Despre Vox Publika… despre ”Glorinal”… despre…

publikaNu e despre platforma vox.publika.md, căreia trebuie să îi mulțumim pentru oportunitatea de a ne exprima pozițiile. Doar că – și poate e un lucru minor, poate nu -, chiar dacă îmi place ce stă afișat în dreapta paginii http://www.publika.md/live, am încercat să adaug și eu un comentariu, dar așa și nu a mai apărut.

Am spus aceasta pentru că vreau să tratez un subiect legat de ”spune ce gândești”… Dar nu numai despre aceasta.

Anul trecut a demarat cu scandalul Pădurii Domnești, legat de intransparență. Anul acesta a demarat cu Jurnal TV și Radu Banciu de la TV B1, despre care deja atâta s-a scris, încât parcurgi acum doar titlurile unor articole, ele deja repetându-se.

Însă din aceste incidente răsunătoare formulăm o concluzie deloc nouă, legată de manipulare. Privind Banciu, manipularea a venit de la cei ce abia așteaptă vreo reacție mai inadecvată de la ”românași”, ca să își găsească justificare pentru primitivismu-i antiromânesc.

Legat de propagandă și de îndemnul ”spune ce gândești”. Am privit duminică emisiunea Vox Publika, moderată de Vitalie Dogaru, pe care îl respect. La acea emisiune au participat și doi vicepreședinți ai PNL  – Alexandra Can și Sergiu Afanasiu, care nu au fost prezentați ca atare. Alexandra Can a făcut precizarea respectivă, iar Sergiu Afanasiu are mai multe implicări în societate și o fi rămas la cea de jurnalist mai imparțial, precum a fost invitat și e prezent la mai multe emisiuni de la Publika TV. M-am uitat la componența celor invitați (despre asta nu scriu prima dată). Spre deosebire de cum era în alte dăți, cei prezenți la emisiune sunt oameni foarte onorabili în societate, personalități, desigur, exceptând un tânăr invitat ca de obicei, așa cum mi-am mâncat și eu o dată sufletul la o emisiune cu unul Konstantin Bîrca (?), precum și veșnicul, fără lacăt la gură, Bătrâncea, umbra lui Șelin, de la PSD. Ultimii, clar, au fost ”invitați” să îi ”neutralizeze” pe unioniști, fapt pe care l-au și onorat din plin.

Dar nu asta m-a mirat. M-a mirat ce invitați de marcă au fost și ce discuție sterilă, apă de ploaie, a fost pe durata emisiunii destul de lunguțe, ca de obicei. Cu foarte mult timp oferit celor ce băteau pasul pe loc. Noroc de unioniști, care au înviorat-o, ca întotdeauna, dar care, sărmanii, nu mai apucau să spună ce au de spus ori să fie mai des întrebați și mai îndelung lăsați să spună ce gândesc. Eu am așteptat un cu totul alt nivel de dezbatere.

Desigur, întrebarea la care fusese invitați telespectatorii să răspundă, trebuia să fie cine e prietenul RM – România sau Rusia? Întrebările afișate – dacă are RM prieteni sau nu – au fost apă de ploaie. Numai că cei care au participat la sondaj au răsturnat discuțiile castrate ale participanților.

De ce s-a întâmplat asta? Menționez faptul, pentru că intrăm într-un an electoral și mi se face deja milă de presa forțată să manipuleze, să reprime – în loc să încurajeze – sloganul ”spune ce gândești”. Celor prezenți, personalități mai toți, cu excepțiile menționate, nu au spus ce cred. Deși am așteptat o emisiune vioaie și interesantă.

Pentru că cei invitați depind de Sistem. Sau au depins. Sau vor să mai depindă. Și cum Sistemul nostru fals, care face manipulări de zeci de milioane de la Buget pentru firme gen ”Glorinal” (http://www.zdg.md/investigatii/glorinal-da-chei-in-apartamente-cu-mucegai), aparținând clanurilor promoscovite, fapt ce denotă – dacă mai era o dată necesar – că avem o guvernare categoric prorusească și depinzând de hățișurile securistice ale Clanurilor Lucinschi și Voronin, încă nu este democratic și proeuropean, desigur, El, Sistemul, nu dă semnale celor ce depind de el că au voie să spună ce gândesc. Legat și de subiectul ”banii și bisericile/mănăstirile” – guvernanții spală și aici bani exact ca și guvernanții roșii. Și care e diferența, că nu numai eu nu o văd.. Vai de mine câte interpelări am făcut legat și de asta sub regimul comunist…

De aceea, invitații, onorabili, la emisiune au spălat-o în șapte ape, fără să recunoască finalitatea firească a tot ce au spus că nu are și nu poate R.Moldova. Pentru că e un stat creat artificial de Pactul Molotov-Ribbentrop, de Rusia și de alți ”prieteni” ai RM…

Cine poate fi mai prieten, mai frate, mai partener strategic al R.Moldova decât România? Cum poți pune pe același tapet România cu Rusia, Ucraina – vecinele din Est ori având armată de ocupație pe teritoriul nostru românesc, ori deținând teritorii dăruite de regimul sovietic și de liderii comuniști cui au vrut ei.

Nici istorici, nici analiști, nici premieri care fac afaceri cu românii, nici intelectuali profesori, foști miniștri, prezenți la emisiune, încă nu au curajul să spună ce gândesc. Cum spunea Cristian Tudor Popescu, în contextul tragicului accident aviatic din România, soldat cu doi decedați, unde serviciile au ajuns abia după oamenii simpli, pentru că responsabilii sunt inerți, obedienți, fără inițiativă și doar cu gândul să nu fie săriți cu avansarea profesională de către șefi.

De aceea, le spun ziariștilor și celor invitați la emisiuni ce trebuie să fie consistente, în special celor care vor face spume la gură manipulând și în acest an, că Republica Moldova stă pe loc pentru că nu există libertate de exprimare. Care să schimbe situația cu falsa poveste a celor două stătulețe – RM și ”RMN” – unul mai artificial decât altul, ambele ținute pe bani străini, una – pe bani europeni și alta – pe bani rusești (aici urmând să se adauge și găgăuzia antiromânească).

Mă uit și la o altă manipulare, greu de suportat – acum și proFilații s-au reproFilat. Scriu urât despre Formuzal, uitând că patronii trebuie să răspundă din palma cui (a lui Filat, evident) a mâncat acest manipulator și în ultimii ani. Dar la asta vom mai reveni.

Mă, voi, pretinși ”analiști”, aveți și vreo brumă de obraz? Sau aveți numai buzunar?

Păcat că a trebuit să scriu acest articol în ajun de 24 ianuarie…

Vitalia PAVLICENCO

 

Loading Facebook Comments ...

2 Comments

Add a Comment
 1. =Blocul Unionist=Sfatul Re-Unirii Ţării 2014=

  2014 – TEROAREA ROSIE RUSO-COMUNISTA OCULTA
  CONTRA UNIONISTILOR CONTINUA !
  ———————————————————————————————————————–
  Istoricul Unionist Vicu Stăvilă a fost agresat fizic duminică, 19 ianuarie 2014,
  într-un local din centrul Chișinăului: “cafeneaua Green Hills”,
  un epicentru moscalesc anti-românesc si anti-unionist.
  Agresorii s-au dovedit a fi un grup de activiști rusofoni ai Partidului Comunist.
  Activistul comunist terorist Anatol Dubrovski a sarit la bataie.

  În cadrul unei conferințe de presă, Vicu Stăvilă a anunțat
  că motivul agresiunii ar fi deputata comunistă Inna Șupac,
  conectata strâns la politica Israelului.
  care i-a instigat pe tineri împotriva istoricului Unionist Vicu Stavila,
  care a facut declaratii referitor la Adevarul despre genocidul contra evreilor si a moldovenilor
  din timpul ocupatiiei sovietice din anul 1941.
  Hartuiala contra bravului istoric continua deja de câtiva ani
  prin agresiuni verbale mojicesti pe Internet iar acum viata lui este in pericol.

  Re-Amintim ca majoritatea Unionistilor notorii din RM au fost exterminati fizic
  prin accidente la comanda, iradieri si otraviri in ultimii 25 de ani
  de catre UN COMANDOU TERORIST COMUNIST MOSCAL
  cu permisiunea tacita a AUTORITATILOR TRADATOARE:

  – istoricul Ion Contescu,
  – istoricul Vlad Nicu /1928-2004/
  – dacologul Andrei Vartic /1948-2009 /
  – lingvistul Ion Dumeniuk /1936-1992/
  – cineastul Ion Mija /1938-2001/
  – regizor Iacob Burghiu /1941-2003/
  – poetul Vasile Toma /1954 – 2013/
  – jurnalistul Alecu Mocanu /1955-2012/
  – studentul activist unionist Andrei Saftiuc /1988-2009/
  etc.
  Din pacate Lista este lunga…

  Stăvilă a menționat că a depus o plângere la poliției,
  însă nu este prea optimist că i-ar face dreptate.
  Acesta a cerut Partidului Comunist din Rep. Moldova
  să înceteze activitățile care instigă la ură.

  Declaratie Video:
  http://www.timpul.md/articol/%28alerta-maxima%29-istoricul-veaceslav-stavila-a-fost-agresat-de-un-grup-de-susinatori-ai-comunitilor-54099.html

  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
  ————— ♥ BASAⱤABIA E ⱤOMÂNIA ♥ —————
  —————♥—♥—♥— RE-U N I R E ! —♥—♥—♥———
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

  TRĂIASCĂ ROMÂNIA MARE ÎN VECHILE HOTARE
  DIN ANUL 1918 DINTRE NISTRU SI TISA !
  ==============================================

 2. Cine-i aiuritul ista de UNIONIST? L-am cunoscut bine pe Iacob Burghiu: era consilierul lui Şmekerilovici. Era petriot în măsura în care nu era duşmanul naţiei. Da Unionist!..Aiuritul ista face lista tuturor morţilor dei ţară. Nua a murit Dumeniuc în MULŢIME, de stop cardiac? Cu MINCIUNI ŞI-AŞA CIRACI unirea NU O MAI FACI!…Adevărul, moldoboi! Numai el – gol cum e!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *