C.Tănase: ”V-ați temut de România, domnilor tovarăși?”

http://www.timpul.md/articol/constantin-tanase-v-ai-temut-de-romania-domnilor-tovarai-50136.html

Sunt într-o măsură atât de mare de acord cu acest articol, încât NU POT să nu-l postez pe blogul meu. Nu fac decțt să salut o poziție exprimată de noi de ani în șir… VP

487x292_steaguriOK-300x179SONY DSCAnul acesta, după 6 ianuarie, când s-a declanșat scandalul legat de vânătoarea din Pădurea Domnească, în RM a început un război nimicitor al tuturor împotriva tuturor, un război al negărilor și renegărilor totale: unii neagă un segment al guvernării, alții – pe celălalt segment, comuniștii neagă, chipurile, întreaga guvernare, dar, de fapt, neagă statul R.Moldova. În fumul înecăcios al acestui război apare din nou luminița falsă: salvarea o constituie revenirea la putere a comuniștilor și renunțarea la vectorul politic proeuropean. Lumea normală înțelege că aceasta nu e o soluție pentru salvarea R.Moldova, ci o disoluție a statului. În această brambureală, mulți avem senzația că R.Moldova a devenit o problemă fără soluție, de aceea unii pleacă din țară, alții s-au retras prin bucătării, ca în timpul URSS, și înjură…

Oamenii normali, care nu acceptă soluția comuniștilor, au fost prinși într-o cursă morală, fiindcă ei trebuie să susțină o guvernare cu multe bube la cap, dar care se declară democrată și proeuropeană. Haideți să răspundem cinstit la această întrebare: este oare actuala guvernare una democrată și proeuropeană? Ca să răspundem la respectiva întrebare, haideți să vedem în ce fel de R.Moldova trăim noi azi – în una proeuropeană sau în una încă rusească, sovietică și comunistă? În cele ce urmează, nu-mi propun să formulez soluții, voi încerca doar să găsesc o explicație a situației în care am ajuns.

Dacă ne uităm înapoi, nu putem să nu constatăm că, de la declararea Independenței sale în 1991, RM nu a avut guvernări cu adevărat proeuropene, care și-ar fi asumat sarcina modernizării, decomunizării și desovietizării acestui stat. Chiar și cele declarate proeuropene au mimat mai mult europenismul. Modelul unei Moldove primitive, rusificate, comunizate îi aranja nu numai pe comuniști, dar și pe democrații proeuropeni, fiindcă le aducea voturi și le asigura șansa să guverneze. Iată de ce, toate guvernările declarate proeuropene de până astăzi, într-o măsură mai mare sau mai mică, au fost proruse și antiromânești și au încurajat antiromânismul, guvernând cu urechile ciulite spre Moscova, nu spre București. Toate aceste guvernări s-au temut nu de Moscova, ci de București, toți domnii tovarăși de la ”91 încoace s-au temut de România, fiindcă le-a plăcut să guverneze și s-au temut ca nu carecumva România să le înghită țărișoara” și ei să rămână fără tron sub fund. De aici au pornit toate: chiar și cei care se declarau proeuropeni și proromâni, cum ajungeau la putere, deveneau „un pic gravizi”, adică „un pic” proruși și antiromâni.

Acesta e adevărul, domnilor tovarăși! Ați adoptat moldovenismul antiromânesc drept ideologie de stat (nedeclarată explicit oficial), fiindcă v-ați temut de România, deși era clar că – din prima zi a botezării acestui stat – trebuia pornită o operă istorică dificilă de restabilire a identității adevărate a unei populații aflate 200 de ani sub ruși.

V-ați înarmat cu „teoria statalității moldovenești”, fiindcă v-ați temut de România. Nu v-ați gândit că acest moldovenism antiromânesc se va transforma în antieuropenism! Ați renunțat la conceptul existenței a „două state românești” și la Imnul „Deșteaptă-te, române”! Nu v-ați gândit că această ideologie convine Moscovei și comuniștilor! Nu v-a pus pe gânduri nici statalismul înfocat al comuniștilor, al acelor comuniști care au creat Transnistria, au luptat împotriva Independenței, au schimbat chiar și denumirea sărbătorii naționale din Ziua Independenței în Ziua Republicii, renunțând, în fapt, la Declarația de Independență.

Nu v-ați gândit de ce ei brusc au devenit cei mai înfocați stataliști. Nu v-ați gândit pentru că v-ați temut de România și ați vrut să guvernați, v-a plăcut să fiți ctitori de țară! Din această cauză nu ați dorit să rezolvați nicio chestiune fundamentală pentru existența unei Moldove europene, adică nu ați distrus SISTEMUL. Din această cauză v-ați temut de condamnarea comunismului, de reabilitarea onestă a deportaților ș.a.m.d., ș.a.m.d. Din această cauză, ați acceptat, alături de comuniști, o legislație pentru minoritățile naționale care nu a admis integrarea lor în viața RM.

Fiindcă v-ați temut de România, ați intrat în cârdășie politică cu Mitropolia Moldovei, o mitropolie condusă de la Moscova, declarând-o „mitropolie oficială”. Cum ați vrut să vă integrați în Europa cu o Biserică condusă de Moscova? Fiindcă v-ați temut de România ați neglijat și ignorat Mitropolia Basarabiei, fugind de ea ca dracul de tămâie.

Fiindcă v-ați temut de România, ați trecut pe linie moartă articolul 13 din Constituție despre denumirea limbii oficiale a RM, adică ați procedat exact ca și comuniștii. Fiindcă v-ați temut de România i-ați marginalizat pe unioniști, declarându-i, alături de comuniști, dușmani ai statului R.Moldova… Nu ați văzut că unioniștii sunt cei mai înfocați europeniști?

Fiindcă v-ați temut de România. toată presa controlată de voi și televiziunea publică au fost foarte prudente. ca nu cumva să devină prea românești. Toate acestea nu puteau să nu-și facă efectul: să avem azi o Moldova încă rusească, sovietică și comunistă, adică o R. Moldova antieuropeană. Desigur, acum ne temem de orice referendum pe teme „delicate”… Fiindcă v-ați temut de România, ați distrus unitatea internă a acestui stat, împărțindu-i pe cetățeni în români și moldoveni, stataliști și dușmani ai statalității ș.a.m.d.

Ceea ce se întâmplă azi cu RM se numește falimentul moldovenismului antiromânesc. Model identitar pe care l-ați creat împreună cu comuniștii a eșuat. Fiindcă orice formă de moldovenism antiromânesc înseamnă automat și antieuropenism. Concluzia e una: chiar și guvernările care s-au declarat democrate și proeuropene au promovat o politică antiromânească, e adevărat, mai discretă, decât comuniștii… Pentru că, repet a suta oară, s-au temut de România, să nu le înghită țărișoara.

Acum comuniștii, domnilor tovarăși democrați și proeuropeni, v-au prins dezarmați – nu mai aveți „lozinci” și „mesaje” în afară de integrarea europeană, idee pentru care practic nu ați făcut nimic, ci ați luptat împotriva ei. Ei vă hărțuiesc, clatină corăbioara statalității și o pot chiar răsturna. V-ați temut de o Moldovă „prea românească” (europeană!) și acum comuniștii sunt gata să ne edifice una asiatică. Pentru ei Ulaanbaatar (Ulan Bator) e mai aproape decât Vilnius. Am încercat până aici să fac o explicație a situației în care am ajuns. Soluțiile reies din această explicație. Nu cred însă că sunteți pregătiți pentru aceste soluții. De ce?

Fiindcă vă temeți de România și vă place să guvernați! Fie și într-o Moldovă fără identitatea ei firească, rusificată, comunizată și sovietizată, o Moldovă care rămâne fără populație și care nu cedează primul loc din lista celor mai sărace și corupte țări ale continentului european.

Acum un deceniu și ceva, pe când lucram la alt ziar, am polemizat cu D.Diacov, pe atunci președinte al Parlamentului, pe problemele de mai sus. Atunci am afirmat că R.Moldova ori va fi românească, ori nu va fi deloc. Rămân și azi la această părere.

Loading Facebook Comments ...

9 Comments

Add a Comment
 1. =Cronicarul Unionist=

  CANTECELE RE-UNIRII NOASTRE APROPIATE:
  CENACLUL FLACARA
  SI TOTUSI IUBIREA LA CHISINAU de 1 decembrie 1995!
  ––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-
  Martirul poet iradiat Adrian Paunescu si echipa sa:
  Andrei Paunescu, regretata folk-ista otravita Tatiana Stepa, etc.
  de 1 decembrie 1995 la Chisinau
  – o echipa româneasca care a fost retinuta la frontiera la Leuseni
  de catre SIS-temul KGB neo-comunist si neo-imperial,
  o echipa cercetata minutios, controlata, insultata,
  tinuta in frig câteva ore,
  / si care a intârziat la inceputul spectacolului cu câteva ore/
  si cu sechestrarea cartilor si casetelor românesti
  si toate astea sub “auspiciile” lui Mircea Snegur,
  Presedinte de CSI ocupant !
  /in timp ce teroristii moscali criminali intra liber de peste Nistru in RM /

  Cuvânt introductiv: poetul martir Grigore Vieru,
  asasinat de teroristii ocupanti in ianuarie 2009,
  ca si toate marile personalitati Unioniste est-moldovene.

  http://www.youtube.com/watch?v=OdLEb0GRwJI

  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
  ————— ♥ BASAⱤABIA E ⱤOMÂNIA ♥ —————
  —————♥—♥—♥— RE-U N I R E ! —♥—♥—♥———
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

 2. FOARTE INTERESANT SI FOARTE ADEVARAT. BRAVO!

 3. la 1918 s-a făcut reîntregire şi acum oare nu sîntem capabili? s-o efectuăm pentru viitorul luminos al copiilor noştri!!!

 4. Ma apuca voma cand vad cum, prin acest articol sforaitor, improvizatul moralist Costache Tanase isi incearca norocul de…aparator al Patriei. De fapt, borfasul mos Costache, cand nu mai are ce face, fie repeta ce a mai scris candva, fie recurge la la o gaunoasa demagogie nationalista. Cred, de asemenea, ca e vorba si de un caz patologic. Ori are memorie scurta, ori uita de la mana pana la gura, ori ne ia de prosti. In fond, fiind la nivelul unor postaci toate la el se bat cap in cap. Scopul urii sale patologice e acelasi: ii acuza pe toti de romanofobie, dar, de fapt, tinteste intr-o singura persoana, fara sa-l pomeneasca pe unionistul de paie Ghimpu. Mai ieri, il acuza de nationalism pe Filat (dusmanul de moarte al familionului Tanase). Cum sa-l intelegi pe guru/curu Costache? Ori „Filat a incalecat martoaga antirusismului” (articol, Timpul), ori Costache e amnezic? Pai n-a zis chiar el, mosul asta de la Timpul, ca nationalismul e un refugiu al ticalosilor?! Doamna Pavlicenco, da cate tampenii si cate injurii a tocat despre CU (in 2012)? Da cat venin a varsat pe hartia sa despre marsurile unionistilor, inclusiv despre cel de la Balti! Cum sa-l mai crezi? Si de ce il forwardati? Singurul adevara, camuflata aici, e: scoaterea de la naftalina a lui Alexandru si plasarea lui in fruntea coloanei. Sa fie le sincer si corect, sa-si procese de constiinta macar la batranete, cu el insusi, in fata oglinzii in care s-a strambat de-atatea ori! Mai indoiesc insa… Caci si de data aceasta a dunat de prin sertare, de prin carciumi, de prin cizme imputite o gramada de hule si le-a postat . Cu alte cuvinte, mos Caligula Tanase a pornit razboi impotriva copacilor, fiindca numai fi-su nu se teme de Romania. Acel fiu care ca nimeni altul stie sa le intoarca pe toate pe dos, a sarit in apararea secerei si ciocanului.

 5. Pt Dragos Stancu

  Sunt de acord cu Dvs. ca Tanase ii sprijina, nemeritat, pe Ghimpu si Chirtoaca, banuiesc si de ce, stim ca a atacat CU, desi e membru, dar are si acest drept, ca noi nu suntem comunisti sa inchidem gurile, doar ne arogam dreptul sa judecam fara a ofensa, se stie ca m-a atacat dur si pe nedrept si nu si-a mai cerut scuze, dar asta nu inseamna ca nu pot aprecia si propaga articolele sale pe care eu le apreciez ca obiective.

  Apropo, si acum sta un sondaj pe Timpul in care nu inteleg logica primei pagini, care nu corespunde voturilor si nici alfabetului sau principiului de partide parlamentare sau extraparlamentare, dar zicem mersi ca a pus si PNL, odinioara nici asta nu facea, ca sa ii placa rudimentarului si rautaciosului Ghimpu, cel care a pus Unirea in sicriu.

 6. Stimata doamna, mos Costache asta e un fatarnic si un vrajmas cum rar mai intalnesti. Uneori am senzatia ca e Voronin in persoana. Vina lui e mult mai mare decat a reactionarilor lui Tkaciuk. Banul murdar ingamfa. Slugarnicia bine platita strica. Omul murdar si slugarnic, sfasiat de mania personala, nu are cum sa sufere pentru Natie. Un astfel de ingamfat nu poate fi model de verticalitate, de curaj, de onestitate. Si-apoi, de unde sa le aiba, daca are sange de iobag in vena si un singur neuron intre cele doua urechi? De unde, deci, avant si batalie pentru Tara-Muma? De la un individ care cocheteaza neincetat si jenant cu Spaga? Minciuna si fariseism! e totul! Sa schimbe titlul in Tampul, ca sa nu mai jignescca memoria marelui Eminescu.

 7. Dragos Stancu-Bravo !!! Toate argumentele- tintite in 10,aveti perfecta dreptate:Tanase e un degradat moral

 8. @ Radu
  D-apoi, cum altfel! Un mosneag astmatic, el insasi cu sufletul plin de bube si cu mancarime in anus, o face pe inteleptul. O fi vrand niste saci cu bani de la ICR. Sau poate ca s-a saturat…Haimanaua, l-a apucat damblaua! De-atata griji de alienat, s-a puricat la piele, de aceea n-a mai rabdat, si-a-nceput din nou sa zbiere.

 9. Costiclă Tănas-Ogly NU este credibil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *