Momentul X. Suntem cu rușii sau cu americanii? Hakamada are demnitate!

filat-leanca

HAKAMADA ARE MAI MULTĂ DEMNITATE DECÂT CONDUCĂTORII NOȘTRI!

Trebuie să recunoaștem cu toții: a venit sau e pe vine Momentul X. Rusia a avut mereu grijă, prin interpușii și rezidenții săi, să plaseze la conducere în Republica Moldova, și nu doar, oameni docili comandamentelor sale, oameni ai sistemului, oameni ”CU DOPUSK LA SISTEM”, așa cum spunea – ”elegant și amuzant”, dacă nu era și foarte trist, – un fost coleg din PFD.

La un moment dat, acești indivizi, sponsorizați din surse dubioase, puternice, dar murdare, au preluat Puterea la Chișinău, prin 7 aprilie, prin lozinci ”Moldova fără comuniști”, ”Moldova fără Voronin”. Având menirea să îi înlocuiască, insesizabil, la manivela Sistemului, pe cei mai roșii, care se burdușiseră de-a binelea. După care, aceștia au cam rămas fără bani pentru salarii și pensii, nu au fost capabili să dezvolte economia, pentru că au început să mulgă Sistemul creat de comuniști, și au fost prinși în capcana Uniunii Europene, care îi menține la putere cu banii ce asigură existența unui stat artificial, dar cu o condiție – de a se declara proeuropeni și a semna niște acorduri și angajamente.

O perioadă, pretinșii noștri democrați, care discută și cu europenii, și cu americanii, au crezut că vor reuși să îi tot înșele mereu pe toți – pe europeni, pe americani, pe ruși, populația, conducerea României. Că li se va tot ierta corupția și contrabanda, pentru că pericolul comunist e mai mare. Adică, nu contează cine fură, important e să spună că vrea în Europa.

Dar iată că vine Momentul X și guvernanții noștri încep să facă în pantaloni. Vine momentul X când trebuie să spui – ești cu americanii ori cu rușii.

Desigur, problema nu trebuie pusă așa. Nu trebuie să fii cu nimeni – nici cu rușii, nici cu americanii, trebuie să fii cu interesele cetățenilor tăi, cu două condiții simple – să le cunoști și să fii curat, neșantajabil, ca să le și poți apăra. Și mai trebuie ca și Rusia să vrea să respecte legea, adică legea și înțelegerile internaționale. Și pentru că Rusia nu are scrupule, precum spuneam într-un alt articol, iată că suntem nevoiți să alegem să fim ori cu Estul, ori cu Vestul.

Dacă am avea guvernanți cu demnitate națională (ei încă nu știu ce înseamnă asta), ar face apel către Rusia să nu aplice principiul imperialist cu ”apărarea conaționalilor, oriunde ei ar fi” (că doar nu-l cheamă rușii pe Putin să-i apere în SUA sau în Franța – ei învață acolo frumușel limba, integrându-se). Guvernanții le-ar spune rușilor noștri neintegrați să se liniștească și să decidă care le este patria și dacă pot fi cetățeni loiali statului în care i-a prins viața, pentru că nimeni nu le face nimic, doar că trebuie să învețe limba oficială și să ne respecte. Iar dacă nu, așa cum spunea și premierul australian, au și libertatea de a pleca, însă nu trebuie să ne dicteze nouă regulile lor, așa cum se întâmplă azi în Ucraina.

Avem noi oare asemenea guvernanți? Nu, pentru că ei sunt emanați din partide de stânga sau afiliați Stângii, care se pretinde acum europeană, dar care a fost mereu conectată cu Rusia, care se teme de Rusia și este profund antiromânească. De aceea și vedem ce vedem azi, când conducătorii României Traian Băsescu și Crin Antonescu au deja mai mare grijă de cel de-al doilea stat românesc decât fariseii noștri, care și-au băgat capul în nisip ori s-au ascuns pe sub mese. Poate că îi scoate Ambasadorul american…

Guvernanții noștri, în loc să iasă în față, o fi mergând pe la vrajitoare să le spună dacă vor scăpa cumva și de acest val venit peste ei, de care nici banii nu te salvează, dacă nu ai principii, demnitate, identitate și conștiință națională.

Cumplit de jalnice vremuri pentru unii!

Vitalia Pavlicenco

http://stareanatiunii.com/nato-trimite-trupe-militare-in-romania.html

NATO ar putea MOBILIZA TRUPE în Polonia şi ROMÂNIA

NATO ar putea mobiliza trupe în Polonia şi România pe fondul tensiunilor tot mai mari din Ucraina, acolo unde Rusia intenţionează să intervină militar.

Anunţul a fost făcut de fost membru al National Security Council (NSC) de la Casa Albă.

Barry Pavel, fost director pentru apărare şi strategie în cadrul NSC crede că NATO nu va interveni militar în Ucraina, însă spune că organizaţia ar putea trimite trupe în Polonia şi România, pentru a transmite un nou mesaj de forţă Kremlinului.

“Utilizarea directă a forţei militare nu e o soluţie. Dar decizia de a trimite temporar trupe în estul nervos al NATO, în Polonia şi România, este o soluţie viabilă.”

– a spus acesta.

De altfel, Polonia a anuţat că se simte ameninţată de acţiunile Rusiei în Crimeea şi a solicitat o reuniune a Consiliului Nord-Atlantic pe această temă.

Preşedintele SUA, Barack Obama, a ordonat ridicarea nivelului de alertă al Flotei a VI din Mediterană, anunţă Vocea Rusiei. Două nave de elită ale Marinei SUA se află deja în Marea Neagră. Este vorba despre distrugătorul USS Ramage (DDG 61) şi nava de comandă USS Mount Whitney (LCC 20), ultima fiind nava amiral a Flotei a 6-a din Marea Mediterană.

USS Mount Whitney este considerată vârf tehnologic în ce priveşte sistemele de control şi comandă în operaţiuni maritime şi dotată cu cele mai sofisticate sisteme de ascultare şi interceptare a comunicaţiilor, dar şi de ghidare operaţională pentru misiuni navale sau aeriene.

În august 2008, Mount Whitney a fost prima navă care a efectuat, sub comandă NATO, transporturi militare (echipament şi trupe) în portul georgian Poti, în timpul conflictului de pe teritoriul Osetiei de sud.

În acelaşi timp, anunţă Ria Novosti, portavionul George Bush (CVN 77), aflat în Marea Mediterană, este pus în stare de alertă.

Surse avizate anunţă că armata turcă şi forţele NATO din regiunea Mării Negre au fost şi ele plasate în stare de alertă, iar o navă militară de tip Aegis se îndreaptă spre portul Constanţa, România.

Loading Facebook Comments ...

11 Comments

Add a Comment
 1. Bine spus. Se pare ca RM o sa trebuiasca sa ia o decizie repede:

  http://stareanatiunii.com/nato-trimite-trupe-militare-in-romania.html

 2. =Luana Unionista dela HERŢA=

  UN APEL UNIONIST:
  Martie 2014
  –————————————-
  1. Da, suntem solidari cu poporul ucrainean
  care doreste un viitor liber şi democrat, în cadrul Europei şi NATO.
  2. Da, suntem contra intervenţiei imperialiste şi diversioniste
  a Rusiei agresoare contra independenţei Ucrainei
  în peninsula Crimeea şi în partea de Est a Ucrainei,
  şi credem că doar prin tratative paşnice şi in baza tratatelor internaţionale
  se poate soluţiona orice diferend teritorial.
  ——————————————————–
  Pe de altă parte,
  teritoriile istorice româneşti
  – din Sudul Basarabiei istorice de la Dunăre / fostele județe Cetatea Albă, Ismail, Cahul /
  – Nordul Bucovinei cu ţinutul Herţa
  – și zona românească din Maramureşul istoric de la nord de Tisa /regiunea Transcarpatia/
  /raioanele Rahău şi Teceu cu localităţile Slatina, Strâmtura, Biserica Albă,
  Bouţu Mic, Bouţu Mare, Dobric, Podişor, Apşa-de-Jos,
  Apşa-de-Mijloc, Valea Malului, Cărbuneşti, Bescău, Teteș, Plăiuţ /

  au fost ocupate cu forţa de către fosta URSS în iunie 1940 şi rupte de la sânul României
  în urma unui pact odios secret ruso-german/fascisto-comunist Ribbentrop-Molotov,
  şi apoi incorporate arbitrar în RSS Ucraina.

  http://ro.wikipedia.org/wiki/Unirea_Basarabiei_cu_Rom%C3%A2nia

  IN BAZA DREPTULUI INTERNAŢIONAL,
  A DREPTULUI ISTORIC,
  POPULAŢIA ROMÂNEASCA DIN ACESTE TERITORII ROMÂNEŞTI
  DIN ACTUALA UCRAINA ŞI POPULAŢIA DIN REP. MOLDOVA
  iese în stradă şi

  CERE ȘI DECIDE
  RE-UNIREA CU PATRIA-MAMĂ ROMÂNIA MARE EUROPEANĂ
  ca unica scăpare contra ocupaţiilor şi a agresiunilor armatelor străine si a UCRAINIZARII fortate si violente din scolile românesti din Ucraina!
  ————————————————————————————————-

 3. Omenirea e in pragul unui dezastru! La granita de nord cu Ucraina se dau lupte grele, iar clarvazatorii rusi prevad ca al Treilea Razboi Mondial e pe cale sa inceapa chiar de aici.

  Rusia este la un pas de razboi cu Ucraina. Parlamentul rus a votat, sambata, in favoarea unei interventii militare in Crimeea, la cererea presedintelui Vladimir Putin. Interventia militara nu a fost declansata, dar regiunea se afla deja sub controlul fortelor ruse.

  Zeci de civili au fost raniti in protestele de strada
  Cei mai buni astrologi, samani si parapsihologi din Rusia prevestesc faptul ca de aici s-ar putea declansa o conflagratie mondiala. Inca din 2011, acestia au venit cu anuntul soc ca in martie 2014, in timpul Jocurilor de la Soci, sau la maximum cateva zile dupa, va izbucni cel de-al Treilea Razboi Mondial. Unul dintre cei mai cunoscuti astrologi din Rusia, Pavel Globa, a explicat ca aceste incidente au loc din cauza fenomenului denumit Super Luna.
  Pavel Globa

  Joy Ayyad
  Astrologul a prevestit si revolutia din Siria, dar si protestele masive care s-au produs in Asia, cum ar fi cazul Thailandei. Joy Ayyad, un renumit astrolog si numerelog din Egipt a reinnoit previziunile.
  „In 2014, harta lumii se va schimba, ceea ce va afecta si Rusia. In acelasi timp, Rusia va trebui sa lupte impotriva unui mare atac terorist si va redeveni o mare putere in lume, castigand mai multa greutate politica decat America sau China”, a declarat Joy, pentru revista voiceofrussia.com. Kievul estimeaza ca aproximativ 6.000 de militari rusi au fost trimisi in republica autonoma Crimeea. Cu toate astea, premierul Arseni Iateniuk a dat asigurari ca armata ucraineana nu va reactiona la „provocarile” marelui imperiu.
  Crimeea se afla in sudul tarii
  Republica autonoma in cadrul Ucrainei, peninsula Crimeea e situata in sudul tarii, intre Marea Neagra si Marea Azov, si e separata de Rusia la est prin stramtoarea Kerci.
  Republica Crimeea e situata la Marea Neagra
  Anexata de Imperiul rus in 1783, Crimeea a ramas in componenta Rusiei pana in 1954, cand a fost transferata Ucrainei de liderul sovietic Nikita Hrusciov. O importanta baza navala, portul Sevastopol gazduieste Flota rusa a Marii Negre din perioada URSS. Dupa prabusirea URSS, Flota a fost divizata intre Rusia si Ucraina. Prezenta Flotei ruse la Sevastopol a reprezentant un motiv de tensiune intre Rusia si Ucraina.
  Amenintata cu armata de catre Putin, Ucraina a cerut ajutorul ONU sa scape de Rusia
  – See more at: http://stirile.rol.ro/content.php?id=912730#sthash.lmGxG3Q8.dpuf

 4. A fost reținut pentru „dezmembrarea teritorială intenţionată a R. Moldova”, însă o lună mai târziu a fost eliberat, iar cele peste 30 de volume din dosarul penal intentat pe numele său și-au pierdut urma. Chiar și așa, spun cei care l-au arestat și l-au anchetat pe Igor Smirnov, fostul lider separatist nistrean, acesta este pasibili de răspundere penală pentru încercarea de a dezmembra teritoriul R. Moldova. Același tratament trebuie să-i fie aplicat și actualului „prezident” al așa-zisei republici nistrene, Evghenii Șevciuk……Liber poate fi intentat dosar pentru destrămarea teritorială pe numele lui Șevciuc sau Formuzal și alții care militează pentru separare. Mai mult, nici dosarul lui Smirnov nu este finalizat și poate fi continuat (Ala Coica, T., 3-03-14). DOAMNĂ PAVLICENCO: Vă întreb: CUM ne putem noi uni cu romănia, avînd atîtea bube pe trup, calici de cap şi picioare, mai sîntem şi sifilitici…Cînd vrem să ne însurăm-mărităm, mai întîi ne vindecăm, şi numa după asta cercăm să ne culcăm cu fiinţa dragă. Ce nu? ŞI VĂ MAI ÎNTRREB: sînteţi de acord că cei care l-au eliberat pe smirnov – snegur şi GADîrcă trebuie să steie la Pruncul, că dacă nu îi scoteau cătuşele, poate, POATE pbţineam acest teritoriu, ce nu? Mă întreb: chiar o să aveţi îndrăzneala să îmi răspundeţi sau o să tîndăviţi…

 5. Dodonismele, aceşti paraziţi ai moldovenismului (Tudor CojoCARIU; Tâmpul, 3-03-14). AUZI, DOM”LE cojoCAIU…Aş vrea să vă întreb, ÎNSĂ, despre aGRAMAŢIILE acestei gazetuţe. Că Dodon rimează cu un rusism, care moldovenizat I se zice prezervativ, mă rog…Pluraul DODONISMULUI, însă, e de JĂNUL feminin, deci nu scriem ACEŞTI dodonisme, ci ACESTE. Şi deci nu paraziţi, ci PARAZITE. Sau nu? Ce ziceţi, domni gramaţi?

 6. Bă INFĂRMATULE, la ce ne-ar mai trebui cîte un Dumnezeu pentru fiecare confesiune, cînd îl avem pe Paşa Globa? Kvatit Paşa! Ce nu?

 7. O lume întreagă ştie
  …sunt un idiot care face parte dintr-un popor patriot, cult și deștept (C.Tănasă, T., 3-03-14).
  Nu generalize, Tănasule, nu tot popoerul e deştept, avem mulţi idioţi ăn popor;
  Cei de la conducere şi cei de i-au adus la conducere, printre care – şi tu, şi fiu-tu.
  În lume nicăeri mai bune MERE CA
  În s. Mereni, cel din Anenii Noi…
  Tanasă, bre,-ai descoperit aMERICA.
  Ştiam, “maestre”, că eşti idiot,
  că eşti, “maestre” idiot de tot…
  Ştia, desigur, mapamondul tot…
  Şi numai tu, “maestre”, ai aflat
  Abia acum, “maestre”! Ce păcat!

 8. Vladimir Tismaneanu

  Se vorbeste mult in aceste zile despre imperialism, tarism, suveranitate, Hitler, Stalin, despre precedente si analogii privitoare la actiunile lui Vladimir Putin impotriva Ucrainei independente. Cred ca merita sa ne reamintim ce a insemnat infratirea dintre cei doi dictatori totalitari, ambii incarnari ale Diavolului in istorie. Revolutia ucrainiana inseamna, intre altele, un refuz al conditiei de vasal al unei autocratii expansioniste. Inseamna o repudiere a mentalitatilor gangsteresti care au facut posibil acel pact. Ucrainienii isi apara libertatea lor, dar si pe aceea a celorlate natiuni care au facut candva parte din “lagarul socialist”. Revolutia ucrainiana reafirma valorile Europei Centrale, o regiune pe care marele poet Czeslaw Milosz o definea ca fiind teritoriul afectat de infamul pact din 1939.

  “Stupoare, incredulitate, perplexitate, şoc: acestea au fost reacţiile mondiale când s-a anunţat că Joachim von Ribbentrop, şeful diplomaţiei naziste, a sosit la Moscova şi a semnat, pe 23 august 1939, Pactul de neagresiune cu Uniunea Sovietică, până atunci considerată arhi-inamicul fascismului. A fost o zi nefastă pentru toţi prietenii libertăţii.

  Coşmarul devenit realitate punea capăt iluziilor despre URSS ca ”bastion” al rezistenţei antifasciste. Stânga internaţională primea o lovitură colosală, mişcarea comunistă internaţională era complet debusolată, strategia Fronturilor Populare era abandonată instantaneu, Cominternul, condus de Gheorghi Dimitrov, vedeta procesului de la Leipzig, omul care îi înfruntase pe Goering şi pe Goebbels, îşi recalibra politica pentru a acomoda noua alianţă între briganzii totalitari.

  Condiţionaţi mental de propaganda stalinistă, liderii Internaţionalei a III-a subscriau fără murmur la noua cotitură dictată de “farul omenirii progresiste”. Repertoriile cinematografice şi teatrale sovietice erau schimbate peste noapte. La fel şi cele din Germania hitleristă. Efectul imediat al acordului semnat, în prezenţa şi cu binecuvântarea lui Stalin, de Viaceslav Molotov şi de Ribbentrop, a fost declanşarea, după o săptămâna, a celui de-al doilea război mondial.

  Nu era vorba doar de “neagresiune” (formulare orwelliană), ci de o alianţă strategică pe care fiecare dintre cei doi tirani a încercat să o exploateze la maximum în perioada următoare. Sub portretul lui Lenin, la Kremlin, liderul revoluţiei proletare se înfrăţea cu emisarul liderului “revoluţiei rasiale”. Vojd la Fuhrer nu scoate ochii. De altfel, ca o concesie făcută antisemitismului zoologic al naziştilor (cu care, e de presupus, simpatiza în secret), Stalin îl înlocuise pe comisarul poporului pentru afaceri externe, Maksim Litivinov (vechi bolşevic, evreu de origine), cu velicorusul Molotov (şi el vechi bolşevic, născut Skriabin).

  S-a configurat, în inima Europei, ceea ce istoricul Timothy Snyder defineşte, în cartea sa “Bloodlands (tradusă în româneşte la Humanitas, cu titlul “Tărâmul morţii”), linia Molotov-Ribbentrop. Pe baza protocoalelor secrete, au fost anihilate state, au fost spoliate naţiuni, au fost organizate deportări, strămutări, lichidări în masă. Cum nota scriitorul Vasili Grossman în marele sau roman “Viaţă şi destin”, dincolo de incongruenţele ideologice, cele două imperii totalitare împărtăşeau aceeaşi ostilitate maniacală la adresa spiritului liberal, a valorilor umanismului clasic, a parlamentarismului democratic.Ambele erau construcţii utopice expansioniste.

  Tocmai de aceea putea Stalin să ridice paharul cu sincer entuziasm şi să toasteze în cinstea Fuhrerului. Erau amândoi, Stalin şi Hitler, uniţi de pasiunea revoluţionară menită să distrugă “lumea veche”. În timp ce naziştii organizau în partea din Polonia ocupată de ei exterminarea intelectualităţii şi a clerului şi iniţiau politicile care aveau să ducă la anihilarea populaţiei evreieşti, Stalin şi Beria puneau la cale masacrarea în pădurea Katyn a corpului ofiţeresc şi a nenumăraţi civili polonezi. Vina lor? Niciuna, în afară originii lor etnice. Era vorba, evident, de ceea ce azi numim genocid.

  Sovieticii au înghiţit o mare parte a Poloniei, Statele Baltice, Basarabia şi Bucovina de Nord. Au impus instituţiile bolşevice, au nimicit orice formă de opoziţie locală, au practicat eliticidul şi etnicidul. “Spionita” era o maladie contagioasă, vigilenţa revoluţionară era exaltată drept virtutea supremă. Nu erau cruţaţi nici măcar refugiaţii politici ajunşi în URSS pentru a scăpa de teroarea nazistă. Margarete Buber-Neumann, arestată în 1937 împreună cu soţul ei, fostul deputat comunist Heinz Neumann (curând după aceea a fost executat), după o perioada în Gulag, în lagărul Karaganda din Asia Centrală, era transportată, ca efect al infamului Pact, la Ravensbruck. Cartea ei despre Milena Jesenka, ziaristă cehă şi prietenă lui Franz Kafka (v. “Scrisori către Milena”), deţinută în acel lagăr nazist, este un document esenţial al literaturii concentraţionare.

  Milena a fost printre cei care au denunţat deopotrivă nazismul şi Marea Teroare din URSS, era perfect conştientă de natura despotic-poliţienească a naţional-socialismului şi a socialismului leninist. Când reţeaua clandestina cehă de la Ravensbruck i-a cerut Milenei să aleagă între apartenenţa la acel grup şi prietenia cu “troţkista” Margarete Neumann, Milena a optat pentru prietenie. A murit în lagăr în 1944, dar Margarete a supravieţuit şi a vorbit. Cumnatul ei, Willy Munzenberg, fostul dirijor al propagandei cominterniste, rupsese cu Stalin după Pact şi a fost ucis, cel mai probabil de agenţii NKVD-ului în exil, în Franţa. Prietenă apropiată cu Arthur Koestler şi Manes Sperber, preţuită de Albert Camus şi Raymond Aron, de Monica Lovinescu şi Whittaker Chambers, Margarete a fost una din marile voci ale luptei anti-totalitare în anii ofensivelor propagandistice staliniste de după război.

  Memoriile ei, scrise la îndemnul lui Koestler, au apărut în 1948 în germană cu titlul “Als Gefangene bei Stalin und Hitler” (în engleză ”Under Two Dictators: Prisoner of Stalin and Hitler”, iar în franceză “La revolution mondiale”), sunt o mărturie esenţială despre secolul lagărelor de concentrare şi al religiilor seculare. Ştia exact ce însemna comunismul şi a spus-o direct şi fără menajamente. A trăit personal identitatea de metode dintre cele două sisteme, a fost victima ambelor dictaturi. În 1949 a depus mărturie în favoarea lui Viktor Kravcenko în procesul de calomnie intentat de acesta împotriva săptămânalului comunist “Les Lettres francaises”, condus de Louis Aragon şi de Pierre Daix. Comuniştii francezi îl acuzaseră pe Kravcenko că minţise în legătură cu existenţa lagărelor de muncă forţată din URSS. Pe măsură ce reflecta tot mai mult la chestiunea totalitarismului, Margarete Buber-Neumann devenea tot mai convinsă că nazismul şi comunismul erau nu doar fenomene similare, ci consubtanţiale. Acesta a fost mesajul adânc al cărţii ei din 1976 despre destinele umane ale vremii în care i-a fost dat să trăiască. A încetat din viaţă în noiembrie 1989, cu câteva zile înainte de căderea Zidului Berlinului.

  Unul dintre iniţiatorii Declaraţiei de la Praga din 2008 a fost dramaturgul ceh Vaclav Havel, un admirator mărturisit al operei lui Kafka. Asemeni prozelor lui Kafka, piesele lui Havel vorbesc despre însingurare, pierderea identităţii, înstrăinare într-o lume tot mai opacă, tot mai absurdă. Declaraţia cere ca ziua de 23 august să devină o zi comemorativă în toate statele europene pentru victimele celor două regimuri scelerate vinovate de asasinarea a milioane de fiinţe inocente în numele unor fixaţii ideologice delirante. În România acest lucru s-a petrecut, deşi multă lume îl ignoră. Comemorarea zilei de 23 august 1939 este menită să menţină vie neuitarea şi să avertizeze asupra niciodatei dispărute primejdii totalitare.

  Citeste intreg articolul si comenteaza pe Contributors.ro

 9. Titiroşca spune: Comentariul dumneavoastră aşteaptă moderare.
  4 martie 2014, la 02:02

  Băi Titirez, nici la mitingurile lui Roşca nu era atîta hui

 10. Pardon, d-na Pavlicenco a reuşit să Radă cu Guma mesajul de pe acealalant forum, Caroce, aiureală titirezică

 11. =Luana Unionista dela HERŢA=

  „Declaraţia de la Praga”
  privind conştiinţa morală europeană şi comunismul
  ––––––––––––––––––-
  3 iunie 2008, Praga,
  Senatul Parlamentului Republicii Cehe

  http://declaratiadelapraga.ro/

  Pentru viitorul demn şi democratic al căminului nostru european,

  întrucât societăţile care îşi neglijează trecutul nu au viitor,
  întrucât Europa nu va fi unită atâta vreme cât nu va fi capabilă să-şi reconcilieze istoria, să recunoască nazismul şi comunismul ca moştenire comună şi să conducă o dezbatere sinceră şi amănunţită despre toate crimele totalitarismului din secolul trecut,
  întrucât ideologia comunistă este direct responsabilă de crime împotriva umanităţii,
  întrucât o conştiinţă încărcată de trecutul comunist este o povară grea pentru viitorul Europei şi al copiilor noştri,
  întrucât diferitele moduri de a evalua trecutul comunist pot duce la împărţirea Europei în „Vest” şi „Est”,
  întrucât integrarea europeană a constituit o reacţie directă la războaiele şi violenţele provocate de sistemele totalitare de pe continent,
  întrucât conştiinţa crimelor împotriva umanităţii comise de regimurile comuniste pe întregul continent trebuie să se răsfrângă asupra tuturor minţilor europene în aceeaşi măsură cu crimele regimurilor naziste,
  întrucât există similarităţi substanţiale între nazism şi comunism în ceea ce priveşte caracterul lor abominabil şi crimele lor împotriva umanităţii,
  întrucât crimele comunismului încă trebuie să fie evaluate din punct de vedere legal, moral şi politic, precum şi din punct de vedere istoric,
  întrucât acestor crime li s-au găsit justificări spunându-se că au fost comise în numele teoriei luptei de clasă şi a principiului dictaturii „proletariatului”, folosind teroarea ca metodă de a menţine dictatura,
  întrucât ideologia comunistă a fost folosită ca instrument în mâinile celor care au clădit imperii în Europa şi Asia pentru a-şi atinge scopurile expansioniste,
  întrucât mulţi dintre cei care au comis crime în numele comunismului nu au fost încă aduşi în faţa Justiţiei iar victimele lor nu au fost încă despăgubite,
  întrucât furnizarea de informaţii extinse despre trecutul totalitar comunist care să ducă la o mai bună înţelegere şi abordare a temei este o condiţie necesară pentru o viitoare integrare solidă a tuturor naţiunilor europene,
  întrucât reconcilierea finală a tuturor popoarelor europene nu este posibilă fără eforturi susţinute în vederea stabilirii adevărului şi a recuperării memoriei,
  întrucât trecutul comunist al Europei trebuie analizat în amănunţime atât în mediul academic cât şi în rândurile publicului larg, iar generaţiile viitoare ar trebui să aibă la dispoziţie informaţii despre comunism care să le fie uşor accesibile,
  întrucât în diferite părţi ale globului mai rezistă doar câteva regimuri comuniste, care însă controlează aproape o cincime din populaţia lumii şi, prin accesul la putere, încă comit crime şi impun costuri mari bunăstării popoarelor lor,
  întrucât multe ţări, deşi partidele comuniste nu sunt la putere, nu s-au distanţat de crimele regimurilor comuniste şi nici nu le-au condamnat,
  întrucât Praga este unul din locurile care a avut atât experienţa dominaţiei naziste cât şi a celei comuniste,

  considerând că milioanele de victime ale comunismului şi famiiile lor sunt îndreptăţite să se bucure de dreptate, compasiune, înţelegere şi recunoaştere a suferinţelor lor în acelaşi mod în care victimele nazismului au fost recunoscute moral şi politic,

  Noi, participanţii
  Conferinţei „Conştiinţa Europeană şi Comunismul”,
  de la Praga,
  –––––––––––––––

  având în vedere rezoluţia Parlamentului European la cea de-a 60-a aniversare a finalului celui de Al Doilea Război Mondial în Europa, la 8 mai 1945, aniversare sărbătorită la 12 mai 2005,
  având în vedere Rezoluţia 1481 a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei din 26 ianuarie 2006
  având în vedere Rezoluţia din 5 februarie 2004 a Congresului al XVI-lea al EPP, prin care se solicită crearea unui organism format din profesionişti independenţi în vederea colectării şi evaluării informaţiilor privind încălcarea drepturilor omului sub regimurile totalitare comuniste şi îndemnând la crearea unui muzeu memorial al victimelor comunismului,
  având în vedere rezoluţiile privind crimele comunismului adoptate de un număr de parlamente naţionale,
  având în vedere experienţa Comisiei pentru adevăr şi reconciliere din Africa de Sud,
  având în vedere experienţa institutelor de memorie şi comemorare din Polonia, Slovacia, Republica Cehă, Statele Unite, a Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România, a muzeelor din Lituania, Letonia si Estonia, cât şi a Casei Terorii din Ungaria, şi a muzeelor ocupaţiei din Lituania, Letonia şi Estonia,
  având în vedere actuala şi următoarele preşedinţii ale Uniunii Europene şi ale Consiliului Europei,
  având în vedere faptul că anul 2009 este anul celei de a XX-a aniversări a colapsului comunismului în Europa Centrală şi de Est, precum a uciderii în masă din România şi a masacrului din Piaţa Tiananmen din Beijing,

  Solicităm:
  ––––––

  1. ajungerea la o înţelegere paneuropeană conform căreia atât regimurile totalitare naziste cât şi cele comuniste să fie judecate fiecare în conformitate cu potenţialul propriu de a dezvolta politici distructive de aplicare sistematică a formelor extreme de teroare, suprimând toate libertăţile civice şi umane, pornind războaie agresive şi, ca parte componentă a propriilor ideologii, exterminând şi deportând naţiuni întregi şi grupuri de populaţie, şi, drept urmare, acestea să fie considerate principalele dezastre care au lovit secolul XX,
  2.recunoaşterea faptului că multe crime comise în numele comunismului ar trebui considerate crime împotriva umanităţii, servind ca avertisment pentru generaţiileviitoare, în acelaşi mod în care au fost recunoscute crimele nazismului de Tribunalul de la Nuremberg,
  3. formularea unei perspective comune privind crimele regimurilor totalitare, inter alia regimurile comuniste, şi propagarea unei conştiinţe europene asupra crimelor comunismului, cu scopul definirii unei atitudini comune faţă de crimele regimurilor comuniste,
  4. introducerea unei legislaţii care să permită Justiţiei să îi judece şi să îi condamne pe autorii crimelor comuniste şi să compenseze victimele comunismului,
  5. asigurarea principiului unui tratament egal şi non-discriminatoriu al victimelor tuturor regimurilor totalitare,
  6. exercitarea unei presiuni la nivel european şi internaţional în direcţia condamnării crimelor comuniste din trecut şi în vederea susţinerii unei lupte eficiente împotriva crimelor comuniste în desfăşurare,
  7. recunoaşterea comunismului ca parte integrantă, nocivă, a istoriei comune a Europei,
  8. acceptarea responsabilităţii paneuropene a crimelor comise de comunism,
  9. stabilirea datei de 23 august, ziua semnării Pactului Hitler-Stalin, cunoscut ca Pactul Molotov-Ribbentrop, ca zi de comemorare a victimelor regimurilor totalitare, atât naziste cât şi comuniste, în acelaşi mod în care Europa comemorează victimele Holocaustului la data de 27 ianuarie,
  10. adoptarea unei atitudini responsabile de către parlamentele naţionale în ceea ce priveşte recunoaşterea crimelor comuniste ca şi crime împotriva umanităţii, conducând la adoptarea legislaţiei necesare şi la monitorizarea parlamentară a acestei legislaţii,
  11.organizarea unor dezbateri publice referitoare la folosirea comercială şi politică, inadecvată, a simbolurilor comuniste,
  12. continuarea audierilor Comisiei Europene privind victimele regimurilor totalitare, în scopul redactării unei comunicări a Comisiei,
  13. stabilirea, în statele europene care au fost conduse de regimuri comuniste totalitare, a unor comitete compuse din experţi independenţi însărcinaţi cu strângerea şi evaluarea informaţiilor referitoare la încălcarea drepturilor omului la nivel naţional sub regimul totalitar comunist, cu scopul unei colaborări strânse cu un comitet de experţi al Consiliului Europei,
  14. asigurarea unui cadru legal internaţional privind accesul liber şi nerestricţionat la arhivele conţinând informaţii despre crimele comunismului,
  15. fondarea unui Institut al Memoriei şi Conştiinţei Europene care să fie atât – A) institut european de cercetare pentru studierea totalitarismului, dezvoltând proiecte ştiinţifice şi educaţionale şi oferind suport reţelei de institute naţionale de cercetare care se specializează pe tema experienţei totalitare, B) şi un muzeu/centru comemorativ paneuropean al victimelor tuturor regimurilor totalitare, cu scopul comemorării victimelor acestor regimuri şi a conştientizării crimelor comise de acestea,
  16. organizarea unei conferinţe internaţionale pe tema crimelor comise de regimurile totalitare comuniste, cu participarea unor reprezentanţi ai guvernelor, alăturide parlamentari, profesori, experţi şi delegaţi din partea ONG-urilor, urmând ca rezultatele să fie făcute cunoscute la nivel mondial,
  17. adaptarea şi revizuirea manualelor de istorie a Europei astfel încât copiii să poată învăţa şi să fie avertizaţi cu privire la comunism şi la crimele sale în acelaşi mod în care sunt învăţaţi să privească crimele nazismului,
  18. dezbaterea amănunţită şi extinsă la nivelul întregii Europe cu privire la istoria şi moştenirea comunistă,
  19. comemorarea a 20 de ani de la căderea Zidului Berlinului, a masacrului din Piaţa Tiananmen
  şi a macelului din România
  –––––––––––––
  Noi, participanţii Conferinţei de la Praga,
  intitulate „Conştiinţă Europeană şi Comunism”,
  ne adresăm tuturor popoarelor Europei,
  tuturor instituţiilor politice din Europa,
  incluzând guvernele naţionale, parlamentele, Parlamentul European, Comisia europeană,
  Consiliul Europei
  şi alte organisme internaţionale relevante,
  şi facem un apel să îmbrăţişeze
  ideile şi cererile formulate în prezenta
  Declaraţie de la Praga
  şi să le implementeze prin măsuri concrete.

  Semnatari fondatori:
  ––––––––––––
  – Václav Havel, fost disident şi Preşedinte al Cehoslovaciei / Republicii Cehe

  – Joachim Gauck,
  fost Comisar Federal al arhivelor Stasi, Germania

  – Göran Lindblad,
  Vicepreşedinte al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Membru al Parlamentului, Suedia

  – Vytautas Landsbergis, Membru al Parlamentului European, fost disident şi Preşedinte al Lituaniei

  – Jana Hybášková,
  Membru al Parlamentului European, Republica Cehă

  – Christopher Beazley, Membru al Parlamentului European, Marea Britanie

  – Tunne Kelam, Membru al Parlamentului European, fost disident, Estonia

  – Jiří Liška, Senator, Vicepreşedinte al Senatului, Parlamentul Republicii Cehe

  – Martin Mejstřík, Senator, Parlamentul Republicii Cehe

  – Jaromír Štětina, Senator, Parlamentul Republicii Cehe

  – Emanuelis Zingeris, Membru al Parlamentului, Lituania, Preşedinte al Comisiei Internaţionale
  pentru Investigarea Crimelor Regimurilor
  de Ocupaţie Nazistă şi Comunistă din Lituania

  – Tseten Samdup Chhoekyapa, Reprezentant al Sanctităţii Sale Dalai Lama, Geneva, Tibet

  – Ivonka Survilla, Preşedinte în Exil al Bielorusiei, Canada

  – Zianon Pazniak, Preşedinte al Frontului Naţional Popular al Bielorusiei, Preşedinte
  al Partidului Conservativ Creştin Belarus, USA

  – Růžena Krásná, fost prizonier politic,
  politician, Republica Cehă

  – Jiří Stránský, fost prizonier politic, scriitor,
  fost preşedinte al clubului PEN, Republica Cehă

  – Václav Vaško, fost prizonier politic,
  diplomat, activist catolic, Republica Cehă

  – Alexandr Podrabinek,
  fost disident şi prizonier politic, jurnalist, Rusia

  – Pavel Žáček, Director, Institutul pentru Studierea Regimurilor Totalitare, Republica Cehă

  – Miroslav Lehký, Vicedirector, Institutul pentru Studierea Regimurilor Totalitare, Republica Cehă

  – Łukasz Kaminski, Vicedirector,
  Institutul Memoriei Naţionale (IPN), Polonia

  – Michael Kißener, profesor de istorie,
  Johann Gutenberg University, Mainz, Germania

  – Eduard Stehlík, istoric, Vicedirector,
  Institutul pentru Istorie Militară, Republica Cehă

  – Karel Straka, istoric,
  Institutul pentru Istorie Militară, Republica Cehă

  – Jan Urban, jurnalist, Republica Cehă

  – Jaroslav Hutka,
  fost disident, compozitor, Republica Cehă

  – Lukáš Pachta, politolog şi scriitor, Republica Cehă
  –––––––––––––––––––

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *