Încă nu ne putem autoidentifica prin lege ca români. Dar o putem face la recensământ

VP AdeverinNu vreau pe nimeni să supăr prin acest material, deși ar fi cazul. Dar mă ocup de multă vreme de dreptul românului la autoidentificare națională și văd că nu o putem scoate la capăt.

În contextul recensământului lucrurile sunt și mai dureroase. Dar cel mai dureros este cum rămâne conducerea de(R)mocrată a R.Moldova, pretins proeuropeană, o conducere antiromânească. De dragul voturilor, se pupă deschis cu ocupanții, alias cu participanții la războiul al doilea mondial, care încă mai cred că ne-au eliberat, și că nu ne-au ocupat, anulează cu greu pașapoartele sovietice, nu anulează panglica Sf.Gheorghe, așa cum fac cei de la care nici nu ne așteptam, se fac preș în fața separatiștilor transnistreni.

Roman SergiuDar să revenim la autoidentificarea etnică. Era clar pe timpul comuniștilor, care au interzis strict să se strecoare, cumva, ”români” prin documente. Era ca pe timpul când Valentin Mândâcanu a venit din România și a dorit să se declare român în acte după ocupația sovietică și autoritățile bolșevice i-au spus că „aici români nu sunt ori sunt plecați cu toții în Siberia„. Eu public aici, totuși, un act din 2006, al Ministerului Dezvoltării Informaționale al RM, care îmi confirma, sub regim comunist, naționalitatea de româncă, pentru că așa m-am declarat când am primit primul buletin de identitate și am fost trecută ca româncă în fișa personală din baza de date. Acum, mi se cere și mie confirmarea prin actele de bază, ca și soțului, a cărui naționalitate a fost schimbată când și-a pierdut primul buletin și i-au dat comuniștii altul.

Astfel, în baza legii privind modificarea actelor de stare civilă referitor la autoidentificare, fiecare cetățean al R.Moldova poate merge la oficiul de stare civilă și poate completa o declarație, după care oficiul o trimite unde ești născut, drept solicitare ca și acolo, OSC din unitatea administrativă, să modifice naționalitatea în româncă, de exemplu, adică în actele de bază, apoi trimite o confirmare înapoi, prin curier, sub formă de ”certificat explicativ”. Am făcut împreună cu soțul acest lucru, numai că, în momentul când am mers la Secția pașapoarte să ne modificăm fișele din baza de date, nu s-a acceptat, sugerându-ne să ne facem alte certificate de naștere, în care să ne trecem români, după care abia putem merge la Secția pașapoarte, ca să introducem schimbarea.

Însă, când am încercat să ne facem alte certificate de naștere, ni s-a spus că e în zadar, deoarece în actualele formulare/blanchete de certificate este trecută doar apartenența etnică a părinților, nu și a titularului certificatului de naștere. Am sunat mai sus și am aflat că certificatele noi, unde să fie și naționalitatea titularului (că pe a părinților nu o poți schimba în română, după ce sovieticii au schimbat-o abuziv în ”moldovenească”), încă nu au fost tipărite, poate vor fi, după o licitație, pe la sfârșitul lunii.

Este un experiment în care mergem până la capăt. Desigur, familia noastră are, din 1992, toate actele românești și dacă nu am avea o conducere prorusă, demult, în baza actelor românești, orice basarabean, din al doilea stat românesc, se putea trece în actele R.Moldova drept român. Ori conducerea făcea publice și îi îndemna pe basarabeni să ridice certificatele de naționalitate românești ale părinților și bunicilor lor din 1943, pe care le are fiecare familie la arhiva națională sau la arhiva SIS. Certificat de nationalitate

L-am sunat pe ministrul Pavel Filip și i-am relatat situația, exprimându-mi regretul că nu am ce face cu certificatul explicativ ce confirmă că m-am autoidentificat ca româncă, sugerându-i să se pună de acord cu Ministerul Justiției, de care ține sistemul OSC, și, până apar noile certificate de naștere, să accepte, pentru modificarea naționalității în baza de stat a datelor, aceste certificate explicative, venite din localitățile unde ne-am născut.

Astfel, le spunem deputaților că legea nu funcționează. Ar fi bine să fie doar din motive tehnice. Înclin, însă, să cred că e din motive de antiromânism, de care este pătrunsă mentalitatea liderilor politici proruși și antiromâni, care nu știu cine sunt și ce vor.

Asta se vede după recensământul despre care nimeni nu vorbește public, dar toți vor să fie cât mai mulți moldoveni, adică antiromâni, așa ca Dodon. Calitatea clipului lui Dodon în acest sens tare ne mai sugerează că ar fi de inspirație guvernamentală, dar au hotărât să îl mai folosească o dată pe socialistul reprobabil…

Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

14 Comments

Add a Comment
 1. Felicitari pentru atitudine!

 2. Nu prea inteleg de ce intelectualii basarabeni si multi alti formatori de opinie, referindu-se la romanii din Basarabia ii identifica drept „moldoveni”. Sigur, nu in sensul anti-romanesc pe care-l da Dodon.
  Dar pentru omul de rand confuzia se transforma in certitudine: el, traitorul din spatiul de dincolo de Prut este moldovean.
  Macar cei care sunt constienti de romanism ar putea face o „tranzitie” in exprimare, de la moldoveni, la romani-basarabeni.
  Este oare prea greu sa scrieti doua cuvinte care ar mai ridica voalul?

 3. Da…e foarte greu sa deschizi ochii lumii din Moldova ca sa inteleaga un lucru….cu PD,PLDM,PCRM,….si alti draci prorusi…nu vom avia o viata mai buna si mai linistita.

 4. Mihai Ciubotaru

  Mult stimată Doamnă Preşedinte Vitalia Pavlicenco, conform noii legi modificate în urma deciziei CEDO, fiecare cetăţean are dreptul să schimbe etnia parinţilor din moldovean în român pe propria raspundere în certificatul lor de naştere. Etnia titularului se ia dupa cea a părinţilor. Dacă părinţii sunt români şi titularul se consideră român şi are dreptul să se declare român în orice document juridic. În caz dacă cineva vrea să-şi schimbe certificatul de naştere are dreptul să-şi înscrie români părinţii pe propria răspundere conform noii legi modificate. E nevoie de făcut o campanie largă de informare a cetăţenilor atât la televiziune cât şi în presa scrisă, iar în caz de abuzuri trebuie de cerut să fie traşi la răspundere respectivii funcţionari, inclusiv ministrul de justiţie ori pe acei de la biroul de paşapoarte. Trebuie de instituit un birou de avocaţi voluntari din societatea civilă care să se ocupe de această problemă atât de importantă, să supravegheze acest proces şi să apere drepturile cetăţenilor. Legea internaţională şi cea naţională acum permite aceasta.

  Cu deosebit respect,
  Mihai Ciubotaru

 5. = Iulita Voluntara Unionista dela Smil =

  ATENTIE MARE:
  DIVERSIONISTI SI PROVOCATORI ANTI-ROMANI SI ANTI-UNIONISTI:
  AGENTURA MOSCOVITA in Rep. Moldova:
  1.
  Aprilie 2014:
  Denigrarea totala a României
  de catre o TV din Rusia, la care participa activ
  si „jurnalista„ sub acoperire Valentina Basiul,
  redactor-șef adjunct la Adevarul md (ziar românesc, editia de Chisinau),
  absolventa a Facultatii de Jurnalism si Stiintele Comunicarii
  a Universitatii din Bucuresti, beneficiara a unei burse a Guvernului român
  si trecuta prin filiera unui alt redactor-sef Constantin Tanase
  de la ziarul „Timpul’ din Chsiinau
  care si el a blocat totalmente inca din August 2011,
  accesul la comentarii a cititorilor unionisti.

  http://www.youtube.com/watch?v=pAKoBdMjs2oernului Român.

  2.
  Comentariile de pe forumurile din Adevarul md,
  care exprima dorinta moldovenilor de Re-Unire
  cu Patria-Mama România Mare europeana
  sunt IMEDIAT sterse.
  Din contra, comentariile unui anumit „ion sbucium„
  comentarii anti-românesti, anti-unioniste, rusofile,
  sunt plasate la vedere.
  Stiti oare cine se ascunde
  sub acest RUSSKI IVAN ZBUCIUMATUL din SIS-temul omniprezent KGB ?
  Da, este diversionista sub acoperire Valentina Basiul ! Iata asa !

  3.
  20 August 2013:
  Ziarista Valentina Basiul este revoltata ca lingvista deputata Ana Gutu
  cere acceptarea oficiala a sintagmei de „limba româna„ in Rep. Moldova:

  http://adevarul.ro/moldova/politica/lasati-limba-romana-pace-1_5213a03bc7b855ff56f79001/index.html

  4.
  Marea Politiciana Adevarata in Exclusivitate Valentina Basiul
  este nemultumita si de o firma de constructii „ProConsult Company„
  din Pascani, România pentru ca obtinuse un contract european
  de restaurare a cetatii Soroca.
  Ochiul ei negativ a tintit bine:
  la 2 decembrie 2013, imediat dupa Ziua Nationala a Românei Mari
  sotia directorului de la Pascani Mihai Macovei,
  doamna Angela Macovei de 54 de ani moare intr-un accident dubios lânga Orhei.

  https://adevarul.ro/moldova/actualitate/cetatea-soroca-vafi-reabilitata-compania-romaneasca-iasicon-sa-restaurat-cetateaneamt-1_51f64d53c7b855ff568340ed/index.html

  5.
  Ziarista Valentina Basiul obsedata de „chiloţi„ si indignata
  de prezenţa prea sclipitoare a cântareţilor din România la Chisinau.

  http://adevarul.ro/moldova/actualitate/chilotii-portul-national-romaniei-chisinau-1_525ec672c7b855ff56455263/index.html

  6.
  Valentina Basiul nu incape iarasi de România, unde si-a facut studiile pe gratis,
  dar ne da exemplul pozitiv al Transnistriei ei rusofile
  plina de teroristi moscali si cazaci venetici, ea fiind nascuta la Dubăsari:

  http://adevarul.ro/moldova/politica/vizitele-trec-promisiunile-raman-1_51095d024b62ed5875bb08be/index.html

  7.
  Aceasta jurnalista Valentina Basiul
  face parte din cohorta jurnalistilor moldoveni tradatori de neam,
  cu studii in România pe banii statului român,
  aflati in solda Kremlinului terorist
  si a Fundatiilor anti-românesti oculte banoase gen „SoroS„,
  impreuna cu blogg-erii:
  – Igori Ursenko
  – Sergiu Ungureanu de pe Voxpublika md
  – Vitalie Sprânceana
  etc.
  8.
  Iata câteva perle din „scriiturile„ ziaristei Valentina Basiul:
  a)
  „ING-I-NIOS „ !
  http://valentinabasiul.blogspot.com/2010/03/chis-tv-best.html
  b)
  – „Da, am aşa un moft, o toană, moldovenii îi mai spun un HUI ” !

  http://adevarul.ro/moldova/politica/cum-ajungi-om-mare-intr-un-stat-mic-1_514b4a0200f5182b8539c2b6/index.html

 6. Nu cred ca ar fi in folosul natiei o “tranzitie” in exprimare, de la moldoveni, la romani-basarabeni”. Asta ar duce in mintea unor rau voitori, de neam, tot la o organizare statala, de tipul: romani-olteni, romani dobrogeni, romani-ardeleni,etc.
  Stramosii, invatatii nostri, au vrut sa faca doar o tara a lor, a romanilor, cum au si altii, si si-au spus documentat si raspicat: ROMANI! Pentru asta, au luptat si s-au jertfit generatii si generatii! Uitati ce fac si rusii acuma!
  Pe cine deranjeaza nu are decit sa mai citeasca, ca documentatie exista peste tot, mai ales in tarile civilizate, unde sta prafuita prin rafturile bibliotecilor. Parerea mea…

 7. Vine, vine cu pasi repezi recensamintul, si cu noi asteptari pentru neam si tara!

  Ar fi bine, sa fie alesi pentru efectuarea corecta a recensamintului, romani destoinici, responsabili. Sa fie alesi dintre cei mai cinstiti si patrioti… Conteaza enorm cum vor fi alesi, cine face alegerea, cit de bine vor fi pregatiti si ce stie sa faca ca sa fie totul normal, corect.

  Daca puneti rusi, vor primi indicatii de la Moscova si s-ar putea sa mai apara o alta gagauzie in scurt timp!
  Conteaza ca o data la zece ani, sa fie un recensământ corect, care să permită autoidentificarea lingvistică și identitară a oricărui român, sa se organizeze profesionist referedumul, lipsit de fraude si interpretari.
  Interesul moldovenilor, bastinasilor este ca sa iasa majoritari, cum de fapt este real.
  Daca nu se va intimpla asta, pentru ca moldovenii inca sug la doua oi si mai sunt si fricosi, rusii si gagauzii, abia asteapta….

  S-au specializat in hoti si vor separatisme de tot soiul, vor sa ramina ei majoritari.

 8. = Iulita Voluntara Unionista dela Smil =

  ATENTIE MARE:
  DIVERSIONISTI SI PROVOCATORI ANTI-ROMANI SI ANTI-UNIONISTI:
  AGENTURA MOSCOVITA in Rep. Moldova:
  1.
  Aprilie 2014:
  Denigrarea totala a României
  de catre o TV din Rusia, la care participa activ
  si „jurnalista„ sub acoperire Valentina Basiul,
  redactor-șef adjunct la Adevarul md (ziar românesc, editia de Chisinau),
  absolventa a Facultatii de Jurnalism si Stiintele Comunicarii
  a Universitatii din Bucuresti, beneficiara a unei burse a Guvernului român
  si trecuta prin filiera unui alt redactor-sef Constantin Tanase
  de la ziarul „Timpul’ din Chsiinau
  care si el a blocat totalmente inca din August 2011,
  accesul la comentarii a cititorilor unionisti.

  Video Anti-România in ruseste:
  colaboratoare: jurnalista Valentina Basiul din Dubasari

  http://www.youtube.com/watch?v=pAKoBdMjs2oernuluiRomân

 9. PARTICIPANTULUI LA RECENSĂMÂNT
  Nu fi la mâna
  Duşmanului păgân
  Dacă vorbeşti româna
  Declarăte ROMĂN.

 10. Casa sa scapam de rusia si rusi din tara sa ne respecte trebuie sa punem FRONTIERA PE NISTRU. Dupa care putem incepe sa

 11. @gross spune: „Interesul moldovenilor, bastinasilor este ca sa iasa majoritari, cum de fapt este real.”

  Deci de asta nu va convine exprimarea „romani-basarabeni”? Nu cumva „moldovenii” sa nu mai fie majoritari?
  Am inteles domnule moldovean, Grossu.

  Mircea Popescu, mandru sa aiba stramosi romani-basarabeni

 12. Pt Mihai Ciubotaru

  Mie mi s-a spus ca nu poti modifica tu nationalitatea parintilor, dar ma voi mai interesa.

 13. Cine sunt moldovenii? Daca v-as spune ca moldovenii sunt 50% ardeleni ma credeti? Pai hai sa explicam putin istoria moldovei. Numele Moldova a fost dat de Bogdan I. Bogdan I este intemeietorul tarii moldovei dar Bogdan a fost totodata si voievod al maramuresului. Sa nu uitam ca moldova a purtat numele si de Bogdana. De la el s-a păstrat și întâia monedă moldovenească, cu înscriere: „Moneda Moldaviae-Bogdan Waiwo(da)”. Deci despre ce vorbim? Care este natiunea moldoveneasca? Este de fapt cea maramureasana combinata si amestecata? De fapt numele de care tineti atat de tare va este dat de un maramuresan? De ce nu sunt explicate lucrurile astea in RM mai pe larg?

 14. Daca trebuie sa ne uitam si mai departe va propun studierea hartii din vremea lui Decebal. Poate va intereseaza sa aflati cine au fost cu adevarat stramosii vostri: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Dacia_around_60-44_BC_during_Burebista,_including_campaigns_-_Italian.png

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *