PNL cere conducerii statului o poziție oficială privind pericolul din partea Rusiei și vede salvarea numai în securitatea euroatlantică

IMG_0622Partidul Național Liberal a promovat mereu poziția că Republica Moldova se află sub ocupație rusească, având o armată pe teritoriul său, care staționează cu încălcarea actelor și a deciziilor internaționale, prin care Moscova demonstrează că nu respectă suveranitatea, independența și integritatea teritorială a celui de-al doilea stat românesc.

PNL consideră că Puterea de la Moscova este un pericol pentru independența și dreptul statelor ex-sovietice de a-și decide destinul fără ingerințe din afară. Rusia nu a recunoscut niciodată, de facto, suveranitatea popoarelor ce și-au proclamat separarea din URSS și operează continuu cu interesul geopolitic de a domina în sferele de influență pe care și le-a atribuit și de a nu permite extinderea NATO spre Est.

Decizia Consiliului Federației, ca răspuns la Apelul Președintelui Vladimir Putin de a a interveni militar pe teritoriul statului independent Ucraina, demonstrează că această putere imperială nu respectă niciun fel de înțelegeri și acorduri internaționale, sfidează comunitatea internațională și organismele din care face parte și prezintă pericol pentru viața cetățenilor mai multor state.

Rusia este un stat-agresor și promovează o politică de expansiune, încălcând dreptul popoarelor la Libertate. Așa a procedat în Războiul de rezistență națională din 1992 de la Nistru, în urma intervenției militare Republica Moldova devenind un stat cu un teritoriu aflat sub ocupație și cu o amenințare militară continuă la adresa tuturor cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

PNL consideră că orice partid care vrea să vină la Putere în Republica Moldova, dacă pretinde că apără interesele acestui stat, trebuie să aibă viziuni de securitate pentru cetățeni, tăria și demnitatea de a contracara ofensiva, agresiunea și pericolul  din partea Rusiei, care nu acceptă dreptul statelor de a se rupe din zona de influență rusă și a adera la structuri internaționale conform opțiunii populației acestora.

Republica Moldova, cu un conflict militar, cu o armată de ocupație și un regim separatist apărat de aceasta, are o situație vulnerabilă, fragilă, nu face parte din niciun sistem de securitate colectivă și se poate pomeni atacată de aceeași Moscova, capitala unei supraputeri fără scrupule.

În această situație, conducerea de la Chișinău trebuie să își expună poziția față de agresiune militară antiucraineană, să se declare solidară cu poziția partenerilor americani și europeni, să antameze un dialog de consultare cu factorii decidenți vestici, în primul rând cu România, care are o bază militară nord-atlantică și o armată membră a NATO, să fie gata să ceară – ca și Ucraina – ajutorul SUA, NATO și UE în cazul extinderii conflictului militar ce poate lua naștere deschis în orice clipă.

PNL rămâne convins că numai reunificarea celor două state românești poate servi drept o garanție a salvării vieților tuturor cetățenilor Republicii Moldova, care își doresc un viitor civilizat, european, în siguranță, cu respectarea drepturilor fiecăruia la viață și la fericire.

Chișinău, 2 martie 2014

Loading Facebook Comments ...

16 Comments

Add a Comment
 1. Doamnă, nu năpădiţi asupra Rusiei, Dvs cu tot PNLul, că o puteţi deochea şi chiar băga în boale. Ea d-am dîrdîie de frică.

 2. =Luana Unionista dela HERŢA=

  Atentie Mare:
  Duminica, 2 Martie, orele 15.
  ———————————————–
  UN PROTEST ANTI-OCUPATIE RUSEASCA
  in fata Ambasadei Rusiei din Chisinau
  ” ARMATA Rusa – Afara !
  RUSSIAN IVAN – GO HOME ! ” ,
  —————————————————–
  Armata rusa, implicata Direct in Razboiul impotriva R. Moldova din a. 1992,
  a ucis sute de Patrioti ai Neamului, civili, femei, batrâni si copii nevinovati,
  a oranizat un Genocid impotriva poporului basarabean.
  Veniti cu totii sa alungam Okupantul rus din Tara Noastra !!!”
  /un mesaj preluat de pe Facebook /

  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
  ===== BUCOVINA DE NORD =====
  ————— ♥ SI TOATA BASAⱤABIA E ⱤOMÂNIA ♥ ———–
  —————♥—♥—♥— RE-U N I R E ! —♥—♥—♥———
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

  TRĂIASCĂ ROMÂNIA MARE
  ÎN VECHILE HOTARE DIN ANUL 1918 !
  =====================================

 3. =Luana Unionista dela HERŢA=

  UN APEL UNIONIST:
  Martie 2014
  –————————————-
  1. Da, suntem solidari cu poporul ucrainean
  care doreste un viitor liber şi democrat, în cadrul Europei şi NATO.
  2. Da, suntem contra intervenţiei imperialiste şi diversioniste
  a Rusiei agresoare contra independenţei Ucrainei
  în peninsula Crimeea şi în partea de Est a Ucrainei,
  şi credem că doar prin tratative paşnice şi in baza tratatelor internaţionale
  se poate soluţiona orice diferend teritorial.
  ——————————————————–
  Pe de altă parte,
  teritoriile istorice româneşti
  – din Sudul Basarabiei istorice de la Dunăre / fostele județe Cetatea Albă, Ismail, Cahul /
  – Nordul Bucovinei cu ţinutul Herţa
  – și zona românească din Maramureşul istoric de la nord de Tisa /regiunea Transcarpatia/
  /raioanele Rahău şi Teceu cu localităţile Slatina, Strâmtura, Biserica Albă,
  Bouţu Mic, Bouţu Mare, Dobric, Podişor, Apşa-de-Jos,
  Apşa-de-Mijloc, Valea Malului, Cărbuneşti, Bescău, Teteș, Plăiuţ /

  au fost ocupate cu forţa de către fosta URSS în iunie 1940 şi rupte de la sânul României
  în urma unui pact odios secret ruso-german/fascisto-comunist Ribbentrop-Molotov,
  şi apoi incorporate arbitrar în RSS Ucraina.

  http://ro.wikipedia.org/wiki/Unirea_Basarabiei_cu_Rom%C3%A2nia

  IN BAZA DREPTULUI INTERNAŢIONAL,
  A DREPTULUI ISTORIC,
  POPULAŢIA ROMÂNEASCA DIN ACESTE TERITORII ROMÂNEŞTI
  DIN ACTUALA UCRAINA ŞI POPULAŢIA DIN REP. MOLDOVA
  iese în stradă şi

  CERE ȘI DECIDE
  RE-UNIREA CU PATRIA-MAMĂ ROMÂNIA MARE EUROPEANĂ
  ca unica scăpare contra ocupaţiilor şi a agresiunilor armatelor străine !
  ————————————————————————————————-

 4. CU TOTII SPRE O VIATA MAI BUNA,MAI PROSPERA,MAI LUMINOASA,MAI CINSTITA,MAI CORECTA …

 5. Scris de Rliodor Epigramu la 02 martie 2014
  Transsexualele trec la treabă Nuland: Fuck you, European Union! Nicoleta Esinencu: Fuck you, Europa!
  De violatori e lumea plină.
  Apar violatoarele-n coridă.
  Sărmana Europă – aşa, bătrînă,
  dar uite-au tot FUCK-ut-o şi-I gravidă!

 6. Transsexualele trec la treabă cu mare success: continente gravide
  Nuland: Fuck you, European Union!
  Nicoleta Esinencu: Fuck you, Europa!
  De violatori e lumea plină.
  Apar violatoarele-n coridă.
  Sărmana Europă – aşa, bătrînă,
  dar uite-au tot FUCK-ut-o şi-I gravidă!

 7. Alt drum pe mapamond
  Destinul nu ni-l lasă.
  Ne vom simţi atunci comod,
  Când Basarabia va fi acasă

 8. Recenta invazie a Rusiei si ocuparea Crimeii ordonata de Putin este doar primul pas dintr-un plan diabolic de reintegrare in spatiul euroasiatic rusesc a Ucrainei si rep Moldova. Urmeaza la rand Moldova, vor incepe provocarile in Transnistria si ocuparea intregii Moldove, cu inscaunarea la conducere la slugilor Kremlinului . Nu trebuie de facut nici o iluzie, cu armata de ocupatie rusa, si asa existenta in Moldova transnistreana nu va exista nici o sansa de intrare in Uniunea Europeana a Rep Moldova. Rusii nu numai

 9. Recenta invazie a Rusiei si ocuparea Crimeii ordonata de Putin este doar primul pas dintr-un plan diabolic de reintegrare in spatiul euroasiatic rusesc a Ucrainei si rep Moldova. Urmeaza la rand Moldova, vor incepe provocarile in Transnistria si ocuparea intregii Moldove, cu inscaunarea la conducere la slugilor Kremlinului . Nu trebuie de facut nici o iluzie, cu armata de ocupatie rusa, si asa existenta in Moldova transnistreana nu va exista nici o sansa de intrare in Uniunea Europeana a Rep Moldova.
  Singura sansa pentru Moldova este sa ceara imediat reunificarea cu Romania populatia Basarabiei devenind automat europeana sub protectia NATO. Trebuie inteles ca Rusia nu va permite Moldovei ceea ce nu a permis Ucrainei, nu exista nici o indoiala. Reunificarea cu Romania este in actualul context politic singura optiune a Moldovei.

 10. Pt Florea

  Aveti perfecta dreptate. Exact asa credem si noi.

 11. o bunica de la tara

  Pacat ca in cei 22 de ani de la conflictul de pe Nistru tot mai putini dau dovada de respect fata de cei ce-au luptat si care azi nu mai sunt printre noi sau sunt chiar neglijati.Atunci nu putem cere nimic de la acei ce n-au nimic.

 12. Daca ar mai exista in Basarabia inca 5 politicieni patrioti ca Doamna Pavlicenko Rep Moldova s-ar putea integra rapid in Europa si ar putea oferi un viitor mai bun cetatenilor acestei zbuciumate regiuni a Moldovei cazuta sub cizma rusesca. Una din putinele minti lucide a peisajului politic din Rep Moldova, Doamna Pavlicenko merita tot respectful si admiratia romanilor de pretutindeni pentru staruinta cu care lupta pentru aducerea acestui pamant romanesc langa Romania, patria tuturor romanilor .
  In aceste momente cand Rusia incepe aidoma lui Hitler in 1939 sa zangane armele in Europa si sa inabuse vointa de libertate a popoarelor , Basarabia are datoria sa ia o hotarare istorica pentru a-si salva viata si viitorul cetatenilor ei. Moldova are un avantaj enorm pe care Ucraina nu-l are si anume de a se uni imediat cu Romania in Europa si in Nato.

 13. Dacă vrei să rimezi Mapamondul, rimează-l cu COMONDul, nu cu Comodul. 2.Cîbd spunem că unul CAREVA, nu numaidecît Eujăn, nu-i acasă, înseamnă, că e dus cu pluta, SAU: îi cu m intea pe-o parte, avem în limbă zeci de expressii. Deci după tine Basarabia îi ţicnită? De vreme ce nu-i acasă? Poate vei fi avînd dreptate, dacă ne referim la cei care oi-au votat pe bandiţii de SUS…Aşă-i?

 14. Eu nu înţeleg, CUI să îi cerem Unificarea? Lui putin? Lui Băsescu? Victoriei Nulland, cafre a zis: Fuck you UE?AUM vedeţi acest scenariu de unificare? De ce sînteţi aşa de naive şi credeţi, că e simplu de tot? De ce credeţi, că asta depinde doar de Romănia şi Moldova? Credeţi că actualii sua viitorii conducător ai Rom. şi Mold. vor iniţia referendumuri în problema unificării? La anul. Cine vor fi actualii politicieni moldavi în pretinsa Romănie Mare? NI-ME-NEA! Decît aţi face declaraţii nechibzuite, mai bine aţi morsoca nu CE vrem (unire), ci CUM o vedem, concret. Vorbiţi şi de: DACă vreau aceste două popoare. Că numai cu aşa-zisele poezii ale lui Jenea Zavtoni şi declaraţiile supărătoare de zi cu ti ale coanei de la Herţa unire nu faci. Oricît nu i-ai declara mamei: Te iubesc, dacă nu te duci să-i tai un lemn, să-i duci un sac de făină la pensia ei DEMOLIBERALĂ, degeba îşi răceşti gura…Uite, PORCurorii noştri au deschis dosare FRUMUZALILOR de la Comurat, Şi? Frumuzal îi încă membru al Guvernului. Declaraţiile Dvs despre unire sînt baloane de săpun, dar ele îi fac pe frumuzali să grăbească Unirea cu Rusia. Asta da, va fi! Din păcate! Şi foarte curînd! Nu mă puteţi comnvinge că o unire cu Rom. e posibilă în starea actuală a Omeniri, cînd ea însăşi, Omenirea, e pe cale disipariţie. Şi asta se poate întîmplsa în orice clipă. Nu uitaţi că ambele state slave au boambe atomice. Noapte bună, popor! Idiot. Cum a zis Tanase, citîndu-l pe Ţuţea.

 15. Ca si cel cu Doamna Florea( care este de fapt Domnul Florea) probabil ca mai sunt multi in Rep Moldova care dorm pe alta lume si nu inteleg in ce situatie se afla la acest moment acest teritoriu romanesc anexat de Stalin cu voia lui Hitler in anul 1940. Deci sa fie clar pentru toti , inclusiv actuala guvernare a Basarabiei : singura si unica optiune la acest moment si pe mai departe pentru ca Basarabia sa scape de tavalugul rusesc si de planul lui Putin ( inafara de faptul ca Rusia isi retrage trupele din Crimeea si Transnistria si prezinta si scuze, aveti sperante ca vor face rusii asa ceva?) este sa se reuneasca cu Patria Mama de unde a plecat fara voia ei si sa asigure o viata europeana si sub umbrella Nato cetatenilor ei. Hai sa nu ne mai imbatam cu apa rece si sa vedem realitatea: fara reunificarea normala cu Patria Mama-Romania, Basarabia va intra in foarte scurt timp( pe agenda lui Putin urmeaza Moldova dupa Ucraina) in componenta spatiului economic Eurasia si asta pentru foarte multa vreme. Vor pastra functiile acualii guvernanti? Nici pomeneala, vor fi dati jos si la putere vor veni slugile Moscovei. Adio democratie, adio suveranitate( doar pe harte!), adio Europa! Veti pierde vizele in Europa si granite Cortinei de Fier a Europei va fi pe Prut. Asa va fi cu siguranta daca nu intelegeti importanta momentului.
  Cum se va face reunificarea? Foarte repede, extrem de repede daca exista vointa populara. Poate acuma nu, dar can Rusia va sugruma Moldova veti iesi pe strazi cu sutele de mii sa cereti Unirea cu Romania. Si Romania a spus prin Basescu: cereti si vi se va da!

 16. Domnul Florea, nu sînt deprins să bojbăi la prohab bărbaţii aşa că cine domnul să te ştie ce orientare umană ai? Ai turuit nişte avalanşe fără sens – apă de ploaie. Te întreb: CUM? Cum se va produce Unirea? cU MESAJELE DUMITALE ageamii?…Despre UE-aua asta cu plahotniuci şi filaţi mafioţi în frunte. Vei fi avînd destul bani de să te plimbi prin cele evrope? Bietul moldovan, dacă e cinstit n-are cum plăti pentru gaz şi apă, la ţară fac focul cu tizic. Europă le trebuie lor? Întreabă-ţi părinţii – sînt gata să ieie aFtobusul pînă la Veneţia-Madridia-Londria? Aiurită lume! Cum să intrăm, dacă aşa de tare vreţi, cu aceşti bandiţi de la conducere? Vezi că mafioţii noştri sînt agreaţi de cei europeni, care f…t UE-aua: Fuck you EU! Despre ce vorbim? Dumitale îi tragi cu fraze care erau rostite acum un sfert de veac la mitingurile Frontlui. Abia acum au ajuna la dumitale. Aestea-s poveşti de adormit Miţurile, mai exact miorii şi mioriţele. Tare mă tem că taic-tu sau bunic-tu au fost într-un partid cu gadîrcă, snegur, beria, tanasă, vîşinski. Tare mă tem. Da, putin poate să se gîndească şi la Moldova, dacă se vor auzi cîrîituri de unire cu Rom. Poate. El vezi că nici de amemrica nu se teme, mi-te de Florea. Uite o chiţibuş:Moldova nu poate intra doar pe jumătate, cu fundul numai, în UE, fără Transnistria ar fi o prostie să inte. Nu te-ai gîndit la asta? Dar aiuriţii europeni or să încerce. Şi atunci Putin o să-i ajute, pe ,moldoveni, să se dumirească…Nu sînt pentru pierderea de noi teritorii – găgăuţia,bălţi, soroca,taraclia, dar se vor pierde. Dacă se va cîrîi Unire. ..Cine stă la dubă pentru pierderea Transnistriei? Nime. Viitorul Moldovei va fi acesta: în componenţa Moldovei va intra Străşeni şi Teleneşti. Pe mine nu mă bucură asemenea viitor. Mă înspăimîntă. Vezi, bre, Florea că nu ai putut să îţi arăţi naivitatea despre CUM la concret, fie şi teoretic, se va produce unirea. Nu ştie nici doamna Pavlicenco. E ca şi cum chiochea Balaşa vrea ar vrea să ajungă la Las Vegas, dar pe care drum şi cum nu ştie. Şi nici nu ştie măcar ce are să facă acolo…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *