Despre ”Fabrika”, în noul format, și despre eterna ”timiditate”

FabrikaAm tot așteptat să vedem noul format al emisiunii Fabrika la Publika TV. Putem spune, dar nu va fi adevărat, dacă vom afirma că totul depinde de moderatori. Nu este așa, mai ales în R.Moldova. Fac aici și câteva precizări, din capul locului, pentru a nu fi suspectată de prea mult subiectivism.

Sunt acum peste hotare. Revin la Chișinău în curând. Mulțumesc Publika TV pentru că sună să mă tot invite la emisiuni, regret că încă nu pot veni. Dar în perioada, de când sunt aici pe post de bunică a nepoțicăi mele Christiana Beatrice, urmăresc atent totul ce se întâmplă în cele două state românești. Privesc neîntrerupt pe laptop, iPad și iPhone Romania TV și Publika TV. Emisiuni de la alte canale le urmăresc înregistrate și postate pe Internet, cât apuc.

În alte timpuri urmăream activ PRO TV România, TVR 1, Realitatea și altele. Spun de canalele românești, pentru că admir limba română și inteligența ziariștilor/analiștilor din România. L-am urmărit pe Cristi Tabără în diferite prestații și mi-a plăcut mereu dezinvoltura lui și limba fluentă, exprimarea cultă și plăcută. Fiind, în trecut, unul dintre conducătorii Agenției Moldova-pres, am avut o bună cooperare cu Rompres-iștii, care au ajutat enorm în formarea agenției noastre naționale după proclamarea Independenței. Atunci am adus prima oară în stânga Prutului știrea de agenție autentic românească.

Dar am observat un lucru – ziariștii din România adeseori se dau după realitățile noastre și parcă își pierd din curajul, pe care noi îl așteptăm, ca ei să fie mai altfel, mai fermi, mai obiectivi, mai direcți, atacând mai la țintă, decât ziariștii noștri, problema, fiind parcă timorați de frica de a rămâne fără job.

Nu vreau să fie așa ceva și în cazul lui Cristi Tabără. M-aș întrista dacă ziaristul nostru român, care a acceptat să vină aici – fapt ce mă bucură enorm – să piardă din originalitatea și ineditul său, mai ales că va fi ochiul de veghe într-o emisiune de politică într-un an greu. Adică nu aș vrea să nu facă diferența în raport cu ziariștii noștri, să manifeste mai multă prudență decât ei, să se gândească nu cumva ”să supere”. Aș dori foarte mult ca acest prim-exemplu de omogenizare intraromânească, atât de necesară spațiului de pe cele două maluri de Prut să fie unul de bun augur.

Rita Usalovschi este foarte volubilă și mă bucur că are acum o emisiune la o oră de maximă audiență. Îi spuneam, când era la Jurnal TV, în special soțului dânsei (că suntem așa, mai vecini și îl vedeam mai des), că o cantonare într-o televiziune cu o tematică aproape neschimbată o poate afecta profesional și în planul carierei. Mă bucur că a trecut pragul, cred că mai are sechele, pe care le va depăși, cum ar fi, de exemplu, că nu îi invită pe unii care erau în lista neagră la Televiziunea la care a lucrat. Eu sunt un exemplu raportat la emisiunile ei de până acum și sper că nu va transfera exercițiul acesta și în cazul Fabricii…

Ediția de astăzi cu Igor Corman și Iurie Leancă, să o spunem pe șleau, nu a excelat prin nimic. Am opinia mea de ce a fost așa. Norocul lor a fost că au participat la prima ediție a noului format al Fabricii și li se va ierta platitudinea din acest motiv. Au fost atâtea lucruri prin care competiția de inteligență și caracter dintre ziarist/analist, pe de o parte, și invitații, primii demnitari, care au multe lucruri de lămurit în fața societății, pe de altă parte, putea să fie una de admirat. (De exemplu, ce experiență a acumulat Leancă fiind diplomat sovietic în România în ajunul revoluției…) Dar nu a fost să fie. Poate că șefii politici și șefii TV au rugat să fie evitate asemenea ”întrebări nevinovate”…

Dacă și alte emisiuni vor fi așa, cu prea multă ”timiditate” și ”prudență” inexplicabile, cu multă lîncezeală și lălăială, mai ales când societatea fierbe, iar blogosfera explodează, nu văd ce va învăța ziaristul român basarabean de la ziaristul român-român. Și ce vor spune telespectatorii, cărora trebuie să le arătați diferența. Nu am văzut ”incisivitate”, ”provocare” și altele din șirul sinonimic ce caracterizează prestația profesională a ziariștilor de peste Prut. Care pune decidenții la perete.

Eu vă doresc succes. Un alt succes. Voi știți de care, doar că vă rămâne să vi-l propuneți și voi.

Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

7 Comments

Add a Comment
 1. =Iolanda Unionista dela HERŢA=

  Anul Unionist 2014:
  Razboi civil in Ucraina:
  interventia diversionistilor si bandelor
  teroriste moscalesti putiniste
  ——————————————————————————–––––––
  O carte simbol: “Sânge pe Nistru”, de Cristian Negrea
  / dupa prima carte, “Când armele vorbesc ” aparuta in 2010 la Bucuresti/
  În 2014, armata română va trece Prutul și va lupta
  cu Transnistria și Ucraina.
  http://unimedia.md/?mod=news&id=45956
  ————————————————————————–
  În anul 2014, armata română va trece Prutul în patru locuri
  și va înainta spre Chișinău, unde va avea loc cea mai importantă
  bătălie cu soldații transnistreni și unitățile militare ucrainene.
  Luptele, de asemenea, vor avea loc pe teritoriul României.
  Acesta este subiectul unui thriller politico-militar, „Sânge pe Nistru”
  scris de Cristian Negrea, care a devenit foarte popular în România.

  Basarabia se va RE-UNI cu România, mai devreme sau mai târziu.
  Dar dacă ocazia se va ivi mai devreme decât credem?
  Dacă, căzută din nou sub robia comunistă, se declanşează
  o revoluţie mai puternică ca şi cea din 7 aprilie 2009,
  şi nu o revoluţie portocalie, ci una roşie-galbenă-albastră?
  Care va fi reacţia Transnistriei? Dar a Rusiei? Dar a României?

  Ce va face poporul şi armata română atunci când va răsuna
  strigătul de ajutor al fraţilor din Basarabia?
  Se va ridica România la înălţimea chemării istoriei şi a înaintaşilor,
  ascultând glasul fraţilor de peste Prut?

  Nota speciala:
  ––––––––-
  In caz de apariţie a unei situaţii de insecuritate majoră, la adresa Rep. Moldova, oficialii de la Chişinău pot cere ajutorul NATO, prin Consiliul Partenariatului Euro-Atlantic, din care RM face parte. In caz daca guvernantii filorusi vor trada interesele nationale, societatea civila are drepul sa ceara ea interventia NATO pentru a opri ocuparea RM de catre trupele militare rusofone si ucrainesti. Se repeta situatia din 1918 inainte de Unirea cu România din 27 martie.

  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
  ————— ♥ BASAⱤABIA E ⱤOMÂNIA ♥ —————
  —————♥—♥—♥— RE-U N I R E ! —♥—♥—♥———
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

  TRĂIASCĂ ROMÂNIA MARE ÎN VECHILE HOTARE
  DIN ANUL 1918 DINTRE NISTRU SI TISA !
  ==============================================

 2. Il admir pe Cristi Tabara. Foarte talentat…si ma bucur ca, in sfarsit, ati facut o emisiune cu doi jurnalisti din Romania si Basarabia..

 3. stimata d-na PAVLICENCO

  va sfatuiesc o TELEVIZIUNE ONLINE,cu Vasile Grozavu si cu tanarul SERGIU UNGUREANU,prin intermediul YOUTUBE si VIMEO.COM

  O aparitie pe internet ZILNICA,va tine in contact permanent cu oamenii si alegatorii,si mai ales va asigura credibilitate!Un mesaj de la om la om,e mult mai sincer,decat un slogan electoral sau un clip pe o televiziune la care nu se uita nimeni.Pe internet audienta poate fi mai mare!

  http://antisemitismmd.wordpress.com/

 4. Adevarul ne va elibera.

 5. Am mai spus-o si repet-conducerea Moldovei trebuie sa se adreseze marilor puteri SUA si CE cu rugamintea de a introduce in teritoriul nostru ostirile acestor state.Daca nu se va face de urgenta acest lucru,atunci imbecilii si mancurtii isi vor face de cap dupa bunul plac.Avem o conducere de-a dracului,care ori e de partea rusilor ori se tem si de propria umbra.Altfel,cum poate fi explicata tacerea lor.
  Instigatorii de tipul lui Dodon,trebuie sa fie judecati.Nu te poti juca cu integritatea unui stat.
  Sunt de acord cu sugestia dl.Virgil.Numai un contact permanent cu oamenii,ne va ajuta sa iesim din impas.Concetatenii nostri trebuie sa cunoasca adevarul istoric si nu inventiile de tot felul ale mancurtilor.

 6. А вот это классно!

 7. Превосходно!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *