La Publika TV, în confruntare cu mentalitatea rudimentară. Cine mai suntem? – de acad.Dinu C.Giurescu

http://www.cotidianul.ro/academicianul-dinu-c-giurescu-ganduri-pentru-tara-de-1-decembrie-227468/

Cine mai suntem? Academicianul Dinu C. Giurescu, „Gânduri pentru ţară” de 1 Decembrie

Academicianul Dinu C. Giurescu, "Gânduri pentru ţară" de 1 Decembrie

„Continuitatea românilor are ca temei limba, legătura indisolubilă cu pământul, rezistenţa, răbdarea şi simţul măsurii în faţa marilor încercări, creaţia în artă şi cultură.

Limba, cu temeiul în latina populară, a îngăduit înaintaşilor noştri să-şi păstreze individualitatea în lunga etapă a migraţilor şi a aşezării popoarelor din jurul său (secolele IV-XIII). Româna s-a impus ca limbă de cancelarie şi cult, ca expresie a creaţiei literare.

Astăzi se vorbeşte o limbă stâlcită, presărată cu cuvinte împrumutate de-a valma.

Legătura organică cu pământul şi cu pădurea ne-a dat mijloacele de a vieţui an de an, de a cultiva şi culege hrana cea de toate zilele, de a practica păstoritul şi creşterea vitelor, de a construi o adevărată civilizaţie a lemnului, de a scoate sare, aur şi alte minereuri şi petrolul.

Această viaţă materială a îngăduit poporului român să-şi aşeze şi raporturile sale cu feluriţii stăpâni politici ai vremurilor. Cerealele au fost mereu prezente în exporturile ţării de pe la mijlocul secolului al XIX-lea. Astăzi, România ar putea fi un important producător de hrană, dar deocamdată cu tot pământul ei roditor, ţara este în situaţia de a importa o parte din hrana necesară.

După constituirea lor, Ţara Românească şi Moldova şi-au păstrat, în felurite modalităţi, continuitatea ca state, în timp ce stăpâniri din jur n-au rezistat.

Această continuitate politică a fost dobândită prin răbdare, prin cântărirea repetată a împrejurărilor, la nevoie cu arma în mână.

Constituirea României ca stat modern prin Unirea Principatelor şi împlinirea unităţii naţionale în 1918 – ambele ţeluri primordiale ale societăţii vremii – au fost dobândite printr-o susţinută acţiune diplomatică şi cu participarea armatei române.

La 95 de ani de la Marea Unire, ne închinăm cu respect şi recunoştinţă în faţa militarilor români, care la dobândirea independenţei (1877-1878) în primul şi în al doilea război mondial (1916-1919, 1941-1945) cu bravură şi eroism, cu mari sacrificii, au asigurat independenţa, dăinuirea şi afirmarea statului şi naţiunii române.

La această aniversare gândul ni se îndreaptă cu respect spre regii noştri Carol I Întemeietorul, Ferdinand I Întregitorul şi Mihai I Restauratorul hotarului de vest.

Gândul ni se îndreaptă către toţi bărbaţii de stat, indiferent de orientările lor politice, care au urmărit cu stăruinţă şi pricepere apărarea şi continuitatea statului român.

Acum în 2013, la 95 de ani de la Marea Unire, continuitatea României se află la răscruce.

În ultimii 24 de ani ţara a rămas fără industrie proprie, aproape fără un sistem bancar al său şi întâmpină reale dificultăţi în agricultură, cu pădurile tăiate sălbatic, fără noimă, cu rezervele minerale pândite de competitori dornici de câştig.

Autoritatea statului însuşi se află la cel mai scăzut nivel începând cu 2005 mai ales. Sistemul educaţional formează tineri fără identitate naţională. Sistemul sanitar se află în destrămare lentă. Populaţia scade cu fiecare an şi îmbătrâneşte. Peste 2.500.000 de cetăţeni români muncesc în alte ţări fiindcă acasă nu au de lucru. Ne pleacă medici, personal sanitar, specialişti, matematicieni… În viaţa socială şi politică predomină dihonia şi vrajba. Statul este supus periodic unui mecanism de control şi verificare al instituţiilor europene. România se aseamănă cu un delicvent eliberat pe cauţiune şi cu brăţară de control.

Pe cale de consecinţă obiectivul prioritar este reconstrucţia României, refacerea suveranităţii ei, reafirmarea ca participant activ la viaţa internaţională.

Reconstrucţia este un lucru posibil, dar nu e sigur, în felul cum funcţionează în prezent statul şi societatea.

Cu faţa la cetăţean, cu deschiderea reală a vieţii politice spre el, cu folosirea celor capabili, cu abandonarea promovărilor pe criterii politice, de rudenie sau de gaşcă, cu sprijinirea efectivă a capitalurilor şi întreprinzătorilor români, cu mai puţină supunere la exigenţele – fie economice, fie de altă natură – venite din afară, este în stare actuala clasă politică să îndeplinească această fundamentală schimbare? Dacă da va bine pentru noi toţi.

Vom întâmpina oare peste 5 ani centenarul Marii Uniri urcând treptele refacerii, ale speranţei, ale credinţei în Dumnezeu?

Răspunsul îl vom afla curând”.

Acad.Dinu C.Giurescu

IMG_0723 IMG_0722 IMG_0693 IMG_0664 IMG_0661 IMG_0684 IMG_0659 IMG_0654 IMG_0647 IMG_0641 IMG_0634 IMG_0630 IMG_0626 IMG_0601 IMG_0590 IMG_0539 IMG_0511 IMG_0510 IMG_0509 IMG_0497 IMG_0493 IMG_0491 CIMG6052 CIMG6051 CIMG6027 CIMG6016 CIMG6014 CIMG5982 CIMG5974 CIMG5936 CIMG5910 CIMG5903 CIMG5982 CIMG5959 DSC_4186 DSC_4181 DSC_4176 DSC_4098 DSC_4063 DSC_4061 DSC_4054 DSC_4203

Loading Facebook Comments ...

15 Comments

Add a Comment
 1. Invitându-i la emisiune pe fostul CGB-ist şi actualul „patriot” perciun şi pe agramatul fâlfâit pascaru, Dogaru acţionează după nivelul

 2. Invitându-i la emisiune pe fostul CGB-ist şi actualul „patriot” perciun, pe agramatul fâlfâiz pascaru, pe trădătorul şi mizerabilul conţiu, Dogaru îşi menţine şi nivelul său de gândire. pentru că pentru el ar fi preiculos să invite intelectuali de marcă, ar ioeşi la iveală propria nulitate.

 3. RE-UNIREA MUZICALA la Cahul:
  ———————————————––––––
  Cu ocazia Zilei Naţionale a României,
  Teatrul de Operetă şi Musical “Ion Dacian” din Bucuresti
  va susţine un concert la Cahul.

  Gala de Operetă “Viaţa e frumoasă” va avea loc Luni, 2 decembrie 2013,
  la Palatul de Cultură din Cahul, începând cu ora 15:30
  şi va include romanţe din repertoriul românesc şi internaţional,
  arii şi duete din operete celebre.

  Consulatul General al României la Cahul
  anunţă că intrarea este liberă pentru toţi iubitorii de muzică.

  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
  ————— ♥ BASAⱤABIA E ⱤOMÂNIA ♥ —————
  —————♥—♥—♥— RE-U N I R E ! —♥—♥—♥———
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

  TRAIASCA ROMANIA MARE IN VECHILE HOTARE
  DIN ANUL 1918 DINTRE NISTRU SI TISA !
  ==================================

 4. Toti stiu bine cine sunt, numai bàstinasul nu-si stie ràdàcinile, nu-si cunoaste Neamul din care se trage! Este o mare rusine si îmi este rusine cà nu gàsim o limbà comunà între noi fratii, vorbind … aceeasi limbà! Clar lucru cà vor râde si câinii de noi. Majoritatea nu cunosc decât perioada sovieticà, cu politica ei antinationalà care i-a deznationalizat si nu vor, n-au darul de a constientiza cine au fost stràbuneii lor?! Eu cred cà identitatea se stabileste de persoane si organe competente, dar nu se pune la vot. Alt moment trist pentru mine este, cà multi moldoveni „destepti” se dezic de un frate, doar cà nu este la fel de „destept” ca ei! Si al treilea moment, care mà doare mult este, cà RASSM, RM, … sunt niste croieli, „creatii” artificiale ale cotropitorilor, care le-au hàcuiat din trupul Patriei Neamului de aceeasi limbà… Cum poti sà ajungi de a uita cà esti ocupat, sà mori pentru aceste „hotare” si copiii tài sà moarà ca fratii, Neamul dezbinati … prin fortà, violentà, sà NU se UNEASCA????! Acest proces antifiresc, doar între „rodul” cultivat de sovietici în RM îl putem întâlni, celelalte natiuni se respectà si tin, trag la Neamul lor de-o limbà si-o culturà, cu-o istorie si-o Mamà!

 5. =Codin Unionistul=

  O PRELUARE:
  ————————–
  Cine sunt de fapt cei cu reacții Anti-Unioniste
  la vârful politicii de la Chișinău ?

  http://voceaunirii.org/2013/12/01/cine-sunt-de-fapt-cei-cu-reactii-antiunioniste-la-varful-politicii-de-la-chisinau/comment-page-1/#comment-120

  Desi politicienii de la Chisinau sunt cu direcția spre UE, acestia sunt totusi aceiasi care pana mai ieri umblau oficial cu ordinele primite de la Moscova in buzunar, iar acum sunt marii adepti ai integrarii europene ai unui stat numit Moldova a carei existenta cat mai indelungata convine Moscovei, nu insa si Unirea cu Romania.
  1.
  Premierul Iurie Leancă: „Republica Moldova nu este pregătită să se unească cu România”
  ————————————————
  Dl.Iurie Leancă a lucrat în MAE al R.S.S.Moldovenești încă din anul 1986. Lăsăm la o parte faptul că mama Premierului Leancă este de etnie bulgară, dar nu putem trece cu vederea faptul că în anul de grație 1989, actualul Premier al R. Moldova lucra în calitate de „diplomat sovietic” la Ambasada U.R.S.S. de la București. În această calitate de „diplomat sovietic”, Domnul Iurie Leancă a despus și un „jurământ specific”, prin care se obliga să informeze Moscova cu toate aspectele operative cu care venea în contact în activitatea sa de „diplomat sovietic”.

  Acest „jurământ specific”, nu a fost în nici un fel anulat pentru foștii cetățeni ai R.S.S.Moldovenești după 1991, ceea ce ne-ar duce cu gândul că este și azi în vigoare. Adică fostul „diplomat sovietic” Iurie Leancă ce deține azi funcții de decizie politica în R.Moldova, este evident că nu va marșa la acest proiect politic al „Reîntregirii Naționale”, subiect care este inacceptabil pentru vechii și actualii „stăpâni” de la Moscova.
  2.
  Extras din UN DOCUMENT CLASIFICAT ȘI SCURGERILE DE INFORMAȚII PE AXA : BUCUREȘTI-MOSCOVA-KIEV
  —————————————————-
  Vladimir-Vlad-Filat-soldat-graniceri-KGB

  Vlad Filat, fost Premier al R.Moldova, președintele Partidului Liberal Democrat

  Fostul prim-ministru al RM susține că Republica Moldova nu ia în calcul posibilitatea eventualei uniri a celor două țări.

  Biografia oficială a premierului Vladimir Filat ne anunță că dumnealui și-a satisfăcut, în anii 1987-1989, serviciul militar în termen. Aceeași informație este preluată de enciclopedia electronică Wikipedia. În nici una dintre biografiile primului ministru nu apare precizarea în ce trupe anume, adică în care gen de armă și-a satisfăcut premierul R.Moldova serviciul militar.

  Ei bine, o fotografie mai veche, obținută pe surse, postată recent pe rețeaua de socializare pe internet Facebook și preluată de ziarul nostru, ni-l înfățișează pe Vladimir Filat soldat în Armata Sovietică. Această fotografie spune mult și multe de la sine.

  Întâi, văzând acronimul rusesc „ПВ” („PV”) de pe epoleți, înțelegem că genul de armă în care a servit domnul Filat patria sovietică a fost unul mai aparte. „PV” înseamnă „Pogranicinâie voiska”, adică „Trupele de grăniceri”. Este vorba, evident, despre Unitățile speciale ale Trupelor de grăniceri ale Comitetului Securității Statului (KGB) ale URSS, ca să redăm denumirea completă a genului de trupe în care premierul nostru a servit Uniunea Sovietică.

  Faptul că a făcut parte, doi ani de zile, din trupele speciale ale KGB este ascuns cu multă grijă de premier și de biografii săi bine plătiți. Nimeni nu cunoaște exact pe care anume segment al frontierei sovietice, în care anume unitate și la care anume pichet de grăniceri s-a aflat în perioada respectivă bravul nostru soldat.

  Există însă voci care susțin că prima jumătate de an de serviciu în trupele KGB Vladimir Filat a petrecut-o în Crimeea, la Sevastopol, în ceea ce se numea pe timpuri „Simferopolski otread”, după care actualul nostru premier a fost repartizat în altă unitate. Uniforma sa din 1989 ne spune clar că nu este vorba de trupele maritime, ci de cele de infanterie ale KGB (în rusă – „suhoputnâie pogranvoiska KGB”).

  În al doilea rând, Vladimir Filat nu numai că a slujit în trupele KGB, dar a și fost un grănicer sovietic de valoare, remarcat de conducerea militară. Imediat după postarea fotografiei cu pricina pe internet, lumea s-a apucat să deslușească ce insigne și distincții sovietice strălucesc în pieptul bombat al falnicului grănicer KGB. Dat fiind că fotografia este alb-negru, la o rezoluție proastă, de acum 21 de ani, această sarcină este mai complicată, dar nu imposibilă. De aceea, am încercat să clarificăm și noi care au fost distincțiile grănicerului KGB, Filat, căci pentru care merite i-au fost acordate este, deocamdată, mai greu de aflat sau de precizat.

  Așadar, să le luăm pe rând. Distincția de sus, în formă de medalie, este cea mai importantă dintre toate cele 5 decorații militare sovietice ale grănicerului nostru. Este vorba despre o distincție a KGB, și anume, distincția „Otlicinik pogranvoisk” (Eminent al trupelor de grăniceri). Această distincție, având gradele I și II, a fost instituită la 8 aprilie 1969 de către Iuri Vladimirovici Andropov, prin Ordinul nr. 53 al KGB de pe lângă Sovietul de Miniștri al URSS. Regulamentul distincției și descrierea acesteia au fost semnate de către general-colonelul Pavel Ivanovici Zârianov, șeful trupelor de grăniceri ale KGB. Având dimensiunile de 4 x 5 centimetri, distincția pectorală „Otlicinik pogranvoisk” (Eminent al trupelor de grăniceri) reprezenta o stea cu cinci colțuri (pentagramă) pe fundalul unui nimb de raze. În centrul pentagramei este situat un scut cu imaginea profilului unui grănicer sovietic. Facem o paranteză aici pentru a arăta că scutul reprezintă o constantă în heraldica organelor NKVD, KGB, iar, mai nou, și a Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova (SIS). De ambele laturi ale scutului apare inscripționarea „Otlicinik pogranvoisk” (Eminent al trupelor de grăniceri), redată cu litere aurii. În spatele figurii grănicerului, în partea superioară a nimbului de raze este reprezentată imaginea unei borne de frontieră cu stema URSS. În partea inferioară a nimbului de raze este situat un scut mic pe care este redat gradul distincției. În conformitate cu punctul 2 al

  Regulamentului distincției, aceasta se acorda soldaților, matrozilor, sergenților și subofițerilor din trupele de grăniceri ale KGB „pentru serviciu militar exemplar în apărarea frontierelor de stat ale URSS, pentru abilități în reținerea infractorilor la frontiera sovietică și pentru manifestarea în aceste cazuri a curajului, perseverenței, rezistenței, a rezultatelor excelente în pregătirea politică și militară și pentru disciplină militară exemplară”. Distincția este suspendată de o bandă verde, culoarea trupelor KGB, de altfel ca și culoarea epoleților și petlițelor purtate de militarii din aceste trupe. Și aici nu facem nici un fel de aluzie la faptul că premierul Filat a insistat ca partidul său să-și ia drept culoare distinctivă culoarea verde. Este, desigur, vorba de o simplă coincidență, nimic mai mult. Trebuie să mai precizăm că distincția „Otlicinik pogranvoisk” (Eminent al trupelor de grăniceri) de gradul I se acorda personal de către șeful trupelor de grăniceri ale KGB.

  Extras din Vladimir (Vlad) Filat, premierul Moldovei, recrut fruntas in trupele KGB.

  Ce spunea Vlad Filat înainte de mitingul PRO UNIONIST din 16 septembrie 2012 de la Chișinău:
  ———————————————————-
  „Rog cetățenii Republicii Moldova să se abțină de la participarea la Marșul Unirii din 16 septembrie și să nu se lase să fie folosiți de inamicii procesului de integrare europeană a țării”, a declarat Vlad Filat la sedinta Guvernului de la Chisinau, înainte de vizita pe care trebuie să o întreprindă la Moscova.

  Extras din Moscova scoate greul agenturii sale de la Chisinau impotriva “Marsului Unirii”.
  Astazi este randul lui Vlad Filat !

  3.
  Dumitru Diacov – Președintele de onoare al Partidului Democrat din R.Moldova
  ——————————————————-
  Dumitru Diacov:
  Declarațiile lui Băsescu sunt egoiste și dau apă la moară comuniștilor.

  Dumitru Diacov,fost agent al KGB in Romania,diplomat la ambasada URSS din București, implicat activ si documentat in acest sens, in evenimentele din decembrie 1989 de la Bucuresti, actual agent de influenta al Moscovei, subordonat SVR-ului rus (serviciul de informatii externe rus), președintele de onoare al Partidului Democrat din Moldova, Dumitru Diacov nu este altceva decat un agent rus acoperit ca politician in capitala celui de-al doilea stat romanesc.

  Cunostinte vechi de la Bucuresti ale lui Diacov, care doresc sa-si pastreze anonimatul, ii reamintesc acestuia de momentul petrecut la sediul televiziunii romane in decembrie 1989, atunci cand “corespondentul de presa” Diacov a fost oprit cu teava unui pistol mitraliera in burta la intrarea din strada Pangratti a cladirii televiziunii. Era insotit de mai multi “corespondenti” si voiau sa “transmita” din interiorul cladirii “momentele fierbinti ale Revolutiei”. Ceva mai devreme fusesera vazuti in preajma cladirii Consulatului rus de unde se tragea asupra in Televiziunii pe timpul noptii…Cunostintele de la Bucuresti ii transmit “tovarasului” Diacov ca chiar daca par uitate, unele fapte nu se iarta mai ales atunci cand ele sunt aduse in actualitate.
  “Ii reamintim “tovarasului” Diacov ca urmare a tirurilor nocturne din cladirea Consulatului rus, tineri romani au murit fiind loviti de gloante” a tinut sa declare una din cunostintele lui Diacov de la Bucuresti.

  Ca si Vlad Flat, de cate ori la Chisinau urmeaza sa aibe loc manifestatii sau actiuni PRO UNIONISTE iese la rampa cerand interzicerea lor si chiar mai mult – „dreptul constitutional la libera exprimare ar trebui suprimat” (Dumitru Diacov septembrie 2012)

  Extras din MOSCOVA SCOATE GREUL AGENTURII SALE DE LA CHIȘINĂU ÎMPOTRIVA “MARȘULUI UNIRII”
  ——————————————————-
  4.
  Marian Lupu – Unificarea României cu Republica Moldova: Niciodată!
  ———————————————————–
  Marian Lupu a fost membru in PCRM-ul condus de Vladimir Voronin, pana in anul 2009. La mitingul din 3 noiembrie 2013 de la Chisinau, la care au participat circa 100 de mii de romani-basarabeni, intr-o mare demonstratie populara pentru integrarea R. moldova in Uniunea Europeana, Marian Lupu a fost singurul lider politic care si-a tinut discrsul in limba rusa. In acest fel o parte din romanii-basarabeni prezenti la manifestatie au fost descurajati si se intrebau retoric : „ bine, intram in Europa dar liderii nostrii tot ruseste ne vorbesc? In Europa se vorbeste ruseste?”.

  …din pacate acestia sun doar o mica parte din „garnitura” celor care „vor avea grija” sa nu se intample materializarea Proiectului de Țară – REÎNTREGIREA NAȚIONALĂ
  ———————————-
  Redactia R.B.N.Press
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
  ————— ♥ BASAⱤABIA E ⱤOMÂNIA ♥ —————
  —————♥—♥—♥— RE-U N I R E ! —♥—♥—♥———
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
  TRAIASCA ROMANIA MARE IN VECHILE HOTARE
  DIN ANUL 1918 DINTRE NISTRU SI TISA !
  ====================================

 6. Plescatul acesta e un om intamplator la TV.
  Intr-adevar, te uiti la el si vezi toata mentalitatea rudimentara a basarabenilor.
  Creierii unor astfel dw oameni nu au capacitatea de a vedea lucrurile in toata amploare.
  Ei vad si gandesc marunt…

  De pascari nici nu mai vorbim.
  Cica „cu ce va deosebiti de separatistii din Tiraspol”, in timp ce el sinsusi e separatist… de neamul sau.
  Asa cum cei din Tiraspol sunt separatisti fata de Chisinau,
  tot asa pascarii si alti neciopliti sunt SEPARATISTI DE NEAMUL SAU CU CAPITALA LA BUCURESTI.

  Problema cea mare nu e separatismul din stanga Nistrului, ci separatismul din stanga Prutului…

 7. In fond, toata lumea CONFUNDA etnia cu cetatenia.
  Se intampla din mai multe cauze:
  – din speculatie;
  – din lipsa de pregatire politico-civica;
  – din prostie si ambitie.

  NU poti sa vorbesti despre faptul de a fi roman (etnie) si tot acolo sa intrebi prosteste „Dar ce facem cu statul nostru”?.. (cetatenie)

 8. =Tenuță Unionist dela Tutoveni=

  O ALTA ACTIUNE UNIONISTA:
  –––––––––––––––––––––––––––
  Institutul Cultural Român Mihai Eminescu la Chișinău,
  în colaborare cu Biblioteca Naţională a Rep. Moldova,
  organizează lansarea oficială a filmului documentar „Tătăreşti, centrul Basarabiei”.
  ––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-
  Filmul redă istora dramatică a Basarabiei,
  prin prisma unei localităţi şi a oamenilor săi:
  satul Tataresti, o localitate de pe traseul Chisinau-Iasi,
  inconjurata de localitatile Straseni, Panasesti, Bucovat, Galesti, Zubresti, Recea.
  /Un sat atestat pentru prima oara într-un hrisov al lui Petru Rareș, în 1528/.

  Evenimentul se înscrie în suita de manifestări culturale organizate de ICR Chişinău
  pentru a celebra Ziua Naţională, 1 Decembrie.
  Sunt invitaţi oameni de cultură, personalităţi politice și economice, publicul larg.

  Producător: Gheorghe MÂRZENCU, co-regizor și co-scenarist.
  Lectură: actorul Valeriu Mârza.
  Comentator: istoricul Ion Varta, directorul Serviciului Național de Arhive a R. Moldova.
  Moderatorul seratei: Acad. Valeriu Matei, directorul ICR Chişinău.

  Premiera filmului va avea loc
  Miercuri, 04 decembrie 2013, cu începere de la ora 15,
  în sala mare a Bibliotecii Naționale „V. Alecsandri”, Chișinău.

  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
  ————— ♥ BASAⱤABIA E ⱤOMÂNIA ♥ —————
  —————♥—♥—♥— RE-U N I R E ! —♥—♥—♥———
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
  TRAIASCA ROMANIA MARE IN VECHILE HOTARE
  DIN ANUL 1918 DINTRE NISTRU SI TISA !
  ====================================

 9. Absolut sinistra emisiunea :))
  Unii is imbecili ,altii impotenti ,unii ticalosi .
  UE nu-i o salvare nicidecum ,UE are si porcariile ei multe ,sa primiti fonduri de la UE ,trebuie sa le meritati.
  Din cate vad eu nationalismul in Moldova ii bazat mai mult pe iubire de fonduri :)).
  Daca ar vedea romanii emisiunea asta ar avea multe intrebari :),Ce-i absolut fascinant ii ca oameni ca Nita ,Pascaru cu nume 100% romanesti is anti romani ,iar un nume ca Pavlicenco nume clar ucrainian sustine unirea 🙂
  Domnilor ii absolut de spitalu’ de nebuni ,ii fascinant,ii un laborator psihiatric pe viu ,al experientelor spalarii pe creier ,daca au fost 3 oameni normali la cap in emisiunea aia .
  Felicitari celor 3 printre care va numarati si dv .
  Pana la urma se va face unirea,rabdare si atitudine pozitiva si multa educatie natinala la tanara generatie,si nu abandonati Transnistria.Am abandonat prea multe regiuni in 200 de ani de am ramas la 50% din teritoriu national,nu ne permitem si Transnistria daca poate fi salvata,oricat ar costa asta .
  Am pierdut 50% din Crisana ,Timocul 100%,35% din Banat ,Pocutia 100%,80% din Maramures ,30% din Dobrogea ,50% din Bucovina,90% din Basarabia(Buceag) ,Ce mai putem recupera ii Partea de est din Moldova de Jos (numita gresit Basarabia) si 15% Transnistria ,asa ca aveti grija de ele .
  Romanii au fost supusi la 5 secole de colonizari ,a inceput cu colonizarea Maramuresului in se XIVdupa fondarea Moldovei de catre acesta cu muncitori ucrainieni de catre un print polon care detinea cateva castele in Maramures ,si pana la colonizarea actualei Transnistri de azi .

 10. Felicitari, doamna Pavlicencu, pentru organizare si participare! Cu stima!

 11. As sugera striagatorilor de lozinci cu „vechile hotare, Nistru, Tisa” ca sunt antiromani prin text si ruperea de realitate. Romania are frontiera pe Tisa, in Maramures si nu are nevoie de extinderea ei in Ungaria, pe unde curge Tisa. Iar frontiera reunitei tari nu ar trebuie mutata spre vest, pe Nistru, ci ar trebui sa ramana acolo unde este actualmente, dincolo de Nistru. Daca viitorii nostri prieteni europeni, ucrainienii, vor dori sa faca un pic de dreptate, schimband unele teritorii cu majoritate romaneasca (Herta) cu altele cu majoritate ucraineana (Transnistria), cu atat mai bine. Daca nu, nu-i bai, caci Romania nu are pretentii teritoriale de la vecinii ei. Deci gura mai mica, lozincarzilor, ca mai mult rau decat bine faceti!

 12. NU EXISTA PROBLEMA IDENTITARA IN MOLDOVA!

  exista o singura problema in Romania si Basarabia: SARACIA!!

  http://tv-patriot.blogspot.ro/

  ELVETIA cu patru limbi vorbite si cu tot atatea popoare amestecate,o duce foarte bine.Americanii,de toate rassele si nationalitatile sunt uniti in jurul unei idei si PROSPERITATI in dolari!

  MOLDOVA nu are probleme identitare,ci doar SARACIE,coruptie,CONFLICT militar in Tiraspol si trecut SANGEROS! aici este singura problema. UNIREA cu Romania nu va aduce miere si lapte in Basarabia,nici Uniunea Europeana,nici Rusia,nici EURO-ASIA. Singura problema TRANSANTA este SARACIA,si problema geo-politica: SPRE VEST sau spre est,si…IN CE CONDITII!

 13. Pt Petrus

  Multumesc pt apreciere.

 14. Pt vasile 3

  Nu cred ca numele de familie in Basarabia este evocabil si invocabil legat de unele idei promovate sau idealuri impartasite. Am scris de o mie de ori pe acest blog – numele meu de FATA MARE este Vangheli, mama a invatat la Iasi, un bunic a fost Bordeniuc si un altul – Bantos. ca doar femeile sunt casatorite si iau numele sotilor. Al meu este un roman adevarat, provenit din Croitoru, dar tatal a venit de peste Nistru, unde se aciuase niste albgardisti, fugiti de bolsevism. Sotul meu, profesor, doctor habilitat in filologia spaniola, a fost conducatorul stiintific a 6 doctoranzi romani, care au sustinut tezele cu succes la literatura universala in Basarabia, dupa proclamarea Independentei. Iar eu am Ordinul National al Romaniei „Pentru merit”, in Grad de Comandor, sa cum nu au mai multi cu nume de familie romanesc…

  Problema emisiunii tine de Publika, d epatronii acestei TV care invit risuri care sa isi bata joc de noi, ceva mai normali. Dac a spunem ceva – pot sa se razbune si sa nu ne mai invite. Dar mai este o problema importanta – oare multi intelectuali de marca ar dori sa vina sa discute despre Unire? La modul sincer si cum le dicteaza constiinta si sufletul sau cum le dicteaza interesul si buzunarul???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *