”Falșii amici liberali” devin unioniști. Tot falși, desigur

(Poza nu ne apartine ca idee, e preluata din internet)

Notiunea de „falsi amici” a fost folosita intens si urit, in perioada concurentei politice respective, de catre imoralii din PPCD, pentru a lovi si discredita PFD, partid din care am facut parte, dupa o fuzionare cu el inclusiv a Partidului Democrat, condus de Gheorghe Ghimpu, al carui membru am fost. Dupa atacuri necontenite si nedrepte ale liderilor PPCD contra PFD, peste un timp s-a vazut clar ca, de fapt, „falsii amici” ai ideii nationale s-au dovedit a fi PPCD-istii, care au colaborat si cu Lucinschi, care au votat si colaborat si cu Voronin. Si nu Partidul Fortelor Democratice. Mai tirziu, cind membrii Partidului Reformei au devenit membri ai unui fals partid liberal, pretins romanesc si neunionist, de fapt, asemanator cu PPCD si adunindu-i pe fostii lui membri, dezamagiti de liderii crestin-democrati, acesta a reinceput lupta contra PNL, prin criticarea Uniunii Interstatale Romania-Republica Moldova, continuind cu toate interdictiile si obstructionarile PL-ului contra PNL-ului unionist. Acum doi-trei ani, acum jumatate de an PL nu era unionist, iar Ghimpu punea Unirea in sicriu, azi, insa, cind incepe campania electorala, falsii liberali preiau nesincer unionismul, necontribuind vreoodata la coagularea fortelor nationale, cel putin pentru reintregirea neamului, care a prins sa ii doara. Astfel, mai avem un exemplu de „falsii amici”ai ideii nationale… Vitalia Pavlicenco

CONSTANTIN TĂNASE: Asta este marea mizerie a politicii noastre: ajunşi sus, cei care se autodeclară „de dreapta”, „proromâni” şi chiar „unionişti”, devin… pragmatici, ca să nu zic „enigmatici şi cuminţi”. Edificator în contextul dat e şi cazul lui M. Ghimpu care, în februarie anul trecut, fiind atunci în dubla funcţie de preşedinte al legislativului şi preşedinte interimar al republicii, într-un interviu acordat ziarului rusesc „Komsomolskaia pravda” declara: „Când noi vorbim despre limba română, ca atare, nu trebuie să se înţeleagă că Moldova se va uni cu România. E un bluf. Unirea cu România nu se va săvârşi niciodată! În timpul ultimei vizite a lui Băsescu, a devenit clar că noi niciodată nu vom fi în componenţa României. Moldova e un stat independent. Această speculaţie despre unirea Moldovei cu România trebuie pusă undeva mai departe, în sicriu. Astăzi, noi trebuie să ne ocupăm de economie. Şi să punem punct acestor speculaţii pe bază naţională”.

Asa cum spun de mai multă vreme, pretinșii politicieni și-au făcut o practică fariseică din interesul oneros, subordonat mesajelor ”ce convin” sau ”nu convin electoral” găștii politico-mafiote.

După ce Traian Băsescu a tot fluturat-o prin Basarabia cu ”două state – un popor”, declarând, condamnabil, că în R.Moldova ar fi un singur partid românesc (PL), al cărui lider a pus Unirea în sicriu, anul trecut Președintele contestat al României a preluat mesajul unionist al PNL din R.Moldova. Mesaj promovat de național-liberalii de dincoace de Prut la început sub forma Uniunii Interstatale România-Republica Moldova (concept criticat răs-urât de Mihail Ghimpu în presa PPCD-istă), inclusă în Statut la reconstituirea, în a treia formulă, a PNL, pe 6 decembrie 2006.

Apoi, promovat sub forma Uniri celor două state românești, din 17 aprilie 2010, în baza deciziei Delegației Politice Naționale (ședință precedată de o discuție cu M.Ghimpu, care chiar a cunoscut această intenție, fiind invitat la acea ședință a DPN și propunându-i-se o colaborare, în baza unui acord PL-PNL, respinsă de el).

Conceptul unionist a fost, apoi, promovat din 3 decembre 2011, în baza Statutului unionist al Congresului al III-lea al PNL.

După care este promovat deja complet legal, din octombrie 2012, în baza Statutului unionist, acceptat de Ministerul Justiției după procese judiciare în toate instanțele, cu implicarea Curții Constituționale, care a și legiferat definitiv unionismul ca și curent politic permis de spiritul Legii Fundamentale și al CvEDO.

Apoi Băsescu – cel care fărâmițează Dreapta în România (creând partide peste partide, așa ca Lucinschi în Basarabia, după principiul ”dezbină și stăpânește”), creând struțocămile gen PD-L, Forța Civică, PMP și mai ce? – a îmbrățișat exact mesajul național-liberalilor, precum a făcut-o și Dan Dungaciu, mai mulți înrăiți pe PNL.md că promovează de o bună habă de vreme deschis și sincer mesajul unionist.

Să fie clar: l-am sprijinim și propagat pe Traian Băsescu doar legat de mesajul unionist, preluat de la PNL.md – că ”Reunirea Basarabiei cu România e cea mai scurtă cale de accedere a R.Moldova în NATO și UE”. Și invităm toate partidele pretinse românești din R.Moldova, ca și pe cele din România, să îmbrățișeze acest mesaj politic adevărat și necesar. În tot ce mai face Băsescu nu suntem de partea lui.

În R.Moldova, românii de profesie se temeau să promoveze acest mesaj. Așa cum s-au temuit să fie liberali. Iar acum sunt o puzderie. Ascultam ieri în reluare minciunile lui Ghimpu despre partidul său, care și-a schimbat denumirea din Partidul Reformei în Partid Liberal, la sugestia unui vicepreședinte al PNL, după dizolvarea PL-ului condus de Untilă (prin sprijinul național-liberalilor), când a fost creată AMN.

Ei, iată reformatorii falși ai lui Ghimpu au creat un nou partid fals al reformei, cu Hadârcă în frunte, care așa cum nu au reformat nimic liberalii, nu vor liberaliza nimic falșii reformatori.

Doar că, după ce toți și-au bătut joc și respingeau – că e vorba de Stânga sau de Dreapta – Independența RM, apoi liberalismul, apoi mesajul și obiectivul unionist, acum și falșii liberali devin, brusc, UNIONIȘTI.

Deși Ghimpu spunea că ”e unionist, iar partidul nu e unionist, că are program (?)…”, miercuri în Parlament, Ghimpu nu ne cântă despre reîntregire, dar colegii Corina Fusu și Valeriu Munteanu – brusc, apar cu durere pentru reîntregirea neamului. Flerul le-o fi spus că, deja, electoral, ar avea de pierdut, dacă se vor mai teme că Unirea ”nu aduce voturi…”

Corina Fusu, rudă cu Valentin Dediu, care îi amenința pe unioniștii când mai era la SIS, și Valeriu Munteanu (încă nu spunem ce face el prin Floreni…), care, la Ocnița, în campania electorală din 2010, spunea că, pe 7 aprilie, tinerii revoltați nu scandau ”Moldova, Ardealul și Țara Românească”…

Ce timpuri! Ce moravuri! Ce farisesim la ”falșii amici!”

Zilele trecute îmi amintea cineva de dramatismul luptei urâte, secondate de structuri dubioase, a PPCD contra PFD. Repetată, la fel de urât, de PL contra PNL. Este foarte adevărat. ”Falșii amici” cretin-democrați nu au dispărut. Are grijă cineva să îi regenereze…

Între altele, televiziunile spun în România că masonii, printre care ar fi și Mircea Băsescu (dar oare nu sunt și Traian Băsescu ori Dorin Chirtoacă printre ei?) au de gând să îl elimine pe fratele Președintelui în toamnă – se vede prea de tot că a compromis ”blazonul de noblețe”…

Vitalia Pavlicenco

http://timpul.md/articol/mizeria-pragmatismului-politic-moldovenesc-21720.html

CT-300x283Constantin Tănase: Mizeria pragmatismului politic moldovenesc…

E ştiut: puterea îi schimbă pe oameni, corupe chiar şi sufletele pe care le credeam inocente şi candide. Ajuns sus, fostul „băiat din popor” începe a călca altfel şi a se uita altfel la cei din jur.   

Dacă până a ajunge sus „băiatul din popor” nu sclipea ca inteligenţă, consulta colegii, avea o grămadă de întrebări la care nu ştia răspunsul, cum ajunge sus – cu el se produce o metamorfoză uluitoare: devine brusc cel mai deştept dintre pământeni şi are răspuns la toate întrebările. E un fenomen general, universal, nu unul pur moldovenesc, cu precizarea că la noi fenomenul dat e mai pronunţat şi se manifestă prin forme mai groteşti şi mai penibile.

… Am adus în discuţie acest subiect nu întâmplător. Am să evoc, drept argument, şedinţa parlamentului din 25 februarie. În acea zi, deputata PL Ana Guţu a venit în plenul parlamentului cu iniţiativa de modificare a unui articol care vizează dreptul românilor din R. Moldova de a se autoidentifica drept români în actele de stare civilă. După lungi şi penibile „dezbateri”, comuniştii, ajutaţi de 15 deputaţi PLDM, au scos de pe ordinea de zi respectivul proiect de lege şi au decis să fie „întors în comisie” pentru o analiză suplimentară. A trecut aproape o lună şi nimeni nu mai vorbeşte de „amendamentul Guţu”, ceea ce înseamnă că i s-a „pus punct”, a fost îngropat pe un termen nedefinit. Astfel, comuniştii, cu ajutorul a 15 deputaţi… anticomunişti şi pragmatici, au „dat la cuţit” proiectul de modificare a unui articol de lege de o semnificaţie aparte, care face parte din categoria „subiectelor sensibile”. Să nu uităm: de la ’90 încoace, toate administraţiile i-au umilit pe moldovenii care doreau să se autoidentifice drept români prin refuzul brutal de a le recunoaşte legal acest drept. Şi când s-a încercat eliminarea din legislaţie a acestui articol discriminatoriu, în mod cu totul surprinzător, opiniile comuniştilor au coincis cu opiniile celora care ne-au convins să-i votăm fiindcă vor o Moldovă fără Voronin şi fără comunişti. Abia acum am înţeles: da, ei au vrut ca Voronin şi comuniştii să plece, dar să rămână ideologiile şi practicile lor.

„Duelându-se” cu deputatul comunist Reşetnikov, fostul director al SIS-ului, deputata PL Ana Guţu a scăpat o precizare care merită reţinută: „R. Moldova, a declarat ea, încă nu s-a maturizat şi nu este pregătită încă pentru reforme serioase şi profunde”. Evident, zicând „R. Moldova”, Ana Guţu a avut în vedere clasa noastră politică, inclusiv „noul val” de politicieni care, ne-am convins, spre regret, prea repede au prins gustul puterii (citeşte: au fost corupţi de putere), împotmolindu-se în oportunism şi politicianism. Nu vreau să afirm că şi „noul val” de politicieni – tineri, pragmatici şi proeuropeni – suferă de aceeaşi boală rusească a antiromânismului, dar comportamentul lor a fost unul descalificant. Luând cuvântul în dezbateri, deputatul comunist Reşetnikov încerca să demonstreze că modificarea propusă de Ana Guţu nu e făcută la Chişinău, dar în România, şi scopul ei este de a reduce numărul de moldoveni şi a spori numărul de români în R. Moldova… Nu a urmat o replică pe potrivă din partea deputaţilor anticomunişti. Asta este marea mizerie a politicii noastre: ajunşi sus, cei care se autodeclară „de dreapta”, „proromâni” şi chiar „unionişti”, devin… pragmatici, ca să nu zic „enigmatici şi cuminţi”. Edificator în contextul dat e şi cazul lui M. Ghimpu care, în februarie anul trecut, fiind atunci în dubla funcţie de preşedinte al legislativului şi preşedinte interimar al republicii, într-un interviu acordat ziarului rusesc „Komsomolskaia pravda” declara: „Când noi vorbim despre limba română, ca atare, nu trebuie să se înţeleagă că Moldova se va uni cu România. E un bluf. Unirea cu România nu se va săvârşi niciodată! În timpul ultimei vizite a lui Băsescu, a devenit clar că noi niciodată nu vom fi în componenţa României. Moldova e un stat independent. Această speculaţie despre unirea Moldovei cu România trebuie pusă undeva mai departe, în sicriu. Astăzi, noi trebuie să ne ocupăm de economie. Şi să punem punct acestor speculaţii pe bază naţională”.

Pun şi eu punct, devastat de un dezgust fără margini… 

Un articol de Constantin Tănase

 

 

Loading Facebook Comments ...

3 Comments

Add a Comment
 1. Ioan Gura de Aur

  Chirtoaca se plinge de modul cum a fost oprit eri de politie, offffff dar un oras intreg trece prin asta deja 7 ani consecutiv http://unimedia.info/stiri/protv-imagini-video-de-la-oprirea-lui-dorin-chirtoaca-de-catre-politie-78907.html

 2. =Burunducul Unionist dela Tighina=

  Ziarul NAȚIONAL,
  în parteneriat cu „HAPPY TOUR„ din România,
  reprezentantul unuia dintre cei mai mari tur-operatori europeni din Spania,
  te trimite într-o vacanță de neuitat.
  Astfel, câștigătorul nu va fi trimis pur și simplu într-o locație sau alta,
  dar va avea posibilitatea să aleagă destinația.
  Fie că e vorba de Turcia, Grecia, Mallorca (Spania)
  sau la munte într-o stațiune dintre cele mai bune (Austria sau Cehia).
  Cei care vor intra în posesia foii turistice vor avea un sejur de 7 zile
  într-un hotel de PATRU-CINCI STELE, TOTUL INCLUS.
  Pentru a intra în posesia a două foi turistice
  (câștigătorul va beneficia de un sejur pentru două persoane)
  trebuie doar să-ți perfectezi un abonament la Ziarul NAȚIONAL
  până la finele anului curent (PENTRU 6-5 LUNI)
  și să trimiți sau să aduci personal cotorul abonamentului la redacția ziarului,
  pe adresa: Chișinău, str. Pușkin 22, et. 4, bir. 408.
  Norocosul va fi desemnat prin tragere la sorți, în prezența unei comisii de validare.
  Nu rata șansa !
  Detalii: http://www.htour.md
  tel. 022 852258, 022 22 68 72
  sau 060070026. Chișinău, str. Pușkin 43.

 3. Doamna VITALIA PAVLICENCO are perfecta dreptate si punct! Nu exista loc de ,,interpretari,, !!

  http://nato4romania.blogspot.ro/2014/07/doamna-vitalia-pavlicenco-are-perfecta.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *