru ca eşti român. Afirmă-te întotdeauna ca atare. Suntem un popor nobil, vechi. Civilizaţia are rădăcini adânci în pământul ţării noastre.

  2. Afirmă-ţi dragostea pentru patrie de câte ori ai ocazia. Nu pentru că eşti şovin, ci pentru că doreşti să serveşti pe cei rămaşi acasă.

  3. Apără drepturile poporului român în totalitatea lui: nu regăţeni, transilvăneni, basarabeni, bănăţeni, timoceni, aromâni, sau megleniţi. Toţi suntem români.

  4. Ajută-ţi compatrioţii: din mai puţinul ce ai, dă-ţi tainul; nu-l precupeţi.

  5. Susţine instituţii româneşti din diaspora oricât de modeste şi imperfecte ar fi.

  6. Nu critica niciodată, nici măcar „prieteneşte“, pe românul care se străduieşte să apere sau să promoveze cauza naţională. Fă tu mai bine.

  7. Nu aduce nici o critică, nici măcar „constructivă“ semenului tău care luptă. Critica ta să se afirme prin faptă; făcând mai mult şi mai bine decât face el.

  8. Fii totdeauna conştient că gelozia, invidia şi calomnia constituie ultimul refugiu al omului frustrat şi slab care nu mai are nici ţară şi nici poziţie în societate. Nu te lăsa pradă acestor sentimente inferioare.

  9. Opune-te numai celor care guvernează la Bucureşti pentru că ei siluiesc voinţa poporului român. Opoziţia faţă de eforturile altor patrioţi români este irosire de energie.

  10. Fă ceva pozitiv pentru ţara ta, pentru ţara din care te tragi şi pentru compatrioţii tăi, oricât de modest sau neînsemnat; dar fă-o în fiecare zi.
  –––––––––––––––––
  Cele 10 porunci ale exilului romanesc au fost citite de Ion Ratiu in 1984 la Geneva, la primul Congres al Uniunii Mondiale a Romanilor Liberi (UMRL)

 4. =Burunducul Unionist dela Tighina==

  S.O.S.!
  TEROARE HOHOLEASCA CONTRA ROMANILOR DIN NORDUL BUCOVINEI !
  ––––––––––––––––
  VIDEO
  Românii din Ucraina construiesc baricade
  şi blochează autostrăzi, în semn de protest
  faţă de mobilizarea la război !
  26 iulie 2014

  http://adevarul.ro/international/rusia/video-romanii-ucraina-constuiesc-baricade-blocheaza-autostrazi-semn-protest-mobilizarii-1_53d4036d0d133766a8c33383/index.html

  Majoritatea localităţilor cu populaţie preponderent românofonă din regiunea Cernăuţi protestează faţă de mobilizarea parţială a Ucrainei. Recent s-au alăturat la protestatari şi satele din Nordul Basarabiei (raionul Noua Suliţă). Două localităţi de români Marşinţî şi Mămăliga (raionul Noua Suliţă, Basarabia istorică) s-au alăturat la protestele împotriva mobilizării tinerilor pentru războiul cu teroriştii în Estul Ucrainei.

  Traficul rutier este deja blocat în toată regiunea Cernăuţi. Locuitorii au blocat autostrada internaţională „Cernăuţi-Criva” (spre Chişinău) şi cer Şefului Administaţiei raionale Noua Suliţa V.Baltă ca ordinele de chemare la mobilizare să fie anulate.

  De asemenea, protestatarii au blocat autostrada care leagă raionul Noua Suliţă cu raionul Herţa. Amintim că mai devreme locuitorii din satul românesc Priprutia (Noua Suliţa) de asemenea au blocat autostrada şi în public au dat foc la ordinele de chemare la mobilizare. Românii din Ostriţa (raionul Herţa) au blocat autostrada internaţională spre Hmelniţk şi Kiev care ste blocată până în pezent.

  În satul românesc Voloca din raionul Hliboca locuitorii au blocat autostrada internaţională „Cernăuţi-Porubne” (spre Suceava), informează ChernivtsiNEWS. În unele sate protestatarii au început să constuiască şi baricade.

  Aşadar, toate autostrăzile internaţionale în regiunea Cernăuţi au fost blocate, precum şi cele de impărtamţă locală. Traficul rutier este blocat. Nimeni nu poate ieşi şi intra în oraşul Cernăuţi, decât pe jos.

  Majoritatea protestatarilor susţin că ei sunt etnici români şi, prin urmare, nu vor să ia parte la războiul cu teroriştii din Estul Ucrainei. Or, deja doi dintre conaţionalii lor au murit în Donbas. Unii protestatari consideră că ordinele de mobilizare trebuiesc înmânate militarilor cu experienţă, celor care deja au făcut serviciul militar, în special, trebuie să fie chemaţi la mobilizare cei din regiunile din Estul ţării.

  – „Dacă era declarată legea marţială, dacă acţiunile separatiste sau războiul avea loc loc în regiunea Cernăuţi, cu siguranţă că binevol participam la mobilizare şi îmi apăram casa, familia. Dar în cazul de faţă este vorba de acte de terorism, şi aici avem nevoie de trupe profesioniste, de trupele ONU, NATO. De ce cei din Estul ţării abandonează plaiul natal, se retrag la noi şi cer azil, iar noi de aici, din Vest trebuie să luptăm cu teroriştii?”, – a relatat unul dinte protestatarii împotriva mobilizării.

  Primăria din Ostriţa a primit 280 de ordinde de chemare la mobilizare, Primăria satului Voloca – 50, cea din Ciagor – 109, iar cea din Corovia – 77. printre cei care au primit orine de chemare la mobilizare sunt şi fete cu studii medicale.

  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
  ===== BUCOVINA DE NORD =====
  ————— ♥ SI TOATA BASAⱤABIA E ⱤOMÂNIA ♥ ———–
  —————♥—♥—♥— RE-U N I R E ! —♥—♥—♥———
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

 5. Unirea vrem cu fratii
  Si ne-am dorit mereu
  Doar ei ne sunt alaturi
  La bine si la greu

  Români de pretutindeni
  Sa nu mai ezitam
  La vatra stramoseasca
  Cu toti sa ne-adunam

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *