Poate ca lui Leanca si altor guvernanti prorusi, declaratiile proUnire „le creeaza probleme”, dar asta nu inseamna ca lucrurile stau asa pentru populatia noastra napastuita. Pentru ca taraganarea discutarii deschise a imperativului reunificarii Basarabiei cu Romania este doar pe placul Moscovei, ascunzind fata fariseilor antiromani, drapata cu declaratii proeuropene mincinoase. Aceasta bagare a capului in nisip creeaza probleme existentiale celor care au mai ramas sa se chinuie in stinga Prutului sau care isi iau lumea in cap si fug de aici ca sa caute o bucata de piine pentru familie. Vazind presiunile rusesti prin Transnistria, prin gastarbaiterii basarabeni, tot mai limitati sa munceasca in Rusia, Leanca trebuia sa il roage pe Ponta sa creeze locuri de munca pentru basarabeni, sa le imbunatateasca statutul in Romania, sa abordeze alte probleme majore, nu sa se tot frasuiasca despre cum le incurca lor, copiilor Rezidentului Kremlinului, Lucinschi, sa isi faca trebusoarele murdare in republicuta pe care nu o dezvolta, ci o tot mulg de tot ce mai pot.
Guvernantilor de la Bucuresti le doresc sa se potoleasca si sa nu le cinte in drimba guvernantilor prorusi de la Chisinau, pentru ca, in caz contrar, vom da crezare ce se spune si despre cei ce ne conduc de la Palatul Victoria si din Parlamentul Romaniei. Avem curajul sa spunem aceste lucruri, pentru ca noi, unionistii, nu am fost niciodata platiti de Romania pentru vreo pozitie promovata, ca sa putem vorbi sau ca sa nu putem vorbi despre ceva. Noi criticam si Guvernul de la Chisinau, si pe cel de la Bucuresti, cind e cazul, la fel cum le apreciem, cind e cazul. Doar noi, unionistii, am sprijinit public, la Iasi, prima sedinta a celor doua Guverne romanesti. Promovam sincer si independent, conform dreptului nostru la libertatea de exprimare, si imperativul refacerii unitatii nationale romanesti, raspunzind necesitatilor timpului si ale natiunii romane…VP
Văzându-i braţ la braţ pe premierul României şi pe cel al Republicii Moldova susţinând la unison că unirea românilor cu fraţii basarabeni nu e o prioritate şi că invocarea acestei idei face rău, am avut impresia că recită fervent din biblia comuniştilor de la Chişinău sau din punctajul venit direct din anticamera ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov.
Cristi Călugăru
Pur şi simplu, ce s-a întâmplat luni seară la Antena3, reprezintă o mare ruşine naţională: cei doi prim-miniştri au reuşit incredibila contraperformanţa de a legitima anexarea Basarabiei de către sovietici. Au asumat acelaşi discurs bolnav de propagandă moscovită: că basarabenii nu sunt români. Mai rău, că o eventuală unire nu este posibilă şi nici n-ar fi de dorit. Din interese politice meschine şi temporare, Ponta şi Leancă au distrus speranţa a milioane de români şi basarabeni care au vrut şi încă îşi mai doresc să-şi vadă Patria reîntregită.
Totul s-a petrecut la postul de casă al lui Dan Voiculescu, membru de seamă al Securităţii, aparatul represiv al regimului comunist din România. De altfel, o idee atât de bolnăvicioasă nu putea să se nască decât în mintea unui securist sinistru a cărui orientare pro-rusească nu poate fi pusă la îndoială. Am avut de-a face cu o umilinţă pentru miile de soldaţi români care au murit în 1941 pentru a recupera Basarabia din mâinile URSS şi care s-au sacrificat în 1944 apărând ceea ce cu toţii ştim că este un pământ românesc. Cei doi şi-au bătut joc de cele două „poduri de flori” din 1990 şi 1991, dar şi de aşteptările legitime a milioane de români aflaţi de o parte şi de alta a Prutului.
Şi au făcut asta într-un moment în care, la Chişinău, dar şi la Bucureşti, se discuta mai intens ca oricând despre posibilitatea ca visul de aproape 70 de ani al românilor să fie împlinit. E lovitura cea mai cruntă cu putinţă care putea fi dată curentului unionist din Republica Moldova. S-a anulat, practic, decizia din 5 decembrie a Curţii Constituţionale de la Chişinău care constata că „Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova face corp comun cu Constituţia, fiind textul constituţional primar şi imuabil al blocului de constituţionalitate”.
Pentru cei ce n-au înţeles, momentul 5 decembrie nu a însemnat numai recunoaşterea limbii române ca limbă oficială în Republica Moldova, ci şi existenţa unui singur popor, aşa cum se arată în documentul adoptat la Chişinău în 27 august 1991. Mai mult, în Declaraţia de Independenţă se denunţa şi ocupaţia sovietică din 1940 şi, implicit, ruperea Basarabiei de România. Practic, Ponta şi Leancă, în gândirea lor măruntă şi extrem de politică, au oferit atât Rusiei, cât şi comuniştilor lui Voronin un argument extrem de solid într-un moment în care se vorbea în sfârşit de unire.
De ce au făcut-o? Din inconştienţă şi rea-voinţă. Inconştienţă pentru că efectele declaraţiilor lor se întind mult mai departe în timp decât mediatizarea obţinută câteva zile la un sfârşit de decembrie geros şi lipsit de zăpadă. Rea-voinţă pentru că avem de-a face cu nişte calcule cinice ale celor doi şefi de guverne.
Victor Ponta îşi continuă războiul lui cu preşedintele Băsescu, susţinând contrarul declaraţiilor şefului statului român doar pentru că vrea să arate că el este adevăratul opozant. Face cum a făcut cu Roşia Montană sau cu gazele de şist: doar pentru că sunt teme susţinute de Traian Băsescu, trebuie să se opună. Sau, eventual, să mai recupereze după umilinţele venite pe Codul penal sau în cazul accizei la combustibil.
De partea cealaltă, Leancă se gândeşte că a cam venit timpul să-şi facă un alt prieten la Bucureşti, pentru că, nu-i aşa?, Traian Băsescu îşi termină mandatul anul viitor, iar Victor Ponta, aşa cum arată sondajele acum, are mari şanse să-i urmeze. Ca o observaţie la fel de cinică precum cele declarate ca un patefon stricat de Iurie Leancă, preţul obţinut de acesta pentru o declaraţie atât de semnificativă este infim: 20 de milioane de euro de la Ponta. Semn că şeful Executivului de la Chişinău e un negociator foarte prost, mai cu seamă că Ianukovici a obţinut de o mie de ori mai mult decât el pentru a orienta ţara către est.
Premierul moldovean dovedeşte nu numai că nu este un patriot adevărat, ci şi un om fără principii. Atacându-l astfel pe Traian Băsescu, la televiziunea celui care a pus la cale două suspendări ale preşedintelui ales al României, diplomatul de carieră uită că, fără şeful statului român, el nu ar fi fost niciodată şef al Guvernului de la Chişinău. Dacă nu era Traian Băsescu, să-i pună la aceeaşi masă pe Plahotniuc, Leancă şi Filat, Republica Moldova ar fi virat mai devreme către est decât Ucraina. Şi tare mă tem că, dată fiind promiscuitatea politică a lui Leancă, acest lucru se va întâmpla în 2014.
Presupunând, totuşi, că premierul moldovean doreşte un viitor european pentru ţara pe care mai mult printr-un concurs de împrejurări o conduce, nu poate fi trecută cu vedere lipsa de inteligenţă politică a acestuia. Oare chiar nu a înţeles că nu Victor Ponta este calea spre o relaţie bună cu Bruxelles-ul după ceea ce s-a întâmplat în vara lui 2012, dar şi recent cu modificările la Codul penal? Aş vrea să fie clar pentru toată lumea: în această chestiune, nu avem de-a face cu o bătălie politică între Traian Băsescu şi Victor Ponta. Nu e vorba nici de Buget, nici măcar de interesele politicienilor de a se proteja de Justiţie.
Subiectul în cauză este însăşi definirea identităţii naţionale, a poporului român în întregul său, acceptarea sau nu a faptului că România este o ţară al cărui teritoriu este amputat, acceptarea sau nu a traumei continue a ultimilor 70 de ani a unei populaţii basarabene aflate sub dominaţie străină. E mai mult decât preşedintele şi premierul la un loc.
Tocmai de aceea modul în care premierul român şi cel moldovean au decis să joace această carte politică la 24 de ani după Revoluţie seamănă foarte mult cu o nouă falsificare a istoriei pe care însă nu ne-a impus-o nimeni de astă dată. Păcat, mare păcat, pare că am ratat şi această şansă de a fi o naţiune unită, şi ne-am ales cu două populaţii care vor să-şi unească suferinţa şi neputinţa din nou la graniţa dintre imperii.
unirea LE creează probleme
DOI CARAGHIOȘI
Ponta – UN PLAGIATOR DOVEDIT
(F)leancă – UN COMSOMOLIST RECICLAT
Doamna Pavlicenco,
Ma bucurati acum in zilele sfinte ale sarbatorilor de iarna – Craciunul si Anul NOU-, mai mult decat as fi putut sa sper eu si intreaga mea familie banateana. Reproducand pe blogul dv. ultimele articole, semnand succinte ganduri romanesti despre problemele cruciale (sic!) ale ROMANIMII de pretutindeni, faceti ce nu indrazneste sa faca nicio publicatie „moldoveneasca”, exceptand ziarul „Timpul”. Putini sunt cei care stiu sa-si traiasca intr-o atmosfera romanesca sperantele de mai bine ale lumii care ne inconjoara. Totusi dv sunteti, acolo departe, prezenta printre ei. Mare lucru!!
Acesti doi pigmei, prin actiunile lor de tradare nationala, in folosul unor interese de clan si meschine, induc lumea in eroare, si asa profund derutata! Viitorimea nu-i va ierta! Vor fi infierati la stilpul infamiei aidoma a doi eretici!
Pt titirez
Eu va multumesc din suflet pt cuvintele frumoase si incurajatoare. va doresc un Craciun Fericit si La Multi Ani!
doi papagali.
Despre acest interviu vedeţi aici, min 24 „Lumea lui Banciu”
http://inregistrari.b1.ro/view-24_Dec-2013-lumea_lui_banciu-85.html
,,,ADEVARUL-I UNUL SINGUR…ORICE TERITORIU SE PIERDE SI SE CISTIGA…PRIN LUPTA..ADICA PRINTR-UN PROCES DE IMLICARE FIZICA A INREGII FINTE NATIONALE…INCLUZIND DECI SI UN… CONFLICT DESCHIS…ADICA MILITAR…DECI NATIUNE ..ROMANA…TREZESTETE !!!!!
Oficial român: Leancă s-a descalificat ca premier și diplomat
sursa: jurnal.md/mediafax.ro
Iurie Leancă s-a descalificat ca premier, diplomat și membru al PPE. Declarația a fost făcută de consilierul prezidenţial al lui Traian Băsescu, Iulian Chifu. „Am avut dreptate cu Iurie Leancă. S-a descalificat ca premier, diplomat şi membru al PPE. Cine a mai văzut prim ministru care vine într-o ţară vecină şi, pentru 90 mln Ron, să-şi pună serviciile la dispoziţie într-un război intern contra Preşedintelui acelui stat. Un stat care cca 75 la sută din din cele 500 milioane euro – ajutor pentru dezvoltare – pe care România i-a plătit în calitate de stat membru UE au ajuns în Republica Moldova în principal în programe de reformă instituţională, programe ce au făcut posibilă atât liberalizarea iminentă a vizelor în spaţiul UE cât şi pregătirea pentru parafarea celor două acorduri de la Vilnius; acordarea cetăţeniei române; a acordat 5500 burse de studii anual pentru licee şi universităţi din România; atunci când Prutul a inundat şi a distrus sate din Republica Moldova s-au construit case în valoare de 9 milioane euro; o nouă interconectare de 100 kw a sistemului energetic a fost gata pe teritoriu României încă din luna noiembrie; a început de asemenea construcţia gazoductului Iaşi – Ungheni şi lista poate continua”, enumeră consilierul prezidenţial Chifu.
Chifu mai susţine că, dincolo de „orice păreri”, premierul moldovean ” a depăşit orice limită” şi că ” măcar şeful său de partid ar trebui să reacţioneze, pentru a evita discutarea cazului în PPE”.
„Actualul atac ridică probleme relevante, mai ales când vine de la persoane care nu şi-au apărat atât de clar pozitţiile în privinţa situaţiei din regiunea separatistă Transnistria, de exemplu, sau a presiunilor suportate din partea Rusiei în jurul summitului de la Vilnius. L-aţi auzit vreodată pe dl. Leancă solicitând retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova? Aici ar trebui să fie cu adevărat ferm şi implicat, nu în politica de la Bucureşti, în afara oricărei campanii electorale”, îşi continuă criticile Chifu la adresa premierului moldovean Leancă.
Republica Moldova are nevoie de mesaje de susţinere pentru integrarea în UE care să consolideze societatea, nu de declaraţii ca ale preşedintelui Traian Băsescu care să scindeze societatea, consideră premierul moldovean, Iurie Leancă, precizând că problema unirii cu România nu este pe agendă.
Leancă a insistat că Republica Moldova are nevoie de mesaje de susţinere în jurul ideii de integrare în Uniunea Europeană şi a adăugat că speră ca, pe viitor, declaraţiile şi acţiunile „să se axeze pe această dimensiune”.
Premierul moldovean s-a aflat recent în vizită oficială la Bucureşti.
UN MESAJ UNIONIST PT. LUNA DECEMBRIE:
de Victor Bostan, director Vinăria Purcari
http://blog.galbur.md/2013/11/mesajul-lui-victor-bostan-ceo-vinaria.html
O istorie recentă a României,
care ne poartă prin cei 95 de ani, de la 1 Decembrie 1918 pictată în nisip, cu mare inspirație,
de pictorița Anca Munteanu din Chisinau,
/ particpanta la concursul TV “Românii au talent”
si una din cele doar 15 persoane de pe glob care picteaza in nisip /
O istorie plină de bucurii, tulburări și speranțe:
de la Marea Unire, prin drama din 1940, podurile de flori din 1991
și apropierea extraordinară din acest an.
Embargoul dureros la care a fost expusă Moldova
în septembrie 2013 ne-a unit și mai mult.
Îi mulțumim României că a fost și ramâne alături de noi.
Ne bucurăm că românii, care se pot mândri cu podgoriile sublime de acasă,
au căutat și au apreciat vinurile din Basarabia.
De altfel, tot de acasă. Vorba campaniei, vinul apă nu se face.
In Decembrie vom ridica o cupă de vin pentru a celebra împreună.
Vom păstra un cuvânt de mulțumire pentru toți prietenii noștri,
de pe ambele maluri ale Prutului.
Vom celebra un an în care ne-am apropiat și mai mult.
La mulți ani România!
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
————— ♥ BASAⱤABIA E ⱤOMÂNIA ♥ —————
—————♥—♥—♥— RE-U N I R E ! —♥—♥—♥———
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
TRAIASCA ROMANIA MARE IN VECHILE HOTARE
DIN ANUL 1918 DE LA NISTRU LA TISA !
==================================================
Ce si-a dorit Moscova dintotdeauna!
Sa aiba sculele lor in ambele,atentie: „in ambele state romanesti!”
Chiar si declaratia de independenta,este o farsa si noi cetatenii pseudoRep.Moldava o toleram!
Atentie! alineatul doi!
-AVIND IN VEDERE trecutul milenar al poporului nostru si statalitatea sa neintrerupta in spatiul istoric si etnic al devenirii sale nationale
De cind aceast teritoriu a avut statalitate neintrerupta?
Din nou o diversiune bine gindita!
Nu uitati cine era la Chisinau „srf” de trib si cine era la Bucuresti „sef”de trib!Si voi vreti acesti doi pigmei,un plagiator si un nimeni sa ne hotarasca soarta noastra si a urmasilor nostri?
La groapa de gunoi cu ei!
PIB TOTAL al tarii este mai mic decat PIB TOTAL al judetelor Bucuresti, Timis (capitala Timisoara), Cluj, Constanta, Prahova LUATE FIECARE SEPARAT. PIB/LOCUITOR in Chisinau este de 3 ori mai mic decat in Constanta, Cluj, Timisoara, Bucuresti etc si de 2 ori mai mic decat in orasele Iasi, Galati. SIGUR CA NUMARUL POPULATIEI DIFERA iar PIB/LOCUITOR in orasele Suceava sau Botosani este de 3 ori mai mare decat in orasul Balti (amandoua au acelasi numar de locuitori). Uniunea Europeana a adus o viata putin mai buna in Romania desi este una din cele mai sarace tari din UE. LOCUITORI DE LA ORASELE DIN ROMANIA care au mai mult de 50,000 locuitori au si un PIB/LOCUITOR cu 150%, dublu sau aproape triplu fata de media din Romania. Dar nici orasele din Ucraina nu stau prea bine : Odessa desi este de 3 ori mai mare decat Constanta sau Cluj Napoca are acelasi PIB TOTAL (sau de trei ori mai mic /locuitor). Bucuresti pe an are un PIB TOTAL = cu al Kiev, Harkov, Donetsk luate impreuna. raportează răspunde
Se poate observa diferentele destul de usor mergand pe strazile si bulevardele din Chisinau, Balti, Timisoara, Cluj Napoca, Ploiesti, Constanta, Bacau, Galati, Bucuresti, Iasi, Botosani si alte orase. Deasemenea imi pare rau ca nu sunt firme/companii, benzinari (foarte putine) la iesirea din Chisinau, Balti si alte orase asa cum sunt la iesirile din orasele Romaniei (cele mai mari desigur) pe DRUMURI, AUTOSTRAZI. Aceste lucruri desi nesemnificative la prima vedere arata PREZENTA INVESTITILOR STRAINE INTR-O TARA (in Romania ele sunt la un nivel mediu in Europa) si sigur – NIVELUL DE DEZVOLTARE DINTR-O TARA.
Dușmanii imaginari ai premierului Leancă
27 Decembrie 2013
Vă mai amintiți ultimele alegeri prezidențiale din România? Tot Chișinăul era plin cu afișe cu Geoană, aproape toate ziarele din Chișinău conțineau imagini din campania electorală PSD-istă, roșul trandafirului era peste tot și aproape nu-ți mai dădeai seama: e vorba de roșul lui Iliescu sau al lui Voronin. Chiar și ziarele anticomuniste din Moldova s-au înroșit atunci de roșul propagandei PSD-iste, ceea că arăta, să recunoaștem, sinistru.
Dar, totul a fost în van. A ieșit Băsescu, fără nici un pic de propagandă electorală în Moldova. A contat doar discursul lui și greața noastră față de roșul ce ni s-a întipărit urât în minte. Pe Băsescu l-au votat 99 % din basarabenii cu cetățenie română. Dacă ar fi acum alegeri, s-ar întâmpla la fel.
Popularitatea lui Băsescu în Moldova vine din poziția lui unionistră și pro-Basarabia. Pentru basarabenii cu cetățenie română asta contează. E și normal, apreciezi pe cineva care nu vine la tine să-ți dea lecții de aroganță și să-ți arate degetul. Din ăștia am văzut o grămadă de la Răsărit, chiar și din Transnistria și Găgăuzia. De ăștia suntem sătui până peste cap.
Că basarabenii cu cetățenie română îl votează pe Băsescu – spune și ceva despre ei. Da, domnule Leancă, există foarte mulți basarabeni care nu au probleme cu identitatea, conștienți de românismul nostru, basarabeni care nu se răzgândesc cum bate vântul (frunza-n dungă). Da, domnule Leancă, R. Moldova nu e compusă doar din minoritățile ruse și găgăuze. Românii din Basarabia, domnule Leancă, vor în UE ca să fie și mai aproape de România. Majoritatea românilor din Basarabia, domnule Leancă, vor Unirea cu România! Asta a înțeles-o Băsescu din București, domnule Leancă, ce e așa de greu? Parcă nu e nevoie de meditații ca să-ți dai seama de asta.
Am apreciat politicienii moldoveni pentru parafarea acordului cu UE, pentru recunoașterea (deși fooooarte tardivă) a limbii române. Când au parafat cu UE, probabil că politicienii noștri și-au amintit și de 7 aprilie, o zi care i-a adus la putere. Am apreciat faptul că nu s-au lăsat intimidați de țarul de la Răsărit, așa cum au pățit ucrainenii. Așa mai avem o șansă, așa și ei mai au o șansă.
Dar ieșirea lui Leancă față de Băsescu e rușinoasă. Mai ales când toți îl văd pe premierul nostru ca pe cineva care-i duce geanta lui Filat. România ne-a susținut necondiționat în drumul nostru spre UE, în drumul nostru spre normalitate și, cel mai important, în trezirea noastră identitară. Să te dai mare față de România e o mare prostie. Dacă tăceai, filosof rămâneai – e o vorbă veche, amintită des acum în România în legătură cu iritarea lui Leancă față de cuvintele unionioste ale lui Băsescu. Cineva ar trebui să-i amintească premierului moldovean că Unirea nu-i o amenințare, un pericol.
Iar cu Găgăuzia și Transnistria ce se mai întâmplă, domnule Leancă?
Alexandru Vakulovski
Iurie Leancă a compromis un mare spectacol electoral
Dacă la Chişinău unionismul este o temă complicată cu dimensiune geopolitică, la Bucureşti pare să fie o doar o problemă de politică internă.
Am asistat în ultimele zile la o degradare rapidă şi neaşteptată a relaţiilor la nivel înalt dintre România şi Republica Moldova. Dacă doi consileri ai preşedintelui de la Bucureşti spun că şeful guvernului de la Chişinău s-a compromis grav şi iremediabil, atunci cu greu ne mai putem imagina o evoluţie politică armonioasă. Consilierii preşedintelui Traian Băsescu nu au făcut economie de vorbe grele şi irevocabile. Potrivit lui Iulian Chifu, prim-ministrul Iurie Leancă ”s-a descalificat ca premier, diplomat şi membru al PPE” şi ”a depăşit orice limită”. Cristian Diaconescu a spus la rându-i că : “Leancă ştie foarte multe lucruri, inclusiv cât de mult ajutor politic a primit de la Traian Băsescu. Să vii aici şi să spui că e vorba de o atitudine greşită a preşedintelui Băsescu, mi se pare incredibil”.
Premierul moldovean atrăsese atenţia asupra consecinţelor negative ale afirmaţiilor lui Traian Băsescu care declarase unirea cu Basarabia ca fiind proiectul său politic de aici înainte. Iurie Leancă spusese aceste lucruri în cadrul unui interviu la care participa şi premierul Victor Ponta, ceea ce a stârnit pesemne furia preşedintelui, dar împrejurarea aceasta nu face ca afirmaţiile sale să fie mai puţin adevărate.
Partizanii ireductibili ai preşedintelui par să ignore că la Chişinău nu doar Iurie Leancă – pe care l-au tratat abrupt ca trădător – este dezamăgit de unionismul preşedintelui Băsescu, ci şi alţi politicieni de prim-plan din cadrul alianţei pro-europene, cum ar fi bunăoară fostul premier Vlad Filat. E adevărat că nici acesta nu fusese preferatul lui Traian Băsescu, care se întâlnea de regulă cu preşedintele Mihai Ghimpu, dar ar trebui să spunem mai apăsat că politica bună nu se face cu preferinţe personale. Dacă la Chişinău majoritatea evidentă a alianţei pro-europene dezavuează spiritul în care se exprimă preşedintele de la Bucureşti înseamnă că ceva nu este în regulă.
Vlad Filat, de exemplu, a simţit nevoia, după această neaşteptată dispută, să recunoască meritele lui Traian Băsescu în susţinerea traseului european al Republici Moldova, dar pe de altă parte nu i-a iertat deloc unionismul. „Proiectul naţional al R. Moldova este integrarea europeană, ceea ce înseamnă fortificarea independenţei şi suveranităţii statului. Totodată, trebuie să recunoaştem că în aceşti ani am avut parte de un sprijin fără precedent din partea partenerilor noştri externi pentru a merge înainte. Trebuie să fim recunoscători statului român şi personal domnului Băsescu pentru sprijinul oferit R. Moldova”(citat preluat de pe ziarulnaţional.md).
Problema este următoarea. La Chişinău nu sunt atât de mulţi unionişti entuziaşti pe cât ar crede cei care privesc problema exclusiv din perspectiva manualelor de istorie şi, în plus, liderii politici moldoveni sunt nevoiţi să plaseze discuţia în context extern şi geopolitic. La Bucureşti în schimb unionismul este doar o chestiune de politică internă. Deputatul european Cristian Preda, care s-a afiliat recent la Mişcarea Populară, se întreba dacă nu cumva unionismul va fi următorul clivaj important din politica românească, iar consilierii preşedintelui, Cristian Diaconescu şi Iulian Chifu, au confirmat extrem de clar că la Bucureşti tema este pur electorală. Care a fost principalul reproş adresat lui Iurie Leancă ? Faptul că, afişându-se cu Victor Ponta, se amestecă în politica internă. Dacă cei doi consilieri ar fi tăcut, nu am fi putut fi cu totul siguri că « proiectul de ţară » anunţat de Traian Băsescu este o simplă temă de campanie, dar după reacţia virulentă şi cu totul nepotrivită a celor doi nu mai încape nicio îndoială.
Tabăra preşedintelui în pană de idei – în ciuda faptului că USL calcă din greşeală în greşeală – a plănuit să transforme subiectul unirii cu Basarabia în temă de alegeri în 2014. Nu avea prea mare importanţă că unionismul nu avea nicio relevanţă imediată, important era impactul emoţional. Nici ”lupta anticomunistă” nu avea nicio relevanţă în 2009 şi totuşi preşedintele susţinea atunci că luptă nu împotriva lui Mircea Geoană, ci împotriva foştilor comunişti grupaţi în spatele său. Ambasada americană de la Bucureşti nu l-a contrazis pe preşedinte decât mult după alegeri, atunci când, cu ocazia unui 4 Iulie, Mircea Geoană a fost numit, consolator, ”cel mai bun prieten al Americii”. Vedem aşadar că nu relevanţa unui subiect contează, ci forţa sa de a provoca emoţii puternice. Premierul de la Chişinău a fost maltratat verbal, după moravurile locale, pentru că, în cunoştinţă de cauză sau cu totul inocent, a stricat un mare montaj electoral.
http://www.dw.de/iurie-leanc%C4%83-a-compromis-un-mare-spectacol-electoral/a-17326780
Ponta,leanca ,lazar sunt urmasii si adeptii lui Iliescu,care toata vremea,diñ decembrie 1989 au promovat pe acest plai,interesele Rusiei.
Ponta e o rusine pentru Romania.Cine l-a impus pe Leanca sa devina rusine pentru Moldova?Cunoasteti?S-au intalnit doua mari rusini.