Despre Fabrika, invitati, subiecte si ”vesnicele nedumeriri”…

 

CIMG9320-300x225IMG_0622-300x225 (2)Am privit Chirtoacă-şi-Kremlinul...editia de luni seara a Publika TV. Era despre situatia din Ucraina, contrabanda de material radioactiv din Transnistria, despre vine sau nu vine NATO si ce trebuie facut.

Buna emisiune. E placut sa asculti, mai ales cind cineva parca iti citeste gindurile, fie vorba de Anatol Taranu, Roman Mihaes, Valeriu Cerba si, se pare, Valeriu Gaiciuc (acesta apare des, dar cam degeaba…). Fara confruntari cu nimeni, cu niciun invitat aiurit, fara niciun Klimenko, Tabara, Pascaru, Garbuz, Selin, Stepaniuk si altii ca acestia.

Si aici vin doua intrebari, scurte, dar foarte evidente.

1. De ce, de vreme ce si PNL, si Asociatia Veteranilor de Razboi-1992 ”Tiras-Tighina” au lansat miercurea trecuta o declaratie exact pe tema discutata la emisiune, nimeni nu a fost invitat? Sa fie ca se temeau cei din platou sa recunoasca faptul ca subiectele abordate deja facuse obiectul unui Apel al PNL si AVR-92 ”Tiras-Tighina” catre conducerea R.Moldova? Plus Apelul-Manifest al Consiliului Unirii, de joia trecuta, foarte consistent si sugestiv.

Cunoastem ”de ce”. Suntem obisnuiti cu virf si indesat sa lansam idei, opinii, viziuni, pozitii si sa se faca toti ca nu le vad, ca nu exista, dupa care sa le plagieze in articole si declaratii. Ca sa va dau doar un exemplu – este ideea rasvehiculata de mine personal si oglindita in atitea declaratii, legat de Declaratia de la Snagov, pe care o promovez de la Masa rotunda a Opozitiei din anul 2003, cind comunistii se dedasera unor grave derapaje antidemocratice.

2. De ce la asemenea editii ca Fabrika de luni seara, si chiar mai multe emisiuni nu apar persoanele care sa deranjeze prin pozitiile lor antiromanesti si prorusesti, cu argumente obraznice si chemari ce ar trebui sa ingrijoreze conducerea declarata proeuropeana, chiar daca e profund prorusa? Ca sa nu ii deranjeze pe unii cu simbrie la oligarhi?

Si, in continuare, de ce toti indivizii mentionati negativ de mine mai sus, sunt invitati sa ne manince noua, proromanilor, sufletul, ca sa luptam doar noi cu ei, sa ne batjocoreasca numai pe noi, proromanii?

Va dati seama, ca noi cunoastem raspunsurile si la aceste intrebari. Pentru ca patronii Publika doresc sa iasa ca nobili – ei si analistii lor-, iar pe cei enumerati ni-i pun noua in cap, sa ne manince sufletul, sa aratati lumii ca ei sunt cum sunt, iar noi nu ne ”prea deosebim” de ei, ca suntem cu totii ”extremisti” si ”radicali” (fapt pentru care il chem in judecata si pe Klimenko, cel care face PNL-ul ”marginal” si ”extremist”, in timp ce spune deschis ca pledeaza pentru ca R.Moldova sa intre in componenta Rusiei). Asa cum am cistigat dosarul contra lui Selin, procesul cu el fiind, de fapt, un proces al antiromanului si prorusului obraznic impotriva proromanilor.

Deci, de ce nu ii chemati pe cei enumaerati, care vor R.Moldova in componenta Rusiei, sa discute cu Taranu, Ciubotaru, Andrievschi, Barbarosie, Nichitus, Nantoi, N.Chirtoaca si altii, stiu ei toti care. Sa le explice cine, de ce si daca e asa, ca ucrainenii si proromanii/ unionistii, ba chiar europenii, sunt ”banderovisti, fascisti, neofascisti, legionari, cuzisti, nazisti, extremisti, legionari, marginali, radicali”, asa cum – si va puteti alege ce vreti din acest sir devenit sinonimic in gura rusilor si prorusilor, – am fost facuti noi, unionistii pasnici, in ultimii ani de televiziunile de stiri, inclusiv de Publika TV. Cine decide invitatii la Publika TV? Cristalul, Granitul sau oamenii de mare incredere ai unei dulci perechi de la guvernare? …

La editia de azi, marti seara, e la fel. Legat de Rogozin, daca nu ati uitat, tot Consiliul Unirii e singurul care a protestat Chirtoacă-şi-Kremlinul...anul trecut si care, ulterior, a sfintit PMAN dupa ce Dorin Chirtoaca, iarasi daca nu ati uitat, nu a interzis manifestarea patronata de Ilan Shor, de Ambasada Rusa, cu aparitia lui Rogozin in inima capitalei, desi o putea si trebuia sa o faca.

Iar in 2008, PNL a facut prima manifestare de 9 Mai, dedicata Zilei Europei, si, in premiera, a invitat si un soldat care a luptat de partea sovieticilor, si un altul, care a luptat in armata romana, ei si-au dat mina in fata lumii, ca semn de impacare. Asta cind altii, inclusiv azi, cauta voturile celor cu mentalitatea sovietica, dar se declara proeuropeni…

Inca sunt multe de spus, dar nu stim daca avem cui…

Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

2 Comments

Add a Comment
 1. TIMPUL, Constantin Tănase: Panglica Sfântul Gheorghe, un juvăț la gâtul R. Moldova

  Azi ne convingem că marea și adevărata problemă a RM e însăși actuala guvernare; deși s-a declarat pro-europeană și chiar acționează în acest spirit pe unele segmente, ea încă nu a decis definitiv CU CINE E, lăsând o portiță deschisă și către Rusia, „pentru orice eventualitate”.

  Azi RM e un car cu două proțapuri – unul spre Europa, celălalt spre Rusia. Elitele decidente (conducătoare) ale RM,crescute și educate în spiritul vasalității față de Rusia, se dovedesc a fi depășite de noile realități geopolitice. În contextul noilor evoluții din regiune, în special a decimării teritoriale a Ucrainei de către „sora Rusia” , conducerea de vârf acționează inadecvat, se „bâlbâie” la orice „intersecție”, iar politica prudenței, promovată tradițional față de Moscova, exprimată prin „manifestarea de îngrijorări”, azi s-a transformat în politica struțului. După „vinerea sângeroasă”, organizată de ruși în Odesa, „pragmatismul politic” al Chișinăului devine o complicitate și solidarizare cu agresorul rus care azi sfâșie Ucraina.

  În mitologia imperială rusească din ultimii ani un rol important i se acordă așa zisei „panglici a Sfântul Gheorghe”, ridicată la rang de simbol al ideii naționale ruse. În anul curent, 2014, panglica negru-oranj a devenit simbolul agresiunii Rusiei asupra Ucrainei, al teroriștilor ruși, a „omuleților verzi” care au ca singur semn distinctiv respectiva panglică. Panglica Sfântul Gheorghe e utilizată activ, obsesiv și obraznic și de „coloana a cincea” a Moscovei în RM nu numai ca simbol al „Rusiei victorioase” de ieri, ci și al Rusiei șovine de azi, a Rusiei fascizate, gata în orice clipă să-și „apere conaționalii” din orice colț al lumii. În contextul politic de astăzi, utilizarea acestei panglici în RM este un gest de sfidare obraznică a independenței și a cursului pro-european al RM. Tolerarea respectivei panglici înseamnă tolerarea politicii acestei „noi Rusii”. În situația când în Ucraina rușii cu panglica Sfântul Gheorghe la piept sfâșie Ucraina, demonstrarea la Chișinău a celei mai lungi panglici de acest fel din lume nu poate face imagine bună RM și elitelor ei de la conducere.

  Acest lucru l-a înțeles conducerea Kazahstanului care a interzis utilizarea panglicii negru-oranj pe 9 mai și a sugerat și ambasadei Federaţiei Ruse din capitala ţării să se abţină de la utilizarea respectivului simbol. Potrivit presei, în Kazahstan pe 9 mai panglicile negru-oranj vor fi înlocuite cu altele roşii, simbol al armatei sovietice şi turcoaz, simbolul naţional al kazahilor.

  Conducerea de la Chișinău nu a avut curajul unui asemenea gest. Ea se hrănește în continuare cu iluzia criminală că Rusia poate fi îmblânzită, că politica interdicțiilor ar provoca Rusia la acțiuni dure împotriva RM. O asemenea „politică” e politica miopilor și fricoșilor nu a unor conducători responsabili de destinele acestui stat.

  În acest context apar un șir de întrebări în legătură cu chestiunea participării conducerii RM la manifestările de pe 9 mai. Potrivit unui comunicat de presă de pe site guvernului, redactat într-un limbaj iezuistic, va participa. (Alături de cei care vor purta la piept panglica Sfântul Gheorghe!).Câți oameni au participat la luarea acestei decizii? Cine, concret? A fost consultată cumva opinia publică?

  Să admitem că respectiva decizie, ca totdeauna, a fost luată pentru a nu oferi Rusiei un prilej să ne facă probleme. Mă tem însă că din nou (a câta oară!) suntem sclavii unor iluzii pentru care vom plăti scump cu interesele noastre naționale. Participarea sau neparticiparea RM la manifestările de 9 mai nu este o chestiune de protocol și procedură, ci una de (geo)politică. Ce garanții avem că, participând la manifestările din 9 mai și neinterzicând panglica Sfântul Gheorghe, Rusia ne va lăsa în pace, nu ne va mai pune piedici în drumul nostru spre Europa? Ce va urma după acest 9 mai? Își va retrage Moscova trupele armate din Transnistria? Va înceta războiul comercial împotriva Moldovei? Va ridica embargoul la produsele noastre? Va reduce prețul la gazele livrate ?Va interveni pentru a-i determina pe conaționalii ei din RM să se comporte ca niște cetățeni loiali și civilizați? Le va retrage susținerea (finanțarea) dodonilor moldoveni?

  Astăzi, Rusia lui Putin e o țară în care nimeni nu mai are încredere. Numai noi continuăm să ne căciulim în fața ei – nu știu, din frică sau din admirație. Nu contează însă fiindcă totuna vom plăti scump și vom plăti nu cu blănițele iepurilor noștri „pragmatici”, ci cu independența și libertatea noastră.

 2. = Iulita Voluntara Unionista dela Smil =

  VIDEO:
  TERORISM OCUPANT RUSESC
  CONTRA MOLDOVENILOR !

  http://www.youtube.com/watch?v=8So87RxyPNg

  Dupa violentele din Odesa de Vineri, 2 mai 2014,
  când teroristii rusi din Transnistria si Rusia
  au agresat demonstrantii pasnici ucraineni pro-europeni
  si au tras focuri de arma rezultate cu 43 de morti;
  dupa agresiunea teroristilor rusofoni din or. Reni /cu arborarea drapelului Rusiei/
  din Sudul Basarabiei istorice de la Dunare, ocupate de Ucraina,
  la o distanta de 22 de km est de Galati,

  ACELASI SCENARIU SANGEROS NE ASTEAPTA
  si pe noi in saptamânile viitoare
  la Chisinau, Balti, Cahul, etc,
  când gruparile armate paramilitare komsomoliste rusofone si gagauze
  vor impusca in moldoveni.

  Priviti aici un video din Septembrie 2010
  de la Balti când niste tineri rusofoni teroristi au agresat fizic tineri moldoveni
  care purtau drapelele noastre tricolore si drapelul albastru al Uniunii Europene.

  De notat ca politia noastra a parasit imediat
  scena, lasându-i liberi pe teroristii rusofoni
  sa agresesze bastinasii mioritici.
  Acelasi scenariu ne asteapta si in saptamânile viitoare
  când Guvernantii corupti
  vor trada populatia si vor coopera miseleste
  cu teroristii ocupanti rusi.

  Marea intrebare este:
  –––––––––––———————————
  Vom fi oare noi in stare
  si destul de inteligenti ca sa cream o noua

  CONDUCERE UNIONISTA NATIONALA
  / = GUVERNUL DIN UMBRA /
  care sa ne ghideze spre Re-Unirea
  cu Patria-Mama România Mare europeana ?

  Chiar daca ELITELE noastre UNIONISTE
  au fost omorâte prin accidente si otraviri
  in ultimii 24 de ani de “independenta”
  tradatoare mafiota corupta pro-ruseasca,
  in aceste timpuri de criza, dar istorice si unice,
  oare unde sunt acei viitori CONDUCATORI UNIONISTI,
  din viitorul GUVERN DIN UMBRA

  ( lideri noi si cinstiti, onesti, curati, curajosi si responsabili,
  care nu fac parte din nomenclatura mafiotica corupta actuala
  neo-comunista, pretins pseudo-liberala si ruso-filata lucinskista)
  deci acei CONDUCATORI
  care sa conduca populatia noastra mioritica
  spre Re-Unirea cu România ?

  1. Ion Costas, general, ex-Ministru al Apararii
  2. Anatol Munteanu, colonel, combatant in razboiul cu rusii din 1992
  3. Nicolae Petrica, general, fost vice-Ministru al Apararii
  4. Dumitru Gabura, patriot român, fost lucrator din fostul SIS-tem KGB din Chisinau
  5. Nicolae Lupascu, patriot român, colonel (r) din fostul SIS-tem KGB din Chisinau
  –––––––––––––––––
  6. Paul Goma, scriitor disident anti-comunist, nascut in jud. Orhei, stabilit la Paris
  7. Sanda Can, activista PNL
  8. Mircea Rusu, ex-deputat in Parlamentul din 1990.
  9. Ilie Bratu, militant unionist
  10. Ilie Ilascu, martir national
  ––––––––––––––––
  11. Damian Hâncu, patriot martir din aprilie 2009
  12. Dragos Galbur, medic unionist, Balti
  13. Dan Nicu, analist politic
  14. Stefan Gorda, Ambasador al RM la Praga, originar din Bucovina de Nord
  15. Iorgu Munteanu, Ambasador al RM la Washington
  –––––––––––––
  16. Lilia Neagu, martira, luptatoare anti-ocupatie
  17. Victor Cravcencu, profesor, disident anti-ocupatie, Balti
  18. Ioan Eşanu, protoiereu, Parohia româneasca Sf. Nicolae, Călăraşi, RM
  –––––––––––––––-
  19. Eugenia Duca, preşedintele ”Asociaţiei femeilor de afaceri”, Chisinau
  20. Victor Bostan, director, Vinaria Purcari
  21. Dumitru Pogorea, antreprenor unionist stabilit la Novosibirsk
  ––––––––––––-
  22. Mihai Ciubotaru, redactor-sef, revista “Basarabia Literara”
  23. Vladimir Besleaga, scriitor, originar din Transnistria
  24. Tina Butnaru, jurnalista din s. Vorniceni
  25. Eleonora Lisnic, jurnalista, Chisinau
  26. Andrei Esanu, istoric, academician
  –––––––––––––––
  27. Vasile Rudan, fost militar, Bucuresti, originar din Bucovina de Nord
  28. Alexandru Budisteanu, arhitect, Bucuresti, originar din Balti.
  29. Mircea Popescu din California, din parinti din Basarabia
  30. Nicolae Madalin Stefanescu din Bucuresti,
  descendent din dinastia contelui unionist CaraVasile din jud. Cahul
  31. Bogdan Diaconu, deputat unionist la Bucuresti
  32. Scythicus din Constanta, român vest-moldovean, voluntar unionist
  –––––––––-
  33. John Onoje, african naturalizat moldovean, luptator anti-ocupatie
  34. Emile van Leeuwen, un olandez stabilit la Chisinau
  –––––––––
  35. Dna Tamara Suniţa, activista pelerina unionista
  36. Vasile Porcul, activist unionist din Estonia, originar din Transnistria
  37. Iacob Lupanciu, patriot unionist, s. Mingir, Hâncesti
  38. Ricky Ardezianu, cântaret de muzica usoara,
  39. Nicu Ţărnă Motanescu, cântaret unionist
  40. Nicu Mâţă, cântaret de muzica populara
  etc.
  ––––––––––––––––––––––––––––
  Deci, UNDE SUNT EI ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *