”Si cu Moscova, si cu Europa” sau ”doar cu Bucurestiul, doar cu Europa”?

1016531_511591245628341_2049903690_n”Fascisti, neofascisti, nazisti, radicali, extremisti, nationalisti, banderovisti” – si mai cum ii numesc rusii pe ucrainenii proeuropeni, care vor sa traiasca in libertate si sa isi decida independent destinul?

Dupa atita apartenenta glorioasa la CSI, ne pomenim cu tari falimentate, care ajung la poarta UE, pe care au hulit-o, furat-o, evitat-o, nselat-o toate coloanele proruse din statele postsovietice, exceptind balticii si georgienii.

Exact asa, cu aceste calificative precum rusii ii numesc pe ucraineni, ne numesc si pe noi, romanii, in special pe unionisti. Lucru pe care l-am vazut din plin in cei doi ani de actiuni romanesti, unioniste. Plus ca ne mai numeau ”marginali, legionari, violenti, agresivi”, cind noi nu am avut nimic de a face cu asemenea manifestari.

Mai mult, ministrul justitiei se tot straduia, ajungind pina la Curtea Constitutionala, sa tot agate de fundul PNL articole din Legea partidelor si din Constitutie, care sa ne incrimineze negarea pluralismului de opinie, ura rasiala, xenofobia, violenta si agresivitatea, extremismul si alte prostii. A pierdut in mod rusinos.

Acum am un proces pe ultima suta de metri contra lui Viktor Selin, pentru ca m-a calomniat cum a vrut el, la o televiziune, facindu-ma si ”neofascista”. Procesul  este unul extrem de elocvent, pentru a vedea ce viziuni socant de diferite are un roman si un antiroman asupra unor realitati de necontestat, care tin de democratrie, de libertatea de exprimare.

Selin incearca sa explice in proces ca m-a facut neofascista pentru ca eu as fi contra limbii moldovenesti, pentru ca eu umilesc poporul moldovenesc, neg aceasta natiune, considerindu-i pe romani superiori si ca, de aceea, ii consider pe basarabeni romani.

Despre alte nebunii nu mai spun, pentru ca Selin crede ca, dupa ce bandele antidemocratice si antiromanesti au aruncat la Cahul si la Balti cu pietre, rosii, sticle grele cu apa, petarde si cu nu mai stiu ce (am si acum in masina doua pietre aruncate in mine) in unionistii veniti pentru manifestari pasnice, poate face el un proces si sa ii judece pe romanii din Basarbia, facindu-i neofascisti, kgb-isti si altcumva.

Cu Selin este clar. Sa ne vedem si justitia nationala, care parca a pornit-o pe alt drum.

Ceea ce nu vom uita, nici ierta, este sentimentul de scirba profunda pe care ni l-au provocat actualii guvernanti , care au animat si incurajat, prin declaratii, indemnuri si reportajele mincinoase ale televiziunilor lor despre (inexistenta) agresivitate si (inexistenta) violenta a manifestantilor unionisti pasnici, asemenea stari de spirit antiromanesti. Guvernantii care si azi ii privesc pe luptatorii de la Nistru ca ”teroristi”, iar pe romani – ca si ”radicali, extremisti, provocatori” si intreg sirul citat mai sus.

Comportamentul lor arata ca nici acum, dupa drama din Ucraina, ei nu par sa isi schimbe opiniilesi sa inteleaga foarte clar ca politica duplicitara – ”si cu Moscova, si cu Europa” – nu poate da rezultate la infinit. Ea trebuie radical schimbata pe politica – ”Doar cu Bucurestiul, doar cu Europa”.

Situatia din Kiev ii enerveaza groaznic pe guvernantii nostri farisei, antiromani ca esenta si drapati in albastru. Ei sunt astazi ridicoli, jalnici, neputinciosi si pierduti.

Vitalia PAVLICENCO

Loading Facebook Comments ...

5 Comments

Add a Comment
 1. SELIN NU este moldovean, el este RUS si rusofon. Dar rusi ce fac in Crimea si estul Ucrainiei? RUSI de acolo sunt COMUNISTI.

 2. =Domnica Unionista dela HERŢA=

  Razboiul Civil din UCRAINA
  si retrocedarea teritoriilor românesti ocupate de rusi si ucraineni:
  —————————————————————————————–

  20 februarie 2014:
  Un comentariu preluat de la #Scythicus#

  http://vox.publika.md/politica/implicarea-nato-la-cererea-republicii-moldova-ar-fi-o-solutie-pentru-rezolvarea-situatiei-din-transnistria-511257.html/comment-page-1#comments

  Transnistria va fi rezolvată când Rusia va fi scoasă din ecuație
  și se vor produce negocieri direct între Republica Moldova/România și Ucraina.
  Rusia nu are nici o treabă în Transnistria, nu are graniță comună,
  doar 1/3 sunt ruși, 1/3 sunt moldoveni/români și 1/3 ucrainieni.

  RM și UA ar trebui să pornească de la o bază de negocieri cu următoarele principii :
  Transnistria este o enclavă pro-rusească care pune în pericol atât RM cât și UA.
  Transnistria are demografic atât moldoveni cât și ucrainieni.
  Transnistria a fost teritoriu ucrainean atribuit administrativ RSSM
  așa cum teritorii moldovenești au fost atribuite administrativ Ucrainei.
  Pe bază de cedări reciproce cele două țări pot repara măcar în parte
  nedreptățile produse de trasarea arbitrară a unor granițe între republicile sovietice.
  Aici putem invoca dreptul istoric, granițe naturale, principiul etnic.

  Istoric granița ar trebui să fie pe Nistru, de la Ceremuș la Marea Neagră.
  Ar fi situația ideală. RM cedează Transnistria Ucrainei
  și Ucraina cedează Bugeacul și Bucovina de Nord/Hotinul Republicii Moldova/României.

  Desigur că între timp au apărut alte majorități etnice.
  În acest caz de exemplu Ucraina ar putea obiecta cedării Cernăuțiului, Hotinului sau Cetății Albe care sunt majoritar ucrainene în prezent. S-ar putea astfel face un schimb de teritorii doar pe baze etnice, teritoriile majoritar românești să treacă la România/RM,
  cum ar fi Adâncata, Noua Suliță, Reni, Herța,
  iar cele majoritar ucrainene din Transnistria la Ucraina. Ucrainienii pot ceda și localități neucrainiene din Bugeac, unde majoritari sunt bulgarii sau cu pluralitate neucraineană,
  ca Ismail în schimbul Tiraspolului majoritar rusesc.
  Părerea mea este că Tighina în orice caz trebuie să revină RM.

  Se poate dezvolta mult pe această
  dar o bază de negocieri ar putea exista dacă Rusia ar fi scoasă din ecuație.
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
  ===== BUCOVINA DE NORD E ROMANIA ! =====
  ————— ♥ TOATA BASAⱤABIA E ⱤOMÂNIA ♥ ———–
  —————♥—♥—♥— RE-U N I R E ! —♥—♥—♥———
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

  TRĂIASCĂ ROMÂNIA MARE
  ÎN VECHILE HOTARE DIN ANUL 1918 !
  ==============================================

 3. „andii”, iar esti analfabet: rusi se scrie cu doi de „i” iar un rus nu poate fi si rusofon…”Crimea” ca si „Ucrainiei” sunt scrise gresit (Crimeea, Ucrainei), ca si Nick-ul tau, „andii” care ar trebui sa fie Andi sau Andy, in niciun caz andii. Cred ca tu esti si mai rus decat Selin…Oare esti abia la cursul primar? Sau l-ai facut la fara-frecventa? Pacat, ca pari sa ai intentii bune dar realizarile si stilul iti tradeaza limitele.

 4. PETRUS – Sa fie pusa granita pe apa Nistrului si scapam de o mare problema, un cancer care ne va afecta si pe noi. Mai lasa-ma tu petrus cu limba romana.

 5. 10 Scris de Vichea la 27 februarie 2014
  Parlamentul European a votat în favoarea eliminării vizelor pentru moldoveni: „Este o zi istorică!” (întreaga presă moldavă, la 27-02-14). Hai, moldoveni, echipaţi-vă cu desagi, cu torbe, cu rucsacuri, cu burnuzuri, cu bernenvici, cu LENCI, împrăştieţi-vă fericiţi în lumea mare, că doar spunea un mare bandit moldovan cu urechile mari Urechean, că CHIŞinău-i pentru boieri, acum vdeme că Moldova-i tot pentru boieri, iar robi boierii or să-şi aducă din Tanzania, Ceilon, Nepal…Bine ai venit, Mare izbăvire! Trăiască lehuzele partinice ale AIE, care au născut Sărăcia în chinuri hoţeşti pentru noi! Tot ei vă aşteaptă la urnele de votare anul acesta…Fericire, Moldomaidanezi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *