Atitudinea PNL față de acțiunea Puterii de la 3 noiembrie 2013

DSC06112

CIMG7866

DSC_0044

PNL este un partid național, românesc, unionist, proeuroatlantic, pledând pentru unificarea celor două state românești – Republica Moldova și România – în numele viitorului prosper al întregii națiuni române, în cadrul comunității euroatlantice. Refacerea unității naționale românești ar însemna, pentru basarabeni, cea mai scurtă cale de integrare europeană, de intrare a populației celui de-al doilea stat românesc în familia occidentală. Pentru această cale pledează cei mai raționali și obiectivi analiști politici naționali și din alte state, atenți la problema românească. Conform unor date statistice, peste 500 de mii de basarabeni și-au redobândit cetățenia română și sunt deja cetățeni europeni.

PNL este convins că asemenea manifestări naționale ca cea anunțată ca proEuropa pentru 3 noiembrie în PMAN, pot avea loc, dar fără monopolizare, fără efecte electorale și PR, care să repropulseze la Putere grupuri criminale, mafiote, ce au însărăcit și dezamăgit continuu societatea până la 2009 și după. În cel de-al doilea stat românesc ar fi extrem de oportună repetarea evenimentului care, în România, a însemnat consolidarea societății românești, materializată în celebra Declarație de la Snagov, semnată de toate entitățile politice ce pledau pentru integrarea României în NATO și UE.

PNL a organizat, pe 9 Mai 2008, în plin regim comunist, pentru prima oară la Chișinău, o manifestare amplă de Ziua Europei, la care a invitat să participe partidele democratice, considerate proeuropene, – fiecare cu însemnele și drapelele de partid, precum și societatea civilă.

DSC06097

DSC_0063

Au participat PLDM, AMN, MAE, reprezentanți ai Uniunii Scriitorilor, Uniunii Jurnaliștilor, Forului Democrat al Românilor ș.a., care au luat cuvântul în fața mulțimii proeuropene, în timp ce, vizavi, în fața cinematografului ”Patria”, nostalgicii sovietici consumau votcă și terci rusesc. La acțiunile organizate de PNL au fost invitați întotdeauna toți cu însemnele lor identitare, pentru a aduna, sub stindardul Tricolorului și al Europei, diversitatea de opțiuni politice și ale societății civile.

IMG_0606În iulie 2009, PNL s-a retras cu demnitate din cursa electorală pentru Parlament, ca să favorizeze actualele partide să îi învingă pe comuniști. După care, în loc să consolideze energiile tuturor forțelor politice pe reformele care să ne conducă spre UE, prin respectarea standardelor europene, noua majoritate parlamentară și Guvernul, emanat de aceasta, au acaparat sistemul mafiot și antidemocratic, format de comuniști, au supus persecuțiilor partidele extraparlamentare românești și au împiedicat mereu acțiunile și opțiunile acestora.

Liderii politici din Parlament și-au permis ingerința în treburile și drepturile Platformei unioniste ”Consiliul Unirii” și ale componentelor acesteia, cerând, ilegal, oamenilor să nu vină la Marșul Unirii de la 16 septembrie 2012, în timp ce unioniștii sunt adevărații eurointegriști, fapt pe care Europa îl cunoaște. Probabil că forțele politice din arcul guvernamental nu sunt sigure că Europa este convinsă de sinceritatea și fermitatea demersului lor proeuropean, de aceea și aduc forțat lume în centrul Chișinăului.

Când PNL a inițiat, cu numeroase asociații obștești, în cadrul Platformei unioniste ”Consiliul IMG_0622Unirii”, împreună și cu Platforma civică ”Acțiunea-2012”, acțiuni de masă pentru comemorarea celor 200 de ani de ocupație ruso-sovietică, Puterea s-a deconspirat drept prorusă și vădit antiromânească, manifestând o atitudine ostilă față de forțele proUnire cu România. În timp ce Platforma unionistă ”Consiliul Unirii” ar fi salutat prezența eurointegriștilor la Marșurile de Demnitate Națională și pentru Unirea cu România – singura cale de realizare și a aspirației proeuropene.

Orbiți de frica de orice alternativă politică, unii premieri au ajuns să declare partidele extraparlamentare drept ”cea mai mare piedică” în activitatea lor. Urmare a acestei atitudini și a fărădelegilor la care s-au dedat guvernanții, veniți la putere cu slogane anticomuniste, PNL a trecut în opoziție, expunându-și, totuși, poziția, inclusiv în cadrul unor consultări, dar fără finalitate, cu reprezentanți ai Puterii.

IMG_0629

Știind, cu certitudine, că la Summit-ul Parteneriatului estic de la Vilnius lucrurile sunt decise pozitiv pentru Chișinău, mai curând datorită conjuncturii favorabile – prin interesul UE față de Ucraina – Puterea încearcă să stoarcă profit maxim din aceasta, mimând chemarea forțelor politice la o manifestare în sprijinul integrării europene, în timp ce scopul adevărat este acumularea de material electoral pentru PR-ul său. În timp ce coaliția de la Putere trebuia, cel puțin, să organizeze un grup coordonator din partea tuturor forțelor proeuropene, care să însemne deschiderea pentru reconsolidarea națională pe obiectivul european, prin încercarea de recuperare a încrederii societății în sinceritatea mesajului proeuropean al guvernanților, după ce au vândut obiective strategice Rusiei.

DSC06200

În caz contrar, PNL interpretează apelul sec și abstract al Puterii drept un gest formal, de fațadă și de ochii lumii, adresat tuturor, dar, de fapt, nevizând forțele proeuropene din afara arcului guvernamental, fapt ce a condus la ratarea unei șanse unice de solidarizare a tuturor entităților politice proeuropene, anticomuniste. Adevăratul scop al adunării electorale este ca, prin frazeologia integrării europene – să fie repropulsate în prim-plan politic persoane ce și-au pierdut credibilitatea, ca, ajunse din nou în vârful Puterii, să perpetueze corupția, contrabanda și injustiția – taxate de societate și de partenerii europeni,  mai activi în atragerea R.Moldova în UE, decât înșiși protagoniștii ce au făcut cârdășii cu guvernanții din fostul regim comunist și pe care, la fel, pare să îi aranjeze starea de imponderabilitate a Republicii Moldova între Est și Vest. Asta în loc să fie sincer mobilizat segmentul de societate proeuropeană, care prin diferite partide și asociații, putea veni fiecare, cu însemnele sale, la o acțiune comună și solidară ProEuropa.

PNL rămâne deschis, așa cum a fost mereu, oricărui dialog proeuropean și proromânesc, așteptând dovezi clare privind atașamentul Puterii față de idealurile, valorile și standardele europene în politică, economie, în plan social și în planul unității naționale, pentru a reuni societatea pe valori democratice precum pluralismul politic, pluralismul de opinii, libertatea de exprimare și justiția independentă, pentru a nu readuce comuniștii la Putere, ce ne vor cantonați în zona ruso-asiatică.

Partidul Național Liberal,

Chișinău, 31 octombrie 2013

http://www.presidency.ro/?_RID=det&tb=date_arhiva&id=370&_PRID=arh

DECLARAŢIA de la Snagov,

21 iunie 1995


snagov1snagov2Întruniţi astăzi, 21 iunie 1995, la Snagov, semnatarii prezentei Declaraţii constată că „Strategia naţională de pregătire a aderării României la Uniunea Europeană” elaborată de Comisia special constituită în acest scop, din reprezentanţi ai partidelor politice parlamentare, ai Guvernului, ai cercurilor academice, ai societăţii civile exprimă orientarea fermă a României de a-şi axa dezvoltarea pe promovarea atributelor unei societăţi democratice – statul de drept, pluralismul politic, separarea puterilor, alegeri libere, respectarea drepturilor omului, inclusiv ale persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, crearea unei economii de piaţă eficiente şi durabile, compatibile cu principiile, normele, mecanismele, instituţiile şi politicile Uniunii Europene.

Obiectivul strategic naţional al aderării României la Uniunea Europeană constituie un punct nodal al solidarităţilor şi convergenţelor forţelor politice şi sociale ale ţării, reprezentând o şansă istorică de a promova idealurile şi interesele fundamentale ale poporului român, identitatea şi tradiţiile sale, într-o largă deschidere internaţională, posibilitatea ca prin eforturi proprii, susţinute de o amplă cooperare, să poată fi atenuate şi eliminate în timp decalajele faţă de ţările avansate, să se realizeze modernizarea României, în pas cu exigenţele tranziţiei la societatea informatică şi crearea, pe această bază, a condiţiilor pentru ridicarea nivelului de trai şi a calităţii vieţii tuturor cetăţenilor României.

Semnatarii susţin concluzia Comisiei conform căreia, prin eforturi perseverente, există premise ca la orizontul anului 2000, alături de alte ţări asociate, România să dispună de capacitatea de a îndeplini condiţiile esenţiale de aderare.

Semnatarii Declaraţiei apreciază spiritul în care a avut loc elaborarea strategiei şi a lucrărilor de fundamentare a acesteia, confruntarea pe deplin liberă de opinii, într-un climat de dezbateri constructiv, de înaltă rigoare ştiinţifică, ceea ce a permis ca prin dialog să fie cultivată convingerea că renaşterea României, redresarea ei generală se decid acum.

Acest spirit se cere a fi promovat în continuare, în vederea instaurării unui climat de realism politic, de solidaritate activă, care să orienteze confruntarea de opinii în sens constructiv, în slujba interesului naţional, a destinului României în lumea contemporană.

Declaraţia este semnată de:

PREŞEDINTELE ROMÂNIEI, domnul Ion Iliescu

PRIMUL MINISTRU, domnul Nicolae Văcăroiu

PREŞEDINTELE SENATULUI, domnul Oliviu Gherman

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR, domnul Adrian Năstase

PARTIDUL DEMOCRAŢIEI SOCIALE DIN ROMÂNIA, domnii Oliviu Gherman şi Adrian Năstase

PARTIDUL DEMOCRAT (F.S.N.), domnul Petre Roman

PARTIDUL NAŢIONAL ŢĂRĂNESC CREŞTIN – DEMOCRAT, domnul Gabriel Ţepelea

PARTIDUL UNITĂŢII NAŢIONALE ROMÂNE, domnul Gheorghe Funar

UNIUNEA DEMOCRATĂ A MAGHIARILOR DIN ROMÂNIA, domnul Bela Marko

PARTIDUL ROMÂNIA MARE, domnul Corneliu Vadim Tudor

PARTIDUL ALIANŢEI CIVICE, domnul Nicolae Manolescu

PARTIDUL SOCIALIST AL MUNCII, domnul Ilie Verdeţ

PARTIDUL LIBERAL ’93, domnul Horia Rusu

PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT ROMÂN, domnul Sergiu Cunescu

PARTIDUL NAŢIONAL LIBERAL-CONVENŢIA DEMOCRATICĂ, domnul Niculae CerveniPARTIDUL DEMOCRAT AGRAR DIN ROMÂNIA, domnul Victor Surdu

PARTIDUL ECOLOGIST ROMÂN, domnul Otto Weber

PREŞEDINTELE COMISIEI PENTRU ELABORAREA STRATEGIEI NAŢIONALE DE PREGĂTIRE A ADERĂRII ROMÂNIEI LA UNIUNEA EUROPEANĂ, domnul Tudorel Postolache

Departamentul de Comunicare Publică
21 Iunie 1995

 

Loading Facebook Comments ...

10 Comments

Add a Comment
 1. =Jurnalist Alecu Mocanu Martir Unionist=

  CANTECELE RE-UNIRII NOASTRE APROPIATE
  CU PATRIA-MAMA ROMANIA MARE EUROPEANA !
  —————————————–
  1.
  Institutul Cultural Român “Mihai Eminescu” din Chișinău organizează,
  în colaborare cu Asociația Obștescă “Arată-ți inima” din Chișinău,
  seria de spectacole de muzică folk
  „Și de-ar fi…» susținute de îndrăgitul interpret din România Ducu Bertzi.
  Repertoriul prezentat de artist în cadrul concertelor va conține o selecție din cele mai apreciate hit-uri ale genului, melodii pop-folk sau rock — majoritatea cunoscute și foarte apreciate de publicul din Republica Moldova.

  Programul spectacolelor:
  ————————————

  – 31 octombrie, ora 18.00 — Casa de Cultură din orașul Orhei

  – 1 noiembrie, ora 18.00 – Teatrul «Vasile Alexandri» din orașul Bălți
  – 2 noiembrie, ora 18.00 – Palatul de Cultură din orașul Soroca
  – 3 noiembrie, ora 18.00 – Casa de Cultură din orașul Călărași
  – 4 noiembrie, ora 18.00 – Filarmonica Națională «Serghei Lunchievici» din Chișinău

  Ducu Bertzi s-a născut la 21 septembrie 1955 la Sighetu Marmației. Prima înregistrare radiofonică este realizată în noiembrie 1979 cu piesa «Când s-o împărțit norocul».
  Este prezent permanent pe scenele din țară și din străinătate, numărul spectacolelor realizate depășește 4000. Albumul «Dor de ducă», apărut în 1997, a depășit ca vânzări toate așteptările, revista «Actualitatea Muzicală» conferind autorului în 1998 premiul popularității pentru tirajul de excepție.
  Ultimii 3 ani au însemnat aproximativ 200 de concerte în tări precum Franța, Germania, Belgia etc, interviuri și recitaluri pe frecvențele a peste 25 de posturi de radio, 15 posturi de televiziune și realizarea a 8 videoclipuri.
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
  ————— ♥ BASAⱤABIA E ⱤOMÂNIA ♥ —————
  —————♥—♥—♥— RE-U N I R E ! —♥—♥—♥———
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

  TRAIASCA ROMANIA MARE IN VECHILE HOTARE
  DIN ANUL 1918 DINTRE NISTRU SI TISA !
  ==============================================
  2.
  Gigi Căciuleanu “România Dance Company”
  va susține pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău,
  pe 2 și 3 noiembrie,
  spectacolul „D’ale noastre”,
  în coregrafia lui Gigi Căciuleanu,
  pornind de la textele marelui prozator român Ion Luca Caragiale.

  Gigi Căciuleanu este unul dintre cei mai importanți coregrafi români,
  de anvergură și recunoaștere internațională.
  Mai mult,
  puțini știu că artistul își are rădăcinile în satul Mășcăuți, Criuleni,
  printre înaintașii lui fiind Ion Sârbu, poet moldovean care a scris fabule în limba româna, cu caractere chirilice.
  Cartea de vizită a lui Căciuleanu este impresionantă.
  Absolvent al Școlii Naționale Superioare de Coregrafie din București, și-a șlefuit talentul la marea școală de balet a Teatrului Balșoi din Moscova. A fost solistul baletului Operei Române,
  a colaborat cu Pina Bausch și Maya Plisetskaya.
  A avut propria companie în Franța și a fost, până de curând,
  directorul Companiei Naționale de Balet „El Banch” din Chile.
  ——————————————————————————–

 2. Burunducul Unionist

  Atentie:
  pe fotografiile de mai sus il vedem si pe poetul Andrei Vartic,
  deputat si dacolog notoriu, un Mare Unionist,
  dar din pacate, asasinat de fortele oculte comuniste si nu numai
  in iunie 2009 prin iradiere si otravire cu medicamente.
  Va imaginati câta forta ar avea acum miscarea noastra Unionista,
  cu asemenea mari titani,
  toti lichidati prin accidente la comanda, iradieri si otraviri:
  – poetul Grigore Vieru -ian.2009
  – poeta Leonida lari -dec. 2011
  – studentul Andrei Savciuc -nov.2009
  – scriitoarea deputata Lidia Istrati
  – poetul deputat Ion Vatamanu
  – jurnalistul deputat Vasile Vatamanu -dec.2011
  – regizorul Emil Loteanu
  – actorul Grigore Grigoriu si fiul lui cu un prieten
  – cineastul Ion Mija
  -jurnalsitul protestatar anti-comunist Alecu Mocanu – oct. 2012
  – sclptorul Tudor Catarga si sotia lui Dora
  si lista este lunga…
  –––––––––––––
  Si ce avem acum ?
  O Uniunea a Scriitorilor ANEMICA
  cu un Presedinte Ocult KGB
  fals Bucovinean anti-român si anti-unionist
  Arkasha Suczeweanski ?
  Rusine !

 3. Din mai multe directii primesc semnale ca nu este rolul meu de a ma mai implica in viata societatii din spatial romanesc si de a comenta sau a-mi tot expune opiniile, deoarece, fiind prea departe, nu mai inteleg nimic din ce se petrece in acest spatiu. Banuiesc ca aceste indemnuri au un sambure de ratiune si ca urmare, voi asculta vocea ratiunii si voi ramane doar un simplu spectator.

  De exemplu, in cazul acestei declaratii confuze a PNL, eu nu prea inteleg daca partidul va sprijini sau nu manifestarea respectiva.

  Ca simplu spectator, am constatat ca fortele de integrare euroasiatica reusesc sa adune mii de oameni si un numar apreciabil de partide sau organizatii, numarul fiind inregistrat prin diversele cancelarii straine care-si ajusteaza pozitia fata de Basarabia si functie de aceasta participare.
  Oare cati basarabeni si cate partide sau organizatii vor participa la manifestarea in favoarea integrarii europene?

  Mircea Popescu

 4. Pt Mircea Popescu

  Noi, membrii PNL care nu am stat in acesti ani cu miinile pachet, nu avem ce cauta linga hoti si mafioti, acoperiti cu sloganuri proeuropene. Fortele ruso-asiatice au furat suficienti bani, au si bani daruiti generos de Rusia, prin misiuni diplomatice, au bani cu ce sa se adune, la fel ca si guvernantii care aduc la actiunea de masa electorala oameni cu norma pusa si cu autobuze platite din evaziunea fiscala, fonduri deturnate, fie publice, fie europene. Noi cu asemenea oameni nu avem cum sa fim alaturi. Mai ales ca cei care trag plapuma de integrare europeana peste fundul lor prorusesc au luptat cu rusii contra marsurilor noastre unioniste.

  Nu cred ca declaratia noastra este confuza, ea exprima foarte clar ce credem, noi nu identificam integrarea europeana cu guvernantii corupti, dar am dat si un exemplu, cind i-am invitat pe toti la actiunea comuna de Ziua Europei, in plin regim comunist, pe 9 Mai 2008, cu insemnele si drapelele lor, in timp ce ei ne preintimpina sa nu venim cu drapelele noastre. Stiti de ce? Ca sa nu le incurcam la pozele de PR, pe care vor sa le faca pt campania electorala.

  Nu mai spun sa nu comparati fortele prorusesti, „incurajate” in actiunile antiromanesti de Rusia, in timp ce Romania, ca sa vedeti, se teme „sa se amestece in vreun fel in treburile celui de-al doilea stat romanesc”.

  Am reprodus si exemplul Declaratiei de la Snagov, sper ca nu ati uitat-o. Deci, nu ne comparati pe noi, sarantocii cu demnitate, care venim la actiuni cu mijloace proprii, cu guvernantii care fac pe 3 noiembrie o (pacat ca nu stiti ruseste!) „masovka cu raznareadka pentru alegeri”.

 5. Filat si toata „clica” lui ce azi este la putere. Poate e si pentru integrarea europeana, numai NU este UNIONIST. Ce ar fi el fara de „tarisoricuta ” lui in ROMANIA MARE REINTREGITA???

 6. Pt casandra neagra

  In Romania reintregita ar sta la duba, nu ar mai defila orgolios cu Sevciuk la brat. De aia nu vrea, impreuna cu intreg clanul Lucinschi, sa ne unim cu Romania.

 7. Doamna Pavlicenco, ar fi fost mult mai intlept si mult mai bine, pentru dvs. personal, daca nu ati fi iesit in general cu aceasta „declaratie” instigatoare. Copiere si paste!!! Pacat. Nu va face cinste. Dati si dvs. cu tifla (ca si Tanase, Vasilcau, Mocanu, Rosca, Ghimpu, Dodon, Tkaciuk , Usatai s.a.), ca da bine la…La ce? La imaginea dvs.? Nu cred.

 8. Istoria arata ca in momente de restriste pentru un popor, indiferent de disputele dintre diverse fractiuni, acestea se aduna pentru a trece primejdia. Abia dupa aceea, incep sa-si dea din nou pumni si picioare. Sigur ca din aceasta bataie interna, se ajunge la o noua stare de slabiciune a tarii de care incearca sa profite dusmanii si cercul vicios se repeta.

  Cum ziceam, eu nu prea vad corect realitatile din Basarabia si probabil gresesc din nou, dar am vaga impresie ca acum se da o mare lupta intre basarabeni si fortele care doresc o indreptare a Basarabiei spre Rusia, chiar cu ajutorul acesteia si la presiunile acesteia, inclusiv pe plan international.
  Sigur, lumea spera marea cu sarea de la Vilnius, dar daca suportul popular este redus, n-ar fi exclus ca cei care au painea si cutitul in mana sa se gandeasca de doua ori pana sa dea o felie si Chisinaului, si mai ales cand.

 9. Pt Mircea Popescu

  Cind Puterea ne tot spune prin sondajistii cumparati ca nu contam, sa fim chiar noi care vom „reduce suportul popular”? Nu-mi vine a crede, cum nu cred ca e un moment de rastriste. Cazul Basarabia este un apendice la triunghiul Ucraina-Rusia-UE.

  Puterea de la Chisinau vrea poze si video pentru viitoarele alegeri. Daca spuneau sa vina fiecare cu identitatea sa si cu steaguri UE, era altceva, daca au avertizat special sa nu venim cu steaguri ale partidelor, ei au nevoie de „masa” proasta. Actuala guvernare este cu Rusia, dar se acopera cu frazeologie proeuropeana, de altceva nu sunt capabile Clanul Lucinschi si Clanul Voronin, sunt o apa si un pamint, cum spune Mocanu, au intrat in suficiente cirdasii cu comunistii, in loc sa ii traga la raspundere pentru delapidari de fonduri publice si europene. De ce? PENTRU CA FAC LA FEL.

 10. Perfect de acord cu dl Mircea Popescu. In fond, ar trebui sa ne civilizam, putin cate putin, sa implimentam unirea acasa, mai ales ca pentru Basarabia exista o amenintare mai grava decat teava unui tun: ranchiuna „liderilor”.Pentru ca prin invidia asta desantata, „elitele” geloase de acest gen il ajuta pe Adolf Visarionovici Phutin sa-si faca mendrele si mai mult. Evident, avem o sansa rara. Europa! Chiar si cei simpli inteleg asta. Si oare trebuie sa le explice ei vesnicilor frustrati si dezabuzati, sau fizistilor ratangi, ca mizantropia e o descoperire a celor care n-au avut noroc si care, nefiind in stare sa iubeasca, s-au transformat in profeti ai nefericirii si nenorocului lor. Cand se pune ca Unirea face Neamul tare, se are in vedere unirea la nevoi si la durere, mai intai in familia fiecaruia, apoi intre vecini, intre catune, si asa „din hotara in hotara”. Lumea e plina de gropi si de bolovani, de ratati si obraznici, de vorbe goale si de indivizi singuratici care judeca fara sa fie bagati in seama. Dar in aceasta lume sunt si lucruri care merita sa fie sustinute. Mai ales atunci cand destinul se afla la o rascruce. Invidia si ipocrizia nu au limite. Si prostia, desigur. Numai inteligenta si bunul simt sunt limitate. Personal, chiar nu dau o zambila pe orgoliul inutil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *