După Vitalia Pavlicenco, despre încă un unionist – Traian Băsescu – s-a declarat că nu a colaborat cu Securitatea

1Mai jos aveți știrea și linkul. Spre deosebire de R.Moldova,basescu25247_50370700 iată că în România, de vreme ce există Legea Lustrației, în vederea excluderii din viața politică, publică, decidentă a persoanelor cu tare ale colaborării cu Securitatea (la noi – KGB), orice jurnalist poate solicita instituției competente verificarea unei persoane sub acest aspect.

În procesul pe care l-am avut pe 10 decembrie la Chișinău, pentru stabilirea faptului cu valoare juridică precum că nu am avut nicio colaborare cu vreun KGB, reprezentantul SIS a precizat că această instituție poate răspunde fiecăruia aparte privind o colaborare sau necolaborare a sa în trecut, dar că nu poate oricine să solicite despre oricine acest lucru. RM încă nu are o Lege a Lustrației, nu se știe când și dacă o va avea, ca să existe și la noi un CNSAS (Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității). Și un SRI, național. Nu știu ce ziarist a solicitat să afle dacă Băsescu a colaborat cu Securitatea. Dar răspunsul a fost că nu.

Ei, iată deja în privința a doi unioniști – Pavlicenco și Băsescu – e stabilit că nu au colaborat cu organismele sinistre din perioada comunistă, sovietică, socialistă. Să vedem care alt unionist va continua șirul.

Se vor găsi, ca întotdeauna, indivizi ce vor sări ca arși să protesteze împotriva plasării acestor două nume alături. Vreau să vă calmez. Și vă amintesc un lucru interesant, care, după cum văd, are o continuitate curioasă.

În anul 2007, după constituirea PNL, Jurnal de Chișinău a publicat (dacă îmi scapă niște mici imprecizii, aștept obiecțiile) un top al politicienilor făcut de cititori, se pare – pentru anul 2006. În acest top, pe malul drept al Prutului a ieșit primul Traian Băsescu, iar pe malul stâng – Vitalia Pavlicenco. Nu pot găsi acum pe Internet, nu știu dacă revista respectivă are o arhivă în spațiul virtual. Eu eram în top, pentru că în toată legislatura 2005-2009, ca și mai înainte și constant, am luptat curajos și i-am demascat pe comuniști.

Iată că numele Pavlicenco și Băsescu se reîntâlnesc, dincolo de partidele și convingerile noastre doctrinare (eu sunt național-liberală, iar Băsescu – e popular.) Linia pe care ne întâlnim este unionismul, Traian Băsescu preluând integral mesajul PNL din RM – Unirea R.Moldova cu România este cea mai scurtă cale de integrare în NATO și UE. Despre NATO Băsescu încă nu spune clar, dar, la sigur, are în minte chestia și, din câte pricepem, are în vedere și apărarea natoistă a românilor din Basarabia, în eventualitatea unor atacuri mai militare.

Ca să mai fac două precizări. 1. În primul referendum, am votat să rămână Băsescu Președinte și să coabiteze cu alți oameni politici, inclusiv Călin Popescu-Tăriceanu. Nu l-am sprijinit, însă, pe Băsescu atunci când nu desemna un premier emanat de o majoritate parlamentară. Dar când Băsescu a fost atacat pentru că a declarat că ar fi făcut la fel, dacă era în locul lui Ion Antonescu, am fost cea care, împreună cu publicistul Constantin Tănase, l-am apărat, aici. Iar, recent, am salutat faptul că a declarat reîntregirea neamului românesc drept obiectiv național. Și voi saluta când acest lucru îl va face oricare om politic important.

Zilele trecute discutam cu un român de peste Prut, pe Facebook, el spunându-mi că, uite, justiția moldovenească, ”o cunoaștem”… Asta legat de câștigul meu în instanță precum că nu am colaborat niciodată cu vreun KGB. Și îmi spune că ar vrea și un răspuns de la CNSAS și SRI. Ce să zic, o voi face și pe asta. Probabil că, atunci când Statul Român mi-a oferit Ordinul Național ”Pentru Merit”, în Grad de Comandor, o fi solicitat și un aviz al acestor instituții. Dar nu e o problemă, o facem și pe asta. Mai ales că am cetățenie română, din anul 1992. Deși, după cum văd, judecând acest ”interes” pentru Băsescu, o poate face oricine și în privința mea, fără probleme.

După care, celor care vor juca, și după răspunsul instituțiilor respective, rolul lui ”Toma necredinciosul”, le va rămâne să îmi ceară – și, mai știi, poate o fac și pe asta – să îmi dau foc în PMAN, având în gât pancarta ”Îmi dau foc pentru ca să mă credeți că nu am colaborat cu niciun KGB”.

Privind doi unioniști – Pavlicenco și Băsescu -, justiția a stabilit că nu au colaborat cu securitatea. Care e următorul unionist? Nu vorbim de cei născuți după regimul bolșevic.

Notă: Pentru că am mai fost întrebată de ce nu am promovat o Lege a Lustrației, vă răspund: Sigur, în R.Moldova, încă nu are cine să o adopte. Dar, un coleg pe partid din PFD, a pregătit un proiect de lege, furat, însă, de cretin-democrați. L-au promovat de ochii lumii, iar acel coleg din PFD a fost primul care, cronologic, a declarat, de la tribuna Parlamentului, că nu a colaborat cu vreun KGB. E vorba de Vasile Nedelciuc. Ulterior, în altă legislatură, am creat un grup de deputați și analiști să pregătim un proiect, dar nu am apucat. Deși am și acum legislația respectivă din România, legea românească se deosebește de un eventual proiect pentru RM, pentru că, din câte mi s-a spus, realitatea privind Securitatea din statele socialiste și realitatea privind KGB-urile din statele sovietice, ale URSS, erau diferite.

Vitalia Pavlicenco

http://www.romaniatv.net/nou-raport-al-cnsas-privind-relatiile-lui-traian-basescu-cu-securitatea-va-fi-dat-publicitatii_126470.html

CNSAS a publicat două noi dosare ale preşedintelui Traian Băsescu. Vezi ce scria Securităţii

CNSAS a făcut public joi un nou raport privind relaţiile lui Traian Băsescu cu Securitatea, la sesizarea unui jurnalist asupra unei posibile colaborări a lui Traian Băsescu cu acest organism. CNSAS a reconfirmat faptul că preşedintele României nu a colaborat cu Securitatea. Informaţiile din cele două dosare vizează activitatea lui Băsescu la Anvers ca reprezentant al NAVROM, referindu-se inclusiv la o tentativă de mituire a sa.

Noile documente sunt rapoarte profesionale transmise de Traian Băsescu, în calitate de reprezentant NAVROM, privind activitatea sa la Anvers.

În dosarul cu nr.I 375.988, Traian Băsescu prezintă detaliat negocierile pe care le-a purtat cu un furnizor al companiei NAVROM, o oarecare firmă G, care dorea să-şi păstreze exclusivitatea privind furnizarea anumitor piese pentru navele româneşti, în condiţiile în care compania românească dorea să îşi lărgească reţeaua de furnizori pentru că firma G cerea sume foarte mari pentru piesele de schimb, dar ţigările, băutura şi alimentele pentru echipaje erau furnizate la preţuri mici.

Pe de altă parte, NAVROM era într-o situaţie delicată pentru că avea datorii de 7.000.000 de franci belgieni, iar firma G era printre puţinele companii care aveau echipamente necesare unor nave sub pavilion românesc. În aceste condiţii, Traian Băsescu a purtat o serie de negocieri cu reprezentantul furnizorului în mai 1988, Băsescu informând Securitatea că i s-a oferit mită.

„Domnul „R” mi-a oferit ca „sprijin total dezinteresat” suma de 30.000 franci belgieni pe care i-am refuzat în modul cel mai politicos, precum şi posibilitatea de a apela la firma „G”, dacă doresc să înlocuiesc mobilierul din locuinţa închiriată, cu un mobilier nou, mai funcţional şi mai modern. L-am ‘asigurat’ că voi apela la el dacă voi dori să schimb mobilierul (Vă informez că în mod cert nu voi simţi această nevoie)”, scria Băsescu în 1988.

În pofida tentativei de mituire, actualul Preşedinte recomanda, totuşi, păstrarea unor legături cu firma G. „Nu apreciez necesară o eliminare brutală a firmei G din relaţiile cu NAVROM. Consider că tactica adecvată pentru această firmă este menţinerea sa la periferia relaţiilor noastre de afaceri în Anvers, astfel ca la momentul potrivit să putem negocia eficient reducerea preţurilor la piesele şi materialele stocate de această firmă şi care ne sunt necesare”, susţinea Traian Băsescu.

În al doilea dosar de la CNSAS, cu nr.D 16596, se află un raport al lui Traian Băsescu privind negocierile comerciale privind o linie navală deschisă în 1989 de către NAVROM.

Potrivit OUG 24/2008, calitatea de colaborator al Securităţii nu poate fi reţinută decât în privinţa persoanelor care au furnizat informaţii „prin care denunţau activităţi sau atitudini potrivinice regimului totalitar comunist şi care au vizat îngrădirea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului”.

CNSAS a constatat că informările pe care le făcea Traian Băsescu nu au vizat decât aspecte economice şi comerciale legate de activitatea sa la Bruxelles, deci nu-i poate fi atribuită calitatea colaborator al Securităţii ca poliţie politică. „În cazul de faţă se constată neîndeplinirea condiţiilor necesare pentru reţinerea calităţii de colaborator al Securităţii”, se arată în decizia CNSAS. Aceasta este a patra decizie de necolaborarea care-l vizează pe preşedintele Băsescu, după cele din 2002, 2004 şi 2006.

Loading Facebook Comments ...

11 Comments

Add a Comment
 1. Toti politicienii Romaniei sunt prounionisti. Sigur, unii mai vocali decat altii.
  “In umbra lui Basescu”, un articol pe blogul “Diaspora si Reintregirea” (http://mipopescu.wordpress.com)

 2. Scris de Şi pe Gumă să-l pupaţi la 14 februarie 2014
  OFICIAL: Plahotniuc este CERCETAT PENAL în România (JDC, 13-02-14). O să-l pupe în c…r nu numai ţiganii români, ci şi cei aROMÂNI, plaHOITniuc are bani c-ar putea cumpăra juma de Europă, nu un fleac de Romănie!

 3. =Iolanda Unionista dela HERŢA=

  ANUL 2014: CONCERTE UNIONISTE:
  ————————————————
  Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău
  în parteneriat cu Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici”
  iniţiază o seria de concerte inedite „Cântați cu noi” ale formaţiei “Millenium”,
  Concertele vor fi de tip interactiv şi vor presupune un dialog activ între artiști și spectatori.
  Formaţia “Millenium” este una dintre cele mai cunoscute şi apreciate formaţii de ethno-folk-jazz din spaţiul românesc.
  Membrii grupului sunt artişti consacraţi a căror măestrie
  a fost certificată de numeroasele premii internaţionale şi naţionale obţinute încă de la înfiinţare: aprilie 1997, la Chisinau de catre artistul Vlad Gorgos.
  Muzica formaţiei Millenium are o sonoritate unică, reprezentând fuziunea
  dintre ethno, jazz, rock şi folk.
  Trupa este recunoscută pentru calitatea ireproşabilă a interpretărilor live
  şi pentru aprecierea de care se bucură mai ales în răndurile publicului tânăr.
  A particpat la “Festivalul Prutului” din or. Leova in oct.2013,
  si la un concert de Zile Mari in or. Tallinn din Estonia la 8 sept. 2013.
  A mai concertat in România, Germania, Franta, Spania, Polonia, etc.

  Peste 50 de interpreti si instrumentisti au trecut scoala “Milleniului”:
  Nataliţa Barbu, Cornelia Stefanet, Nata Gordiencu,
  Sergiu Kuzenkov, Alecu Calancea, Alina Triboi, Victoria Mahu, Nadine Trohin,
  Oana Gorcinschi, chitaristul Alecu Zgureanu, etc.

  De aici vine şi ideea iniţierii acestui proiect pentru tineret ce presupune 6 concerte tematice
  cu un program muzical select, care se va desfăşura la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchievici” din Chişinău şi pe teritoriul Rep. Moldova pe parcursul anului 2014.

  Proiectul va avea 6 concerte ce vor ilustra 3 teme muzicale:
  Tema I „Dar unde dragoste nu e – nimic nu e…”
  Tema II „Mai regină decât floarea doar femeia poate fi…”
  Tema III „Eşti povestea mea…”

  Prima temă muzicală va fi abordată în cadrul primelor două concerte care vor avea loc:

  – Joi, 13 februarie, 2014, ora 19.00 – Sala Mare a Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchievici”
  – Duminica, 23 februarie, ora 13.00 – Casa de Cultură din oraşul Ungheni
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
  ===== BUCOVINA DE NORD =====
  ———— ♥ SI TOATA BASAⱤABIA E ⱤOMÂNIA ♥ ———-
  —————♥—♥—♥— RE-U N I R E ! —♥—♥—♥———–
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

  TRĂIASCĂ ROMÂNIA MARE ÎN VECHILE HOTARE
  DIN ANUL 1918 DINTRE NISTRU SI TISA !
  ==============================================

 4. Da de ce ne-aţi aruncat în gura rusului,cuconi, trădători, da amu o faceţi pe niznaiul, c-adică aţi dori să ne unim. În vedera unei eventuale trădări? Pudraţi minţile moldoboilor, popor ţiganizat…

 5. LA RECESĂMÂNT

  Moldovenismul e la mâna
  Impostorilor păgâni.
  Noi,care vorbim româna,
  Să ne declarăm ROMÂNI

 6. Pentru EUGEN-Traiasca Rominia-traiasca tricolorul;Traiasca Alma-verbus-MARIA-SA POPORUL…VIVAT…

 7. MIRCEA POPESCU

  are perfecta Dreptate! Basescu o face pe-a virgina,si e ultimul om din tara asta care ar fi in masura sa vorbeasca despre asa ceva!!!!

  http://antisemitismusa.wordpress.com/

 8. =Anda Unionista dela HERŢA=

  Atentie la
  dusmanii nostri anti-unionisti:
  comunista terorista, primarita de Soroca
  ucraineanca rusificata ocupanta Elena Botnarenko,
  o furie atavica contra a tot ce este românesc:

  http://impact.md/social/elena-botnarenco-primarul-orasului-soroca-acuzata-de-folosirea-svasticii-naziste-si-tenta-extremista-video/2978

  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
  ===== BUCOVINA DE NORD =====
  ———— ♥ SI TOATA BASAⱤABIA E ⱤOMÂNIA ♥ ———-
  —————♥—♥—♥— RE-U N I R E ! —♥—♥—♥———–
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

  TRĂIASCĂ ROMÂNIA MARE ÎN VECHILE HOTARE
  DIN ANUL 1918 DINTRE NISTRU SI TISA !
  ==============================================

 9. Все-таки действительно нравится мне Ваш блог. Всегда очень интересно читать, включая и эту тему. 🙂

 10. ALTĂ AIUREALĂ ţigănească – după ce caligrafiază NICIO, NICIUN împreună ROM(în)II mai UNIFICĂ şi DELA. DELA e cuvînt rusesc, bunăoară: CUM ÎI DELA? Adică Cum îi treaba.Doamnă Pavlicenco, poate accepţi şi această DELĂ ca s-o preluăn pentru limba noastră MOLDAVĂ?

 11. „Pe-al nostru steag e scris Unire”, este un cântec patriotic dedicat unirii Principatelor Române, Moldova și Țara Românească de la 1859. Muzica îi aparține lui Ciprian Porumbescu, iar versurile lui Andrei Bârseanu. Melodia este în prezent imnul național al Albaniei.
  Pe-al nostru steag e scris unire,
  Unire-n cuget și simțiri
  Și sub măreața lui umbrire
  Vom înfrunta orice loviri.

  Acel ce-n luptă grea se teme
  Ce singur e rătăcitor,
  Iar noi uniți în orice vreme
  Vom fi, vom fi învingători.
  Am înarmat a noastră mînă
  Ca să păzim un scump pămînt,
  Dreptatea e a lui stăpînă,
  Iar domn e adevărul sfînt.
  Și-n cartea veșniciei scrie
  Că țări și neamuri vor pieri,
  Dar mîndra noastră Românie
  Etern, etern va înflori.
  Învingători cu verde laur
  Noi fruntea nu ne-o-mpodobim
  Nici scumpele grămezi de aur
  Drept răsplătire nu dorim.
  Știind că-n viața trecătoare
  Eterne fapte-am împlinit
  Și chinul morții-ngrozitoare
  Bogat, bogat e răsplătit.
  Uniți în jurul steagului
  Cu o singură dorință și un singur țel,
  Ne punem zălog onoarea și
  Facem un legământ pentru salvare.

  De luptă se ferește doar cel care
  S-a născut trădător,
  Dar cel care este bărbat nu e înfricoșat,
  Dar cade, cade ca un martir al cauzei!
  Vom ține armele în mâinile noastre,
  Apărând fiecare colț al patriei,
  Nu vom ceda drepturile noastre,
  dușmanii noștri nu au ce căuta aici!
  Pentru că însuși Dumnezeu a spus
  Că națiunile vor pieri de pe Pământ,
  Dar Albania noastă va dăinui,
  Pentru ea, pentru ea noi vom lupta.
  Muzica e superbă, desigur, dar versurile parcă-s scrise de forumistul Dvs Zavtoni., – şi cele ale lui Bîrsanu, şi cele din imnul Albaniei: Ce înseamnă Pentru că însuşi Dumnezeu a spus, că naţiunile vor pieri de pe pămînt, dar Albania va dăinui…Asta e ca şi cum ar spune unioniştii: ne vom uni joi la ora 10 şi 8 minute

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *