Continua deznationalizarea si diversiunea antiromaneasca. Si prin recensamint. Guvernarea “proeuropeana” si KGB-ul rusesc „lucreaza” bine

IMG_0700Iata ca am prevazut suta la suta ce va fi si cu recensamintul nostru. Va fi unul in continuare de deznationalizare, de spalare a creierilor romanilor, pentru ca asa convine Rusiei si fortelor sale politice din Basarabia, care de 23 de ani se folosesc, in alegeri si pentru inavutire, de rezultatele deznationalizarii comuniste sovietice si comuniste postsovietice.

Nu mai repet locurile comune si ceea ce se stie din recensamintul din 2004, cind Consiliul Europei a criticat desfasurarea sub presiuni a recensamintului, ca oamenii sa nu spuna ca sunt romani si vorbesc romana. Cind comunistii si-au pus pus activistii bine instruiti sa ii „dreseze” pe moldoveni, impiedicindu-i sa se identifice etnic si lingvistic. Am fost persoana care a dat presei un document adus de cineva ce demonstra cum erau “recomandate” de structurile PCRM persoanele ce intervievau. La noi acasa nici nu au fost, i-am adus cu forta, chemindu-i insistent prin telefon.

Recent, Consiliul Unirii si-a fixat ca scop, la fel ca si membrii PNL, sa ii incurajeze pe basarabeni, mai ales cind se stie ca 500 de mii au deja reperfectata cetatenia romana de care abuziv au fost privati, sa se declare romani si sa spuna ca vorbesc romaneste. Nu la putin timp, vedem si “chestionarul” pentru recensamint, unde, pe linga “limba materna”, apare si facatura KGB-isto-antiromaneasca “limba vorbita de obicei”, care, asa cum preconizeaza fortele “proeuropene” de la guvernare, ar trebui sa serveasca celor ce vor spune ca ei “graiesc moldoveneste”.

Chiar discutam cu ai nostri colegi si eram foarte curiosi sa vedem daca se vor deosebi postcomunistii, vruti perceputi proeuropeni (ca sunt antiromani, stim si se vede), de comunistii ce au practicat dur deznationalizarea in 2004 prin recensamint, batindu-si joc Voronin de Basescu, vrind, la betie, sa ii “daruiasca” mai multe procente de romani in al doilea stat romanesc, drept recunostinta ca i-a rugat pe unii democrati sa il mai voteze pe patru ani sef de musuroi moldovensc.

Si am vazut “perla” sau “gaselnita”. Adica cine va apuca, va spune ca limba materna e romana, dar cea “graita” in fiecare zi e, totusi, “moldoveneasca“, pentru ca asa vrea Tartarul si Rezidentul Lucinschi, pe care il servesc fortele de la guvernare. KGB-ul nu doarme, ce mai!

Si, ca o diversiune si mai mare, e ca „dezbaterea publica“ e doar pina pe 23 decembrie, adica azi e 19 decembrie, joi, miine e vineri, 20, apoi doua zile de odihna si se face luni, 23 decembrie. Abil, ce sa spunem…

Acum vrem sa vedem daca avem societate civila cu demnitate. Noi stim ca nu exista, deoarece sta toata in buzunarul Puterii. Unicii cu demnitate au ramas unionistii. Pentru ca e o diferenta intre romani si unionisti. Unionistii sunt toti si romani, romanii nu sunt toti si unionisti, cum cred naiv unii de peste hotare, care se crucesc sa vada ca lucrurile stau altfel.

Acum este cu totul caraghioasa zbaterea decidentilor si a diversionistilor antiromani care s-au tot frasuit cum sa rastoarne si Decizia irevocabila a Curtii Constitutionale privind Declaratia de Independenta cu limba romana, statuata la locul ei sfint, Decizie istorica ce a anticipat cu numai putin recensamintul.

Sa vedem acum ce forte – cel putin democratice, ca sa nu spun (prea mult) romanesti, nationale sunt in Parlament, in coalitia foa-a-a-a-rte „proeuropeana”, ca si in afara coalitiei, gata sa reactioneze.

Trist, tovaraseilor, foarte trist. In goana dupa voturi moldovenesti, ale neinformatilor si deznationalizatilor, va pierdeti si firimitura de demnitate pe care credeam ca o aveti, calcati atit de usor si peste tata, si peste mama, si peste Siberia, si peste toate suferintele pentru care s-a prapadit atita lume.

Scoateti din chestionar diversiunea si lasati lumea sa se identifice etnic si lingvistic fara influente, presiuni si conotatii politice.

Dupa care, cunoscind adevarata stare de lucruri, construiti-va politicile, mesajul si obiectivele cel putin pe aceasta stare de lucruri, care – nici ea – nu este cea ce ar fi fost daca eram macar baltici, ca ceceni nu putem fi nicicum.

Vitalia Pavlicenco

 

  

 

 

Loading Facebook Comments ...

9 Comments

Add a Comment
 1. Trebuie explicat oamenilor simpli din Moldova, zi de zi, ca nu există pe tot globul pământesc limba moldovenească, aşa cum nu există nici limba oltenească sau bucovineană. Numele limbii vorbită de noi şi de ei este limba română.

 2. Stimata Dna Pavlicenco,

  Cu toate ca recensamantul populatiei este o metoda strict statistica de colectare a datelor referitor la structura demografica a populatiei, observ ca, din pacate, multi politicieni insista (si numarul lor va creste) sa-i dea o tenta politica. Referitor la „facatura KGB-isto-antiromaneasca “limba vorbita de obicei”” cum o numiti Dvs., vreau sa va aduc la cunostinta ca, de fapt, aceasta e o „facatura” a Diviziunii Statistice a Natiunilor Unite, care in publicatia „Principles and Recommendations for Population and Housing Censuses” (o puteti accesa la link-ul urmator http://unstats.un.org/unsd/publication/seriesM/seriesm_67Rev2e.pdf), la pag. 138 (voi cita in original) spune urmatoarele:
  (e) Language
  2.156. There are three types of language data that can be collected in censuses,
  namely:
  (a) Mother tongue, defined as the language usually spoken in the individual’s
  home in his or her early childhood;
  (b) Usual language, defined as the language currently spoken, or most often
  spoken, by the individual in his or her present home;
  (c) Ability to speak one or more designated languages.
  Asadar, aceasta intrebare e recomandata sa fie utilizata in cadrul recensamintelor desfasurate in toata lumea. Printre altele, intreg chestionarul e bazat pe aceste recomandari.
  Si, in final, vreau sa va asigur ca cei care stiu ca din punct de vedere stiintific exista doar Romana, la limba pe care o vorbeste de obicei, la fel, vor indica Romana.

  Cu respect,
  Lilian Galer

 3. Daschideţi ochii, oameni buni ! Are perfectă dreptate dna Pavlicenco ! Mai mare diversiune nici că se putea de făcut ! Au rămas cadrele KGB-iste – voroniste acolo ! Iarăşi se pregăteşte o deturnare a conţinutului recensământului ! Infracţiune a conducerii ţării !!! Şi infracţiune a noastră din cauza că tăcem !!!

 4. http://www.jc.md/rezultat-sondaj-92-au-optat-pentru-unirea-republicii-moldova-cu-romania/

  Rezultat sondaj: 92% au optat pentru unirea Republicii Moldova cu România
  de Jurnal de Chișinău

  JURNAL v-a invitat, începând cu 4 decembrie, să răspundeţi la o întrebare cu privire la unire: „Sunteţi de acord cu unirea Republicii Moldova cu România?”. Sondajul a fost realizat în contextul declaraţiei preşedintelui Traian Băsescu care a spus că următorul proiect al României este întregirea ţării, unirea cu Republica Moldova. Ştirea care a integrat sondajul a acumulat peste o mie de recomandări pe facebook. La sondaj au răspuns 900 de internauţi. 830 din respondenţi au optat pentru „Da”, 62 au ales „Nu”, 10 varianta „Nu ştiu” sau 92% „Da”, 6,9% „Nu” şi 1,1% „Nu ştiu”.

  Astfel, vizitatorii site-ului Jurnalului de Chişinău manifestă o părere contrarie opiniei lui Iurie Leancă. Prim-ministrul a declarat recent că discuţiile privitor la unire sunt dăunătoare RM şi că aceasta are nevoie de „altceva”.

 5. Domnule „informat”,
  incurand vor fi cinci ani de cand frecventez din tara mea Romania, zi de zi cel putin trei ore presa din r. moldova. Jurnal de Chisinau zici matale ca face un astfel de sondaJ ? Pai , fara suparare , mai bine s-ar lasa de poante de genul asta!! Pentru ca este unul din cele mai manipulante publicatii , considerate si de elita(!), la adresa romanismului . Stii ce face acest „giornal” acuma? L-a apucat frica de ceea ce se poate intampla in „moldovioara” lui de independisti europeni disimulati in romani impartiali!! De-abia post VILNIUS isi dau seama de ceea ce are toate sansele sa i se intample RM ? De 22 de ani nu si-au putut da seama si sa puna puna umarul cu seriozitate la trezirea constiintei nationale romanesti in randul unor oameni care au suferit enorm de pe urma ei?
  Crede cineva – fie el si celebrul Leanca cel adulat si curtat drept salvator al r. m. ca Romania poate renunta la restabilirea adevarului isoric care a sfartecat-o tot cei mari? RUSIA SI GERMANIA? In Romania , doar comunistii lui Iliescu +Ponta+ Nastase +Crin Antonescu pot crede si unelti pentru asa ceva!! Ei vor sa sugereze oamenilor „informati” , uite, chiar acum, ca Romania se face , s-ar putea face vinovata de esecul european al RM!! Aruncandu-ne pe toti in plasele si navoadele comunismului putinisto-chinezesc ca sa putem fi si mai bine manipulati, controlati, dirijati. Sigur ca da, este un motiv in plus sa dea cu ghioaga iarasi si iarasi in Basescu-omul care avut si are curajul sa spuna lucrurilor pe nume in privinta BASARABIEI. Poti sa negi cat vrei ceea ce sustin, dar mai intai cantareste faptele, locul , timpul si modul cum o spune si o sustine tenace!! CE teama are de Romania LEANCA? Teama celui care isi vede fugind pamantul de sub picioare !! Cum isi poate permite sa difuzeze senin o minciun uriasa, cum ca Romania poate sa creeze probleme intrarii in UE a RM? Cine a fost tara care a facut cel mai mult sa ajunga „moldova” pana in poarta UE? dar personalitatea politica? Nu , Romania, nu Basescu?Si inca nu de 2-3 ani,ci deja de 9 ani!! Ei bine , draga domnule „informat” pt mine cel putin e tardiv sa mai ma incred in tertipurile JURNALULUI de CHISINAU!! De 10 ori mai mult sunt dispus sa cred si sa apreciez ce face acest partid ROMANESC – PNL!! N-o fi perfect, care dintre noi este?- ESTE INSA PERFECT IDEALUL PRIN CARE-L PROPUNE celor cu mintea si sufletul treaz si cinstit!!
  Tot asa o fii find si cu BASESCU. Multi l-ar nimici dintr-o privire , dar nu-i pot lua idealul promovat tenace, consecvent, romanesc si patriotic !! Nu-l pot pentru ca nu-l au, nu stiu sa-l afle si sa creada in el!! Nu a fost tot asa si cu Stefan cel Mare? 12 ani si-a urmarit ucigasii parintelui sau pana sa-i dovedesca! A lasat in urma lui zeci de bastarzi de „os domnesc”, dar de aceea , noi astazi toti il consideram stalp al nemuririi romanesti!!
  „Proportiile” le stiu pastra singuri foarte multe personaje, dar idealurile , harul si demnitatea care decurg din toate faptele , incercarile si principiile de viata sunt foarte putini.

 6. Simplu de rezolvat. Formularele de recensământ să fie tipărite fără rubrica “limba vorbita de obicei””. Dacă guvernul respectă Hotărârea CURŢII CONSTITUŢIONALE, atunci va dispune ca atare. Dacă nu, atuncea formularul va fi ILEGAL.

 7. Eu cred că dvs. eronat ați înțeles sensul acelei rubrici.

  Această rubrică este foarte valoroasă pentru a determina în ce măsură anumite persoane, deși au o limbă maternă (găgăuză de ex.) vorbesc de obicei în altă limbă (rusă de ex.).

  De exemplu, în 2004, deși 92% dintre găgăuzi au declarat că au ca limbă maternă (prima limba învățată) ”limba găgăuză”, doar 69% vorbesc de obicei în această limbă, 2% în limba română și restul… (ați ghicit!) în limba rusă.

  La fel, deși 97% dintre ruși au declarat limba maternă limba rusă, doar 93% vorbesc cel mai des în această limbă, pe când 6% vorbesc limba română de obicei.

  Vă imaginați că este interesant pentru statisticieni să vadă cum au variat aceste procente în ultimii 10 ani și în ce măsură utilizează minoritățile limba română în afacerilor lor cotidiene.

  Vă spun eu că la recensământul din 2004 raportul română/moldovenească a fost de 22:78 atât la rubrica limba maternă cât și la rubrica limba uzuală, ceea ce demontează mitul dvs. cum că oamenii ar declara ”limba română” ca limbă maternă și ”limba moldovenească” ca limbă uzuală: oamenii ori folosesc o denumire ori pe cealaltă.

  Faptul că oamenii vor putea să-și declare liberi limba (atât maternă cât și cea uzuală), fără a se încadra neapărat în niște răspunsuri predefinite este un lucru bun. Eu de exemplu sunt curios cum s-a modificat acel raport de 22:78 despre care vă vorbeam. După estimări ar trebui să se aproprie de 40:60 la acest recensământ și va fi interesant de văzut dacă în mediul urban nu cumva limba română va depăși limba moldovenească (raportul la recensământul din 2004 era de 38:62).

  Dacă denumirea de ”limbă română” a devenit predominantă în mediul urban înseamnă că bătălia pentru denumire este ca și câștigată pentru că populația urbană reprezintă publicul comercial și cel de care ascultă politicienii.

  În concluzie, nu cred că în spatele acestor statistici există vreo teorie a conspirației. Cred din contră că rubricile de la recensământ chiar sunt relevante.

 8. Pt Dan

  Nimeni nu spune ca nu ati putea sa aveti dreptate. Dar asta intr-o societate neaservita intereselor antiromanesti ale Rusiei. Vreti sa pariem ca rezultatele recensamintului vor fi folosite asa cum spun eu, si nu cum spuneti Dvs.?

  Si daca poate fi cum spun eu, mai bine sa gasim argumente sa modificam, pentru a nu fi prea tirziu. Dati-mi argumente care sa ne ajute.

 9. Eu cred că nici la vechiul recensământ nu prea s-a folosit nimeni de faptul că o mare parte dintre românofoni au declarat ca limbă maternă ”moldoveneasca”.

  Până la urmă măcar cu guvernarea asta așa comunistă-reformată (cum o denumiți dvs. și v-aș putea da dreptate într-o măsură) s-a făcut un pas ireversibil în ceea ce privește limba română (mă refer la decizia Curții constituționale).

  Practic de acuma încolo nici cu 10 reforme constituționale nu se va putea reveni juridic la denumirea ”limba moldovenească”. Doar dacă nu se va crea un stat nou.

  Nu e meritul doamnei Gutu (din pledoaria ei am avut impresia ca lupta pentru respingerea sesizării), dar totuși judecătorii care au luat decizia și au motivat-o (foarte elaborat), știți și dvs. că vin tocmai din rândurile acestor politicieni care sunt acum la putere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *