Despre un sondaj la Publika TV: romanii vor reunirea celor doua state ale lor


(UPDATE 22.55) Stăvilă: Istoric, aşa sau altfel noi românii din Basarabia ne-am înstrăinat de cei din România din cauza ocupaţiei ruse. În România suntem priviţi ca ruşi, iar Rusia ne priveşte ca români. Românii de aici trebuie să încercăm să creăm o imagine pozitivă a noastră peste Prut.

(UPDATE 22.50) Croitoru: Cred că acest sondaj nu este legat de summitul de la Vilnius dar de data de 1 decembrie.

(UPDATE 22.47) Coropceanu: În cazul unirii ar apărea un conflict mare între România şi Ucraina, referitor la unele teritorii. Se creează impresia că de tot ce se întâmplă în Republica Moldova sunt de vină serviciile secrete ruseşti. De vină sunt politicienii din Republica Moldova care s-au vândut.

(UPDATE 22.44) Croitoru: În momentul de faţă, România după ce a intrat în EU şi NATO nu mai are obiective măreţe. Cred că reunirea ar putea fi un obiectiv naţional măreţ asupra căruia ar putea să lucreze România.

(UPDATE 22.40) Pavlicenco: Dacă PLDM şi PD mâine vor vorbi despre unire cum vorbesc despre integrarea europeană, oamenii vor gândi altfel.

(UPDATE 22.39) Stăvilă: Ideea reunirii în ultimii 20 de ani a fost folosită împotriva românilor. În Parlamentul României ar trebui să existe un partid care să dorească reunirea cu Republica Moldova.

(UPDATE 22.34) Pavlicenco: Sunt foarte mulţi pentru unirea cu România, dar se tem. Ei vor, dar nu cred. Unirea cu România este un imperativ istoric, naţional. Dacă ne vom uni vom beneficia de alte condiţii, de alte fonduri. Parafarea acordurilor la Vilnius bat în cuie integrarea europeană a Republicii Moldova. Să o luăm pe scurtătură pentru a ne integra în UE, prin unirea cu România, dar să nu aşteptăm încă 25 de ani.

(UPDATE 22.25) Coropceanu: Acest mesaj privind unirea se vede şi prin votul acordat partidelor care pledează pentru acest lucru. Mi se pare incorectă tema unirii cu România, doar din simplul motiv că aşa Republica Moldova îşi va rezolva toate problemele. Eu accept ca oamenii să discute că cineva se regăseşte într-un spaţiu sau altul.

(UPDATE 22.21) Croitoru: Cei care susţin ideea integrării europene susţin şi unirea cu România. În societatea noastră a fost promovată mai mult ideea integrării europene decât unirea cu România.

(UPDATE 22.15) Pavlicenco: Zona transnistreană este folosită de Rusia ca să ne ţină pe noi în loc. În România sunt foarte mulţi refugiaţi. Dacă scobeşti bine găseşti acolo un basarabean. România capătă tot mai mult curaj. Unioniştii sunt cei mai adevăraţi eurointegrişti. Unirea nu înseamnă că Republica Moldova va fi o epavă.

(UPDATE 22.12) Pavlicenco: Noi nu putem să fetişizăm statalitatea care nu aduce fericirea. Consider că UE ne ajută să ne democratizăm ca ulterior să decidem care este viitorul nostru mai bun. Nu cred că ideile privind reunirea vin din afară. Noi nu am observat acest lucru.

(UPDATE 22.10) Stăvilă: Sunt prentru reunirea Republicii Moldova cu România. Cred că unele lucruri se repetă. Spaţiul dintre Prut şi Nistru se transformă când în spadă, când în scut. Atunci când vestul înaintează se transformă în scut. În momentul când estul înaintează se tranformă în sabie pentru românime. Nu cumva ideea de reunirea este folisită din afară. În 2003 Rusia a încercat să-şi legalizeze ocupaţia prin memorandumul Kozak. Prezenţa unei mari puteri în regiunea transnistreană va da mari dureri de cap. Cu cât mai bine vor merge lucrurile în ţară cu atât mai bine pentru România. Unirea este promovată de o ţară din exterior care ne vrea răul.

(UPDATE 22.03) Coropceanu: Aş prefera dacă în mai multe sondaje ar fi întrebări despre intensificarea relaţiilor de colaborare. În momentul în care nivelul de trai este asemănător, când cetăţenii constată că au foarte multe în comun. În momentul în care ca nivel de trai situaţia este diferită, trezeşte foarte multe semne de întrebare. Pof fi provocate spiritele. Voi milita pentru dezvoltarea Republicii Moldova. Să nu căutăm salvarea la unirea cu altă ţară.

(UPDATE 21.55) Pavlicenco: Când unioniştii nu vor mai fi persecutaţi, atunci aceştia vor putea cere unirea cu România. Noi credem că unirea va fi foarte curând.

(UPDATE 21.54) Croitoru: Dacă în România s-ar face un sondaj cu privire la Republica Moldova ar fi mai mult unul emoţional. Aici nu poate fi explicat prin raţionament. Pe români îi doare tema pierderii unui teritoriu istoric. Când vorbim despre Republica Moldova şi România, trebuie să includem şi elementul raţional, dar totuşi domină elementul emoţional.

(UPDATE 21.49) Pavlicenco: Ar fi foarte bine să scoatem unirea din temele tabu. Ar trebuie ca analiştii să nu se mai autocenzureze când vorbesc despre unire. Se produce mai multă deschidere, depăşim frica de a vorbi despre acest subiect. Abia după parafarea acordurilor de la Vilnius ar trebui să ne apropiem de România. Toate acestea vor duce la reunificarea ţării. Unificarea cu România ar putea fi salvarea Republicii Moldova. Constatăm că în ultimii doi ani a fost depăşită frică de a spune că vrei unirea, atât pe un mal, cât şi pe altul. Anul trecut 87 la sută dintre români doreau unirea. Astfel, se spulberă mitul că nu românii nu ne vor.

(UPDATE 21.42) Coropceanu: Emoţional s-ar putea spune că în general în Moldova nu ar trebuie abordată această temă. Luând datele altor sondaje riscăm să ducem în eroare cetăţenii. Eu cred că aceste cifre pot fi reale, mai puţin reale. Depinde cum a fost pusă întrebarea. Depinde acum de întrebarea care este pusă în sondaj şi răspunsul pe care dorim să-l obţinem. Depinde şi de cine face acest sondaj şi cu ce scop. Trebuie să vedem din ce surse a fost făcut acest sondaj.

(UPDATE 21.38) Stăvilă: În 2006, 40 la sută dintre români doreau reunirea. Se observă diferenţa. Am fost curios să văd care este situaţie inversă, atitudinea cetăţenilor Republicii Moldova în privinţa unirii. La începutul anilor 1990 era vorba de 10 la sută, acum cifra este în jur de 15 la sută. Nu a crescut dorinţa moldovenilor pentru unire. Pot fi şi speculaţii, depinde cine a făcut sondajul. Privind istoriceşte, cifrele sunt mărite. Care ar fi interesul cetăţenilor români să finanţele costurile reunirii.

(UPDATE 21.34) Croitoru: Cetăţenii românii sunt foarte puţin informaţi despre ceea ce se întâmplă în Republica Moldova. Ei se informează de pe internet. Eu cred că lucrurile acestea au fost mediatizate. E altceva de a cunoaşte situaţia şi a cunoaşte un mesaj.

(21.30) Trei din patru români îşi doresc unirea cu Republica Moldova. Sunt datele unui sondaj realizat zilele acestea în România.

Totodată, majoritatea populaţiei de peste Prut crede că principala piedică în faţa acestui deziderat este Federaţia Rusă. Chiar şi aşa o bună parte dintre români consideră că unirea se va produce, mai devreme sau mai târziu, indiferent dacă Republica Moldova va adera sau nu la Uniunea Europeană.

Cum se explică atitudinea oamenilor de peste Prut şi în ce măsură această dorinţă se va îndeplini? Pe de altă parte, ce legătură există între aceste cifre şi evenimentele din ultima perioadă, inclusiv Summit-ul Partenriatului Estic de la Vilnius, care va începe peste două zile?

Subiectul va fi discutat cu invitaţii emisiunii Fabrika:

– Vasile Croitoru, politolog;

– Vitalia Pavlicenco, preşedinte PNL;

– Veaceslav Stăvilă, istoric;

– Sergiu Coropceanu, secretar general PSD.

Loading Facebook Comments ...

8 Comments

Add a Comment
 1. România Mare:
  1 Decembrie 1918 – Ziua Unirii tuturor provinciilor românesti: Basarabia, Bucovina, Transilvania, Banat, inceputa la Chisinau la 27 Martie 1918 !
  O Comemorare la 95 de ani !
  —————————————–
  Chisinau, Duminica – 1 Decembrie 2013:

  – 9.00 – Depunere de coroane
  la Monumentul lui Stefan cel Mare.
  Permanent, pe parcurusl zilei se va sta de garda lânga tricolorul amplasat in apropiere !

  – 10.00 – Maraton Unionist ! Se va porni de la Monumentul Cântaretilor martiri asasinati
  Doina si Ion Aldea-Teodorovici, de la intrarea
  din Parcul ‘Valea Morilor”, /in fața Universitatii /.

  – 11.00 – Inaugurarea unui Cinematograf religios Unionist
  in aer liber. Biserica “Sfânta Teodora de la Sihla”
  / str. Puskin/Bucuresti /

  – 14.00 – Manifestatia ” Sa-In-Cercuim-Guvernul”,
  Un Lanț Uman Unionist,
  /ca si acel Baltic din 1989 -Tallinn -Riga-Vilnius/.
  Pornirea din Scuarul liceului “Gh.Asachi”, str. Puskin.

  – 16.00 – Spectacol de Suflet Românesc
  la Teatrul “Ginta Latina”.

  – 19.00 – Spactacol cu muzica, de Lumini pe Cer si o Hora a Re-Unirii in Piata Mare.

  N.B.
  Un Panou cu o imagine autentica de la Alba-Iulia din 1918, va va astepta pe tot parcursul zilei, in Scuarul Europei,
  la intrarea in Gradina Publica, dinspre Cinema “Patria”.
  Va puteti alatura si fotografia,
  la caldura unui cântec patriotic românesc !

  ——————————————
  Alte ACTIUNI UNIONISTE:
  ––––––––––––––——————————-
  1.
  Joi, 28 noiembrie 2013, începând cu orele 14.00,
  la teatrul Național “Vasile Alecsandri” din Bălți,
  va avea loc un DIALOG UNIONIST de excepție
  între doi mari români:
  eseistul si regizorul bucurestean unionist Dan Puric
  și scriitorul unionist Nicolae Dabija de la saptamânalul
  “Literatura si Arta” din Chisinau.

  Conferința se va realiza sub genericul
  de “Suflet românesc” și este organizată
  cu ocazia Zilei Naționale a României – 1 Decembrie 1918
  și a Zilei românilor de pretutindeni.

  Un eveniment realizat
  de către Institutul Cultural Român
  în parteneriat cu “Acțiunea 2012″.

  Intrarea liberă, e de dorit sa sositi cu drapele tricolore.
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
  ————— ♥ BASAⱤABIA E ⱤOMÂNIA ♥ —————
  —————♥—♥—♥— RE-U N I R E ! —♥—♥—♥———
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
  2.
  HORA RE-UNIRII LA CHISINAU:

  – Duminica, 1 decembrie 2013, orele 14
  cu pornire din scuarul liceului “Gh.Asachi”.

  Evenimentul principal va consta
  în cea mai mare Horă a Re-Unirii realizată vreodată
  pe pământ românesc.
  Românii moldoveni, majoritari în al doilea stat românesc, se vor strânge în jurul cladirii Guvernului
  pentru a dansa o imensă Horă a RE-Unirii.
  Să fim mândri de identitatea noastră românească,
  de apartenența la marea familie europeană !

  Invitați-vă toți prietenii să „În-Cerc-Unim Guvernul” !
  /”Actiunea-2012/
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
  ————— ♥ BASAⱤABIA E ⱤOMÂNIA ♥ —————
  —————♥—♥—♥— RE-U N I R E ! —♥—♥—♥———
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
  3.
  De Duminica, 24 Decembrie
  a inceput un pelerinaj pe jos intre Chisinau si Alba-Iulia a unui grup de circa 30 de tineri unionisti
  care vor sosi pe 1 Decembrie in inima Transilvaniei pentru a comemora Aniversarea a 95 de ani de la Faurirea Marii Românii din 1918. Pe drum se vor opri pe la manastiri si diverse localitati pentru a propaga IDEEA RE-UNIRII nostre cu Patria-Mama România Mare Europeana !
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
  ————— ♥ BASAⱤABIA E ⱤOMÂNIA ♥ —————
  —————♥—♥—♥— RE-U N I R E ! —♥—♥—♥———
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
  4.
  Duminica, 1 Decembrie:
  SA ARBORAM TRICOLORUL ROMANESC peste tot !
  ———————————————-
  Platforma Civică “ACȚIUNEA-2012″
  îi invită pe toți Unioniștii ca pe 1 Decembrie
  să arboreze tricolorul.

  RE-Unirea tuturor românilor nu poate fi făcută decât
  sub reperele albastru-galben-roșu iar pentru asta,
  indiferent unde v-ați afla,
  – înălțați în fața curții,
  – la geam
  – sau în stradă un tricolor
  pentru a vă arăta mândria că sunteți români
  și nu ați renunțat
  la idealul străbunilor: RE-Unirea!

  Grigore Vieru:
  un poet martir asasinat:
  – “Trei culori” –
  Străine pofte ne-au răpit
  Când via dulce, când ogorul,
  Dar nimeni nu a izbutit
  Din piept să smulgă Tricolorul.

  Fusese vremea mult prea cruntă,
  Și-atât ne-a ars de dânsul dorul,
  Că azi ne strângem și la nuntă
  Și la botez cu Tricolorul.
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
  ————— ♥ BASAⱤABIA E ⱤOMÂNIA ♥ —————
  —————♥—♥—♥— RE-U N I R E ! —♥—♥—♥———
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
  5.
  Transport Unionist București – Chișinău.
  Sa mergem la Chisinau un weekend
  pentru a sărbători acolo ziua de 1 Decembrie:

  Pornim vineri seară, ne întoarcem duminică noaptea.
  Preț: 90 de lei RO dus-întors,
  rezervări la Radu Popescu – telefon 0722585679.
  Locuri limitate.
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
  ————— ♥ BASAⱤABIA E ⱤOMÂNIA ♥ —————
  —————♥—♥—♥— RE-U N I R E ! —♥—♥—♥———
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
  6.
  Un mesaj Unionist de la -Flen Lensburi-:

  Si Porumbelul “Costica” se pregateste sa zboare
  din România la Chisinau pentru a “In-Cerc-Uni Guvernul” !
  Poarta Tricolorul cu mândrie la gâtisor
  si va zbura la foarte joasa altitudine
  pentru a-i indemna pe toti românii pe care-i va intâlni
  sa-i urmeze exemplul:
  sa poarte tricolorul cu mândrie si sa ceara RE-Unirea !
  El este fericit ca, spre deosebire de noi, oamenii,
  poate zbura liber oriunde doreste ;
  nu are nevoie de pasaport ,
  nu are cheltuieli ocazionate cu aceasta calatorie
  deoarece poate face popas pentru odihna unde va dori , va bea apa din Prut si va mânca roadele pamântului
  Patriei-Mama – Romania Mare .
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
  ————— ♥ BASAⱤABIA E ⱤOMÂNIA ♥ —————
  —————♥—♥—♥— RE-U N I R E ! —♥—♥—♥———
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
  TRAIASCA ROMANIA MARE IN VECHILE HOTARE
  DIN ANUL 1918 DINTRE NISTRU SI TISA !
  ====================================

 2. Pana la UNIRE sa facem niste lucruri :

  – poduri peste prut, drumuri rapide si moderne, caii ferate tip european, accesul oamenilor mai usor in cele doua tari ROMANE, presa din cele doua tari sa vina in ambele, partidele anti romanesti si anti europene sa NU mai vina la putere.

 3. = Felicia Unionista=

  Expoziţia „Lupta cu inerția – Poeții generației ’60”
  de Ziua Naţională a României la Edineţ
  Miercuri, 27 noiembrie 2013 orele 09:00 dimineata
  ––––––––––––––––––––––––––––––––––––
  Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău
  în parteneriat cu Primăria Municipiului Chișinău,
  Galeriile Dana din Iași
  şi Primăria orașului Edineț
  organizează, pentru a marca Ziua Naţională a României,
  expoziția „Lupta cu inerția – Poeții generației ’60”.
  Evenimentul va avea loc în Piaţa Centrală din Edineţ,
  miercuri, 27 noiembrie a.c., la orele 09.00 dimineata.

  Alcătuită din 25 de bannere, expoziția cuprinde o selecție semnificativă
  din opera poetică a generației din care fac parte poeți de pe ambele maluri ale Prutului,
  printre care Nicolae Labiș, Nichita Stănescu, Marin Sorescu, Ion Gheorghe, Ioan Alexandru,
  Ana Blandiana, Cezar Baltag, Adrian Păunescu, Gabriela Melinescu, Leonid Dimov, Ioanid Romanescu, Grigore Vieru, Dumitru Matcovschi, Victor Teleucă, Liviu Damian, Gheorghe Vodă, Anatol Codru, Pavel Boțu și terminând cu Gheorghe Pituț, Ileana Mălăncioiu, Petre Stoica, Petru Cărare, Constanța Buzea, Grigore Hagiu, Ion Vatamanu ș.a.
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
  ————— ♥ BASAⱤABIA E ⱤOMÂNIA ♥ —————
  —————♥—♥—♥— RE-U N I R E ! —♥—♥—♥———
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
  TRAIASCA ROMANIA MARE IN VECHILE HOTARE
  DIN ANUL 1918 DINTRE NISTRU SI TISA !
  ====================================

 4. domnule istoric, romanii din romania nu doresc unirea din interes material …in fiecare roman indiferent de potenta lui intelectuala sau de starea lui materiala inca mai exista un gram de patriotism si de mandrie nationala…

 5. Da corect Romanii din partea dreapta a Prutulu vor UNIREA cu Basarabia in proportii de 85 la suta. Dar romanii din Basarabia intoxicati cu propaganda imperialista ruseasca citi vor UNIREA. Aici avem de lucru. Nimeni nu lamureste Basarabenilor simplu prioritatile UNIRII. In Romania se cheltuie resurse pentru organizarea prin Romania asa numitelor karavane ale unirii. Parerea mea ca mai mult trebuie muncit in Basarabia de lamurit popuylatiei simplu despre prioritatile UNIRII. Cu parere de rau nu are cine s-o faca.

 6. = Felicia Unionista=

  România Mare:
  1 Decembrie 1918 – Ziua Unirii tuturor provinciilor românesti: Basarabia, Bucovina, Transilvania, Banat, inceputa la Chisinau la 27 Martie 1918 !
  O Comemorare la 95 de ani !

  ACTIUNI UNIONISTE:
  ––––––––––––––——————————-
  1.
  Balti,
  Joi, 28 noiembrie 2013, începând cu orele 14.00,
  la teatrul Național “Vasile Alecsandri” din Bălți,
  va avea loc un DIALOG UNIONIST de excepție
  între doi mari români:
  eseistul si regizorul bucurestean unionist Dan Puric
  și scriitorul unionist Nicolae Dabija de la saptamânalul
  “Literatura si Arta” din Chisinau.

  Conferința se va realiza sub genericul
  de “Suflet românesc” și este organizată
  cu ocazia Zilei Naționale a României – 1 Decembrie 1918
  și a Zilei românilor de pretutindeni.

  Un eveniment realizat
  de către Institutul Cultural Român
  în parteneriat cu “Acțiunea 2012″.

  Intrarea liberă, e de dorit sa sositi cu drapele tricolore.
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
  ————— ♥ BASAⱤABIA E ⱤOMÂNIA ♥ —————
  —————♥—♥—♥— RE-U N I R E ! —♥—♥—♥———
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

  2.
  Chisinau:
  – Joi, 28 Noiembrie, orele 18, Sala cu Orga, intrarea libera:
  Ambasada României în Rep.Moldova
  și Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău organizează un concert simfonic
  dedicat ZILEI NAȚIONALE a ROMÂNIEI
  susținut de reputata violonistă Laura Buruiană
  și de Orchestra Națională de Cameră
  condusă de maestrul Cristian Florea.
  Publicul va putea audia un concert pentru orchestră
  de coarde de Ion Dumitrescu,
  piesa de concert “Flori de câmp” de Ulpiu Vlad şi un concert pentru violoncel şi orchestră de Edward Elgar.
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
  ————— ♥ BASAⱤABIA E ⱤOMÂNIA ♥ —————
  —————♥—♥—♥— RE-U N I R E ! —♥—♥—♥———
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
  TRAIASCA ROMANIA MARE IN VECHILE HOTARE
  DIN ANUL 1918 DINTRE NISTRU SI TISA !
  ====================================

 7. 1. După ocuparea Moldovei de est, în acest ținut ,Uniunea Sovietică a efectuat mai multe acțiuni prin care a omorât peste 230 mii persoane și a deportat în Siberia peste 73.000 persoane,

  2. Valoarea minimă a despăgubirii urmașilor celor omorâți și deportați de regimul sovietic de ocupație este de 92.490 dolari SUA pentru 1 persoană adică în total 27,8 miliarde dolari SUA.
  Guvernul Republicii Moldova ar trebui să cheme în judecată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, Fedaţia Rusă pentru Genocid şi, să ceară despăgubirile de mai sus. Dacă nu o face înseamnă că guvernanţii sunt laşi.

 8. România ar trebui să cheme în judecată: Federaţia Rusă, Ungaria şi Germania pentru consecinţele Pactului Hitler-Stalin. De la Rusia ar trebui să ceară, tot în instanţă, Tezaurul. Suntem cu toţii nişte laşi de peste 60 de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *