Asociația culturală ”Pro Basarabia și Bucovina” a sesizat CNA legat de ofensele aduse de Banciu cetățenilor RM

CNA

În urma gravelor jigniri aduse unor demnitari ai Statului Moldovean și conaționalilor români din Republica Moldova, ”Asociația Culturală ”Pro Basarabia și Bucovina” a luat poziție față de atitudinea realizatorului emisiunii ”Lumea lui Banciu” de la TV B1, difuzată în Ajunul Crăciunului depunând o sesizare, protest la CNA.

De 24 de ani ”ASOCIAȚIA CULTURALĂ PRO BASARABIA ȘI BUCOVINA” trudește – prin membrii și filialele sale – la ceea ce istoria și conducătorii lumii și ai noștri au stricat, adică la datoria față de neamul din care Bunul Dumnezeu ne-a hărăzit să facem parte.

Prin contribuții, cotizații și mult voluntariat încercăm să fim aproape de frații noștri oropsiți de soartă, istorie și cârdășiile criminale, nedrepte, în urma cărora au avut de suferit milioane de români.

Așa zisele dezvăluiri ale domnului (?) Radu Banciu reprezintă o mostră de teribilă incitare la discriminare, ură, dezbinare, violență, precum și jignirea unor frați români desprinși, fără voia lor, de la sânul Patriei-Mamă.

Pe lăngă faptul că sunt contrare spiritului și legilor Uniunii Europene, astfel de manifestări reprezintă și o încalcare a legilor adoptate de Parlamentul României în anul 2013 (Legea nr.299, din 13.a XI-a 2007, modificată de Parlamentul României prin Art.unic, în data de 7 mai 2013), prin care, inclusiv românii basarabeni, sunt recunoscuți drept etnici romăni.

În urma difuzării emisiunii ”Lumea lui Banciu” pe postul TV B1, în Ajunul Crăciunului (pe 24 decembrie 2013, ora 22.00), în totală contradicție cu spiritul sărbătorilor creștine, am rămas siderați și consternați, reacționând imediat prin a trimite un protest Consiliului Național al Audiovizualuiui (sesizarea nr,14308/30.12.2013), la care am primit răspuns că, în urma sesizării oficiale facute de ACPBB, CNA a sancționat postul TV B1 cu suma de 10.000.lei.

Noi nu suntem interesați în amendarea postului TV, ci în prezentarea de scuze publice de către realizator. Pe de altă parte, dorim să se precizeze poziția postului TV B1 față de realizatorul Radu Banciu și de emisiunea sa din 24 decembrie 2013.

Mulțumim, pe această cale, CNA pentru promptitudinea cu care a analizat și reacționat la sesizarea ACPBB

Marian Clenciu, președinte al Consiliului Național al Asociației Culturale ”Pro Basarabia și Bucovina”

Read more: http://www.rbnpress.info/wp/banciu/#ixzz2qrBjfyaA

 

CNA

Stimate Domn,

Consiliul Național al Audiovizualului, a primit sesizarea dumneavoastră, înregistrată la

instituția noastră cu nr. 14308/30.12.2013.

În vederea soluționării petiției, CNA a solicitat și un punct de vedere din partea postului

de televiziune B 1 TV cu privire la aspectele sesizate, păstrând confidențialitatea datelor

personale furnizate.

Vom reveni cu un răspuns după ce vom primi concluziile specialiștilor instituției noaste

din cadrul direcției de monitorizare.

Cu stimă,

Mihaela Tică

Șef Birou Comunicare și Relații cu Publicul

Comunicatul CNA :

CNA a decis, luni, să amendeze televiziunea B1 TV cu 10.000 de lei, din cauza limbajului injurios folosit de Corneliu Vadim Tudor în emisiunea “Talk B1″ din 29 noiembrie și a afirmațiilor cu caracter discriminator făcute de Radu Banciu pe 24 decembrie.

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a analizat, în ședința de luni, mai multe emisiuni difuzate pe B1 TV în lunile noiembrie și decembrie, în legătură cu care Consiliul a primit mai multe reclamații.

În urma dezbaterilor din ședința de luni, CNA a decis, la propunerea lui Christian Mititelu, să amendeze cu 10.000 de lei televiziunea B1 TV pentru ediția din 29 noiembrie a emisiunii “Talk B1″ și pentru ediția din 24 decembrie a emisiunii “Lumea lui Banciu”.

În emisiunea “Lumea lui Banciu” analizată, realizatorul Radu Banciu a vorbit despre premierul moldovean Iurie Leancă, spunând despre acesta că este “un terchea-berchea”. De asemenea, Radu Banciu a afirmat: “În general, Moldova este exact ca țiganul român care stă cu mâna întinsă pe Champs-Élysées (…) Asta este Moldova. Un țăran sau un țigan, după cum vreți, care n-a făcut altceva decât să cerșească pe lângă România de când îi știm noi”.

El a vorbit și despre tinerii moldoveni veniți la studii în România, folosind, de asemenea, un limbaj injurios.

Întrebat de ce a fost chemat Corneliu Vadim Tudor în emisiunea “Talk B1″, Rareș Anița, reprezentantul B1 TV, a spus că subiectul discutat era unul de actualitate.

În ceea ce privește emisiunea “Lumea lui Banciu”, Rareș Anița a spus că în acest program Radu Banciu a exprimat opinii. “Au fost câteva tușe de limbaj, dar această emisiune s-a înscris în zona opiniei, a libertății de exprimare”, a spus Rareș Anita.

Membrul CNA Christian Mititelu a spus, însă, că i se pare inadmisibil modul în care Radu Banciu s-a exprimat în legătură cu poporul din Republica Moldova.

Mititelu a propus amendarea B1 TV cu 10.000 de lei, pentru încălcarea articolului 40, alineatele 2 și 3 din Codul de reglementare a conținutului audiovizual (2 – Moderatorii programelor au obligația să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmațiile acuzatoare sau să indice, cel puțin, probele care le susțin, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acuzațiile. 3 – Moderatorii programelor au obligația să nu folosească și să nu permită invitaților să folosească un limbaj injurios sau să instige la violență) și a articolului 47, alineatul 2 din Cod, potrivit căruia “Este interzisă în programele audiovizuale orice discriminare pe considerente de rasă, religie, naționalitate, sex, orientare sexuală sau etnie”.

“Pentru” aplicarea amenzii de 10.000 de lei au votat Christian Mititelu, Lorand Turos, Viorel-Vasile Buda, Laura Georgescu, Cristina Trepcea și Răsvan Popescu, iar “împotrivă” au fost Narcisa Iorga, Florin Gabrea, Valentin Jucan, Monica Gubernat și Radu Călin Cristea.

Read more: http://www.rbnpress.info/wp/banciu/#ixzz2qrGDHYmL

Loading Facebook Comments ...

14 Comments

Add a Comment
 1. Radu Banciu evoca libertatea de exprimare a presei!

  Mai nou, Premierul Victor Ponta a anunţat, duminică, la Antena 3, că Guvernul este pregătit să modifice, prin ordonanţă de urgenţă, noul Cod Penal care va intra în vigoare la 1 februarie, pentru a elimina acele prevederi care îngrădesc libertatea de exprimare şi a presei.

  „Orice afectează libertatea de exprimare şi libertatea presei va fi abrogat prin Ordonanţă de Urgenţă. De la 1 februarie, când va intre în vigoare noul Cod Penal, pot să dau OUG pentru orice articol care afectează libertatea de exprimare şi libertatea presei, dar Codul trebuie să intre în vigoare, pentru că avem nevoie de el”, a declarat premierul Victor Ponta”.

 2. Romania a avut o istorie zbuciumată, care a croit pe parcursul secolelor soarta noastră în mod dureros:

  TRANSILVANIA ÎN PERICOL ! MESAJUL UNE ROMÂNCE DIN TRANSILVANIA

  MESAJUL UNEI ROMANCE …..

  http://www.rbnpress.info/wp/transilvania-in-pericol-mesajul-une-romance-din-transilvania/#ixzz2qs1UtT5m

 3. Cerem ca Radu Banciu sa fie declarat persona non-grata in Rep.Moldova.

 4. E regretabil. Sincer, nu credeam ca va trebui s-o vedem si pe asta. Scuipatura „fratelui”- premeditata, teleghidata si forwardata. O amenintare mai grava decat teava oricare pusti rusesti! O fi inebunit istoria? Sau, poate, ne-am imbolnavit cu vorbariile despre „frati de veacuri si o singura iubire” intr-atat, incat sa nu vedem ca suntem prizonieri intr-un razboi troian, intr-un paradis fictiv…Mai degraba, avem de-a face cu parabola despe „izgonirea” din paradis. Al sperantelor. Dl Banciu e o maimuta mediatica si din moment ce el s-a straduit – cu bulbuci la gura! – sa fie ucigas/tradator autentic, nu am alta alegere. Caci nu degeaba se spune: tradarea de aia se cheama tradare, pentru ca ea vine de la ai tai. Concluzia: dusmanii pot fi falsi, prietenii totdeauna autentici, fratii nespus de imprevizibili, de nesinceri. Si-apoi, nu e vorba de libertatea de opinie. Caci libertatea de opinie nu inseamna libertatea de a scuipa scabros, de a uri orice. Toti bulbucii otraviti, toti pumnii de tarana aruncati in ochii si in gura „visatorilor” dintre Prut si Nistru – niciodata si nici de-afurisenie impotriva infectilor si insalubrilor din Tara – au avut la baza un dispret endemic tinut in cangi si care, uite frate, a rabufnit pe nepusa masa. Desigur, nu sunt atat de naiv incat
  sa cred ca ‘sovinsimul, xenofobia, basarabofobia si lipsa de masura din acest individ au fost combatute pe masura, de vreme ce „scorul”a fost de 6 la 5. Oricum, Dumnezeu sa-l ierte, ca pe el nu-l va ierta nimeni1

 5. =Blocul Unionist=Sfatul Re-Unirii Ţării 2014=

  „JURNAL de Chişinău”
  vă îndeamnă să răspundeţi la întrebarea:
  „Sunteţi de acord cu Re-Unirea Rep. Moldova cu România?”

  http://www.jc.md/jurnal-de-chisinau-te-indeamna-sa-te-expui-cu-privire-la-unire/

  rezultate:

  Da – 88.7%
  Nu – 9.5%
  Nu știu – 1.9%

  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
  ————— ♥ BASAⱤABIA E ⱤOMÂNIA ♥ —————
  —————♥—♥—♥— RE-U N I R E ! —♥—♥—♥———
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

  TRĂIASCĂ ROMÂNIA MARE ÎN VECHILE HOTARE
  DIN ANUL 1918 DINTRE NISTRU SI TISA !
  ==============================================

 6. Suntem multzi Basarabeni in O0ccident

  dar NICIODATA , in zeci de ani nu am auzit politicieni sa spuna cuiva ca da apa la moara nu stiu cui.

  Expresia este atat de IDIOATA ca nici nu se concepe sa o pronuntze careva.

  Dl Basescu da totdeauna apa la moara dusmanilor uniri si chiar dusmanilor Basarabiei, dar rusii care ii insulta pe Basarabeni de o suta de ori pe an, nu supara pe nimenii. Toata lumea tace CHITIC asteptand cateva tone de petrol Gazprom cu alte tone de insulte.

  Domnilor, renuntzatzi la aceasta formulare de „” a da apa la moara „” caci ne considera lumea intreaga TAMPITZI.

  Politica se face dupa Interesele Majore ale Statului si nu dupa ce spune oricine si oriunde.

  Se raspunde la o afirmatzie cu argumente dar „” apa la moara „” nu este un argument ” ci este o Debilitate numita popular, apa de ploaie.

  MAL – DAVAI – nul este chiar fericit sa fie insultat de ROGOZIN, MAL – DAVAI – nul pastreaza tancurile indreptate spre Romania, vorbeste cu „” Ivan Ivanovoci „”, Puskin are cea mi frumoasa strada in KISINEV – ul locuit de tzigan cum spunea acest puskin .
  MAL- DAVAI-nul soarbe cuvintele Zeului KOKO – munist cand vorbeste de pericolul romanesc si se opune cu inversunare leninista UNIRII cu Romania. MAL – DAVAI – nul nu indrazneste sa darame statuile kriminalilor care inpanzesc Basarabia dar ei distrug in fiecare an mormintele ostasilor Romani care au luptat pentru eliberarea MAL – DAVAI – nilor de sub cotropitori. EI, MAL – DAVAI – nii viseaza UNIUNEA ASIATICA.

  Concluzie :::::Compatriotzii mei nu au ce cauta in UNIUNEA Europeana.

 7. Da, e dureros ce spune Banciu. Este o obraznicie sa vorbesti de intreaga Moldova si nu doar de propria lui grupa de la facultate sau poate, altceva punctual, concret si reparabil. Este revoltator pentru ca discutia o poarta pe un ton mirlanesc, scandalos si cu artag si asta deranjeaza.
  Motivul, cred, ar fi acela, ca exteriorizarea lui este indusa de la ,,altercatia” avuta intre Leanca –Basescu. O fi imbratisind Banciu ideele lui Base sau poate gindeste in aceiasi termeni!?
  O mai fi suparat si el, ca moldovenii de peste Prut jignesc si ei prin atitudini de fronda la mina intinsa a romanilor, ca se folosesc de romani doar cit au nevoie, ca mare parte de moldoveni ii baga in aceiasi oala cu tiganii, ca ii fac pe romani tigani din dragul de a jigni, cind se stie ca tiganii nu sunt romani, etc .
  Oricum asta nu-i a bine si trebuie sa se termine discutiile ca alfel se fabuleaza!

 8. =Blocul Unionist=Sfatul Re-Unirii Ţării 2014=

  CRONICA UNIONISTA:
  ————————————–
  Dosar: “Adevărul despre RE-Unirea cu Moldova:
  dragoste de bunăvoie sau cu sila ? ”
  ziarul “Adevarul ro”, Bucuresti, 20 ianuarie 2014

  http://adevarul.ro/news/societate/romania-moldova-unire-dragoste-silal-1_52dcc8bfc7b855ff56a17f23/index.html

  O echipă „Adevărul ro” a mers în Moldova pentru a afla ce spun oamenii
  despre ideea Re-Unirii cu România
  şi a ascultat atât argumentele celor pentru care „a vorbi limba română a fost un lux”,
  cât şi ale celor care susţin că în ultimele decenii Moldova a trecut printr-o „românizare agresivă”.

  Acum, la 155 de ani de la Unirea Principatelor Române,
  ziarul „Adevărul” demarează un serial care prezintă ideea RE-Unirii dintr-o perspectivă inedită:
  ce vor oamenii şi ce vor decidenţii.
  Sunt zeci de argumente pro şi contra care gravitează în jurul acestei teme.
  RE-Unirea nu e o simplă ambiţie de a redesena harta ţării.
  Ne-au vorbit despre toate acestea oameni politici, antreprenori, activişti, vedete locale, muncitori, adolescenţi şi oameni care au trecut prin războaiele şi revoluţiile Moldovei în ultimele decenii.

  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
  ————— ♥ BASAⱤABIA E ⱤOMÂNIA ♥ —————
  —————♥—♥—♥— RE-U N I R E ! —♥—♥—♥———
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

  TRĂIASCĂ ROMÂNIA MARE ÎN VECHILE HOTARE
  DIN ANUL 1918 DINTRE NISTRU SI TISA !
  ==============================================

 9. Ceva de neconceput.

  Totzi politicienii dela Chisinau, dela Extrema Stanga ( PCRM ) si pana la Stanga pro koko – munista zisa Socialista vorbesc despre 2 directzii de alegere ale basarabenilor, si anume ::: directzia Uniunea Europeana si directzia Asiatica a lui Putin. ORI, basarabenii au trei directzii de alegere ::: UE, U. Asiatica si UNIREA cu Romania. Sa -i pioci cu lumanarea pe acesti politruci ca nu vor sa auda de UNIREA cu Romania care estze considerata ca cel mai periculos dusman. NU Rogozin, NU Ruisia, NU armata ruseasca din Transnistria este pericolul Basarabiei ci dusmanul estye Romania. Acesti politruci INTERZIC basqarabenilor Dreptul de a alege calea UNIRII cu Romania

  Dar ce este surprinzator, Toata Dreapta Democratica dela Chisinau adopta acelasi limbaj KOKO -munist omitzand in mod sistematic aceasta a tyreia optziune pentru basarabeni :::: UNIREA cu Romania, ca fiind ceva de neconceput.

  Aceasta pozitzie duplicitara nu poate decat nelinisti pe politicienii din Bucuresti si chiar pe totzi Romanii dinRomania si din lumea intreaga. Sa nu ne mire ca repede Romanii vor adopta pozitzia Grmanilor din Vest, adica vor repudia TOTAL pe Basarabeni si vor fi 100 la 100 contra UNIRII basarabenilor cu Romania.

 10. Banciu reia atacurile asupra moldovenilor. Mai citiţi şi despre aceasta şi cred că o să vă convingeţi de necesitatea amînării unirii.

 11. Limpeziti-va mintile si purificati-va sentimentele, oameni buni. Nu va auto-exaltati, dupa cum nu e necesar sa va auto-.blamati. Pentru ca „incidentul banciu” nu poate generaliza. El are neasteptatul rol de a maturiza si a intari.Banciu este exact ceea ce a fost candva BUFONUL REGELUI,NEBUNUL ADEVARULUI. Nu i se poate inchide gura si nici nu e indicat.Retineti f f clar ca ar fi DEZASTRU daca i s-ar inchide gura. In marile piese de teatru ale lui SHAKESPEARE(absolut in toate !) Bufonul regelui determina decisiv sublimarea solutiei adevarului rational.Aparitia lui a fost urmarea unui drum care ducea la o fundatura si inca poate duce acolo, daca nu exista controlul responsabil al ratiunii. Sunt absolut convinsa ca ambele… parti implicate si-au tras concluziile necesare si si-au jalonat mai realist terenul. Teren de altfel COMUN!. Romania profunda (tacuta)este foarte sensibila si reactioneaza dur si total intolerant la ideea de COMUNISM>. In felul ei specific sensibila, si in orice caz in alt mod decat in Basarabia. Lupta cu comunismul si comunistii se da in ambele teritorii, dar de la un alt nivel , cu alte reactii si cu alte mentalitati. Am mai spus inca mai spun: LEANCA +PLDM si electoratul lor au de tras o lectie serioasa.In RO nu putem sa ne purtam cu manusi , cu manecute si cu politica”o mana spala pe alta si amandoua obrazul”. Leanca si Filat nu au tinut cont de asta, iar PD nici atat. In rest e PCRM si nu mai ma opresc la ei, chiar daca , in atare conditii, pot fi inca periculosi. Cu fost KGB-isti ( care , iata cum gandesc si actioneaza, gen Leanca si Corman) si cu fosti securisti( exemplele romanesti sunt f numeroase) nici nu ne putem gandi la Romania de Maine. GENERATIA TANARA trebuie sa invete, sa retina , sa stie si sa aiba permanent in vedere acest deziderat national major. Reactia ei protestatara de la Bucuresti, , din Chisinau e hazardata si cu accente anarhice. Cu asa ceva nu se construieste nimic, nu se obtine nimic. Chestia e ca nu ei sunt autorii adevarati ai actiunilor de demnitate ranita. Sunt altii care i-au impins de la spate si la Chisinau si la BUCURESTI si asta e semnificativ. Pescuitori in ape tulburi se gasesc oricand. Ca dovada, observatia critica la adresa lui banciu s-a reluat la distanta de peste 1 saptamana de la formularea ei pe un blog studentesc personal.Cred ca atentia tuturor , de acum inainte va fi si mai responsabila si mai constienta de sine.

 12. Din moment ce tot mi s-a dat comentariul cu”bold”, mi-am permis sa dau ca supliment ceea ce urmeaza mai jos. Sper, cred ca cetatenii romani basarabeni ,dar si toti cei care au in sufletul lor ROMANIA, vor citi si poate isi vor face un obicei sa traga mai cu folos si mai des cu ochiul la presa romaneasca din Romania.Daca imi este permisa observatia, atunci , dinmoment ce eu sunt prezent cu lectura si comentariile de peste 5 ani , zi de zi , pe sit-rile , logurile si revistele „moldovenesti” , mi-ar placea si inca f mult daca as vedea si basarabeni sa faca acelasi lucru pe siturile noastre din Romania. Este deja si cazul si momentul ca astfel de jonctiuni sa aiba loc.Cine se simte parte egala si direct interesata a romanilor nu are voie sa e eschiveze sau sa nu se simta capabil de a emite idei.Fireste ca asa ceva pretinde un anumit nivel, o cunostere corecta a limbii romane si buna credinta a sentimetului romanesc valabil. Asadar, succes la lectura si …ecouri cat mai diverse, dar nu insulte si lozincariile comuniste de „romani fascisti” ,”tigani” „valahi tradatori ” cu buneii lor care au incasat palme de la jandarmul roman, de parca acei bunei ar fi fost usi de biserici la care si popii se sfiesc sa se inchine!!

  Implicarea Rusiei în protestele de la Pungești (2). Proiectul “Moldova Mare”
  COSTIN ANDRIEŞ | 27 octombrie 2013 | 95 comentarii
  (prima parte: Implicarea Rusiei în protestele de la Pungești)
  (partea 3: Implicarea Rusiei în protestele de la Pungești (3). Faza pe ONG-uri)

 13. Implicarea Rusiei în protestele de la Pungești (2). Proiectul “Moldova Mare”
  COSTIN ANDRIEŞ | 27 octombrie 2013 | 95 comentarii
  (prima parte: Implicarea Rusiei în protestele de la Pungești)
  (partea 3: Implicarea Rusiei în protestele de la Pungești (3). Faza pe ONG-uri)
  Home
  Despre noi
  Echipa
  Arhiva
  Bilete de papagali
  Contact
  Abonament
  English

  ÎN LINIE DREAPTĂ
  Conservatori Români
  Take Ionescu, Petre P. Carp, I. L. Caragiale, Alexandru Lahovary, Nicolae Filipescu, Mihai Eminescu, Titu Maiorescu, Barbu Catargiu
  Apărare
  Cărticica Progresistului » » »
  Contrarevoluţia » » »
  După Program
  Îndreptar » » »
  Matrioşca
  Minunata Lume Nouă » » »
  Oikonomia » » »
  Politică » » »
  Religia Păcii™
  Implicarea Rusiei în protestele de la Pungești (2). Proiectul “Moldova Mare”
  COSTIN ANDRIEŞ | 27 octombrie 2013 | 95 comentarii
  (prima parte: Implicarea Rusiei în protestele de la Pungești)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *