Membrii DPN ai PNL cer ca recensământul să fie declarat neobiectiv și influențat politic

Comunicat de presă

CIMG6316Pe data de 24 mai, când Partidul Național Liberal, partid istoric din spațiul CIMG6371românesc, a împlinit 139 de ani, a avut loc ședința statutară a Delegației Politice Naționale a PNL.

Membrii DPN au audiat Raportul BPC despre activitatea desfășurată în perioada decembrie 2013–mai 2014, prezentat de președintele formațiunii.

Alte puncte de pe ordinea de zi a fost aprobarea, cu înaintarea spre adoptare în Consiliul Unirii a două documente într-un an electoral – ”PRINCIPIILE şi CRITERIILE de promovare a candidaţilor pentru funcţia de deputat în Parlamentul Republicii Moldova în alegerile parlamentare pe lista PNL” și ”CRITERIILE  DE  BAZĂ pentru promovarea membrilor Guvernului Consiliului Unirii”, pregătite de Secretarul general al partidului și propuse spre aprobare DPN de către BPC.

S-a dat citire apoi ”Hotărârii PNL privind activitatea organizatorică imediată a structurilor teritoriale”, care CIMG6344CIMG6328prevede desfășurarea conferințelor teritoriale, solicitarea de a fi declarat drept neobiectiv și influențat politic recensământul din acest an, precum și participarea la Marșul de comemorare a victimelor ocupației sovietice, care va avea loc pe 28 iunie. Au fost prezentate și aprobate textul Declarației”Pe 24 mai 2014, PNL, partid istoric în spațiului românesc, a împlinit, 139 de ani. Poziția PNL din stânga Prutului față de actualul moment politic”, precum și alte documente, ce urmează după Raportul prezentat de BPC. 

Serviciul de presă al PNL

Pe 24 mai 2014, PNL, partid istoric în spațiul românesc, a împlinit, 139 de ani

Poziția PNL din stânga Prutului față de actualul moment politic

CIMG6325CIMG6357Astăzi, 24 mai, marcăm 139 de ani de la înfiinţarea Partidului Naţional Liberal -partid istoric ce s-a constituit printr-o raliere liberală în ajunul scrutinului parlamentar din aprilie 1875.

La 4 ianuarie 1875, liberalii au format un Comitet Central Electoral, pentru coordonare politică națională, dar au rămas în opoziție. Pentru succesul politic, mai era necesară o fuziune, produsă la 24 mai 1875, când Ion C. Brătianu, Mihail Kogălniceanu, Anastase Stolojan, alți fruntaşi liberali au pus bazele PNL, pentru îndepărtarea conservatorilor de la putere.

Printre cei înscrişi în PNL până la 5 iunie 1875 erau personalități ca D.Berindei, Ion C.Brătianu, D.Brătianu, I.Ghica, A.Golescu, Pache Protopopescu, C.A.Rosetti, Dimitrie A. Sturdza.

CIMG6341În titulatură s-au îngemănat două concepte – național şi liberal. CIMG6350“Naţional” însemna recuperarea identitară sub raportul întregirii statului român în atributele suveranității şi dezvoltării economice, culturale, educaționale. ”Liberal” exprima natura regimului social–economic şi politic, bazat pe proprietate şi libertate, prin căutarea continuă a echilibrului dintre clasele societății. Este chintesenţa a două curente de gândire politică, din care s-a edificat statul român modern, contopite în ideologia şi practica PNL care, după 1866, au însemnat modernizarea României. S-au promovat la cârma Guvernului M.C.Epureanu, cu Mihail Kogălniceanu la Externe, Gh.Vernescu – la Interne, I.C.Brătianu – la Finanțe, Gh.Chițu – la Culte şi instrucțiune Publică, colonelul Slăniceanu – la Război.

Guvernările liberale şi-au clădit politica externă pe ideea naţională a independenței de stat a României. Ultima etapă liberală, grefată pe idealul unităţii naţionale, ţintea revenirea Transilvaniei la
CIMG6356România, realizată în 1918, sub o guvernare liberală.

De Ion I.C.Brătianu, preşedintele PNL între 1908-1927 şi prim-ministru în cinci CIMG6360mandate (1909-1911, 1914-1918, 1918-1919, 1922-1926, 1927), se leagă mari împliniri – alipirea (în 1913) la România a judeţelor Durostor şi Caliacra, ce formează Cadrilaterul, desăvârșirea unității naționale a României (1918). Perioada 1922-1926 a fost epoca celor mai mari succese liberale. Guvernul Ion I.C.Brătianu a rezolvat cele mai grele probleme ale statului întregit prin unificarea celor 4 regiuni în plan administrativ şi legislativ; a reformat economic și multiaspectual Ţara. S-a adoptat o nouă Constituţie. În 1926, liberalii au ajuns pe culmea puterii şi a influenţei, încheind misiunea istorică începută în 1848.

Partidul Național Liberal din Republica Moldova îi felicită pe toți membrii formaţiunii cu ocazia aniversării curentului politic național-liberal, ale cărui principii le împărtăşim cu toții.

CIMG6363 CIMG6364Conducerea PNL din R.Moldova, care asigură funcționarea activă a partidului de şapte ani, în lipsa unui stat de drept, ce înseamnă şi condiţii impropii pentru un autentic pluralism al partidelor, constată regresul enorm – în plan moral – al pretinsei elite politice şi statale din stânga Prutului față de evoluția României şi de aşteptările românilor de după 2009, elită total incapabilă de a se ridica la înălţimea istoriei personalităților româneşti care s-au zbătut pentru a crea un adevărat stat, pentru a-l moderniza şi a-l plasa în rând cu statele europene.

PNL din stânga Prutului speră în accelerarea procesului de apropiere intraromânească și de omogenizarea românească – prin conştiinţa și identitatea națională, prin informare corectă şi voința românilor din al doilea stat românesc, în pofida fariseismului şi propagandei antiromâneşti directe sau fățişe ale guvernanților sau opoziției bolşevice.

CIMG6370În contextul situației politice complicate din R.Moldova, cauzată și de factori IMG_0756geopolitici, căreia nu îi fac față guvernanții farisei si prorusi, acoperiți cu frazeologie proeuropeană, PNL salută fără tăgadă semnarea Acordurilor asociative cu UE pe 27 iunie 2014, ca prim-pas spre desprinderea spațiului românesc din stânga Prutului de orbita rusească nefastă si exprimă recunostință partenerilor euroatlantici pentru disponibilitatea si insistența de a atrage Chisinăul în circuitul european. PNL salută poziția oficială a României de a fi primul stat susținător, cel mai firesc, al demersului european al Republicii Moldova.

Pentru accelerarea, însă, a realizării obiectivului de integrare în UE, național-liberalii consideră că reunificarea celor două state, în baza Declarației de Independență si a Constituției, ar fi calea cea mai indicată, care ar duce si la asigurarea securității cetățenilor prin reîntregirea românilor sub scutul NATO.

PNL continuă, astfel, eforturile fruntasilor partidului istoric PNL, care a înfăptuit Marile Uniri, si speră că actuala formulă a PNL din România se va fixa si pe idealul predecesorilor național-liberali – de refacere a unității naționale românesti.

PNL îşi exprimă continua nedumerire în legătură cu tensiunile politice din România, din a căror cauză nu se găseste un loc prioritar pentru plasarea Basarabiei şi a obiectivului de reîntregire românească drept imperative naționale decât în campaniile electorale. Exemplul prost din România este copiat regretabil în Basarabia, unde nu se reuşeşte o consolidare a polului proromânesc şi liberal.

CIMG6369CIMG6355Totodată, PNL îşi exprimă în continuare îngrijorarea față de derapajele antidemocratice ale actualilor guvernanți care, în loc să caute căi legislative şi instituționale pentru a asigura respectarea legii de către forțele separatiste și extremiste, se dedau la declarații antiunioniste, neglijând legislația și practica CEDO, procedând așa de dragul captării voturilor din zonele cu cetățeni neintegrați în al doilea stat românesc.

PNL cere partidelor de la guvernare să pună capăt fariseismului şi luptei contra proromânilor, mascate cu orientarea proeuropeană, prin care ele urmăresc doar reperpetuarea, cu orice preț, la putere, pentru a-şi continua practicile oneroase şi schemele de mafiote şi de corupţie

Un exemplu foarte trist, dar evocator, este spiritul antiromânesc în care a fost pus la cale şi în care decurge recensământul din acest an, fapt pentru care PNL le cere guvernanților să îl considere neobiectiv şi influențat politic.

PNL aşteaptă ca cetățenii, în special românii şi alogenii integrați în al doilea stat românesc, să conștientizeze că nu avem două vieți nici noi, nici copiii noștri, pentru a le dărui viața noastră celor ce au furat-o şi ne-o fură pentru interesul buzunarelor, neamurilor şi clanurilor lor.

Chişinău, 24 mai 2014

 

Loading Facebook Comments ...

9 Comments

Add a Comment
 1. Felicitari pentru pozitia politica adoptata : in adevar, Unirea este o necesitate urgenta. Daca Rep Moldova doreste sa adere LA UE de una singura , va trebui sa cedeze tot sectorul economic de stat mafiotilor kaghebisti si interpusilor lor pentru ca Rusia sa isi dea acordul prealabil. Cereti unirea cu Romania prin vot popular si astfel veti fi cetateni UE si in plus averea statului va va ramane intacta.

 2. Recent s-a discutat la Bucuresti si situatia Basarabiei( asa-numita si Rep Moldova) cu Vice-Presedintele SUA Joe Biden . America nu doreste ca Rusia sa ocupe intreaga Moldova si sa fixeze granita NATO si a UE pe Prut. America stie ca Rusia va face tot posibilul ( diversiuni, acte de razboi economic, dezmembrarea teritoriului etc) ca sa nu se semneze Acordul de Asociere la 27 Iunie si sunt la current cu pregatirile febrile ale Moscovei de a destabiliza Rep Moldova. SUA ar prefera ca cele doua state romanesti sa se reunifice si sa creieze o Romanie puternica la granite de Est a NATO si UE stiind ca Rusia nu va admite niciodata ca Ucraina sa intre in NATO, chiar cu pretul unui razboi. Moldova ar avea insa sansa unirii cu Romania pe baza unui referendum insa din pacate populatia este momentan spalata pe creier de catre fortele pro-ruse atat de la putere cat si din opozitie. SUA si-ar dori reunificarea celor doua state pentru intarirea flncului de Est al NATO iar Rusia ar fi nevoita sa accepte , indiferent ca-i place sau nu. Ramane doar ca populatia Basarabiei sa intel;eaga ca Unirea o va aduce rapid in Europa si in NATO, spunand La Revedere pentru totdeuna dominatiunii rusesti.Vor veni investitii masive din SUA si Europa, va veni un adevarat Plan Marshal pentru Romania Intregita pentru ca ea va devein o putere regionala , cea mai mare pe flancul de Est.

 3. Era bine sa fi fost alesi pentru efectuarea corecta a recensamintului, romani destoinici, responsabili, cei mai cinstiti si patrioti… Conteaza enorm cine face alegerea, cit de bine unt pregatiti si ce stiu sa faca ca sa fie totul normal, corect. Daca sunt rusi, vor primi indicatii de la Moscova si s-ar putea sa mai apara o alta gagauzie in scurt timp! Conteaza ca o data la zece ani, sa fie un recensământ corect, care să permită autoidentificarea lingvistică și identitară a oricărui român, sa se organizeze profesionist referedumul, lipsit de fraude si interpretari. Interesul moldovenilor, bastinasilor este ca sa iasa majoritari, cum de fapt este real. Daca nu se va intimpla asta, pentru ca moldovenii inca sug la doua oi si mai sunt si fricosi, rusii si gagauzii, abia asteapta….S-au specializat in hoti si vor separatisme de tot soiul, vor sa ramina ei majoritari.

 4. Cred ca ar trebui, pentru corectitudine, sa se faca recensamintul paralel in anumite localitati cu probleme, ori sa se faca zilnic prin sondaje si de anuntat neregulile.
  Cei vinovati sa fie ,,rasplatiti” cu ani multi de inchisoare. Cind se va respecta legea recensamintului?

 5. P.S. Basescu a spus sa cereti si vi se va da. Trebuie sa aratam toti romanii din ambele state ca dorim reunificarea, sa aratam asta prin actiuni concrete si hotarate, prin mari demonstratii simultane declansate in ambele state despartite vremelnic de Hitler si Stalin iar acuma de incompetenta Bucurestiului si servilismul slugilor Moscovei cocotate in functii la Chisinau. Sa alegem la Bucuresti un Presedinte liberal care sa lupte pentru Unire iar la Chisinau sa se dea de pamant cu slugoii Moscovei si sa nu se permita in nici un caz revenirea comunistilor barbari la putere. SUA este cu noi, UE este cu noi, Unirea depinde doar de noi, Unirea este in mainile nostre.

 6. = Iulita Voluntara Unionista dela Smil =

  JOS RUSIFICAREA NUMELOR NOASTRE !
  JOS OCUPATIA MOSCALEASCA !
  Lepădaţi-Vă de formele rusificate
  şi reveniţi la numele noastre frumoase
  şi vechi din moşi-strămoşi
  înainte de ocupaţia rusească imperială din 1812 !
  –––––––––––––––––––––––––

  prenume tradiţionale româneşti de fete:
  Adina, Aculina, Adela, Adelina, Agata, Agnesa, Alina, Andra, Anda,
  Ana-Maria, Anca, Anica, Anişoara, Ancuţa, Anuţa, Aristiţa,
  Catinca, Cătălina, Carolina, Constanţa, Dafna, Didina, Doina, Dochiţa,
  Domnica, Dorina, Felicia, Florentina, Florica, Frăsina, Frusina,
  Gafiţa, Geta, Gherghina, Grăchina /în poloneză Grażyna/,
  Haritina, Ileana, Ilinca, Ioana, Iolanda, Iustina, Ilona, Iulita / Uliţa /,
  Laura, Lavinia, Leana, Lia, Lizuca, Loredana, Lucica, Luminiţa, Luana,
  Magda, Marga, Marta, Maruşca, Mavra, Miruna, Maricica, Mărioara,
  Măriţa, Măriuca, Monica, Minodora, Mihaela, Năstica, Năstăcuţa, Niculina, Nuţa,
  Oana, Ozana, Pachiţa, Rafila, Raluca, Ramona, Renata, Rariţa, Rodica, Ruxanda,
  Sanda, Sânziana, Safta, Smaranda, Simina, Saveta, Sofica, Viorica,
  Veta, Veronica, Suzana, Tincuţa, Titi-Ana, Tudoriţa, Voichiţa,

  prenume româneşti de baieţi:
  ––––––––––––––––-
  Alecu, Aurel, Andrieş, Arghire, Aristide, Arminden, Arvinte, Bucur,
  Carol, Călin, Codin, Codrin, Costache, Costel, Costică, Cornel,
  Christian, Cristea, Cosmin, Cozma, Damian, Dan, Dominte,
  Dionis, Doru, Dinu, Ducu, Dragoş, Emil, Fănică, Fănel, Florin, Francisc,
  Ghiţă, Goriţă, Horia, Iancu, Ionică, Iorgu, Ivu, Lascăr, Leunte,
  Marius, Martin, Mateieş, Mircea, Mitică, Mihnea, Mihăiţă, Miluca, Mitoş,
  Mitru, Nicanor, Nicandru, Nicoară, Onu, Oxinte, Păvălache, Petrică,
  Radu, Răzvan, Sandu, Ştefan, Tenuţă, Titu, Toader, Tonică, Toma,
  Valter, Viorel, Vicu, Vlaicu, Vlas, Voicu,

  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
  ===== BUCOVINA DE NORD =====
  ————— ♥ SI TOATA BASAⱤABIA E ⱤOMÂNIA ♥ ———–
  —————♥—♥—♥— RE-U N I R E ! —♥—♥—♥———
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

  TRĂIASCĂ ROMÂNIA MARE
  ÎN VECHILE HOTARE DIN ANUL 1918 !
  ============================

 7. = Iulita Voluntara Unionista dela Smil =

  Sigur, merită toată lauda aceste activităţi şi propuneri.

  Cred că ar fi bine de schimbat puţin formele de manifestări unioniste.

  De exemplu,

  pentru Ziua Neagră de Ocupaţie Rusească din 28 iunie 1940

  se poate organiza un Lanţ Unionist uman

  de la Nordul Rep. Moldova: s. Naslavcea la Sud: s. Giurgiuleşti.

  Iar traseul să fie stabilit cât mai aproape de râul Nistru şi apoi prin Bugeac spre Dunăre;

  un simbol că viitoarea frontieră a Europei şi a României Re-Unite

  trece pe lângă hotarul cu Ucraina vecină.

  Aşa cum au procedat Balticii la 23 August 1989,

  la 50 ani de la semnarea Pactului odios de ocupaţie ruso-german Ribbentrop-Molotov,

  formând un lanţ uman prin Estonia, Letonia şi Lituania,

  un lanţ contra ocupaţiei ruseşti

  şi care a rămas in istorie şi în enciclopedia Wikipedia în toate limbile.

  Populaţia din Chișinău a văzut destule acţiuni unioniste,

  mai important este propagarea Mesajului Unionist la sate.

  Mai avem o lună de zile, deci destul timp pentru a organiza şi a implica toate forţele civile, independent de orientarea politică: ziarele, TV, Radio, Acţiunea 2012, PNL, Consiliul Unirii, Primăriile, bisericile, învăţatorii de la sate, cântăreţii, etc.

  Iar Unioniştii din capitală şi alte zone din interiorul teritoriului se vor deplasa cu autobuze speciale spre locurile stabilite din timp,

  pentru a forma un lanţ omogen şi uniform

  cu drapele tricolore, placarde, baloane, muzică, etc.

  Ca toată lumea de peste hotare sa poată vedea dorinta noastră Mare

  de Re-Unire cu România !

  Dacă teroriştii rusofoni din Transnistria

  pot pleca în Ucraina pentru a destabiliza violent și criminal situaţia de acolo,

  atunci patrioţi unioniști din România pot sosi la acest Lanţ Uman Pașnic

  cu un tren special de la Iaşi.

  Să cerem Re-Unirea şi o vom obţine !

  Să batem la uşa istoriei

  şi Porţile Cerului se vor deschide pt. cei curajoși și drepţi!

  N.B.

  Compatrioţii nostri români din teritoriile ocupate de Ucraina,

  din Nordul Bucovinei şi Sudul Basarabiei istorice

  pot participa și ei la acest Lanţ Unionist, fie între localităţile lor

  sau să sosească in actuala Rep. Moldova cu autobuzele, prin curse speciale.

 8. Minciuna pestetot persistă
  Adevărul nu mai ţine piept
  În această ţară unde nu există
  Realitatea statului de drept.

 9. „P.S. Basescu a spus sa cereti si vi se va da.” -ar fi bine sa ajunga aceste cuvinte si la creerul sefilor partidelor de guvernare,nu sa rupa ca lupii flaminzi electoratul PNL,impunindu-i prin abuzul de putere șefeasca,sa scrie cereri de intrare la ei in partide.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *