Vor îndrăzni ”liderii politici” moldoveni să îi reproșeze lui Nicolae Timofti definirea RM ca ”stat românesc”?

Timofti TVR1Cu precizarea  (SURPRINZĂTOR) între paranteze,”Timpul” reproduce o știre intitulată ”Președintele Timofti despre Republica Moldova și România: Sunt două state românești”. Știrea o dăm mai jos.

Iată linkul de pe TVR1http://stiri.tvr.ro/exclusivitate-nicolae-timofti-atitudinea-rusiei-se-va-schimba-in-problema-transnistreana_36174_video.html#view

Am găsit de cuviință să scriu câteva alineate despre aceasta. Dar dacă a romaniaspus-o Nicolae Timofti din propriile convingeri, e foarte bine, e chiar minunat, pentru că speram de multă vreme să avem un Președinte care să dea și identitate acestui stat pe care Clanurile rusești, inclusiv de la Putere, o tot tăvălesc într-un sos moldovenist roșu-verde-roz.

Pentru cine nu știa, scriu că, pentru prima data de la Independență încoace, s-a scris despre ”două state românești” în Acordul dintre Partidul Liberal (NU al lui Ghimpu!”), creat dintr-o mare fuziune după ce a venit PCRM masiv în Parlament în 2001, și PNL din România, după 2001. (Au fuzionat atunci mai multe partide democratice (nu toate și naționale), cel mai curajos, care s-a dizolvat și a demarat coagularea forțelor anticomuniste, fiind PNL.md, condus de Mircea Rusu, creându-se, ulterior, Partidul Liberal, condus de Veaceslav Untilă, care l-a și înmormântat când a fost creată Alianța ”Moldova Noastră”. După care denumirea de ”Partid Liberal” i-a fost sugerată de un actual vicepreședinte al PNL lui Ghimpu, acesta numai liberal nefiind…)

Atunci, în plin regim comunist, PL din R.Moldova, care îi avea în staf și pe Vlad Darie, Vitalia Pavlicenco, a încheiat un Acord de cooperare cu PL din România, căci PNL.md, în formulele anterioare existente, a avut mereu o cooperare cu național-liberalii de peste Prut.  

În acel acord s-a fixat sintagma ”două state românești”, despre care, curajos, a vorbit Teodor Meleșcanu, vicepreședinte al PNL.ro, responsabil de relația cu național-liberalii din Basarabia, și care, invitat la postul de radio municipal, cu Lucia Culev moderatoare (presă curajoasă pe atunci nu prea era, ceea ce nu înseamnă că este acum prea multă…), a spus despre Acordul încheiat dintre cele două partide național-liberale din cele două state românești, cum scria în acord. Voronin atunci mai ca a turbat.

Dar să revenim la Timofti. Niște prieteni din SUA mi-au solicitat părerea despre Nicolae Timofti, imediat după ce a fost ales ca Președinte. Am spus ce credeam și îmi pare bine că – dincolo de toate pe care le are și pe care nu le are – că măcar pentru TVR1 Președintele a spus că suntem cu România două state românești. E un prim-gest, care dă identitate acestei părți blestemate de populație, românească, dar încă pe mâna unor guvernanți proruși care, cică, vor să ne ducă în Europa, dar care nu vor să audă de România. Așa – un fel de integrare europeană antiromânească… În zadar!

Ar fi corect, logic și responsabil ca, în lupta dintre oligarhi, care a prins Basarabia în niște gheare urâte, Președintele Timofti, chiar dacă se spune că e și din Clanul Lucinschi, să demonstreze că este mai independent, mai curajos, că se situează de asupra tuturor, prin adevăr istoric și moralitate în poziții. Să spună pentru oamenii mai puțin informați ceva mai mult decât puținul cu care s-a vrut să fim obișnuiți și mulțumiți.

De vreme ce ne rupem, în sfârșit, de Rusia, pe care până și Rezidentul nr.1 Lucinschi ”încearcă să o convingă încetișor să ne permită să mergem spre civilizația europeană”, de vreme ce până și Filat, și Leancă, și alții o fac pe mai convinșii ”proeuropeni” (noi, desigur, nu-i credem, cât nu sunt și proromâni), e chiar timpul ca Timofti să înceapă a demonta, prin mesaje, românofobia din sufletul moldovenilor năpăstuiți de soartă.

Nu vreau să cred că Timofti umblă cu dublele standarde – pentru TVR1 spune una și pentru Chișinău – alta. De vreme ce sunt două state românești, înseamnă că declarațiile sunt egale pentru toți românii, fără frică de putini, rogozini și de alte obrăznicături. Și, totuși, o întrebare persistă: Vor îndrăzni ”liderii politici” moldoveni să îi reproșeze lui Nicolae Timofti definiția RM ca ”stat românesc”?

Ne așteaptă și un recensământ la anul și sperăm ca Nicolae Timofti – prin poziție onestă și curajoasă – să nu permită să se desfășoare sub stindardul moldovenismuliui stalinist, al separatismului față de românii din primul stat românesc.

Vitalia Pavlicenco  

http://www.timpul.md/articol/%28surprinzator%29-preedintele-timofti-despre-republica-moldova-i-romania-sunt-doua-state-romaneti-50941.html

(SURPRINZĂTOR) Președintele Timofti despre Republica Moldova și România: Sunt două state românești

România și Republica Moldova sunt două state românești, care au multe în comun, iar aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană va apropia și mai mult Chișinăul de București. Declarația aparține președintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti, și a fost făcută în cadrul unui interviu pentru pentru TVR.

Întrebat cum își explică faptul că destinele celor două state sunt asociate permanent de către Kiev și Moscova, președintele Timofti a răspuns că atât Ucraina, cât și Rusia, înțeleg foarte bine că cele două state au foarte multe lucruri în comun, având în vedere că sunt două state românești.

„Și Ucraina, și Rusia, înțeleg că fiind două state românești, sunt două state care au multe în comun. În același timp ele sunt state independente, suverane, care construiesc relații bilaterale în baza normelor dreptului internațional. Aderarea noastră la Uniunea Europeană o să ne apropie și mai mult”, a declarat Timofti.

Nicolae Timoft este convins că Republica Moldova va parafa acordul de asociere la Vilnius, indiferent de surprizele care pot apărea pe parcurs sau de presiunile care se fac. „Trebuie să fim gata pentru orice surprize. Dar eu sunt convins că noi vom reuşi să ajungem cu bine, la Vilnius, la parafarea acordului de asociere”, a spus președintele.

Întrebat dacă UE condiţionează semnarea acordului de găsire a unei soluţii pentru problema transnistrieană, preşedintele Republicii Moldova a răspuns: „Nu, aşa condiţii nu au fost puse”.

„Important e să reuşim să-i convingem pe partenerii noştri ruşi să-şi retragă armata de pe teritoriul nostru. Eu cred că situaţia se va schimba şi atitudinea Rusiei se va schimba. Sunt deja hotărâri adoptate de instituţiile internaţionale”, a explicat Nicolae Tomofti.

Sursa: infoprut.ro via tvr.ro

Loading Facebook Comments ...

1 Comment

Add a Comment
 1. CANTECELE RE-UNIRII NOASTRE
  CU PATRIA-MAMA ROMANIA MARE EUROPEANA !

  Chisinau, 13-14 Nov. 2013 — la Teatrul «M. Eminescu»
  iar la 15 Nov.- Gala Laureatilor — la Palatul National «N. Sulac»
  cu un Recital de Exceptie cu cântaretul Christian Traistariu din România
  – toate la orele 18.
  –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-
  Cea de-a XI-a ediție a Festivalului-concurs internațional
  de Muzică Ușoară ”Două inimi gemene»,
  în memoria interpreților Doina și Ion Aldea-Teodorovici
  se va desfășura la Chișinău în perioada 13-15 noiembrie.

  Vor participa reprezentanți din 15 țări: Japonia, Argentina, Slovenia, China, Italia, Anglia, Suedia, Germania, Letonia, Lituania, Ucraina, Belorusia, Uzbekistan, Rusia-Adâghea, Bulgaria, etc.

  Ca de obicei, participanții la festival vor interpreta în mod obligatoriu
  o piesă a compozitorului Ion Aldea-Teodorovici în limba română
  și alta, la alegere, în limba țării din care provin.

  In prima zi a concursului, la secțiunea copii vor evolua 17 concurenți, iar la secțiunea maturi vor intra în competiție 23 de interpreți.
  Premiul mare va fi în valoare de 1 000 de euro.

  Deținătorul Trofeului primei ediții a fost interpretul Păvălache Parfeni,
  iar cel din anul trecut a fost cucerit de Diana Iudelson, Israel.

  – «Va fi o ediție care va avea tangențe cu celelalte.
  Vom avea mai multe talente, dar și surprize pentru cei care vor fi prezenți la eveniment»,
  spune Cristofor Aldea -Teodorovici,
  președintele concursului «Două inimi gemene».

  – «Dacă nu ar fi un eveniment special, nu ar veni la Chișinău reprezentanți din toate colțurile lumii care cântă cu plăcere în limba română. Potrivit regulamentului, ar trebui să avem câte un concurent din fiecare țară, dar R. Moldova este reprezentată de câte nouă participanți la fiecare secțiune»,
  explică Eugenia Marin, directorul executiv al festivalului,
  dar și mama Doinei Aldea-Teodorovici.
  – «Un vis al meu a fost să organizez, în premieră, o seară de muzică orchestrală semnată de tatăl meu.
  La fel în premieră, pregătim un concert cu muzică orchestrală semnată de tata, care va avea loc în primăvară»,
  spune Cristian Traistariu din România.

  Pentru bilete și informații suplimentare
  adresați-vă la telefonul :
  +373 22 223-111
  sau +373 795-67 422 .
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
  ————— ♥ BASAⱤABIA E ⱤOMÂNIA ♥ —————
  —————♥—♥—♥— RE-U N I R E ! —♥—♥—♥———
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
  N.B.
  IN MEMORIAM:
  Doina și Ion Aldea-Teodorovici, cântăreții șlagărelor Mișcării de eliberare și renaștere națională, s-au stins din viață acum 21 de ani,in oct.1992 în urma unui tragic accident rutier, care a avut loc în comuna Coșereni, județul Ilfov, România.
  Accident organizat la comanda unor forte teroriste ocupante voroniste comuniste anti-românesti si anti-unioniste,
  forte care lichideaza toate marile personalitati unioniste in ultimii 25 de ani,
  prin accidente la comanda, iriadieri si otraviri prin medicamente:
  poetul Grigore Vieru, ian.2009, poeta Leonida Lari, dec.2011, poetul dacolog Andrei Vartic, iunie 2009, studentul Andrei Savciuc, Nov.2009, cântaretul Vadim Gheorghelas, martie 2011 si lista este lunga.

  P.S.
  1.
  Amenintari directe:
  Atunci prin 1993, când mama Doinei, doamna Eugenia Marin, a incercat sa afle de la Guvern mai multe date despre investigatiile referitor la accidentul criminal, ea a fost sunata ulterior si o voce «misterioasa» i-a spus sa se «potoleasca», caci nepotul ei Cristofor mai este inca in viata !
  2.
  “În 1997, fratele lui Ion, Petre Teodorovici, i-a povestit scriitorului Traianus, ca unchiul sau din Bucuresti, Chiril, pusese mâna pe niste documente ale Securitatii române, care argumentau cu lux de amanunte ca moartea celor doi – ION SI DOINA –

  a fost un accident intentionat,

  provocat de structurile Securitatii de la Chisinau,
  la comanda unor forte politice de atunci.»

  SI, ATENTIE – iarasi «concidente»:
  Petre moare in acelasi an – 1997- imediat dupa ce face dezvaluirile despre asasinatul fratelui sau Ion si al Doinei /
  Petre s-a stins «SUBIT «din viata la 6 iulie 1997, la numai 47 de ani, fiind «bolnav» de diabet zaharat /ciroza /
  = altfel zis iradiat si otravit prin medicamente /

  ========================================
  TRAIASCA ROMANIA MARE IN VECHILE HOTARE
  DIN ANUL 1918 DINTRE NISTRU SI TISA !
  ========================================

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *