Integrare europeană … condimentată cu moldovenism (antiromânism) stalinist

487x292_steaguriOK-300x179Am privit si eu adunarea popularo-nationalo-moldovenista gen “Casa noastra – Republica Moldova” de la 3 noiembrie. De ce aceasta paralela cu evenimentul din timpul Președinției lui Snegur? Pentru ca s-a pedalat și azi pe separatismul moldovenesc, pe statalitatea si identitatea moldoveneasca-moldovenista de tip stalinist. Cuvintatorii au cuvintat, daca nu ma insel, de pe scena de pe care ne-au vorbit si ciracii lui Putin, mai exact – Rogozin, Lescenko si Kobzon, ca sa nu fie linga “piatra ocupatiei” ruso-sovietice.

Niciun cuvint despre Romania (decit in context foaaaarte general, alaturi de Bielarusi si Kazahstan), despre romanism, despre romani, despre identitatea romaneasca si asta in timp ce, de fapt, o treime din cetatenii nostri sunt in Europa, iar o alta treime circula intr-acolo regulat datorita cetateniei romane, deci, datorita juramintului depus unitatii nationale romanesti, salvindu-se si tinindu-i la putere pe cei ce inchina totul Moscovei. De ce asa? Pentru ca asa place Rusiei. Probabil ca neromanismul/antiromanismul este legamintul din cadrul coalitiei proeuropene, ai carei lideri frecventeaza Ambasade antiromanesti si cercuri purtatoare de interese fata de o “lume deschisa”.

Oare Romaniei ii plac asemenea evaziuni identitare?

Intr-o declaratie facuta pentru ziaristi o cetateanca a confundat Uniunea cu Unirea, probabil ca mesajul unionist din ultmul timp a devenit mai frecvent si mai credibil decit demersul european al fariseilor de lux. Desigur, cu sume fabuloase, deturnate de la gura copiilor si a batrinilor, pentru aducerea lumii in PMAN, se pot face adunari impresionante, dar majoritatea angajatilor publici la sigur ca si ei gindesc asa ca si cel ce le zicea ziaristilor ca vrea sa ii priveasca in ochi pe Filat si Lupu, care au dezamagit cumplit populatia.

Totusi, adunarea de azi cu oameni adusi cu forta in Piata are un rost – i-a convins si pe Lupu, si pe Filat ca trebuie sa vrea in Europa, altfel, aceste filmari vor semana cu neonorarea sloganelor “Moldova fara Voronin”, “Moldova fara comunisti”, de care au uitat verzisorii cind au facut cirdasii cu purpuriii.

Respectam pe oricine, dar ne bucuram ca nu s-au compromis (ca sa nu spunem mai mult…) personalitatile care, intr-adevar, au pus bazele orientarii europene, cum sunt Ion Ungureanu, Alexandru Mosanu, Valeriu Matei, Vasile Nedelciuc, Tudor Pantiru, Nicolae Dabija, Ion Sturza, Mihai Cimpoi si altii. Ei sunt cu totii unionisti si nu au avut ce cauta la adunarea electorala a celor ce “onoreaza” cu cinste statutul de “oligarhie moldoveneasca”. Unii, care se pretind intelectuali si care au vorbit la adunarea lui Filat si Lupu, au facut-o din slabiciune, dependenta sau interes meschin. Dumnezeu cu ei.

Chiar daca azi se bucura cei care cred ca s-au convins si ei, ca i-au convins si pe partenerii europeni de impartasirea vectorului european, si nu in Uniunea Ruso-Asiatica, miine, dupa Vilnius, vor vedea ca lucrurile abia vor incepe sa curga dureros si atunci se va vedea cit de angajati in acest parcurs european sunt stimabilii. Prin aducerea lumii in centrul Chisinaului, pentru poze si clipuri pentru viitoarea campanie electorala, liderii politici s-au angajat intr-o lupta contra lor, contra apucaturilor lor sovietice si comuniste, neeuropene, nedemocratice, trebuind sa fie gata sa se jertfeasca si prin a merge la puscarie, daca o va cere “cauza europeana”. Sunt ei gata pentru aceasta sau cred ca daca au adus oameni cu bani publici si resurse administrative la Chisinau vor fi pe viata absolviti de raspundere pentru deturnarea de bani publici si de toate alte matrapazlicuri?

Prin aceasta adunare, pretinsa ”fruntea politica proeuropeana” s-a angajat sa nu mai cocheteze cu Voronin, asa va fi oare? Vom vedea. Cunoastem argumentul ca “sunt rai, nu sunt buni, dar pe altii nu-i avem”. Asa s-a spus si votat raul cel mai mic de 22 de ani si asa am ajuns unde am ajuns. Dupa 3 noiembrie abia incepe lupta de rezistenta contra Rusiei, in fata careia trebuie rezistat prin uniune nationala, nu prin dezbinarea politica si antiromanism. Antiromanismul moldovenistilor stalinisti, proclamati proeuropeni, nu are nicio sansa. Adevarul se razbuna, sa nu uitati asta. Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

7 Comments

Add a Comment
 1. Acei care au fost fortati sa participe la miting se vor razbuna pe organizatori la alegeri.

 2. =Leonard Lewandowski=

  CANTECELE RE-UNIRII NOASTRE APROPIATE
  CU PATRIA-MAMA ROMANIA MARE EUROPEANA !
  —————————————–
  1.
  Institutul Cultural Român “Mihai Eminescu” din Chișinău organizează,
  în colaborare cu Asociația Obștescă “Arată-ți inima” din Chișinău,
  seria de spectacole de muzică folk
  „Și de-ar fi…» susținute de îndrăgitul interpret din România Ducu Bertzi.
  Repertoriul prezentat de artist în cadrul concertelor va conține o selecție din cele mai apreciate hit-uri ale genului, melodii pop-folk sau rock — majoritatea cunoscute și foarte apreciate de publicul din Republica Moldova.

  Programul spectacolelor:
  ————————————

  – 31 octombrie, ora 18.00 — Casa de Cultură din orașul Orhei

  – 1 noiembrie, ora 18.00 – Teatrul «Vasile Alexandri» din orașul Bălți
  – 2 noiembrie, ora 18.00 – Palatul de Cultură din orașul Soroca
  – 3 noiembrie, ora 18.00 – Casa de Cultură din orașul Călărași
  – 4 noiembrie, ora 18.00 – Filarmonica Națională «Serghei Lunchievici» din Chișinău

  Ducu Bertzi s-a născut la 21 septembrie 1955 la Sighetu Marmației. Prima înregistrare radiofonică este realizată în noiembrie 1979 cu piesa «Când s-o împărțit norocul».
  Este prezent permanent pe scenele din țară și din străinătate, numărul spectacolelor realizate depășește 4000. Albumul «Dor de ducă», apărut în 1997, a depășit ca vânzări toate așteptările, revista «Actualitatea Muzicală» conferind autorului în 1998 premiul popularității pentru tirajul de excepție.
  Ultimii 3 ani au însemnat aproximativ 200 de concerte în tări precum Franța, Germania, Belgia etc, interviuri și recitaluri pe frecvențele a peste 25 de posturi de radio, 15 posturi de televiziune și realizarea a 8 videoclipuri.
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
  ————— ♥ BASAⱤABIA E ⱤOMÂNIA ♥ —————
  —————♥—♥—♥— RE-U N I R E ! —♥—♥—♥———
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

  TRAIASCA ROMANIA MARE IN VECHILE HOTARE
  DIN ANUL 1918 DINTRE NISTRU SI TISA !
  ==============================================
  2.
  Gigi Căciuleanu “România Dance Company”
  va susține pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău,
  pe 2 și 3 noiembrie, orele 18
  spectacolul „D’ale noastre”,
  în coregrafia lui Gigi Căciuleanu,
  pornind de la textele marelui prozator român Ion Luca Caragiale.

  Gigi Căciuleanu este unul dintre cei mai importanți coregrafi români,
  de anvergură și recunoaștere internațională.
  Mai mult,
  puțini știu că artistul își are rădăcinile în satul Mășcăuți, Criuleni,
  printre înaintașii lui fiind Ion Sârbu, poet moldovean care a scris fabule în limba româna, cu caractere chirilice.
  Cartea de vizită a lui Căciuleanu este impresionantă.
  Absolvent al Școlii Naționale Superioare de Coregrafie din București, și-a șlefuit talentul la marea școală de balet a Teatrului Balșoi din Moscova. A fost solistul baletului Operei Române,
  a colaborat cu Pina Bausch și Maya Plisetskaya.
  A avut propria companie în Franța și a fost, până de curând,
  directorul Companiei Naționale de Balet „El Banch” din Chile.
  ——————————————————————————–

 3. Mitingul pro UE de la Chisinau a avut un succes bubuitor. Presa europeana este in delir. Comisia Europeana nu-si revine din perplexitate. Bourilor moldavi, mereu detractori ireconciliabili, printre care din pacate va numarati si domniile voastre, imbecilitatea si aroganta tipic pruto-nistreana v-a cam jucat un renghi. Ati cam fost surprinsi cu pantalonii in vine. Unionistii, comunistii, statlistii, rusofonii si asa zisa societate civila de dans si de „manere” elegante, intr-un cuvant toti cei impuscati in aripa au reusit performanta de a se afla pentru prima data in aceeasi tabara. Jenant!

 4. Doar în situaţii grele,
  Când nu puteam scăpa de rele,
  Ne puneam ţara la cale
  La Adunări Naţionale,
  Care până nu demult
  Erau o forţă de temut,
  Dar le-au făcut acum placide
  Discordiile dintre partide
  Ce au lideri ranchiunoşi,
  Îngâmfaţi şi mincinoşi.
  Pentru ei e-o vobă goală
  Cauza naţională.

 5. Pt Michael

  Nu e chiar asa. Ride bine cine ride la urma. Asta voua va place sa ii puneti pe toti cei care nu fac parte din Clanul Lucinschi in cosul comunistilor. Exact cei din tribuna mitingului sunt cu comunistii si inca veti vedea.

 6. Aveti perfecta dreptate

 7. RM nu poate fi independentà (iatà deja avem22 ani) si nici exista izolatà! „Vectorul” european ar fi un prim pas de îndepàrtare a moldovenilor de rusi, de CSI,… si o sansà de apropiere cu ceilalti moldoveni de peste Prut! Alt pas, al doilea pas va fi UNIREA tuturor moldovenilor în jurul aceleeasi limbi, aceleeasi economii, acelorasi hotare de Est, acelorasi munti, râuri, aceeasi Mare, aceeasi UE, … aceeasi Patrie a Neamului- România Mare!!! Poate ca sà scàpàm la moment de rusi, este cazul sà apucàm cu totii capàtul „funiei”, cu lozinca UE si sà biruim fortele, ce ne trag spre Rusia?! Apoi mai usor poate se vor UNI cele douà state românesti?! Pe acest sector de Drum, sà mergem împreunà cu totii spre Europa, sau sà mergem pe douà, dezbinati?! Real, acuma cine are sanse mai mari?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *