„Scrisoare către părinţi” și „Dor de tata”

Române, să fii bun!, de Lilia Cazacu

Keke…Încă am mânuțele mici; atât de mici încât sunt mult prea stângace ca să îmi fac patul singur, tatasă arunc mingea sau să desenez frumos, linii drepte, perfecte. Te rog, nu te aștepta să le fac pe toate perfect, pentru că sunt încă atât de mic! Te rog, atunci când îmi dai treabă, lasă-mă s-o fac singur și te mai rog să nu o mai faci încă o dată. Pentru că astfel voi simți că te-am dezamăgit și că nu am făcut față așteptărilor tale. Te-aș ruga să vezi partea bună a lucrurilor – m-am chinuit să-mi leg șireturile ghetuțelor singur, chiar dacă a rezultat doar un nod greu de desfăcut.Atunci când ieșim la plimbare, te rog să faci pașii mici, pentru că piciorușele mele sunt încă atât de micuțe. Iar eu vreau să țin pasul cu tine.

Sunt la început de drum, lumea aceasta îmi este încă atât de necunoscută, încât am nevoie de timp și de îngăduință să o înțeleg și să o traduc în lumea copilăriei mele. Ai răbdare, te rog, cu mine, pentru că toate acest lucruri din jurul meu mi se par minunate și aș vrea să le înțeleg așa cum le înțelegi și tu. Lasă-mă să aflu totul în ritmul meu și nu mă pedepsi pentru curiozitatea mea. Încă te mai rog să nu mă limitezi inutil. Nu te enerva când întreb prea mult, prea des și, de multe ori, același lucru de zeci de ori. Eu nu cunosc lumea din jur așa cum o cunoști și te am doar pe tine să te tot întreb.

Atunci când îmi impui limite și reguli, te asigur că nu mă supăr. Le voi respecta cu siguranță, dacă ești consecvent în aplicarea lor. Însă, te rog să nu spui astăzi într-un fel și mâine în altul pentru că, astfel voi deveni confuz și nu voi mai înțelege ce am voie și ce nu am voie. Nu mă compara cu nimeni, nici cu frații sau surorile mele și nici cu prietenii sau colegii mei. Eu sunt unic și niciodată nu voi fi ca ceilalți. Sunt convins că am și eu ceva special, trebuie doar să-ți faci timp să-mi descoperi părțile bune.

Eu nu voi fi pentru mult timp copil. Te rog, așadar, să mă lași să-mi trăiesc copilăria, să mă bucur de micile bucurii oferite de această perioadă. Nu-mi încărca programul cu tot felul de lucruri inutile, nu mă pune să renunț la jucării, la somnul dulce și la jocul din curte cu Grivei.

Nu mă pune să fac treburi grele, mult prea grele pentru vârsta mea fragedă. Eu vreau doar să mă joc. Sufletul meu este atât de sensibil și de gingaș încât, te rog să nu-mi rănești sentimentele. Nu mă pedepsi prea aspru atunci când greșesc. Fii înțelegător, iartă-mă și învață-mă cum să nu mai greșesc. Dacă mă vei critica mereu, voi deveni un om limitat, fără încredere în sine. Mi-ai putea critica faptele, nu pe mine ca persoană, căci astfel, cu timpul, m-aș simți inutil. Respectă-mi drepturile de copil și demnitatea. Nu mă umili ori de câte ori te superi pe mine sau pe altcineva. Nu folosi violența fizică și verbală pentru că, astfel, voi învăța doar să mă ascund de tine, să mint și să-mi fie mereu frică. De-ai putea să le înlocuiești cu blândețe, iubire și înțelegere!

Te rog să-mi păstrezi sufletul curat și nu mă învăța lucruri rele. Tu ești modelul meu. Nu mă minți, pentru că, astfel, voi crede că minciuna este o normalitate; nu folosi forța, pentru că atunci când voi crește mare, o voi folosi și eu în relațiile cu cei mai mici decât mine; nu mă critica, pentru că astfel voi învăța să judec pe alții; nu mă respinge, pentru că voi crede că nu mă dorești și că sunt o povară pentru tine. Ajută-mă să învăț valorile morale: credința, adevărul, cinstea, încrederea, bunătatea, iubirea.

În întreaga lume există mulți copii a căror copilărie este marcată de durere, violență și teroare fizică și psihică. O copilărie trăită la negativ formează maturi cu traume psihice, maturi care, fie ajung să se identifice cu torționarul care i-a marcat copilăria, fie se închid în sine, neafirmându-și personalitatea. O copilărie lipsită de iubire, ocrotire și blândețe formează oameni care vor deveni, la rândul lor, violenți. Nu i-am putut înțelege niciodată pe părinții care și-au snopit în bătaie copiii pentru te miri ce motiv. Când am mai asistat în copilărie la scene de acest gen, m-am uitat speriată, îngrozită, gândindu-mă că sunt un copil extrem de fericit atunci când mama, în loc de bătăi, ne dădea bomboane și ne mângâia cu dragoste, iar tata, în loc de palme, ne plimba pe umerii lui lați și se juca „de-a calul” cu noi.

Mi-e milă de acești copii, oropsiți de soartă, de nenorocul de a avea părinți care nu apreciază adevărata fericire de a avea un copilaș, adevărata bucurie sufletească de a-i asculta respirația atunci când doarme, de a te bucura de primele cuvinte și de prima notă de zece. Nimic nu poate fi mai sfâșietor și mai nedrept decât ochii înlăcrimați ai unui copil. Te rog, nu te aștepta să le fac pe toate perfect, pentru că sunt, încă, atât de mică!

A venit Crăciunul, au venit Sărbătorile şi te rog, nu uita, Române, să fii bun!

http://www.art-emis.ro/literatura/2018-scrisoare-ctre-parinti.html

Marin Sorescu – Dor de tata…

Când sunt copii noştri mici
Noi pentru ei suntem TĂTICI.
Ce gingaş e, şi sună bine –
TĂTICULE, mi-e dor de tine!

Dar cresc, nu le mai eşti pe plac,
Din TATA tu devii BABAC
Şi vorba sună trist şi gol
BABACULE, mai dă-mi un plo!

Dar viaţa e un foc de paie
Şi vrei-nu vrei, ajungi TATAIE,
Iar vorba ta, în râs e luată
TATAIE, ia mai las-o baltă!

Şi-n anii care-ţi mai rămân
Te vor numi doar ĂL BĂTRÂN
Și vorba lor te năuceşte
BĂTRÂNE, ce-ţi mai trebuieşte?

Copile, tu să ai ştiinţă
Am fost un tată cu credinţă
Şi din puţin, de-a fost să fie
Eu am răbdat, şi ţi-am dat ţie,

Dar fă-mi, te rog, o bucurie
La cimitir, de vii la mine
Să-mi zici, ca în copilărie,
TĂTICULE, mi-e dor de tine!

Loading Facebook Comments ...

9 Comments

Add a Comment
 1. Dana Oneta – publicat în ,,Dor de tata”

  Cocârjată în scris e litera mea ,
  De sufletul trist ,ce pe tata l vroia ,
  Azi ,mai batrân si cu fire albite ,
  De anii trecuți și de viață primite .

  Cocârjată în scris e litera mea ,
  Pe tata îl plange ,pe el și l dorea ,
  Prin fum de țigară la masă să l vadă ,
  Cu blidul în față ,dar încă în viață .

  Cocârjată în scris e litera mea ,
  Se roagă de El ,ca să il mai dea,
  Să i spună acum ,ce n a spus la timp,
  Să l lase s o certe, cu vorbe de alint.

  Cocârjată în scris e litera mea ,
  Cand stie ca dorul…. o va seca ,
  Când lumina din tort o pune acum ,
  Pe un pled de țărână ce cade ca scrum.

  Cocârjată pe cruce e litera lui ,
  De vânt și de vreme de tot ce perdui,
  De ploaia ce o scurge , o doare și nmoaie ,
  De lacrima mea ce cade greoaie .

  Pentru TATA , mi e dor de tine ! .

 2. ,,Au trecut multi ani de atunci, dar
  toata viata…voi fi mereu copilul tau.
  Imi lipsesti si iti duc tare dorul,
  Iar lumea mea a murit odata cu tine.”

 3. Doamne, cit de frumos.

 4. sunt un terorist,iubesc islamul, NU A EXISTA HOLOCAUST JIDANESC

  IUBESC ISLAMUL SI PE ALLAH FAC AVORTURI GRATIS

  Majid vahdani este un terorist islamic iranian mujahedin

 5. Da, gross, anume cu anii si mai ales dupà ce-l pierdem (pânà atunci credeam cà-l voi avea în carne si oase o viatà lângà mine!), dorul se màreste si tare avem nevoie de TATA! Mi se pàrea cà doar un Copil are mai multà nevoie de Tatà, însà cu anii, dupà ce l-am pierdut pentru totdeauna, îi simt lipsa, atitudinea, cuvântul, … si tàcerea tainicà ca nici o datà! De ce?! Deoarece abea fiind Maturi, l-am început a întelege cu adevàrat, a-i discifra motivele… pasilor îfàptuiti de el, nici cu gând de vre-o recompensà…, ci din dorintà sincerà doar de a ne vedea cà suntem Bine! Deci merge vorba de acea Iubire, care doar de la Tata se poate mosteni!

 6. Se duc mamele noastre,se duc incet,incet cu incetisorul si noi nu observam aceasta ora,ce ne pleaca spre vesnicie!
  Incepind de la nastere si pina la moarte noi traim cu cuvintul mama pe buze!
  Mama care naste ,prin durere si chinuri,tot la Mama se adreseaza si se gindeste! Cred-ca nu exista nici un cazi in lume,ca vre’o femeie sa strige:-Tata! la nastere! Mama este totul,mama este cosmosul,infinitul.Tata e secund.
  Sa aducem cuvintul Mama la locul de cinste si vom avansa,progresa.
  Daca nu schimbam statutul Mama-Femee in societate nu avem viitor,vom ramane la stadiul de reproducere si nimic mai mult.
  Pe primul loc e Mama-femee si pe urma Tata!
  Mi-e dor de Mama!

 7. Se duc mamele noastre,se duc incet,incet cu incetisorul si noi nu observam aceasta ora,ce ne pleaca spre vesnicie!
  Incepind de la nastere si pina la moarte noi traim cu cuvintul mama pe buze!
  Mama care naste ,prin durere si chinuri,tot la Mama se adreseaza si se gindeste! Cred-ca nu exista nici un cazi in lume,ca vre’o femeie sa strige:-Tata! la nastere! Mama este totul,mama este cosmosul,infinitul.Tata e secund.
  Sa aducem cuvintul Mama la locul de cinste si vom avansa,progresa.
  Daca nu schimbam statutul Mama-Femee in societate nu avem viitor,vom ramane la stadiul de reproducere si nimic mai mult.
  Pe primul loc e Mama-femee si pe urma Tata!
  Mi-e dor de Mama!

 8. Stimata d-na Pavlicenco,

  Va rog sa cititi atent ceea ce voi scrie.M-am gandit sa va intreb daca dvs doriti sa candidati din partea PNTCD (Romania) in alianta cu Partidul dvs,la alegerile EURO-PARLAMENTARE.Campania electorala incepe in aceasta luna.

  2014 an electoral.Basescu promite UNIREA cu Basarabia,pentru ca sa ia voturile basarabenilor in aceste alegeri,dar in acelasi timp mai tare il ajuta pe VORONIN decat pe dvs cu asemenea declaratii.Pentru ca intarata spiritele rusesti,iar Voronin are doar de castigat!

  Basescu vrea pentru eugen tomac,sa faca campanie electorala pentru partidul marioneta,sau fantoma ,,forta civica,, si ,,partidul miscarea populara,,

  EUGEN TOMAC castiga bani si FUNCTII la Bucuresti,iar dvs o sa ramaneti pe dinafara ca de obicei.

  Ma refer la TOTI basarabenii care chiar cred in promisiunile mincinoase ale lui Basescu(care stie ca unirea nu se poate face in 2014,scenariul din 1989 de la MALTA inca e in viguare).

  Daca nu doriti sa candidati la Parlamentul European( ca cetatean roman)pe lista PNTCD,atunci incercati cu PPDD<cu Partidul poporului dan diaconescu.

  La aceste alegeri vor fi candidati pe colegii, pe cele 8 EURO-REGIUNI ale Romaniei.

  Moldova ,cat o euro-regiune ca marime.

  In Moldova cei 800.000 de cetateni romani basarabeni sunt atractivi pentru eugen tomac si BASESCU(care minte si promite Unirea,de vreo 10 ani)

  De asemenea va informez ca dvs ca CETATEAN ROMAN,si prietenii dvs basarabeni,puteti candida in POLONIA pe lista la socialisti ,crestin-democrati,etc,sau in SLOVACIA sau in CEHIA(Va ajuta limba rusa,care e identica cu limba ceha aproape).

  Puteti candida ORIUNE in Uniuniea Europeana pentru Bruxelles ca cetatean roman*european.

  Pe lista ORICARUI PARTID din toata Europa.

  Incercati sa vorbiti cu Pavelescu.

  Incercati sa vorbiti cu crestin democratii din Germania,cu CDU.Dupa parerea mea ajunge atata suferinta,saracie,foamete,cat a suferit BASARABIA cred ca nu a suferit nimeni,intr-un timp atat de scurt,de dupa cel de-al doilrea razboi mondial incoace.

  Cred ca e un bun prilej sa incercati o alianta electorala,si sa se treaca la treaba si la fapte.Din Parlamentul european se pot face minuni!

  Doar daca tinem cont de SALARIU,8000 euro,plus 30.000 euro bani primiti lunar pentru diurne,avion,birotica,birouri,secretare,etc.

  Va doresc succes,si chiar imi doresc sa va vad la Bruxelles!! pentru ca in ritmul actual al minciunii si al actiunilor din Chisinau,Moldova nu va ajunge bine!Probabil ca stiti unele lucruri pe care vi le-am scris,insa tare mi-as dori sa vad pe basarabeni,ca fiind de succes in Parlamentul European.

  Ca alminteri ajunge EUGEN TOMAC si gasca lui Basescu,doar pe naivitatea basarabeanului,si NU VOR FACE NIMIC PENTRU BASARABIA!ci se vor imbogati ei la Bruxelles.

 9. Pt Luceafarul

  Domnule, articolul este mai mult scrisoarea copilului catre parinti. Poezia despre tata este adiacenta. Cit priveste ce inseamna mama, o stim cu totii, foarte bine.

  Pentru mine mama a fost o sfinta si am pierdut-o la 33 de ani.

  Pe tatal meu, in general, nu l-am cunoscut si viata mea a fost plina de absenta tatlui, ucis cu doua luni inainte de nasterea mea. Si nu pot vorbi de asta fara lacrimi si un nod mare in git.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *