Recomandarea clară a filoz.Nicolae Cojocaru pentru manipulatorii de recensăminte

suntem romani

http://www.timpul.md/articol/nicolae-cojocaru-dr–in-filozofie-cu-privire-la-determinativele-apartenena-etnica-i-naionalitate-55916.html

”… a lăsa următoarele două întrebări: – apartenența etnică (naționalitatea) și – cetățenia (în răspunsul la a doua întrebare urmând să fie indicată denumirea statului / statelor cetățenia căruia/cărora o/le are persoana respectivă).”

Nicolae Cojocaru, dr. în filozofie:

Cu privire la determinativele „apartenență etnică” și „naționalitate”

E necesar, indiscutabil, să se ia în considerare următorul fapt fundamental. Și anume că sensul termenului naționalitate nu e peste tot același. Acolo unde națiunile s-au format în mod natural, ca niște comunități de oameni cu rădăcini/strămoși comuni, cu aceeași limbă, cultură, istorie etc., altfel zis – ca etnii sau popoare -, naționalitatea fiecărui reprezentant al acestora coincide cu apartenența sa etnică.
 
Însă cu totul e alta situația în cazul, spre exemplu, al națiunii nord-americane. În SUA, națiunea e definită foarte frecvent drept o comunitate de oameni care au decis ca să trăiască împreună. Și e corect, dacă avem în vedere anume această țară și câteva altele, în acest aspect asemănătoare. Iar, deoarece cei care trăiesc în SUA, de regulă, erau/sunt și cetățeni ai acestui stat, aici, treptat, s-a ajuns la identificarea naționalității cu cetățeniaAsta o confirmă și denumirea celei mai cuprinzătoare comunități internaționale – ONU. Denumire, afirmată cu influența decisivă a americanilor și în care națiunile sunt considerate entități politice sau state/comunități de cetățeni. Așadar, în acest caz (al înlocuirii termenului națiune-etnie cu termenul națiune politică) apartenența etnică e ignorată (ceea ce însă nu trebuie aplicat și referitor la națiunile naturale).
Sub influența acestei tendințe dar și, cu deosebire, în urma eforturilor celor care negau și mai neagă drepturile populației de origine etnică autohtonă, ne-am pomenit și noi în situația, când determinativul naționalitate se identifică cu cetățenia. Adică ni se neagă dreptul de a ne declara apartenența etnică, ceea ce înseamnă, fără nicio îndoială, continuarea politicii de deznaționalizare. Această operație meschină derivă din negarea, de către ideologii celor veniți peste noi, a caracterului național al statului Republica Moldova, ca formă de determinare politică administrativă a românilor moldoveni de la est de Prut, la o anumită etapă.
 
Aplicată la viitorul recensământ de la noi, această substituire – lipsită absolut de temei științific – va genera consecințe care vor înrăutăți și mai mult relațiile dintre părțile populației R. Moldova.
 
Deci, ele trebuie evitate. Iar asta se poate face cel mai ușor și eficient prin înlăturarea din chestionarul recensământului a confuziei metodologice la care m-am referit. Adică prin a lăsa în el, la capitolul despre care e vorba, următoarele două întrebări: –apartenența etnică (naționalitatea) și – cetățenia (în răspunsul la această, a doua, întrebare urmând să fie indicată denumirea statului / statelor cetățenia căruia/cărora o/le are persoana respectivă).
 
În așa caz, eficiența politică administrativă a rezultatelor recensământului va fi mult mai mare, fiindcă el va oglindi real atât componența etnică a populației R. Moldova, cât și apartenența cetățenească a trăitorilor în acest stat.
 
Nicolae Cojocaru,
dr. în filozofie 

 

Loading Facebook Comments ...

6 Comments

Add a Comment
 1. Mama si tata,sau nascut in a.1919 in Romania,judetul Orhei!
  Eu mam nascut in 52,in URSS! Ce nationalitate detin? Corect-Roman!
  Patria si mama nu se alege.Majoritatea cetatenilor ai pseudstatului RM in Proportie de 80% sunt de etnie Romana si punctum!
  Trebuie sa fii un „cretin perfect” sa nu intelegi niste lururi ce nu trebuie discutate! De la 90 incoace nu stim ce limba vorbim si cadem prada in plasa „smekerilovicilor”ce ne fura si vind din anii 90! Integrare in UE este un mare pericol pentru „smekerilovici”,vor fi trasi pe dreapta si aruncati la groapa cu gunoi a istoriei! Cetateanul sanatos la cap,sa uite de lasitatea ce a fost implantata de regimul de ocupatie sovietica si sa spuna tare si cu mindrie:”Suntem romani si punctum”!

 2. Monte Christo, logic si absolut corect este ceea ce spui dar trebuie luat in calcul un lucru, universal valabil…, intelegerea unor fenomene, hai sa-i le zic asa, relativ simple care uneori necesita nitel mai mult creier activ…,nu ca basarabenii ar fi prosti, clar ca nu, dar educatia a fost facuta in URSS si apoi in RM in asa fel incat nici ei, basarabenii, sa nu stie cine sunt si ce-i cu ei, adevarul trebuia sa fie ascuns cu orice pret…! Asadar nu e de mirare ca in RM 2% se considera romani iar restul moldoveni si alte natii…, e mare lucru sa stii cine esti si ce-i cu tine…!

 3. =Domnica Unionista dela HERŢA=

  LA CERNAUTI: UN MARTISOR UNIONIST:

  http www rgnpress ro

  Duminică, 2 martie,
  în sala Palatului Academic al Universităţii Bucovinene de Medicină din Cernăuţi
  (str F. Schiller, 11), cu începutul la ora 12.00
  româncele de la Cernăuţi sunt aşteptate la tradiţionala Sărbătoare a primăverii
  „Mărţişor UNIONIST” – ediţia XX-a,
  organizată tradiţional de Societatea pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu”
  din regiunea Cernăuţi.

  Informaţii suplimentare,
  sugestii, propuneri de colaborare cu potenţialii sponsori
  – tel. (0038) 050-627 41 56
  e-mail: vasilebycu@gmail.com .

  „MARTISOR, MARTISOR,
  STRANS LEGAT DE-UN FIR DE DOR,
  ESTI UN DAR AL INIMII
  SI IZVOR D EBUCURII ! ”

  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
  ===== BUCOVINA DE NORD =====
  —— ♥ SI TOATA BASAⱤABIA E ⱤOMÂNIA ♥ ———–
  —————♥—♥—♥— RE-U N I R E ! —♥—♥—♥———
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

  TRĂIASCĂ ROMÂNIA MARE
  ÎN VECHILE HOTARE
  DIN ANUL 1918 !
  ================================

 4. Rezultatul unui recensamint depinde doar de instrumentarul si metodele de procesare aplicate (ca in orice investigatii pe teren- archeologica, de marketing…) si nu de autodefinirea „obiectelor” in studiu. Deaceia accentul trebue pus pe schimbarea metodologiei la etapa procesarii- pe una consecventa adevarului stiintific- (nu cetatenii simpli au responsabilitateasi si obligatia de a da raspunsuri stiintifice- ci org. de stat ce intreprind investigatia). Atunci raspunsurile cu „moldovean” vor fi trecute automat la „roman”. Exemplu din recensamintul in Romania:
  ….codul 1000 – română vor fi incluse toate persoanele care au primele două cifre 10, respectiv persoanele care au fost codificate cu următoarele coduri:
  1001 – român, 1002 – aromân, 1003 – cic, 1004 – istroromân, 1005 – macedoromân,
  1006 – meglenoromân, 1007 – vlah;
  codul 1100 – maghiar vor fi incluse toate persoanele care au primele două cifre 11, respectiv:
  1101 – maghiar, 1102 – ungur, 1103 – secui;
  codul 1200 – rom vor fi incluse toate persoanele care au primele două cifre 12, respectiv:
  1201– rom, 1202 – băieş, 1203 – boldean, 1204 – caştal, 1205 – căldărar, 1206 – cărămidar, 1207 – cocalar, 1208 – gabor, 1209 – geambaş, 1210 – lăieş, 1211 – lăutar, 1212 – pletos, 1213 – rudar, 1214 – spoitor, 1215 – ţigan, 1216 – ţigan de mătase, 1217 – ursar, 1218 – vătraş, 1219 – zavragiu;
  codul 1300 – german vor fi incluse toate persoanele care au primele două cifre 13, respectiv:
  1301 – german, 1302 – landler, 1303 – neamţ, 1304 – sas, 1305 – şvab, 1306 – ţipţăr;
  …s.a.m.d. din: .recensamantromania.ro/wp-content/uploads/2011/10/CODIFICAREA-SI-CENTRALIZAREA-ETNIEI-SI-A-LIMBII-MATERNE-RPL-2011.pdf

 5. Teorema prin reducere la absurd: sa presupunem ca nu suntem etnici romani, insa atunci … cum P**** mea avem pasapoarte romanesti?
  sa presupunem ca nu avem pasapoarte romanesti si nu sintem etnici romani, da ne chinuim sa traim in Moldova land, dar… de ce am avut acelasi domnitor cu cei din Romania?
  Ah da, sa presupunem ca nu vorbim Romana, dar… cum p**** mea daca injur pe Smartphone-ul meu, acesta zice ca injur in Romana.

  Trageti voi concluzie.

 6. Este clar, cetatenie: rep moldova, etnie: romana

  Restu sint pensionari (ceilalti au plecat la lucru in Italia).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *