Etnie, naționalitate, națiune… Iată ce am răspuns pentru „Timpul”

imgresIntrebări adresate de un reporter al ”Timpului”, de înțeles – în contextul viitorului recensământ:

1. Este vreo diferență dintre noțiunile etnie și nationalitate? (părerea Dvs.
2. Cum ați răspunde la întrebarea „Ce etnie/naționalitate aveți?”

În primul rând, aș aminti că, în ultima sa ședință, Consiliul Unirii și-a propus ca obiectiv, pentru recensământul din acest an, să îi încurajeze pe românii din R.Moldova, care sunt absolut majoritari, care au depus sau care încă nu au depus jurământ de credință Patriei și poporului român, să se identifice ca români. În acest sens, salutăm inițiativa ”Timpului” de a promova campania legată de identitatea românească în cadrul recensământului.

În al doilea rând, suntem convinși, toți național-liberalii, că actuala guvernare nu se va deosebi de guvernarea comunistă și va încuraja, prin pârghiile sale ascunse și prin resursele administrative, moldovenismul stalinist. Aceasta e cauza harababurii create de guvernanții proruși, legat de etnie, naționalitate, cetățenie, tot felul de limbi. Al doilea stat românesc are un specific unic în lume și invocarea standardelor internaționale este un paravan pentru scopurile politice și electorale murdare ale forțelor politice antiromânești, în primul rând –  ale guvernanților proruși șantajabili. Și, de aici, răspunsul.

DEX-ul, ca să reproducem ce e mai relevant, spune: 1. La ETNÍE – Comunitate etnică. Grup uman de aceeași origine, limbă și tradiții culturale, unitate etnică, determinată în timp și spațiu, cu trăsături de civilizație și cultură (limbă, tradiții etc.) comune. 2. La NAȚIONALITÁTE – Apartenență a unei persoane la o anumită națiune; cetățenie. Comunitate de oameni cu limbă și cultură comună, constituită istoricește pe un teritoriu dat.

Diferența dintre etnie și naționalitate (frontiera fiind vagă) este că ”etnia” nu include parametrul ”teritoriu istoric”. Avem mai multe grupuri etnice în R.Moldova, care își au Patriile și teritoriile istorice de constituire în altă parte. Spre deosebire de națiunea română, formată de români de naționalitate, constituită istoric și pe teritoriul din stânga Prutului.

La ”naționalitate” avem și ”cetățenia” care, în cazul R.Moldova, nu coincide cu națiunea.

Astfel, răspunsul este că există o diferență între etnie și națiune/naționalitate, numai că nu și pentru marea majoritate a populației.

De aceea, eu, Vitalia Pavlicenco, sunt de naționalitate română. Prin naștere, prin naționalitatea de români a bunicilor și a părinților. Sunt de naționalitate română și prin cetățenia României, pe care o am alături de cetățenia Republicii Moldova, unde locuiesc.

Voi afirma în Republica Moldova că sunt o ”moldoveancă” de naționalitate / origine română când ”moldoveancă” va fi interpretat doar ca cetățenie. Și când alogenii din Republica Moldova se vor declara, respectiv, ”moldovean de naționalitate /origine rusă / ucraineană /găgăuză / bulgară / rromă / poloneză ș.a 

Iar cât acest lucru nu este încurajat de clasa politică antiromânească din R.Moldova, 

”Vitalia Vangheli-Pavlicenco este de naționalitate română, are cetățenia României și a Republicii Moldova, vorbește univoc limba română, care este limba oficială a celor două state românești”.

 

 

Loading Facebook Comments ...

13 Comments

Add a Comment
 1. Cred ca este foarte important sa stim din timp ce intrebari specifice exista in formularul de vot. Apare doar cuvantul etnie? Sau doar nationalitate? Sau un amestec bizar gen cel mentionat: etnie/nationalitate, care sa bage oamenii simpli in ceata. Normal ar fi sa apara doar doua cuvinte: „CETATENIA”-la care sa existe posibilitatea de raspuns multiplu, pentru cei cu cetatenie dubla si „NATIONALITATEA”. Ce raspuns sugerati sa dea copii rezultati din casatorii mixte (roman/rus) ? Apoi sper sa dispara smecheria sovieto-rusa indusa de cuvantul PATRONIMIC, care nu are deaface nici cu Moldova, nici cu Romania. In actele de identitate din Romania sau din CE nu mai exista NATIONALITATEA dar la recensaminte, la unele tari mai exista. Campania de informare este foarte importanta. Cu jocul dublu al parlamentarilor aveti dreptate. Se vor purta exact ca la recensamantul gagauz, adica avand toate parghiile puterii in mana dau vina pe comunisti, fara sa pronunte cuvantul „Rusia”. Cred ca marea majoritate a parlamentarilor sunt cei mai mari lasi si tradatori de neam.

 2. =Iolanda Unionista dela HERŢA=

  “DECLARAŢIA DE UNIRE A BUCOVINEI CU ROMÂNIA”
  ———————————————————————————————
  “Congresul General al Bucovinei,
  întrunit azi, joi, in 15/28 noiembrie, 1918 în Sala Sinodală din Cernăuţi,
  consideră că:

  – de la fundarea Principatelor Române,
  Bucovina, care cuprinde vechile ţinuturi ale Sucevei și Cernăuţilor,
  a făcut pururea parte din Moldova, care în jurul ei s-a închegat ca stat;

  – că în cuprinsul hotarelor acestei ţări se găseşte vechiul scaun de domnie de la Suceava,
  gropniţele domneşti de la Rădăuţi, Putna şi Suceviţa,
  precum şi multe alte urme şi amintiri scumpe din trecutul Moldovei;

  – că fiii acestei ţări, umăr la umăr cu fraţii lor din Moldova
  şi sub conducerea aceloraşi domnitori,
  au apărat de-a lungul veacurilor fiinţa neamului lor
  împotriva tuturor incălcărilor din afară şi a cotropirei păgâne;

  – că în 1774 prin viclesug Bucovina a fost smulsă din trupul Moldovei
  şi cu de-a sila alipită coroanei habsburgilor;

  – că 144 de ani, poporul bucovinean a indurat suferinţele unei ocârmuiri străine,
  care îi nesocotea drepturile naţionale şi care prin strâmbătăţi şi persecuţii
  caută să-şi înstrăineze firea şi să-l învrăjbească cu celelalte neamuri
  cu cari el voieşte sa trăiască ca frate;

  – că în scurgerea de 144 de ani bucovinenii au luptat ca nişte mucenici
  pe toate câmpurile de bătaie din Europa sub steag străin
  pentru menţinerea, slava și mărirea asupritorilor lor
  şi că ei drept răsplată aveau să îndure micşorarea drepturilor moştenite,
  isgonirea limbei lor din viaţa publică, din scoală şi chiar din biserică;

  – că în acelaşi timp poporul băştinaş a fost împiedicat sistematic
  de a se folosi de bogăţiile şi izvoarele de câstig ale acestei ţări,
  şi despoiat în mare parte de vechea sa moştenire;

  – dară cu toate acestea bucovinenii n-au pierdut nădejdea că ceasul mântuirii,
  aşteptat cu atâta dor şi suferinţa va sosi,
  şi că moştenirea lor străbună, tăiată prin graniţe nelegiuite,
  se va reîntregi prin realipirea Bucovinei la Moldova lui Ştefan,
  şi că au nutrit vecinic credinţa că marele vis al neamului se va înfăptui
  prin unirea tuturor ţărilor române dintre Nistru şi Tisa într-un stat national unitar;

  constată că ceasul acesta mare a sunat !

  Astăzi, când după sforţări şi jertfe uriaşe din partea României
  şi a puternicilor şi nobililor ei aliaţi s-a întronat în lume
  principiile de drept şi umanitate pentru toate neamurile
  şi când în urma loviturilor zdrobitoare monarchia austro-ungară
  s-a zguduit din temeliile ei şi s-a prăbuşit,
  şi toate neamurile încătuşate în cuprinsul ei şi-au câstigat dreptul de libera hotărâre de sine,
  cel dintâiu gând al Bucovinei desrobite se indreaptă către regatul României,
  de care întotdeauna am legat nădejdea desrobirii noastre.

  DREPT ACEEA, NOI, CONGRESUL GENERAL AL BUCOVINEI,
  ÎNTRUPÂND SUPREMA PUTERE A ŢĂRII
  ŞI FIIND INVESTIT SINGUR CU PUTERILE LEGIUITOARE,
  ÎN NUMELE SUVERANITĂŢII NAŢIONALE,
  HOTĂRÂM:
  UNIREA NECONDIŢIONATĂ ŞI PENTRU VECIE A BUCOVINEI ÎN VECHILE HOTARE
  PÂNĂ LA CEREMUŞ, COLACIN, ŞI NISTRU,
  CU REGATUL ROMÂNIEI.”
  —————————————————————————————————————————————-
  http://dincolodetisa.blogspot.com/

 3. • Vitalia Pavlicenco spune: 8 februarie 2014, la 13:01 Pt Stefan Eu nu aveam sa ajung in situatia lui Ghimpu, care s-a manifestat ca un badaran la toate capitolele. Eu astept cele mai provocatoare intrebari, pentru ca am raspunsuri la toate intrebarile. Tocmai de aceea lumea se teme sa mi le puna. DOAMNĂ VITALIA;TE PRIND LA CUVÎNT (Lovliu na slove). Am pentru Dumneavoastră 101 de întreBĂRI, din toate domeniile vieţii şi morţii, chiar vă impLOR să îmi răspundeţi cît de cît de succint.
  De la un timp, cam de pe cînd ne uităm cu alţi ochi pişte Pîrău (eu mă uit cu aceeaşi ochi, începînd, se pare, anul 1980 şi nu ştiu cît, cînd am fost la rude în Romănia (nu, nu am fost kaghebist, jur pe maica precista, dar am obţinut permis de intrare în Romănia, aplicîndu-le atoatevăzătorilor noştri kaghebişti un şiretlic– mie mai mult îmi place să scriem romĂnia, decît romÂnia, nu e mai corect şi mai frumos? – şi am văzut acolo rai şi perădais, magazinele arhipline cu de toate şi nici preţurile nu chiar pişcătoare şi chiar salariile erau mai mari ca la noi), – zic atunci am văzut cît de diferiţi sîntem, ca gîndire, ca judecată, ca, comportare, ca limbă rostită cu vîrvul limbii, ca rîs homeric cu şi fără ocazie, ca sudalme de mamă uneori şi în prezenţa copiilor, ca apucătură de a şmecheri-ţigăneşte chiar şi pe apropiatul lorA; ca altele pe care Dumitale le vei fi ştiind.
  Deci PRIMA-ş întrebare:
  -Ce ne facem cu (in)COMPATIBILITATEA, fiindcă ASTA şi numai asta e cel mai important, cînd te duci în RAZVEDCĂ: să nu te trădeze însoţitorul.
  Şi A DOUA întrebare: acum, mai ales gazeta beţivă a lui Teleleu Tănasă, pe lîngă PIFTIE, PĂPĂNĂ VĂRDĂ, ţigănismul Gagică, rusismul Şpagă şi alte străinizme-dialectisme, zic această fiţuică care o tot ia razna ba într-o parte, ba în alta de la un timp a început, aberant, a scrie: NICIO (pleaşă), NICIUN (zdrank) launloc; mi se pare o aberaţie, un împrumut din limba vlaho-muntenilor. Ca doctorIŢĂ în filologie, ce credeţi că s-a întîmplat? Şi de ce temerarii noştri moşnegi academicieni nu IES în presă privitor la teleleicele aberaţiuni?
  Şi a PATRA întrebare, tot în acest context: de ce moşnegii noştri academicieni (care au aflat că şimba e ROMÂNĂ de la mitingurile lui Roşca) nu sar în apărarea limbii care zilnic SĂRĂCEŞTE cu cîte un nou străinism, mai ales ENGLEZISM?
  Vă mulţumesc anticipat şi chiar din suflet pentru buna înţelegere.

 4. Pt 100 si o intrebare

  Nu ma poate nimeni ”prinde la cuvint”.
  1. Am avut in vedere la emisiunile televizate.
  2. Imaginati-va ca cinci oameni pe blog imi pun cite 101 intrebari? Ma transform, cumva, in robul scrisului fara rost? Pentru ca, mai intii, pe blogul meu trebuie cautate raspunsuri la orice intrebari prin search, abia dupa ce nu gasiti, mai discutam. Dar din 2008 si pina in 2014, am tot scris, nu saga. Blogul meu e unul dintre cele mai grele pe wordpress.
  3. Intrebarile trebuie sa fie clare, univoce, scrise limpede, ca sa stiu la ce sa raspund.

  Textele gramadite, pe care le postati aici, nici sa le citesc nu am rabdare.

 5. Doamnă Vitalia, înţeleg, sînteţi ocupată vă reformulez întrebările scurt pe doi la care puteţi spune doar DA sau NU. Thanks!
  1. După atîţia ani de NEunire, să fim noi cu românii compatibili la o eventuală unire?
  2. Acceptaţi NICIO şi NICIUN? DEXul aiureşte: NICIO culoare şi NICI UN OM…
  3. Acceptaţi avalanşa de englezisme în limba noastră cea maternă?

 6. @100: 2. „Niciun” si „nicio” sa ramana asa cum au hotarat niste academicieni din ambele tari. Asa ca lasati-l pe Tanase sa scrie corect, nu cum vreti dv., pe stilul vechi. 3. Limba romana e mai saraca ca numar de cuvinte decat engleza sau germana si mai imprecisa. De exemplu „a inchiria” nu specifica daca dai sau iei in chirie imobiliara, ca in alte limbi, unde exista doua verbe diferite (mieten-vermieten). Din acest motiv, va imprumuta mereu cuvinte mai simple si mai clare din alte limbi de circulatie. Exemplu: „a aplica” care se refera la trimiterea unui CV. O vreme va suna ca dracu dar ne vom obisnui sa comunicam mai rapid si mai eficient. Si chiar ca ar trebui s-o lasam pe VP in pace cu prostioarele, ca sa se concentreze pe chestiuni importante. Eu cred ca explicarea sensului recensamantului populatiei de la tara ar fi cea mai importanta tema pt. urmatoarele luni. 1. Romaniei i s-a furat un teritoriu plin de romani precum unei familii i s-ar fi furat un copil. Dupa parerea mea, nu copilul furat are dreptul sa aleaga daca doreste sa fie returnat familiei de origine sau daca doreste sa ramana la hotul care l-a spalat pe creier. Compatibilitatea nu intra in discutie cand e vorba de rude de sange. Reintregirea (nu reunirea) se va face indiferent ce vor dori spalatii pe creier, chiar daca tara-mama, ca sa va ajute sa scapati de hoti, v-a dat drept de vot prin recunoastere ca tara.

 7. LA RECESĂMÂNT

  Moldovenismul e la mâna
  Impostorilor păgâni.
  Noi,care vorbim româna,
  Să ne declarăm ROMÂNI.

 8. Pt 100 si o intrebare

  1. Da.
  2. Nu m-am obisnuit la inceput, dar acum m-am obisnuit, pt ca nu pot trimite texte pe care sa le redacteze cineva, iar pe blogul meu sa scriu altfel…
  3. Nu.

 9. Scrieti absolut lucid si corect,este totul clar si direct,mesajul Dumneavoastra va ajunje la cei destepti.Este un mesaj pentru cei care nu au probleme cu problema de identitate…

 10. Liderul PSRM, Igor Dodon, susține că indiferent de acțiunile celor de la guvernare, socialiștii vor continua campania prin care vor organiza referendumuri în toate localitățile din Republica Moldova, asemenea celor care au fost desfășurate în UTA Găgăuzia. Declarații în acest sens au fost făcute astăzi, 10 februarie, în cadrul unei conferințe de presă, notează UNIMEDIA.
  „Guvernarea actuală ne-a învinuit de separatism. Mai mult aceștia au venit cu unele inițiative de ridicarea a imunitățiii. Eu vreau să-i răspund lui Plahotniuc și lui Filat că socialiștii nu se tem de toate aberațiile voastre. Voi spuneți separatiști, pentru că voi ați fost cei care ați cedat Palanca, voi sunteți cei care ați aprins spiritele în Găgăuzia (…) De ce nu susțineți ințiativa socialiștilor prin care propunem interzicerea partidelor, activitatea cărora duce la dezbinarea și pierderea statalității Republicii Moldova?”, a declarat Dodon.
  Liderul PSRM și-a exprimat regretul de faptul că PCRM nu mai este la fel de activ. „Este regretabil că PCRM s-a ascuns în tufar, iar unii consilieri fac un pact pro-european”, a menționat acesta.
  De asemenea, Dodon și-a exprimat indignarea cu privire la limitarea imunității parlamentare.
  „Voi nu vedeți bârnele din ochii voștri. Unde sunt dosarele miniștrilor voștri? Ce face deputatul căutat de Interpol? Eu vreau să înțelegeți clar oligarhilor și guvernanților temporari că prin aceasta nu mă speriați. Vreți să-mi scoateți imunitatea, poftim, dar noi vom continua activitatea noastră fără temeri”, a conchis sursa.

 11. Etnie = de unde ne tragem, istoric, spiritual, conjunctual etc.
  Nationalitate = cum aparem in cate.

  Deci: Cetatenie: Rep. Moldova, Etnie: Roman

 12. Dar am o intrebare,daca cineva spune ca sunt moldoveni care seamana cu arabi.aceasta intrebare ar fi oare gresita?Deoarece moldovenii adevarati nu poate sa aiba o oare care asemanare cu un arab e corect?

 13. numai in cazul ca persoana respectiva care seamana are o etnie deferita,dar are cetatenie moldoveneasca.Si nu este asa ceva ca un moldovean poate sa aiba o asemanare cu un arab.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *