Corupția și In-justiția desființează statul, nu unionismul

cioaraAm rămas și mirată, și nu prea de știrea că nu are cine-i judeca pe vameșii acuzați de la vama Leușeni. Are dreptate prietenul nostru Mihai Severovan, unul dintre cei patru colegi de activitate politică, veniți cu propunerea de adoptare a mesajului unionist (Mircea Rusu, Anatol Revenco și Ștefan Maimescu – fiind ceilalți trei), când spune, și azi, că în stătulețul nostru fiecare e neam cu fiecare și e greu să faci justiție, e mai ușor să faci corupție. Adcă, ce poți să faci într-o mahala. Iată de ce trebuie să avem un singur stat, România, unde ușor-ușor, se va face un Parlament acolo la dubă din foști înalți demnitari…

Am ascultat azi o emisiune bună la Publika TV, la ora 11.00-12.oo, cu Susarenco, Afanasiu și Midrigan, unde s-a analizat clar și multiaspectual cum poate fi că nu are cine judeca un caz mai complex având mai mulți vameși acuzați.

Acest caz a dezavuat, de fapt, incapacitatea sistemului de a se reforma. Faptul că aproape fiecare judecător are rude e normal. E mai puțin normal să nu se găsească, printre judecătorii unui raion, unul care să aibe mai puține neamuri, dar mai mult curaj. De ce? Pentru că nimeni dintre ei nu vor să își scrie verdictul. Ca să ia o decizie corectă, trebuie să scociorască și să ajungă la cei ce stau în vârful piramidei de colectare/jecmănire a banilor de la cei ce trec frontiera, ceea ce nu e plăcut, e riscant și îi poate costa darea afară din sistem. Adică aici erou e greu să devii. Când ești sigur că toți vameșii – arestați și cei care cu puțin timp înainte de asta au fost retrași, ca și toți ceilalți din alte puncte vamale unde se face la fel, – au umbrele până în Guvern, Parlament, poate și pe la Președinție, nu știm, presupunem.

De aceea, cazul trebuie mutat la Chișinău și anunțat un concurs – cine își riscă o carieră întreagă pentru a le demonstra europenilor că începem a avea justiție. Ca sa nu mai spun ca, din cite cunoastem, cererile de chemare in justitie se impart aleatoriu si daca cel caruia i-a cayiut colacul refuza, afara din sistem. Pentru ca miine pot veni cauze si mai grele si-atunci ce facem? Ne jucam de-a acceptatul-neacceptatul?

Despre Președinție vom scrie. Pentru că văd ce face Traian Băsescu în România – face ce am tot spus în acești ani – pune mare presiune pe liderii politici – indiferent dacă are sau nu are dreptate. Ceea ce nu face Nicolae Timofti, flancat de trimișii liderilor politici, care i-au pus proptele să îl țină ”drept”. Să nu miște nici încolo, nici încoace.

Dar să revenim la In-justiție. Fac aici remarca și legat de cazul meu recent, legat de cererea de constatare a faptului cu valoare juridică. Fiind un precedent de examinare, la început, instanța nu a primit cerea să examineze cazul. Abia după ce am dat la Procuratură cazul (după ce făcusem toate interpelările la Procuratura generală și în anii 2006-2007), după ce am obținut încă un răspuns de la Procuratură și după ce am depus-o la Curtea de Apel, instanța a luat în vedere ce a scris Procuratura și având mandatul SIS să examineze în baza materialelor dein dosar, unde aveam un răspuns explicit din 2006, Curtea de Apel a obligat prima instanță să primească cererea și să o examineze. Multă foială, nu? Trebuie răbdare de fier, pe care am avut-o.

Nu e vorba nici de volum mare de muncă, nici de altele, în cazul vameșilor. E vorba de frica judecătorilor de a examina cazuri cu implicarea guvernanților, decidenților, pentru că ei, gen Balițchi și patronul lui Filat, trebuiau să oprească jecmănirea cetățenilor. Cine nu știe cine a condus și conduce din 2009 Vama? Judecătorii se tem să nu fie eliminați din justiție pentru a fi judecat corect asemenea cazuri.

Dar cu asta vreți să mergeți în Europa? Păi nu avem noi dreptate că, de fapt, ori nici nu vă trece prin cap să mergeți într-acolo? Ori credeți că, de frica rușilor și a comuniștilor, UE ă să vă ierte și corupția, și in-justiția…

Sub regim comunist, la 23 martie 2007, ca deputat, am făcut o declarație privind corupția și injustiția care desființează R.Moldova ca stat. Nu unioniștii, ci aceste flageluri grave vă distrug ”neprețioasa voastră statalitate”.

Era vorba de cunoscutul caz cu procesele Eugeniei Duca, ajunse la CEDO, câștigate acolo și întoarse pe dos din nou la Chișinău. Păi, cel mai interesant e că nici azi această hărțuire a Eugeniei Duca nu s-a încheiat. Din câte știam eu până nu demult. Însă republicarea acelei declarații e pentru a vedea că în R.Moldova lucrurile greu se schimbă, dacă nu chiar deloc. Cred că sunt foarte puțini cei care vor și pot schimba ceva.

Vitalia Pavlicenco

Citiți, o am și în variantă engleză.

D E C L A R A Ţ I E

                    privind corupţia şi IN-justiţia, ce desfiinţează R.Moldova ca stat
                    prezentată în şedinţa Parlamentului din 23 martie 2007
                    de către deputatul PNL Vitalia Pavlicenco

Prin această declaraţie doresc să-i sensibiliz pe diplomaţii acreditaţi la Chişinău, să  abandoneze iluzia că o guvernare totalitară ar fi capabilă să devină democratică. Intervenţia e o parte din materialul pe care-l pregătesc în vederea participării mele la un program al Guvernului Statelor Unite, la care vor lua parte şi reprezentanţi ai  Corporaţiei PROVOCĂRILE MILENIULUI.  Voi prezenta acolo, analize şi cazuri concrete de corupţie din sistemul judecătoresc şi al organelor de drept din Moldova.

Constatăm cu regret, că pentru a obţine banii Occidentului şi a se îmbogăţi, autorităţile comuniste mint, afirmînd organismelor internaţionale că statul combate corupţia şi injustiţia, că a lichidat grupările criminale. Dar ascund că adevărata corupţie e în Guvern, Preşedinţie, Parlament, Justiţie şi că racketul lumii interlope a fost înlocuit cu unul mai odios – racketul de stat.

R.Moldova are multe probleme, inclusiv sărăcia, dar cu o singură rădăcină – CORUPŢIA, ca politică de stat.

Acest fenomen periculos a făcut putrezi cei doi piloni de bază ai statului nedevenit democratic: SISTEMUL POLITIC şi JUSTIŢIA.

Recent, ex-preşedintele Curţii Constituţionale, Victor Puşcaş, arăta un record alarmant: prin cererile depuse la CEDO, raportat la numărul de locuitori, R.Moldova e pe primul loc. Adică justiţia e coruptă, cetăţenii nu pot avea încredere în sistem.

Şi ministrul justiţiei, Pîrlog Vitalie, ne-o confirmă, afirmînd: “a nega că există corupţie în justiţie, ar însemna să ne păcălim pe noi înşine…” Voronin recunoştea acum nişte ani că justiţia noastră seamănă cu un “aukţîon”. Moldova e condamnată la CEDO pentru zeci de cazuri, Bugetul e prejudiciat de sute de mii euro, dar nimeni nu e tras la răspundere. Dreptatea umblă în Moldova cu capul spart. O seamă de judecători, procurori, poliţişti sînt corupţi, dar nimeni nu doreşte schimbarea sistemului ce convine clanurilor politico-mafiote.

Citez două fragmente dintr-o hotătîre a unei instanţe de judecată germane privind achitarea integrală a unui cetăţean, condamnat pe viaţă de justiţia moldovenească, refuzîndu-se, însă, extrădarea sa: “… s-a constatat hărţuirea, maltratarea de către stat, ca metodă obişnuită a demnitarilor moldoveni…“ “Justiţia din R.Moldova negociază hotărîrile, sentinţele cu actuala putere.” Vă imaginaţi ce părere şi-au făcut judecătorii germani despre colegii din pretinsul nostru stat proeuropean!? Vorbesc de judecătorii ce ascultă de indicaţiile superiorilor şi ne fac de rîs în Europa, nu de judecătorii cinstiţi, foarte puţini!

Peştele de la cap se strică. IDIS “Viitorul” arată “impozitul neoficial”, practicat de guvernarea comunistă, estimat la peste 2 miliarde de lei anual, sau 160 milioane dolari. Oamenii de afaceri sînt forţaţi să achite ilegal sume mari pentru mofturile comuniştilor. Ce mai dovezi de economie-catastrofă?!

În paralel cu racketul de stat, comuniştii practică îmbogăţirea personală prin acapararea afacerilor prospere şi delapidarea statului de alte miliarde. Jaful proprietăţilor oamenilor se face prin hotărîri ilegale de judecată. Peste ani, oamenii îşi recapătă prin CEDO valoarea proprietăţii pierdute, însă cheltuielelile le plătim tot noi, de la Buget. Comuniştii se îmbogăţesc acum, dar vor plăti noile guvernări. Iată un exemplu.

Am primit o scrisoare de la un cetăţean moldovean ce lucrează de zece ani pentru Guvernul american şi a contribuit esenţial la includerea R.Moldova în diverse proiecte politice şi economice. A procurat un imobil la Chişinău, dorind să deschidă un Centru moldo-american de afaceri. Socoteala americană nu s-a potrivit, însă, cu tîrgul moldovenesc! Omul se pomeneşte cu o hotărîre-trăsnet, primită prin poştă, din care află, cu o întîrziere de două luni, că nu mai are clădirea de la Chişinău, pentru că un judecător a dăruit-o unor afacerişti, prin executare imediată. Într-o singură şedinţă, cu participarea unei singure părţi, interesate de proprietate străină, judecătorul Ţurcan de la Judecătoria economică de circumscripţie Chişinău l-a expropriat pe american. Sosind de urgenţă în patrie, victima constată un dosar complet falsificat. Depune o plîngere la Procuratură, care spune că nu e nimc de făcut, deoarece judecătorul ce a comis fărădelegea are imunitate, greu de ridicat. Adică legile încurajează fărădelegile judecătorului. Se ştie cine a furat, cum şi de la cine, dar făptaşul nu poate fi tras la răspundere penală! Cer Procuraturii Generale şi Consiliului Superior al Magistraturii să examineze serios cazul, pentru a constata abaterea gravă de la lege a judecătorului Ţurcan. Din ianuarie, procuratura Chişinău ezită să intenteze, la cererea rezidentului american, un dosar penal asupra cazului.

Cazul e parte componentă a “cazului” femeii de afaceri Eugenia Duca, fost proprietar al Centrului “Chris”, stabilită în SUA din cauza terorii la care a fost supusă de lumea criminală în cîrdăşie cu poliţia şi Procuratura. “Cazul Eugeniei Duca” a scandalizat presa internă şi externă, a generat trei dezbateri în Parlament, a fost monitorizat de OSCE, Consiliul Europei, Comitetul Helsinki şi Transparency International. Duca, prima femeie de afaceri din Moldova, a cîştigat toate procesele şi a fost achitată integral. I s-a dat dreptate prin şapte hotărîri ale Plenului Curţii Supreme de Justiţie. Părea că justiţia a triumfat. Nu şi în Moldova, ţara absurdului, unde în capul mesei nu pot sta decît crima şi corupţia.

La 27 noiembrie 2006, Plenul Curţii Supreme de Justiţie îşi anulează, inexplicabil, toate hotărîrile, lăsînd în vigoare o hotărîre din 1999, anulată de Plen de şapte ori. Plenul pune la baza revizuirii o simplă cerere la CEDO şi “înscrisuri” false, de care se ocupă Procuratura Gnerală, cum mi s-a spus în interpelări. Hotărîrea Plenului e cu atît mai suspectă cu cît la 8 martie, Duca primeşte un răspuns de la CEDO, în care se arată că cererea oponentului Andoni contra Moldovei, luată de Plen drept probă, e respinsă ca “inadmisibilă”, deoarece (citez) “Curtea nu a relevat nici o aparenţă de violare a drepturilor şi a libertăţilor omului garantate de Convenţie sau de Protocoalele adiţionale.”

Cum rămîne cu decizia Plenului CSJ?! Incompetenţă sau corupţie în justiţie?! Iar din noiembrie trecut Plenul CSJ şi Curtea Supremă tergiversează examinarea cererii de revizuire şi a recursului depuse de Eugenia Duca, blocîndu-i toate căile de acces la justiţie.

Devine clar că hotărîrea Plenului putea fi pronunţată doar sub presiunea unor demnitari de prin-rang. Făptaşii, pentru a obţine cîştig în judecată, au vehiculat numele lui Oleg Voronin, ca interesat de afacere, însă aici numele său a fost folosit doar ca o acoperire, se pare fără ştirea lui.

Mi s-a şoptit cu frică numele celui ce a comandat “sentinţa”. Dar nu pot să nu spun numele unui deputat, ce a expediat, în anul 2000, Procuraturii Generale şi Consiliului Superior al Magistraturii un maldăr de hîrtii calomnioase, însoţite de o listă a convorbirilor telefonice ale Eugeniei Duca, obţinută pe căi criminale. Există dovada răspunsului de la VOXTEL. Printre cei filaţi sînt şi eu, care semnasem, alături de 20 de deputaţi, printre care Roşca, Matei, Ciobanu, Cimpoi, o interpelare cerînd explicaţii Procurorului General privind blocarea accesului Eugeniei Duca la Curtea Supremă de Justiţie. Procuratura Generală şi CSM au respins dosarul ticluit de deputatul Mişîn, întrebîndu-l dacă nu cumva « au fost încălcate drepturile omului, prin primirea şi răspîndirea unor asemenea informaţii » sub forma convobirilor telefonice private?! Îl înreb azi, după şase ani, pe Vadim Mişîn, în baza cărei legi au fost urmărite şi ascultate celularele deputaţilor, cine i-a permis acest act neconstituţional?! Ţine de onoarea Preşedintelui Voronin să-l întrebe pe comunistul său Mişîn cu ce se ocupă, de fapt.

Cu regret, cazul Duca nu e singular. E plină Moldova de victime ale clanurilor mafiote de la Putere şi ale injustiţiei. Se impune reformarea sistemului judecătoresc, subordonat regimului comunist. Independenţa puterii judecătoreşti trebuie să fie reală, iar judecătorul – tras la răspundere penală şi financiară pentru hotărîrile nelegale şi prejudiciile aduse statului. Ca şi poliţiştii şi procurorii, pentru dosarele la comandă. În caz contrar, vom avea mereu corupţie şi crimă organizată, încurajate de stat. Ce să mai crezi despre justiţia noastră, dacă judecătorul Pruteanu, care a condamnat-o la puşcărie pe Eugenia Duca, după care ea a cîştigat toate procesele, în loc să fei tras la răspundere, el este avansat la Curtea de Apel. Iar anchetatorul Tomuz, care a fabricat dosarul, a fost avansat la Centrul Anticorupţie. Cine să mai creadă în actul de justiţie din R. Moldova.

Pentru a demonstra că acest “caz” e demn de Guinness Book, vă prezint statistici: cazul durează de zece ani, au fost intentate ilegal 48 dosare penale şi civile, Eugenia Duca a suportat sute de interogatorii, cinci percheziţii, şase tentative de arest, patru arestări, jumătate de an de detenţie ilegală, circa 50 de sechestre ale averii private, peste 2100 de şedinţe de judecată. Avînd demnitate şi curaj impresionant, ea a cîştigat toate procesele, majoritatea pînă la Curtea Supremă de Justiţie şi în Plen. În ciuda faptului, clanurile mafiote, în complicitate cu judecători şi procurori, n-au lăsat-o în pace şi forţează examinarea aceleeaşi cauze de zece ani, pentru a pune mîna pe proprietatea ei privată. Solicit Comisiei juridice a Parlamentului să examineze cazul Eugenia Duca în şedinţă, pentru a stopa fărădelegile şi desfiinţarea statului R. Moldova.

       Declaration in Parliament of Moldova
“Corruption and injustice annihilate the Republic of Moldova as a state”
                                 by the deputy Vitalia Pavlicenco, 23 march 2007
 

The purpose of this declaration is to raise awareness of the diplomats accredited in Chisinau to a reality  which prove that a totalitarian government cannot become democratic. This declaration is part of materials which I prepare for my participation in a program of USA, another participant of which is the Challenges of the Millenium Corporation. I will present analysis and concrete cases of corruption in the judicial system of Moldova.

Regretfully, I have to state that, in order to obtain money from West and get rich overnight, the communist authorities are lying to international organizations that the government fights against corruption and injustice and that it exterminated organized crime groups. They hide that the true corruption is in the Government, Presidency, Parliament, Justice and that the racket of criminal world was substituted by a more horrible reality – racket of the state.

The Republic of Moldova has many problems, including poverty, but the roots of all the problems is corruption as a state policy. Due to this dangerous phenomenon the two basic element of the state, the political system and justice, got rotten in our state which never became democratic.

Recently, the ex-president of Constitutional Court, Victor Puscas, raised awareness about an alarming record – Moldova is on the first place by the number of applications to the European Center on Human Rights (ECHR).  So, the system of justice in Moldova is corrupt, and citizens of Moldova cannot trust this system anymore.

Also, the Minister of Justice, Pirlog Vitalie, confirms – «to deny that we have corruption in judicial system is to lye to ourselves».  President Voronin agrees with this and says that our justice is more like an auction. Moldova is doomed to look for justice at ECHR and we have to pay from our budget hundreds of thousands of Euro, while nobody is called to justice. A number of judges, prosecutors, and policemen are known to be corrupt, but nobody wants to change the system which seems very comfortable to the political mafia.

I will cite two fragments from a decision of a german court regarding total aquittal of a citizen condemned for life prison by Moldovan justice. Germany refused deportation of this citizen to Moldova – «… it was determined that it is ordinary for Moldovan state to unjustly prosecute its citizens», «Moldovan justice negociate its decisions with the government».  Can you imagine what opinion have got the german judges about their colleages from so called pro-European state of Moldova!? I am talking about the judges who are taking indications from their superiors – not about the honest judges, of whom we have a few number.

Fish gets bad from the head! The IDIS «Viitorul» estimates the «unofficial taxes» practiced by communist government at over 2 billion lei per year, or 160 million dollars. Business people have to illegally pay large amounts of money to satisfy the appetites of communists. What other proofs do we need to understand that we have a catastrophy in economy!?

In parallel with state racket, communists practice personal enrichment by robbering prosperous businesses and devoiding the state of billions in taxes from those businesses.  All this piratery is done by well set mechanism of illegal judicial decisions. Over years, people can regain through ECHU the value of lost property, but it is us who is paying this value. The communists get rich now, but the new goverments will pay for their enrichments later. Here is an example.

I received a letter from a citizen of Moldova who works for ten years for the Governement of US and who contributed very much to participation of Moldova in various political and economical programs. He purchased a building in Chisinau to set up a Moldova-USA business center. All at once, he received an information by mail, whereby he was informed that two months ago he lost his building, because a judge had given it to a third party interested in the properties of others. He did this in one session, with the participation of only one party and with a decision effective immediately.  It is the judge Turcan from the economic court of Chisinau, who ruled this decision of expropriation of the american resident. Having urgently arrived to home country, the victim found a completely falsified file and applied to Prosecutors. But the prosecutors says that nothing can be done, because the judge has immunity, which cannot be easily raised.  And so, our justice encourages the crimes commited by judges. We know who stole, how and from whom, but the criminal cannot be called to justice! I demand from General Prosecutors and Supreme Magistrates Council to investigate this case to determine  the legality of the judge Turcan actions. Since January, the General Prosecutors have hesitations as to starting a criminal case as demanded by the american resident.

This is just one component element of the case of businesswoman Eugenia Duca, former owner of the «Chris» business center, now in US trying to avoid the terror started against her by the criminal world, police and Prosecutors working together.  The case of Eugenia Duca scandalized mass-media within the country and outside, generated three debates in Parliament, was monitored by Council of Europe, Helsinki Committee, Transparency International. Duca, the first businesswoman of Moldova, won all the cases and was acquitted. Through seven decisions of the Plenum of Supreme Court of Justice she was given justice and it seemed that justice triumphed. But not in Moldova, the country of absurdities, where crime and corruption presides.

So, on 27 of november 2006, the same Plenum of Supreme Court of Justice inexplicably canceled all its previous decisions, leaving active a decision from 1999, which it deemed illegal 7 times before.  Plenum bases its decision on a simple application to ECHU and «false inscriptions» which are now researched by the General Prosecutors, as per their reply to my enquiry.

The decision of the Plenum is even more suspicious, given that on 8 of March, Duca received a reply from ECHR to her inquiry, which says that the application of the Andoni against Moldova, which served to the Plenum as a basis, was rejected as «inadmissible», because «the Court did not find any violation of human rights and liberties guaranteed by the Convention and Additional Protocols»

And so, what can we say about the decision of the Plenum of Supreme Court of justice? Is this incompetence or corruption in justice? Since november 2006 the Plenum and Supreme Court of Justice does not hear in court the application by Eugenia Duca regarding revision of its decision, thereby blocking her access to justice.

It becomes clear, that the decision of the Plenum could be pronounced only under preassure from top range people of the state. Those who did it mentioned the name of Oleg Voronin, as interested in this business, but his name was used for cover, and ast it looks, without his knowledge.  In confidence, I was told the name of the person who ordered the decision. But I cannot hide the name of a deputy of parliament, who, in 2000 have sent to the General Prosecutors and Supreme Council of Magistrates a rim of calomnious papers, with an appendix of telephone discussions of Eugenia Duca,  obtained in an illegal manner. I have the proof from Voxtel mobile telephony provider. Among those who have been taped have been myself, who together with 20 deputies, among whom, Rosca, Matei, Ciobanu, Cimpoi, a petition demanding from General Prosecutors an explaination regaring blocking access of Eugenia Duca to justice. The General Prosecutors rejected the file compiled by the deputy Misin and asked him if «no human rights have been violated» by taping the private telephone discussions. I am asking Vadim Misin today, after 6 years – based on which law have been listened the cellular phones of deputies of parliament, and who allowed him this anti-constitutional action? It is up to President Voronin to ask his communist colleage Misin, what he is actually doing?

Unfortunately, the case of Duca is not singular. Moldova is full of victims of mafia from Governement and Judicial system. We need to remake the judicial system which is subordinated to the communist regime.  The independence of judicial power should be real, and the judges should be called to justice, including on criminal cases, and should be financially responsible for illegal sentences and damages to the state. This should also apply to police people and prosecutors who compile illegal files. If we don’t do this, we will always have corruption and organized crime encouraged by the state.

What impression can one get of a justice, where the judge Pruteanu, who sentened Eugenia Duca to prison, despite that she won all the cases, not only was not called to justice but was advanced to be judge of the Court of Apeal. And Tomuz who fabricated the illegal case was advanced to the Center of Anti-Corruption. Who will trust anymore to justice in Moldova!?

To show that this case is worth of Guinness Book, I will give statistics – the case lasts for 10 years, during which 48 civil and criminal cases have been started against Eugenia Duca, she was interrogated several hundred times, her apartment and business premises have been researched 5 times, there were 6 attempts of illegal arrests, four arrests, half a year of illegal detention, about 50 sequestrations of private property, over 2100 sessions of court. With demnity and courage, she won all the cases, most of them – up to Supreme Court. Despite all this, the mafia hand in hand with judges and prosecutors, do not leave her alone and re-examine the same cause 10 years, in order to take away her property. I request that the juridical commission of the Parliament examine in session the case of Eugenia Duca and stop the illegalities which are clear signs of decline of the state of Moldova.

Chisinau, 23-03-07

 

Loading Facebook Comments ...

13 Comments

Add a Comment
 1. Hai sa votati CU UNIREA pe ziarul TIMPUL.

 2. Hai sa votati CU UNIREA pe ziarul TIMPUL. m

 3. Votati CU UNIREA pe ziarul TIMPUL.

 4. =Iolanda Unionista dela HERŢA=

  ASASINATE CONTRA CETETENILOR ROMANI
  AFLATI PE TERITORIUL REP. MOLDOVA:
  ——————————————————
  – 23 Septembrie 2013:
  – cetateanul român Iosif Czaba Andrei Vlass de 31 de ani, arestat de politisti, strangulat si apoi spânzurat intr-o camera de detentie de la Inspectoratul de politie Soroca. Fusese la un hram dintr-un sat cu prietena lui “misterioasa” Natalia care a refuzat categoric sa dea depozitii. Crescut intr-o casa de copii din Bucuresti, Andrei a venit la Chisinau in 2012, dorind să-i ajute pe bătrânii lăsaţi în voia soartei, aşa cum face de opt ani tatăl său adoptiv, Taco Slagter, un jurnalist din Olanda, prin intermediul fundaţiei “Max Maakt Mogelijk”, înfiinţată împreună cu fratele său. Tânărul din România, cunoscut în rândul prietenilor cu numele Andrei Vass, era asistent de proiect în cadrul fundaţiei de caritate.

  Declaratia lui Taco Slagter,
  tatăl adoptiv al lui Andrei Vass:
  „Vreau să demonstrez că se poate lupta
  cu sistemul şi corupţia în Rep. Moldova.
  Vreau să se facă dreptate.“
  N.B.
  Re-Amintim ca primarita de Soroca este Elena Bodnarenko, ucraineanca, fosta deputata rusofona comunista,
  o anti-românca si anti-unionista notorie. Anii trecuti ea impânzise orasul Soroca cu slogane anti-românesti despre “ocupatia româno-fascista a Sorocii”, blasfemii retrase ulterior prin decizia Judecatoriei.

  http://adevarul.ro/moldova/actualitate/soroca-politie-1_52e2b99ac7b855ff56c4ce95/index.html

  – 2 Decembrie 2013
  data simbolica:imediat dupa Ziua Nationala a României
  – Tragedie în familia unui afacerist pășcănean. Soția acestuia a decedat, în această dimineață, în urma unui eveniment rutier, care s-a petrecut în satul Cișmea, raionul Orhei, din Rep. Moldova.

  http://www.7est.ro/actualitate/social/item/8677-video-sotia-unui-cunoscut-om-de-afaceri-din-pascani-a-murit-intr-un-tragic-accident-rutier-in-republica-moldova.html

  Este vorba despre Angela Macovei în vârstă de 54 de ani, soția lui Mihai Macovei, managerul societății ProConsult Company.Surse apropiate de familie ne-au precizat faptul că cei doi soți se aflau în Soroca, întrucât firma lor subcontractase o lucrare pentru reabilitarea cetății din localitate.

  În această dimineață Mihai Macovei a trimis-o pe soția sa la un depozit pentru a cumpăra niște materiale. Pe șoseaua ocolitoare un autoturism condus de un bărbat nu i-a acordat prioritate mașinii condusă de pășcăneancă

  și a lovit-o în plin.

  Angela Macovei a decedat la scurt timp, în urma impactului dintre cele două mașini.

  Presa din Republica Moldova are o altă variantă. Femeia ar fi pierdut controlul volanului pe un drum unde se executau lucrări și a ajuns pe contrasens. Aici a intrat în coliziune cu un alt autoturism.
  (Sursa: newspascani com)

  CONCLUZII:
  ———————-
  Pe teritoriul Rep. Moldova
  exista un COMANDOU TERORIST
  care lichideaza unionistii moldoveni si cetatenii din România prin accidente la comanda, otraviri si iradieri.

  De ce oare Presedintele Nicolae Timofte
  nu-si apara cetatenii de teroristii ucigasi ?

 5. =Iolanda Unionista dela HERŢA=

  ASASINATE CONTRA CETETENILOR ROMANI
  AFLATI PE TERITORIUL REP. MOLDOVA:
  ——————————————————
  – 23 Septembrie 2013:
  – cetateanul român Iosif Czaba Andrei Vlass de 31 de ani, arestat de politisti, strangulat si apoi spânzurat intr-o camera de detentie de la Inspectoratul de politie Soroca. Fusese la un hram dintr-un sat cu prietena lui “misterioasa” Natalia care a refuzat categoric sa dea depozitii. Crescut intr-o casa de copii din Bucuresti, Andrei a venit la Chisinau in 2012, dorind să-i ajute pe bătrânii lăsaţi în voia soartei, aşa cum face de opt ani tatăl său adoptiv, Taco Slagter, un jurnalist din Olanda, prin intermediul fundaţiei “Max Maakt Mogelijk”, înfiinţată împreună cu fratele său. Tânărul din România, cunoscut în rândul prietenilor cu numele Andrei Vass, era asistent de proiect în cadrul fundaţiei de caritate.

  Declaratia lui Taco Slagter,
  tatăl adoptiv al lui Andrei Vass:
  „Vreau să demonstrez că se poate lupta
  cu sistemul şi corupţia în Rep. Moldova.
  Vreau să se facă dreptate.“
  N.B.
  Re-Amintim ca primarita de Soroca este Elena Bodnarenko, ucraineanca, fosta deputata rusofona comunista,
  o anti-românca si anti-unionista notorie. Anii trecuti ea impânzise orasul Soroca cu slogane anti-românesti despre “ocupatia româno-fascista a Sorocii”, blasfemii retrase ulterior prin decizia Judecatoriei.

  http adevarul ro

  – 2 Decembrie 2013
  data simbolica:imediat dupa Ziua Nationala a României
  – Tragedie în familia unui afacerist pășcănean. Soția acestuia a decedat, în această dimineață, în urma unui eveniment rutier, care s-a petrecut în satul Cișmea, raionul Orhei, din Rep. Moldova.

  http://www.7est.ro/actualitate/social/item/8677-video-sotia-unui-cunoscut-om-de-afaceri-din-pascani-a-murit-intr-un-tragic-accident-rutier-in-republica-moldova.html

  Este vorba despre Angela Macovei în vârstă de 54 de ani, soția lui Mihai Macovei, managerul societății ProConsult Company.Surse apropiate de familie ne-au precizat faptul că cei doi soți se aflau în Soroca, întrucât firma lor subcontractase o lucrare pentru reabilitarea cetății din localitate.

  În această dimineață Mihai Macovei a trimis-o pe soția sa la un depozit pentru a cumpăra niște materiale. Pe șoseaua ocolitoare un autoturism condus de un bărbat nu i-a acordat prioritate mașinii condusă de pășcăneancă

  și a lovit-o în plin.

  Angela Macovei a decedat la scurt timp, în urma impactului dintre cele două mașini.

  Presa din Republica Moldova are o altă variantă. Femeia ar fi pierdut controlul volanului pe un drum unde se executau lucrări și a ajuns pe contrasens. Aici a intrat în coliziune cu un alt autoturism.
  (Sursa: newspascani com)

  CONCLUZII:
  ———————-
  Pe teritoriul Rep. Moldova
  exista un COMANDOU TERORIST
  care lichideaza unionistii moldoveni si cetatenii din România prin accidente la comanda, otraviri si iradieri.

  De ce oare Presedintele Nicolae Timofte
  nu-si apara cetatenii de teroristii ucigasi ?

 6. Nu de azi şi nu de ieri,
  În luptă cu corupţia
  Guvernanţii corupţioneri
  Negligează …constituţia.

 7. VIRGIL BONDHEIMER!

  interesant textul.

  As vrea sa cred ca totul va decurge bine in mica Moldova,si ca veti fi intelepti sa evitati un razboi civil ca in Ucraina.

  Moscova face presiuni uriase acum,dar daca veti fi intelepti iar Iurie Leanca va fi destept sa modifice Constitutia RM sa acorde autonomie larga(ca in Catalonia-Spania) regiunii transnistrene si Gagauziei(in interiorul UE)

  atunci automat veti face pasi importanti.

  Daca insa veti ajunge cu PCRM la putere in noembrie,si cu Euro-maidan in strada,totul se va transforma intr-o balta de sange ca in Ucraina.

  Asta si doreste Moscova,pe cadavrele voastre sa santajeze Germania,si sa adere Rusia la Uniunea Europeana in niste conditii rusesti,negociindu-si aderarea viitoare la UE pe cadavrele voastre ucrainene si moldovene.

  http://antisemitismmd.wordpress.com/

  Fi-ti destepti si aplicati o noua Constitutie in Moldova!

 8. Cine-I acest Zavîtoni?Limba ş-pentru elu îi tot romînă? Zic,ffindcă,sărmanul,îi dus cu pluta.Ce înseamnă CORUPŢIONER? Dar A NEGLIGEA? Doamnă Vitalia! Nu e drept, că omul poate avea nume de orice sonoritate – Ştrul, Bulă, Zavîtoni, Buitoni, Rahatov, Puzzaki, – mă rog, cum au găsit părinţii, că merită să fie strigat. Proncipalul e să nu spună neghiobii la cîntar. Ce nu? Să tacă dacă prostia îi deschide cu cleaşta gura, să steie aşa, cu gura căscată şi să scoată doar sunete nearticulate. Aşa e şi cu limba: ori o ştii, ori o taci. Că oricum ai numi-o:ca acum 2 decenii sau ca acum 2secole, – n-are ÂMPORTANŢĂ. Ce nu? Ianca scria mai ieri într-un GAZĂT: Ianucvici esre considerată un LAŞ DE RUŞI (subl.n.) pentru că nu “îngroapă “ maidanul. Iese că sînt LAŞI DE RUŞI şi LAŞI DE MOLDOVENI…De LIPOVENI. De ZAVÎTONI.

 9. Ma scuzati ca am pus un mesaj de 3 ori. 80% dintre gagauzi NU vor IN UNIUNEA EUROPEANA. La fel este si procentul RUSILOR, UCRAINIENILOR, BULGARILOR dintre NISTRU si PRUT. Acest lucru il vedem mereu la TOATE ALEGERILE cand voteaza PARTIDUL COMUNIST, SOCIALIST.

 10. VIRGIL BONDHEIMER!

  partidul socialist nu-i tot una cu PCRM

  socialistii sunt cel mai numeros grup parlamentar din Parlamentul european din Bruxelles.

 11. Dar exista o solutie spre deosebire de UCRAINA. ROMANIA sa de-a cetatenia ei repede si gratuit la cateva sute de mii de minoritari (alogeni) mai ales la oamenii saraci care nu vor ezita sa plece spre BOGATIE desi multi il adora pe stapanul putin. Cu timpul ei vor pleca in alte tari dezvoltate si va fi mai bine.

 12. Pt andii

  In p
  Programul PNL noi exact asta avem, cu cetatenia, dar aveti dreptate ca ar fi bine si gratuit sa fie, este o buna idee, mersi.

 13. Lui amiCIOCU:

  UNUI INTRIGANT

  Minciuna el din zbor o prinde,
  Prin intrigi îi ridică costul
  Drept adevăr apoi o vinde.
  Astfel îşi vede-n viaţă rostul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *