Ucraina vrea și să iasă din CSI. În 2006, am prezentat, în Parlament, inițiativa de părăsire a CSI

Ucraina are deja depusă în radă inițiativa de ieșire din CSI…

In 2006, impreuna cu deputatul Valeriu Cosarciuc, am inaintat initiativa de parasire de catre R.Moldova a CSI. Aceasta initiativa a figurat in Platforma electorala a BMD, in Planul Fractiunii parlamentare a AMN, adoptat de Fractiune si de Delegatia Politica Nationala a AMN. Totusi, si-au anuntat intentia de a vota initiativa doar citiva deputati.

Postez, in continuare, Declaratia politica prezentata in luarea mea de cuvint, initiativa legislativa si Expunerea de motive. Dupa retragerea initiativei, chiar de la tribuna Parlamentului, retragere impusa de colegii din Fractiunea AMN, totuna am suportat consecinte politice, insa mai important este ca, in regim comunist, o asemenea initiativa a fost prezentata de la tribuna Parlamentului. PPCD a fost contra initiativei. Partea economica a fost argumentata excelent de Valeriu Cosarciuc.

cimg1061

Declaratia deputatului Vitalia Pavlicenco in legatura cu refuzul parlamentarilor de a vota iesirea R.Moldova din Comunitatea de State Independente

Stimate domnule Presedinte al Parlamentului,
Stimati colegi deputati,
Stimati locuitori ai R.Moldova,
Stimati ziaristi,

Am tratat cu toata sinceritatea Declaratia privind obiectivele de integrare europeana, adoptata in prima zi a legislaturii. Desi imi repugna sa cooperez cu comunistii, am facut initiative inscrise pe cele doua dimensiuni, asupra carora fortele parlamentare au convenit sa coopereze – problema transnistreana si pregatirea R.Moldova pentru integrarea europeana.

Am propus, conform Planului de Actiuni al Fractiunii «Alianta «Moldova Noastra», anularea vizelor de intrare in Republica Moldova pentru cetatenii din tarile membre ale UE, SUA, Japonia si Canada, initiativa pusa in sertar – majoritatea comunista si-a promovat propria initiativa, a Guvernului. Foarte bine. Desi am avut un soc atunci cind mi s-a discutat initiativa in Comisia sesizata in fond. Dar s-a trecut. Ce era, insa, ma intreb, – daca tot v-ati lansat in avize negative din partea Guvernului, a Comisiilor parlamentare si a Directiei juridice! – sa vina acelasi Guvern repejor cu o proprie initiativa si privind iesirea din CSI, ca in cazul vizelor? Nu ati facut-o, sa vedem de ce.

Sa vedem ce am cistigat fiind in CSI. Ce vom cistiga daca vom ramine. Ce vom avea daca vom iesi din CSI.
Ar fi bine sa ne ascultam inima si sa procedam in consecinta. Cred ca PPCD a crezut sincer, ca si noi, deputatii din grupurile politice democratice si europene, ca actuala guvernare doreste hotarit sa mergem rapid, prin reforme, spre UE. Astazi, comentatorul Petru Bogatu constata ca «mersul R.Moldova spre Europa este, pe alocuri, la fel de sovaitor si poticnit ca pe vremuri. (…) Uneori lasa impresia ca Presedintele, de buna seama, doreste sa ajunga in Europa. Numai ca vrea sa inainteze discret, pe ocolisuri, sprijinit pe genunchi si coate, ca nu cumva sa-l vada rusii. O fi si aceasta o solutie. Ma tem, insa, ca drum tirit spre Europa nu exista. Care-i cauza ezitarilor si a duplicitatilor prezidentiale? Limitile ideologice? Interesele ascunse ale consilierilor? Frica destramarii partidului? Riscul de a pierde electoratul?

Sau toate cite un pic? Oricum, mersul in zigzaguri nu-i deloc sanatos”. Reproduc si afirmatiile legate de respingerea, de catre comunistii de la Chisinau, a ofertei Presedintelui Romaniei, de fapt si a Consiliului Europei, pentru ca raportoarea pentru R.Moldova, Josette Durrieu, ne sugera, acum citiva ani, acelasi lucru – sa urcam in trenul romanesc spre Europa. Respingere ce ne sorteste la o si mai mare saracie, conducerea comunista fiind doar in vorbe pro Europa: „Basescu a parut dezamagit de faptul ca autoritatile moldovene au dat cu piciorul in sansa aderarii comune la UE. Dar nu numai el e mihnit. Se arata tot mai deceptionati politicienii si analistii occidentali care, de la ultimele alegeri parlamentare incoace, nu au ascuns ca pariaza pe Vladimir Voronin. Daca Republica Moldova se identifica, spun ei, cu „patria sovietica”, locul ei nu e in Europa. Dar unde e – ne intrebam noi? S-ar putea sa nu fie nicaieri”.

Analistii politici, observatorii straini si simplii cetateni constata cu tristete ca nu avem o clasa politica formata din caractere. Spuneti-mi, unde am ajuns in acesti 15 ani dupa proclamarea Independentei, pe care vrem sa o sarbatorim cu pompa? Am ajuns cea mai saraca tara a Europei. Oare nu intelegem ca, daca vom continua tot asa, vom ajunge si cea mai saraca tara din lume sau, poate, acestea si sint planurile clanurilor de la conducere? Care vor sa faca o tara bananiera, o tara latino-americana, insuflindu-le occidentalilor ca Moldova nu se poate autoguverna decit prin dictatura comunista.

Oare nu ne-am convins ca aflarea in CSI nu ne-a adus folos? S-a rezolvat cumva conflictul transnistrean prin efortul tarilor membre? Dimpotriva, regimurile separatiste sint sprijinite cu indirjire de Rusia, demascata si condamnata ca tara agresoare de CEDO. Nu s-a agravat situatia in zonele de conflict? Oare nu e vorba din nou de referendumuri separatiste, sprijinite tacit de Moscova, pentru reimpartirea spatiului ex-sovietic si formarea, cum spune politologul Vitali Tretiakov, a Uniunii Ruse?

De ce, insa, trebuie sa confundam relatiile civilizate cu Rusia, de care actuala conducere nu mai pare capabila, cu aflarea in CSI, care e o structura moarta, dar din care comunistii nu vor sa iesim, in speranta ca Rusia ii va ierta lui Vladimir Voronin nesemnarea Memorandumului Kozak, parafat de el, dar respins prin protestul si revolta poporului?

PCRM conduce Moldova de, cel putin, 7 ani, dar inca nu a invatat sa nu puna semn de egalitate intre CSI si Rusia. Oare nu stiati ca Rusia impiedica transportul de gaze ieftine din Kazahstan? Ca pe piata rusa vinurile R.Moldova se vind de patru ori mai ieftin decit oriunde? Ca exportul vinurilor de actuala calitate a facut din Moldova ostaticul Rusiei? Ca toata povara relatiilor economice inechitabile cu agentii din Rusia cade pe spinarea exportatorilor nostri? Ca relatiile economice cu CSI tin R.Moldova in stare de predeces?

Moldova nu poate avea cu agenti din Rusia relatii economice echitabile si echilibrate reciproc, pentru ca, desi gazele s-au scumpit, nu putem scumpi la fel produsele agricole exportate in Rusia. O fi foarte mare cumva volumul de export spre Azerbaigean, Armenia sau alte republici ex-sovietice? Se pare ca nu prea exportam in Rusia altceva decit vinuri ieftine, in timp ce pe piata vestica se exporta marfuri industriale performante si competitive.

Moldova e – de doi-trei ani – printre restantierii CSI la industrie. Potrivit Comitetului de Statistica al CSI, noi am inregistrat, in ianuarie-martie 2006, cel mai slab ritm de crestere in agricultura – de 0,8%, fata de media de 3%. Si nu-mi prea vine sa dau crezare ideii ca acest declin ar fi cauzat de depunerea, la 30 martie 2006, a initiativei de iesire din CSI! Treaba pare a fi mai serioasa!

Putin considera – pentru cine inca nu stie! – ca «a venit timpul ca Rusia sa treaca in spatiul CSI la principiile valabile in economia si comertul mondiale, bazate pe calcule – aceasta ar servi la insanatosirea legaturilor cu partenerii din CSI».

Astfel, ce sperante false mai pot fi dinspre Est? Singura salvare e piata Uniunii Europene si nu e adevarat ca este inchisa. Taxa vamala spre UE e de doar 7 la suta, haideti sa investim in tehnologii calitative, nu in umbrele politice si mafiote, sa cautam piete prin competitivitate, prin alte tehnologii, pentru ca cele rusesti nu sint performante. La 11 septembrie 1998, dupa criza financiara din Rusia, Parlamentul a adoptat o hotarire istorica, prin care a declarat ca obiectiv strategic major al R.Moldova integrarea in structurile europene si a recomandat reorientarea exporturilor spre piata vestica. Posibilitatile au fost valorificate slab. Comunistii au fost atunci contra hotaririi, ei ramin si azi contra orientarii noastre definitive spre familia europeana.

Cred ca sint interesati sa raminem in CSI cei cu averi in Rusia, cu caimacul relatiilor in CSI si cu agenti de acolo, in timp ce taranii saracesc, iar copiii le fug peste hotare.

Iesirea din CSI nu este doar o problema economica. Rusia a anulat Acordul de cooperare in productie, in baza caruia nu se platea TVA la livrarile reciproce. Rusia creeaza conditii fantastice pentru a ne capta forta de munca, oferind locuri de lucru, cetatenie, reintregirea familiei etc. Oare nu se spulbera, astfel, argumentele gratuite ca, fara CSI, nu vom avea economie, iar oamenii nostri nu vor putea merge intr-acolo la munca? Dar oare nu e deja la pamint economia noastra, iar parintii pleaca de linga copii si devin robi in strainatate? Oare aceasta situatie nu e rezultatul vegetarii in CSI – o consoarta moarta, ce trebuie dusa de pe laita la cimitir si reluata viata de la capat cu o alta consoarta – cu UE?

Imi pare foarte rau, dar testarea sinceritatii aspiratiei europene a partidului de guvernamint pentru mine s-a cam incheiat cind Guvernul a respins, cu mare tam-tam si argumente superprocedurale, proiectul de hotarire, conceput ca un gest politic simbolic, inclusiv pentru Occident. Iesirea este grea, Moldova poate ca nici nu e pregatita azi, insa populatia trebuie ajutata sa inteleaga adevarul, nu sa fie folosita, constant, prin neinformare, in scopurile meschine ale clanurilor in continuu proces de imbogatire.

Stimati colegi,

Soarta R.Moldova se rezolva in alta parte, in cancelariile occidentale. Dar si noi trebuie sa dam un semnal de credibilitate, ca sa putem fi ajutati sa depasim dificultatile reorientarii noastre efective, nu doar declarative, spre Vest. CSI este o bariera pe Prut, un perete berlinez, dupa care ne vor tine in totala izolare comunistii, in timp ce bariera ar putea fi impinsa spre Est.

Nu ma incinta argumentele unora ca occidentalii ar gindi sa „mai zabovim acolo unde stam”, adica in sfera de influenta rusa, pentru ca ei mai au niste socoteli cu Rusia. Eu nu cred in asta. Nu cred ca ei ne stimuleaza sa raminem in spatiul haotic si imprevizibil al Estului. Deci – ce facem? Cunoasteti ca unora din Occident nu le-au prea placut cele trei hotariri si legea privind Transnistria, adoptate vara trecuta de Parlament? Nu le-au placut, dar le-au acceptat, pina la urma. Ar putea fi la fel cu iesirea din CSI. Se mai spune ca unele tari straine ar dori de urgenta o respingere a iesirii din CSI in Parlamentul de la Chisinau pentru a obtine la Summit-ul G-8 din Sankt-Petersburg, in schimbul loialitatii reprobate, retragerea trupelor rusesti din Moldova si Georgia. Nici in aceasta nu cred. Occidentul nu ne spune direct sa iesim din CSI, e o problema a noastra, dar nu exista nici o indoiala ca Occidentul va intelege semnificatia politica majora a optiunii de a ramine in CSI sau de a alege, in mod definitiv, calea unica si univoca de integrare economica si politica in UE.

Toate avizele negative ale Guvernului si ale comisiilor parlamentare, unde majoritatea o detin deputatii PCRM, arata adevarata fata a comunistilor, care mint Occidentul, dar merg mereu cu plecaciune la Moscova, cu care inca mai cocheteaza si careia vor sa-i dovedeasca precum ca ramin atasati politicii si intereselor Kremlinului. Prin votul comunistilor in favoarea raminerii in CSI, Puterea de la Chisinau doreste sa transmita un mesaj clar Moscovei – ca ramine pe orbita Rusiei. Oameni buni, nu va luati dupa vorbele comunistilor privind integrarea europeana, uitati-va la faptele lor, ce demonstreaza o mare prietenie fata de Centru – ce calauzeste politica PCRM in marea familie a spatiului de interese geopolitice ale Federatiei Ruse.

Domnilor comunisti,

Ma gindesc, astfel, daca face sa va dau aceasta satisfactie – de a aduce din nou, ca tribut, R.Moldova in bratele Moscovei? Nu vreau sa va las sa va faceti acest cadou, pentru ca va ajunge cadoul pe care il primiti din partea Moscovei – in pofida vocilor, ce ne tot povestesc despre raceala din relatiile moldo-ruse, Moscova va suporta inca la putere in R.Moldova, considerindu-va ca cei mai fideli reprezentanti ai intereselor sale geostrategice. Convingindu-va de pozitia voastra reala, va las satisfactia de a va confirma pozitia europeana, venind chiar voi cu initiativa de iesire din CSI. In aceste conditii, lasindu-va placerea sa ramineti in CSI, noi, autorii, conform articolului 53 din Regulament, ne retragem initiativa, pentru ca, in cosul de daruri, pe care le veti duce la Moscova, sa lipseasca votul comunistilor pseudoeuropeni in favoarea CSI. Va dam 6-12 luni sa va mai ginditi, inainte ca R.Moldova sa aiba un vot fatal contra iesirii din CSI. Daca, insa, in acest termen, nu veti instrumenta o proprie initiativa, de iesire din CSI, noi observind cu atentie cum vor merge treburile in statul ceseist, peste 6-12 luni vom reveni cu aceeasi initativa, dar cu mai multi semnatari.

Intre timp, sa ne concentram pe apropierea de UE, pentru a beneficia, cit mai curind, de totul ce inseamna valori si standarde europene. Din acest punct de vedere, numai piata europeana va insemna, pentru tarani si poporul muncitor din R.Moldova, un nivel de trai demn. Va asigur ca, din punctul de vedere al legitatilor economice si al formelor institutionale de integrare, intre UE si CSI este o totala incompatibilitate. Voi, cei care va doriti in CSI, trebuie sa stiti – calitatea de membru al CSI este incompatibila cu calitatea de membru al UE si raminerea in CSI, printr-un vot negativ, este o actiune antinationala a clasei diriguitoare.

Va multumesc.
Chisinau, 6 iulie 2006

Biroului Permanent al Parlamentului Republicii Moldova

In conformitate cu art.73 din Constitutia Republicii Moldova si art. 44 din Regulamentul Parlamentului, se inainteaza, spre examinare in Parlament, cu titlul de initiativa legislativa, proiectul Hotaririi Parlamentului privind denuntarea unor Acorduri.

Proiect

HOTARIREA PARLAMENTULUI REPUBLICII MOLDOVA privind denuntarea Acordului de constituire a Comunitatii Statelor Independente

In baza prevederilor sectiunii 3, art.54-64 din Conventia de la Viena cu privire la Dreptul Tratatelor (ratificat prin Hotarirea Parlamentului nr.1135-XII din 04.08.1992),

Parlamentul  Republicii Moldova adopta prezenta Hotarire.

Art.1. – Se   denunta Acordul de constituire a Comunitatii Statelor  Independente, subintelegindu-se  colaborarea economica a Republicii Moldova in  cadrul Comunitatii.

Art. 2. – Ministerul  Afacerilor  Externe al Republicii  Moldova  va pregati  si  va remite instrumentul de denuntare a Acordului.

Art. 3. – Prezenta hotarire intra in vigoare la data adoptarii.

Presedintele Parlamentului

Expunere de motive
la proiectul de Hotarire a Parlamentului Republicii Moldova

Obiectivul de integrare europeana are o importanta strategica pentru perspectiva Republicii Moldova si destinul generatiilor viitoare. In acest scop, se impun decizii univoce in sprijinul liniei politice provestice, adoptate de partidele parlamentare. Pentru realizarea obiectivului de apropiere a Republicii Moldova de UE este necesara implementarea reformelor structurale menite sa conduca la intrunirea criteriilor si a cerintelor de la Copenhaga, precum si la armonizarea legislatiei si a standardelor nationale celor comunitare.

Proclamarea orientarii proeuropene si semnarea, in februarie 2005, a Planului Individual de Actiuni Uniunea Europeana – Republica Moldova implica transformari fundamentale, care sa asigure progrese vizibile in plan intern institutional si functional, care sa faca statul nostru eligibil pentru admiterea in structurile europene.

Angajamentele asumate prin Planul de Actiuni, prin care autoritatile au subscris la un set de valori si standarde europene in economie, justitie, mass media, mediul ambiant etc., la normele si obligatiile ce deriva din intregul sistem de legi europene, inclusiv tratate, reglementari si directive ale institutiilor europene, inseamna adecvarea realitatilor din societatea noastra celor din tarile membre ale comunitatii europene. Acest proces s-ar pomeni compromis in continuare in cazul in care Republica Moldova isi va mentine si angajamentele asumate prin ratificarea Acordului cu privire la crearea Comunitatii Statelor Independente. In mod sigur, raminerea in urma a statului nostru in raport cu evolutiile si succesele inregistrate de statele baltice, care au fost, si ele, republici sovietice, este cauzata de incertitudinea clasei politice, in ansamblu, privind orientarea politica a R.Moldova, care inca nu a decis in alegerea sa intre doua sisteme de valori.

Declaratiile cele mai frecvente, venind din societatea noastra, din Est si din Vest, demonstreaza ca aflarea R.Moldova in cadrul CSI si aspiratia sa afirmata cu tarie de aderare la UE sint, totusi, incompatibile si o decizie definitiva in favoarea familiei europene ar oferi alte perspective populatiei noastre, ar oferi sanse concrete de sprijinire a demersului proeuropean. Mai ales ca incercarile de a reanima CSI, ca structura postsovietica, nu au dat efecte. Criza financiara din 1998 a cauzat mari pierderi agentilor economici din R.Moldova. Parlamentul a adoptat atunci o hotarire de reorientare a exportului spre pietele din Vest, a declarat pregatirea pentru aderarea la UE, ca obiectiv strategic major al politicii noastre externe, insa pasii ulteriori au fost inconsecventi si rezultatele nu au fost cele scontate. Criza prin care trece economia actuala a R.Moldova, urmare a reorientarii lente a exporturilor spre piata occidentala, denota ca R.Moldova trebuie sa treaca la semnarea de acorduri de ordin economic bilaterale cu fostele state sovietice, care sa substituie dimensiunea economica a calitatii R.Moldova de stat membru al CSI, sa evite implicarile negative inevitabile de ordin politic si sa demareze un sistem de relatii european.

Proiectul de Hotarire privind denuntarea Acordul cu privire la crearea Comunitatii Statelor Independente – ratificat prin Hotarirea Parlamentului nr.40-XIII din 08.09.1994 – se inscrie in contextul obiectivului nostru de integrare europeana si va contribui la avansarea accelerata a statului in aceasta directie.

Sint inerente opiniile ca, prin denuntarea acestor Acorduri, R.Moldova va avea de suportat consecinte economice negative. Independenta politica isi are pretul sau. Valoarea suprema este, insa, astazi Declaratia comuna privind realizarea obiectivelor de integrare europeana, adoptata de toate grupurile politice din Parlament in prima zi a actualei legislaturi – reorientarea politica a statului este posibila doar prin consensul clasei politice si al populatiei pe care aceasta o reprezinta. Evitarea consecintelor economice negative, posibile prin initierea procedurii de denuntare a Acordurilor mentionate, va fi posibila prin includerea, in Conceptia politicii externe, a prevederii ca R.Moldova va negocia de urgenta Acorduri bilaterale cu statele independente din spatiul CSI. –o-

Loading Facebook Comments ...

7 Comments

Add a Comment
 1. = Iulita Voluntara Unionista dela Smil =

  IN MEMORIAM:
  MARTIRUL VASILE DUMITRASCU /1982- 2014/
  ––––––––––––––––
  ziarul Adevarul md din 27 mai 2014 http://adevarul.ro/moldova/social/una-victimele-protestelor-7-aprilie-2009-murit-cauza-traumelor-cinci-ani-1_538359be0d133766a804c008
  /index.html

  Una dintre victimele torturilor din aprilie 2009 s-a stins din viaţă ieri. Bărbatul de 32 de ani din Cahul nu a avut niciodată posibilitatea să meargă la medici sau să-şi achite tratamentul necesar după traumele primite acum cinci ani.

  Vasile Dumitraşcu,
  domiciliat în satul Brânza din raionul Cahul, a fost una dintre victimele evenimentelor din 7 aprilie 2009. O lună mai târziu, „Ziarul de Gardă“ scria că Dumitraşcu a fost reţinut pe 8 aprilie, deşi nu a participat la proteste. S-a aflat în detenţie timp de opt zile, a fost bătut la momentul reţinerii, fiind dus în incinta unui sector de poliţie de la Telecentru. Peste 72 de ore a fost transferat la Comisariatul General de Poliţie.

  „Are comoţie cerebrală şi se plânge de dureri de rinichi şi stomac. În incinta CGP a fost hrănit doar o dată pe zi, cu pâine şi apă fiartă“, preciza atunci sursa. Iurie Crăciuneac, o altă victimă a evenimentelor de atunci, spune că Vasile era dintr-o familie săracă şi a refuzat să se adreseze la medic, inclusiv din frica de a fi intimidat. „El suferea de probleme cu stomacul, rinichii, pancreasul.

  Expertiza medico-legală a confirmat că moartea a survenit anume din cauza problemelor la aceste organe“, precizează Crăciuneac. Tânărul va fi înmormântat mâine, în satul de baştină. „El vine dintr-o familie săracă, mergea la munci sezoniere, dar nu ştiu dacă s-a adresat vreodată la medic.

  O să vedem cu ce putem ajuta familia îndurerată, atât primăria, cât şi sătenii“, ne-a spus Leonid Catera, primarul satului Brânza. Directoarea Centrului de Reabilitare a Victimelor Torturii „Memoria“, Ludmila Popovici, regretă că tinerii maltrataţi în timpul protestelor şi după nu beneficiază de asistenţa de care au dreptul.

  „E grav. Cei care au trecut prin centrul nostru au fost investigaţi, au primit tratament şi stăm cu ochii pe ei, ca situaţia să nu se agraveze. Noi nu avem suficienţi bani ca să-i asistăm pe toţi cei care au nevoie. E trist şi groaznic în acelaşi timp. Sărăcia, injustiţia, ingoranţa şi alte metehne sociale omoară încet, dar sigur“, consideră Ludmila Popovici.
  –––––––––––––––––-

  IN MEMORIAM:
  MARTIRII NOŞTRI UNIONIŞTI: ––––––––––––––
  Cei 7 tineri patrioţi români torturaţi, schingiuiţi și masacraţi de către teroristii-poliţişti mascaţi comunişti în timpul Revoltei şi protestelor anti-comuniste şi anti-voroniste din acel Aprilie Negru 2009 de la Chișinău. Atenţie:
  Ucigaşii nu a fost pedepsiţi:
  Guvernul actual in frunte cu Președintele Timofte îi protejeaza cu Paza de Stat.

  1.
  Valeriu Boboc din s. Sângera / 5 mai 1985 – 7 aprilie 2009/ omorât in bătăi de «Oamenii Legii» pe Piaţa Mare din Chişinău la 7 aprilie 2009
  2.
  Ion Ţâbulea /n.1987 s. Bolohan/Orhei – 7 aprilie 2009, Chişinău/
  3. Eugen Ţapu din or. Soroca
  4.
  Maxim Canişev din s. Christofor/Ungheni, omorât bestial de politiştii terorişti şi aruncat în lacul Ghidighici la 8 aprilie 2009 şi apoi găsit la 19 aprilie 2009.
  5.
  Radu Ciobanu, decedat ‘la comandă» la 24 iunie 2009 în s. Corneşti/ Ungheni şi în urma torturii din «coridorul mortii» de la Procuratura neo-comunistă din Chişinău.
  6.
  Ruslan Melinte, un tânar romantic din s. Peticeni/Călăraşi, simpatizant şi agitator pro-PLDM, partidul lui Vlad Filat, şi ucis mişeleste la 25 iunie 2009 de către comuniştii terorişti voronişti-tkaciukişti locali.
  7.
  Vasilică Dumistraşcu /1982-26 mai 2014/, patriot român din s. Brânza, jud. Cahul mort după 5 ani în urma rănilor din timpul torturii de regimul poliţienesc voronist comunist in aprilie 2009.
  ============================
  SA NE RUGAM PT. SUFLETELE LOR DE DINCOLO !

 2. = Iulita Voluntara Unionista dela Smil =

  “Moarte românilor!”
  de Dumitru Crudu
  “Jurnal de Chsinau” din 11 mai 2014
  ––––––––––––––––––––
  Într-un articol de-al meu de pe moldova.org
  am scris că mai multe clădiri din Chişinău sunt maculate cu slogane xenofobe,
  în limba rusă, printre care cel mai grav mi s-a părut a fi:

  “Smerti Rumânov !/ =Moarte Românilor !”/

  Acest îndemn josnic şi ameninţător l-am descoperit în mai multe colţuri ale oraşului, ceea ce m-a dus cu gândul că ar semăna cu o campanie orchestrată din umbră.
  Am anexat şi poze. Ceea ce m-a mirat cel mai tare e că procuratura nu s-a sesizat şi nu a început o investigaţie penală, de unde şi cum au apărut. Nefiind vorba despre nişte înjurături nevionvate, şi nefiind vorba doar de un singur îndemn sau două, cu atât mai mult mă miră faptul că şi azi,
  la câţiva ani de când au fost răspândite prin oraş şi la doi ani de când am semnalat fenomenul, nimeni nu le-a şters de pe ziduri.

  Aceste inscripţii contra populaţiei majoritare din oraş,
  cu iz fascist, mai pot fi văzute şi acum prin oraş. Să zicem, pe strada Neaga.

  M-am gândit, poate că inscripţia în cauză se vrea a fi o ameninţare la adresa unor oameni care locuiesc în blocul de pe strada Neaga, pentru că împărtăşesc viziuni europene. Autorul îndemnului xenofob şi fascist poate că vrea să-i intimideze în felul acesta.
  Dar poate nu numai pe ei, ci pe toţi românii care trec pe strada Neaga. Dar, mai ales, pe românii care merg să-şi perfecteze actele de identitate la secţia de paşapoarte de peste drum. Dar de ce nu l-a tradus şi în română?

  Înseamnă că nu e adresat românilor din România, căci se ştie că nu aceştia nu rup rusa, ci românilor din Rep Moldova, care nu au cum să n-o cunoască.

  Oricum ar fi, mă miră foarte tare că nici poliţia,nici procuratura, dar nici autorităţile oraşului, nu s-au gândit să şteargă acest îndemn agresiv şi să dea de urma autorilor lui. Oare de ce?

  Pe de altă parte, fu destul ca un om între două vârste să scrie pe un monument al soldaţilor sovietici că soldaţii ruşi sunt ocupanţi, ca să fie umflat în aceeaşi clipă, chiar de la locul faptei, iar textul său să fie radiat cât ai trage cu praştia de pe monument.

  Nu zic că e bine că acel domn a ales să protesteze în felul acesta contra neoimperialismului rus. Nu e bine. Pentru că le va da doar apă la moară inamicilor aspiraţiilor europene ale Republicii Moldova. Cred că ar fi făcut mai bine să fi ales alte căi de-a protesta, ieşind, de exemplu, cu o pancardă în faţa ambasadei Rusiei, unde să scrie că soldaţii ruşi sunt ocupanţi, dar nu înţeleg de ce într-un caz poliţia acţionează cu viteza fulgerului, iar, în alte cazuri, se face că bate vântul.

  “Smerti rumânov !/ “Moarte românilor !”.
  Oare când va fi găsit şi umflat şi autorul acestei inscripţii?
  Şi oare va fi şters vreodată îndemnul ăsta de pe zidul de pe strada Neaga,
  dar şi din alte colţuri ale oraşului?
  ––––––––––––––––
  Sursa: diaspora moldova org

  N.B.
  VIDEO:
  TERORISM OCUPANT RUSESC
  CONTRA MOLDOVENILOR !
  1.
  http://www.youtube.com/watch?v=8So87RxyPNg

  Priviti aici un video din Septembrie 2010
  de la Balti când niste tineri rusofoni teroristi
  au agresat fizic tineri moldoveni
  care purtau drapelele noastre tricolore si drapelul albastru al Uniunii Europene.

  De notat ca politia noastra A PARASIT IMEDIAT
  scena, lasându-i liberi pe teroristii rusofoni
  sa agresesze bastinasii mioritici.

  DUBLE STANDARDE ?

  – 9 mai 2014, Chisinau:
  Unionistul Vasile Singur din Comrat scrie
  inscriptii anti-comuniste pe un monument sovietic:
  RUS=FACSIST+OCUPANT=semnul svasticii!
  IMEDIAT politia il agreseaza violent si il aresteaza.
  Notati o matroana rusofona agresiva care sare la bataie la moldoveni.
  Ea nu este arestata, ci adulata de politie.

  http curaj tv reportaj politic a-fost-retinut-violent-pentru-ca-a-scris-pe-monument

  Ce zici,
  domnule Judecator neo-Comunist Nicolae Timofte,
  conducator de creatura stalinista RM ?

  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
  ===== BUCOVINA DE NORD =====
  ————— ♥ SI TOATA BASAⱤABIA E ⱤOMÂNIA ♥ ———–
  —————♥—♥—♥— RE-U N I R E ! —♥—♥—♥———
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

  TRĂIASCĂ ROMÂNIA MARE
  ÎN VECHILE HOTARE DIN ANUL 1918 !
  =====================================

 3. Voi unionistii aveti o problema mare. O mare lipsa in ceea ce priveste PR-ul. Si cand vorbesc de PR nu ma refer la ideile crete ale ambelor tabere care lipesc abtibilduri cu Basarabia e Romania pe unde apuca. O practica de genul asta mai mult deranjeaza decat este apreciata. In Romania nu cred ca exista roman care are 8 clase si care sa nu stie ca Basarabia a fost smulsa din Romania si ca a fost teritoriu romanesc pentru mii de ani. Asadar, a scrie cu spay-uri pe cladiri si prin metrouri e o tehnica care deranjeaza. Acum ca master in relatii publice hai nu doar sa va fac doar morala si sa va ajut putin.
  Gasiti un simbol unionist si in jurul simbolului construiti strategia. Strategia trebuie facuta sa impresioneze populatia si sa o atinga sentimental nu sa provoace repulsie. Asa ca daca imi perimiteti o sa va dau un exemplu, mai departe completati voi. Dupa parerea mea unul dintre cele mai puternice simboluri unioniste este cuplul Doina si Ion Aldea Teodorovici. O simpla campanie ar fi accea de a construi doua statui cu lacrimi in ochi: prima a Doinei pusa in Bucurestisi cea de a doua a lui Ion Aldea pusa in Chisinau. Pe ele sa fie scris: Lacrimile noastre vor continua sa curga pana in momentul in care ne vom regasi. Mai departe construiti voi.

 4. Uăi Amen, sau AMIN, ce prostănac eşti ,Doamneeeeeeee, imaginaţie bolnavă, de om dus cu pluta, şi totuţi – aista-i moldoBOUL nostru. pardon

 5. = Iulita Voluntara Unionista dela Smil =

  ALERTA MAXIMA:
  TERORISM INTERNATIONAL:
  Agentul Dodon tkaciukist voronist,
  miscarea terorista rusofona „Antifa” prin komsomolistii ei gagauzi de la Komrat
  incearca sa organizeze in R. Moldova
  un PUCI terorist anti-româneasc, anti-unionist si anti-european
  cu ajutorul unui terorist cunoscut din Finlanda:
  –––––––––––––––––––––––––––
  Johan Backman / n.1971 / un autor politic rusofil controversat din Finlanda.

  In martie 2009, ziarul „Eesti Ekspress” din Tallinn
  a raportat o legatura intre J. Backman si un neo-nazist notoriu finlandez Risto Teinonen,
  ambii fiind conectati cu agentul rus KGB Vladimir Ilyashevich stabilit in Estonia.
  Serviciul de Securitate al Estoniei ” Kaitsepolitseiamet” prin domnul Andres Kahar
  a declarat ca J.Backman, Teinonen si Ilyashevich lucreaza in echipa cu suportul Moscovei, incercând sa compromita multe personalitati proemninente,
  sa destabilizeze relatiile dintre Finlanda si Estonia
  si sa compromita in general Estonia.
  J. Backman a particpat la provocarile teroriste
  ale organizatiei rusofile „Nashi” din Helsinki din martie 2009.
  Tot el a declarat ca Estonia nu exista ca stat si va despare in viitoarea decada
  si proclama ca in Estonia nu a existat ocupatia sovietica / 1940-1941, 1944 -1991 /.
  Autoritatile estoniene i-au interzis intrarea in Estonia in 2009 si 2011
  declarându-l „Persona non Grata”.
  / Ceea ce a facut si R.Moldova acum in mai 2014,
  expulzându-l din RM cu o interdictie de intrare de 5 ani,
  in baza pericolului pe care el il prezinta Securitatii statului RM /

  Consiliul Universitailor din Finlanda l-a concediat pe J. Backman in 2012
  de la munca didactica si a recomandat tuturor universitatilor
  sa nu-l angajeze din cauza propagarii unor politici teroriste.

  J. Backman calatoreste regulat in Rusia si este un mare admirator a lui Putin.
  A declarat ca presa din Rusia este totalmente libera,
  iar cea din Finlanda si Estonia nu sunt libere de loc.
  Parintii lui venisera in Finlanda din Rusia inainte de puciul din 1917.
  Vorbeste liber limba rusa. Casatorit de 2 ori, ambele sotii fiind nascute in Rusia.
  / sursa: spicuiri de pe Wikipedia in engleza/

 6. Scris de Brooke la 30 mai 2014
  Subiectul neutralitatii nu trebuie tratat in acest fel. Noi avem o Constitutie foarte clara, care ne arata ca suntem un stat neutru si punct. Sigur ca e perfectibila aceasta Constitutie, dar nu la capitolul care tine de neutralitate, acolo dimpotriva, poate ar fi de intarit anumite aspecte. PDM va depune curand o initiativa legislativa legata de neutralitatea statului, tocmai pentru a pune punct acestor incercari de a folosit acest subiect ca obiect de negot, de catre unii”, spune Candu într-un interviu…(Unim., 30-05-14). SIGUR, AICI Pdraştii AU DREPTATE: NOI; MOLDOVENII, DE-A LUNGUL ISTORIEI NOASRTRE NE-AM ÎNCINAT BA RUŞILOR ŞI LE-AM CERUT AJUTORUL, BA TURCILOR, BA MONGOLILOR, BA NE-AM DEDAT VLAHO-MUNTENILOR PRIN 1859, CĂ SEE ŞTIE CĂ UNIREA A FOST FĂC UTĂ DE moldoveni, BA AMU SE VREA ÎN ue şi nato, BA amu reUNIREA se vrea de unii descreieraţi, BĂ, MAI ASTÎMPĂRAŢI-BĂ ACASĂ, CĂUTAŢI-VĂ DE BANDIŢII VOŞTRI pd,pldm,pl, plr şi alte jigodii. Votaţi alte formaţiuni, numai nu pe acestea, nici nu ştii vin nişte oameni normali la conducere şi îi bagă la dubă pe toţi filaţii-plahotnoiucii. Lăsaşi, nafig, hUE-iştii, că-s şi aceia – filaţi-plahotniuci corupţi…Uitaţi-vă la acet tip scîrboc – pFULE: Štefan Füle: Moldova, Ucraina și Georgia trebuie să adere la UE…De ce nu mergeţi la referendum? De ce vă ştergeţi fundul cu părerea poporului? Ca atunci în 1859, cînd i-aţi băgat într-un sac cu ţiganii vlaho –munteni.

 7. Scris de Iaca unde tîrîie ţara javrele de la conducerea ţării – la farţii lor-bandiţi cu staj… la 30 mai 2014
  Consiliul Europei zdruncină vechile percepţii că doar în noile democraţii sunt probleme cu statul de drept şi corupţia. În cadrul unui interviu pentru Radio România, Secretarul General al Consiliului Europei, Tornbjorn Jagland susține că, în baza datelor, problemele cu corupţia şi statul de drept sunt răspândite şi în mai vechile mari democraţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *