La București, Asociația Pro Basarabia și Bucovina în discuții cu Consiliul Unirii: ”Moldova la Vilnius”

20 Octombrie 2013 – Moment de referință al devenirii și redefinirii noastre ca Națiune

DezbatreMoldovaLaVilnius_MarsPentruUnire2013

DEZBATERE SIMPOZION 

„MOLDOVA LA VILNIUS: EFECTE, ANGAJAMENTE, PERSPECTIVE” și MARȘ PENTRU REUNIREA BASARABIEI CU PATRIA-MAMĂ ROMÂNIA

Data  de  20  Octombrie 2013  va  rămâne  cu certitudine  pentru multă  vreme, pentru Românii  de  pe  ambele maluri  ale  Prutului , ca  o  dată  simbol, ca un moment  de  referință   al  devenirii  și redefinirii  noastre  ca Națiune. Mai  întâi,  la ora  11.00, la sediul Asociației  Culturale  ”Pro  Basarabia  și  Bucovina”, a  avut  loc, prin  concursul  gazdelor  (Presedinte Marian Clenciu) o Dezbatere–Simpozion cu  tema: ”Republica

IMG_1566Moldova  la  Vilnius – perspective, dezvoltare, integrare ”. Coorganizator  al simpozionului a  fost  Asociația  ”Stindard”, condusă  de  energicul  și inimosul domn dr.Scarlat Cristian. Au  participat  ca  invitați  domnul  Sever  Mureșan – președintele  ”Fundației  Andrei  Mureșanu ” , domnul  avocat  dr.Mihai  Nicolae – director general al Institutului  ”Frații Golescu” pentru  Românii  de pretutindeni s.a. În  calitate  de  invitați speciali au  participat, din Chisinau,  circa  zece persoane din  conducerea Consiliului  Unirii, în  frunte cu  distinsa  doamnă Vitalia  Pavlicenco. Presa  a  fost  reprezentată de portalul de știri Romanian IMG_1581Breaking News Press, din partea căuia a  participat subsemnatul, împreună cu un coleg, precum  și de trustul de presă ”Națiunea”, din partea căruia  a participat redactorul șef adjunct Romeo Tarhon, împreună cu un coleg. Românii–basarabeni au prezentat pe rând problemele ce confruntă R.Moldova, dar și autoproclamata republică moldovenească nistreană. O doamnă profesoară din Transnistria a  vorbit emoționant despre  condițiile  grele  în  care se desfășoară învățământul românesc în Transnistria și despre  presiunile uriașe la  care  sunt supuși părinții, elevii și profesorii români din enclava controlată de trupele rusești de ocupație . La final, respectiva  IMG_1626profesoară s-a  intrebat retoric: ”Pe  noi cui  ne  lăsați, fraților?”, reiterând întrebarea  pusă cu 95 de ani în urmă de deputatul Jalbă-reprezentantul românilor transnistreni în Parlamentul Republicii Independente Moldova care, la  27 martie 1918, a  votat  actul sfânt al Unirii cu România. Majoritatea participanților  la  dezbatere aveau  ochii în lacrimi. De  asemenea, au  avut  un  mare  impact luările de cuvânt ale coordonatorilor Consiliului Unirii, Vitalia  Pavlicenco , Gheorghe Viță și Anatolie Caraman care  este și președintele Asociației Veteranilor Războiului-1992 ”Tiras-Tighina”.

IMG_1623Impresionante au fost și luările de cuvânt ale celorlalți români – basarabeni, din diferite localități din Basarabia, dar  și ale celor din România. Cu vibrant patriotism au vorbit domnii Clenciu Marian, președintele Asociației Culturale ”Pro Basarabia și Bucovina”, Constantin Rusanovschi – șeful filialei Onești a aceluiași ONG (Filiala care a ctitorit „Crucea Mântuirii Neamului Românesc” de la Nisporeni) dar și domnul Sever Mureșan – președintele “Fundației Andrei Mureșanu”. Acesta din urmă a subliniat necesitatea ”cristalizării și întăririi societăților civile din cele două State Românești și, în final, amplificarea colaborării între cele două societăți civile până la unificarea lor ” .

IMG_1638Un momnt de mare interes în cadrul Dezbaterii-Simpozion a fost determinat de alocuțiunea extrem de interesantă despre chestiunea Transnistriei, susținută de domnul profesor dr. Constantin Corneanu . Dezbaterile au fost încheiate la  ora  13.00 în  ciuda succesului real înregistrat. La ora 14.00 am  fost  prezenți  cu  toții la  Piața  Victoriei. De acolo o coloană urișă a pornit Marșul ReUnirii României cu Basarabia pe Calea Victoriei. Marșul s-a încheiat la ora 17.00 și  s-a oprit în mod simbolic la Palatul Parlamentului.

IMG_1658

Opt mii  de  inimi  au  bătut la unison și au scandat lozinci unioniste la acest  miting. A fost un demers, prin care cei  peste opt mii de participanți au încercat să lanseze un apel atât către societatea civilă, cât ți către clasa politică românească”, adormită și pierdută în preocupări egoiste și meschine.

IMG_1646

http://www.rbnpress.info/wp/20-octombrie-2013-moment-de-referinta-al-devenirii-si-redefinirii-noastre-ca-natiune-dezbatere-simpozion-moldova-la-vilnius-efecte-angajamente-perspective-si-mars-pentru-re/#ixzz2iOgTRSm5

Marian CLENCIU: VILNIUS. MOLDOVA ÎNTRE ANGAJAMENTE, RESPONSABILITATE Şl EFECTE

în cele ce urmează am adunat o sumă de argumente pentru clarificarea unei probleme foarte spinoase, aflată la răscruce. Decizia va fi capitală, ireversibilă şi se va rezuma la două scenarii: fie o iarnă cu sobe calde şi integrarea pe veci a Moldovei în acest proiect fără viitor intitulat Uniunea Vamală, fie racordarea la valorile culturale, democratice şi economice ale UE.

Semnale dintr-o parte şi presiuni din cealaltă vin necontenit, concomitent, insistent, pe alocuri chiar ameninţător şi agresiv. Uniunea Europeană şi Statele Unite şi-au exprimat susţinerea totala fata de tarile din fosta Uniune Sovietica, cele care au ales calea apropierii de Europa si au avertizat Rusia ca presiunea pe care o exercita in contrapondere este inacceptabila. Ministrului lituanian al Afacerilor Externe, Linas Linkevicius, toti omologii sai europeni si-au exprimat solidaritatea cu cele şase state din program, dar a avertizat ca Rusia isi va spori presiunea asupra partenerului principal, care este Ucraina. Bielarusi, Armenia, Azerbaigean, Georgia si R.Moldova sunt, de asemenea, vizate. „Limba vorbita trebuie sa fie cea a argumentelor, nu a presiunii. Fie ca este vorba despre amenintari economice sau presiune politica, nu este acceptabil”, a declarat Linas Linkevicius.

UE spera sa semneze un acord fara precedent de asociere si liber schimb cu Ucraina la acest summit si sa parafeze acorduri similare cu Georgia si Republica Moldova. în acelaşi timp, Rusia a avertizează Ucraina si R.Moldova in legătură cu masurile de retorsiune in caz de semnare. „Moldovenii nu au nimic comun cu ruşii. Există aspecte bolşevice în politica rusească de acum” – afirmă Petru Luncinschi, ex-preşedintele moldovean, – adăugind că ”Republica Moldova trebuie să fie pregătită pentru măsuri de presiune şi provocări din partea Rusiei”, „Ar putea fi închise frontierele pentru câteva zile sau să fie închis gazul pentru o anumită perioadă”, a declarat fostul Preşedinte moldovean, exprimându-şi speranţa că „nu se va ajunge la acest lucru”.

„Nu cred că Rusia va neglija atât de mult poziţia Europei”, existând şi factorul american, a adăugat Lucinschi. El a afirmat că, în realitate, nici Republica Moldova, nici Rusia nu sunt interesate să aibă relaţii bilaterale ostile, iar Chişinăul ar trebui să-i explice Moscovei că orientarea spre integrarea europeană nu este îndeptată împotriva Rusiei.

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin, aflat într-o vizită de două zile în Republica Moldova, s-a întîlnit cu liderul separatist de la Tiraspol, Evgheni Şevciuc, prilej cu care a afirmat că tot ce va fi legat de schimbarea statutului Republicii Moldova după summitul de la Vilnius, în noiembrie, va fi subiectul unor consultaţii intense între Tiraspol şi Moscova. De asemenea, el a afirmat că orientarea europeană a Chişinăului este „lipsită de logică”.

Ministrul de Externe al Luxemburgului a declarat că ţara sa va oferi în continuare sprijin pentru Republica Moldova şi că parafarea Acordurilor la Vilnius reprezintă doar un început de cale. „Noi dorim ca la Summitul de la Vilnius, atât Acordul de Asociere, cât si Acordul de Liber Schimb să fie parafate şi ca aceste două acorduri să fie semnate până în mai 2014 şi să fie obţinute rezultate şi pe domeniul liberalizării regimului de vize” – a enuntat Jean Asselbom.

Ministrul de Externe al Belgiei, Didier Reynders, a precizat, la rândul sau: „Poporul şi conducerea Republicii Moldova a făcut alegerea de a fi aproape de UE şi de a se integra în marea familie europeană. Noi sprijinim aceste aspiraţii ale RM şi ne dorim să contribuim pentru la voi în ţară să predomine supremaţia legii, să fie combătută corupţia, să fie acordat un viitor mai bun pentru cetăţenii acestui stat etc. Noi avem nevoie de un succes pentru Parteneriatul Estic şi Republica Moldova are şansele cele mai bune pentru a aduce acest succes. Summitul de la Vilnius va fi doar un început, dar va aduce RM mai aproape de semnarea Acordului de Asociere cu UE…

Cetăţenii Republicii Moldova au nevoie de locuri de muncă, stabilitate, poliţie şi sistem judiciar în care să aibă încredere, locuri de muncă şi viitor mai bun. De astfel de lucruri vor avea parte cetăţenii Republicii Moldova pe măsură ce se va apropia de standardele europene’’, a adăugat acesta. Expertul pentru Europa de Est al Centrului de Politici Europene, Amanda Paul, a menţionat că nesemnarea Acordului de asociere va fi un eşec al politicilor europene în ţările Parteneriatului estic. Nefiind în stare să menţină relaţii cu proprii săi vecini, UE îşi va pierde credibilitatea. 

lată şi opinia lui (numele lui ), bloger moldovean, om de afaceri cu domiciliul la Moscova: „Mulţi tac, unii oficiali de rang inalt vorbesc despre asta si mulţi deja sunt in panica. Gazul de şist este asasinul economiei ruse. Nimeni nu a văzut cum a venit, dar deja nimic nu poate fi făcut. In 2014 Ucraina si Polonia lanseaza producţia Gazului de şist. Respectiv renunţa la gazul rus. La fel, incep exportul către tarile UE, Moldova si alte tari. Nu stiu daca va fi mai frumos viitorul UE, dar stiu ca nu va fi la fel de dramatic cum e cel pentru Uniunea Euroasiatica. Nu cred ca asa aspiraţii au si restul moldovenilor. Moldova are un loc mai confortabil in UE. Un viitor mai bun. Mai distant de criza, groaza anilor ’90 si agresivitate. Moldova n-are ce cauta in Uniunea Euroasiatica. Unicul vector corect, totuşi, este UE.”

În final, amintesc – nimeni nu face cadouri. Totul este calculat, cu efect indelungat, angajamente, negocieri, obligaţii şi roade pe măsura împlinirilor. Nici măcar UE nu vine cu cadouri, vine cu reforme, drepturi, obligaţii, corecţii şi orice derapaj va fi la maximum exploatat de partea adversă. La Vilnius Moldova trebuie sa-şi asume parcursul european cu hotărîre, convingere şi deplină angajare şi sinceritate. Nu este loc pentru o diplomaţie inteligentă la două capete.

REPUBLICĂ MOLDOVA, DECIZIA ÎŢI APARŢINE!

Loading Facebook Comments ...

5 Comments

Add a Comment
 1. MAREA NOASTRA RE-UNIRE APROPIATA
  CU PATRIA-MAMA ROMANIA MARE EUROPEANA !

  http://unimedia.info/stiri/video-elena-podoleanu-in-studioul-unimedia-67185.html

  Elena Podoleanu,
  tânăra care este sigură că va trăi visul unirii celor două state românești, a vorbit, într-un interviu pentru UNIMEDIA,
  despre cum e să fii unionistă și ce face pentru ca unirea Basarabiei
  cu țara-mamă să se întample cât mai curând.

  „Să fii unionist înseamnă să ai un ideal în care să crezi,
  pentru care lucrezi zi de zi, să vorbești cu toți cei din jurul tău,
  să spui ideile tale și în primul rând să spui despre trecutul tău
  așa cum este, nu așa cum vor alții să ne facă să credem”,
  a declarat Elena Podoleanu.

  Nu se consideră o eroină pentru
  că l-a întrebat pe președintele Romaniei Traian Băsescu despre UNIRE. Mărturisește că vorbește foarte rar limba rusă și niciodată nu răspunde oamenilor în rusă. Elena crede că dacă toți ar face astfel,
  vorbitorii de limbă rusă ar învăța limba română.

  „Eu nu mă consider o eroină, eroi sunt bunicii noștri care în ciuda faptului că au fost deportați, au fost supuși unor chinuri groaznice, ei totuși nu au refuzat să se numească români și să vorbească limba română. Eu sunt doar un cetățean responsabil, activ și care îndeplinește visul bunicilor noștri. Bunica mea îmi spunea că a luptat foarte mult pentru această cauză. Mi-a povestit despre toate suferințele ei când era copil și cred că fiecare dintre noi are această responsabilitate. Sunt un cetățean care face ceea ce-i dictează inima sau conștiința”,
  a mărturisit tânăra în cadrul interviului.

  „Noi, poporul, suntem cei care trebuie să cerem unirea
  și dacă noi o vom cere atunci nu va putea să refuze acest lucru
  niciun politician”, a mai declarat Elena.

  Tânăra susține că ziua când se va înfăptui Unirea
  este mult mai aproape decât cred unii.

  Duminică la București mii de oameni au manifestat pentru UNIREA Basarabiei cu România.
  La marșul organizat între orele 15.00-17.00,
  pe traseul Guvernul României – Palatul Parlamentului
  a participat și primul premier moldovean din 1990 Mircea Druc.

  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
  ————— ♥ BASAⱤABIA E ⱤOMÂNIA ♥ —————
  —————♥—♥—♥— RE-U N I R E ! —♥—♥—♥———
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

  N.B.
  un comentariu preluat:
  Verdict, 22 oct 2013

  Iata cum a comentat o prietenă pe facebook:
  „Am ascultat discutia,
  Elena a facut fata INTREBARILOR PROVOCATOARE
  ale prezentatoarei ANONIME fara nume pe ecran.

  M -a mirat faptul cum se puneau aceste intrebari.

  De parca cuvantul unionist a-r fi o sperietoare.

  Doamna prezentatore ANONIMA fara nume pe ecran,
  sa fii unonist e un lucru firesc, suntem o bucata taiata si ocupata,
  nu din vina nostra din trupul tarii, suntem români de origine,
  vorbim aceia-si limba , avem aceia-si istore, cultura,
  sa nu mai vorbim de gradul de rudenie ce ne leaga.

  Cum crezi dumneata ANONIMA fara nume,
  e mai bine sa traisti cu o mama vitriga sau singurel pe lume
  decât in familie de unde vin radacinile?
  Sa fii unionist e o onoare, e o datorie daca vreti,
  fata de parintii si bunicii nostri, sa le deschizi ochii celor
  care inca nu s-au trezit, si sa lupti
  cu cei ce iti impun o alta istorie, cultura , limba.

  ASA APROPII UNIREA !
  ====================================

 2. Cotidianul:
  Colcăie de agenţi la consulatul nostru /românesc /din Chişinău?
  7 tineri basarabeni opriţi să vină la Bucureşti !

  http://www.rgnpress.ro/rgn_13/categorii/politic/10962-cotidianul-colcie-de-ageni-la-consulatul-nostru-din-chiinu-tineri-basarabeni-oprii-s-vin-la-bucureti.html
  –––––––––––––––––––
  Un grup de 7 tineri din Republica Moldova a dorit, ca în mod simbolic, să vină în Bucureşti, în Piaţa Victoriei, duminică 20 octombrie,
  la un miting de susţinere a Unirii Republicii Moldova cu România,
  cel mai mare anunţat în ultimii 20 de ani, scrie www cotidianul ro preluat de Romanian Global News.

  Ei nu voiau decât să îşi vadă capitala pe care n-o văzuseră niciodată
  şi să vină către politicienii români cu un mesaj clar:
  Basarabenii Cer Unirea!
  Dar li s-a refuzat acordarea vizelor pentru România !

  RUSINE VOUA, FUNCTIONARI DE 2 BANI
  DE LA CONSULATUL ROMANIEI de la Chsinau !
  ===================================

 3. Faceti-va pasaport romanesc,si nu mai cereti viza!cine va opreste?

 4. Faceti-va proiecte europene, ONG-uri,etc.Integrarea Europeana,fie prin Romania,fie prin Bruxelles,este foarte DURA si foarte dificila si grea.CORUPTIA va macina Basarabia daca continuati cu un guvern corupt ca vlad filat-leanca si gastile lor!Treziti-va,ar trebui sa protestati pentru a accesa fonduri europene,si a va dezvolta orasele,soselele,canalizarile,fabricile,nu pentru a lupta pentru o idee.Ca Unirea cu Romania nu va aduca automat lapte si miere,autostrazi gratis,ci totul trebuie MUNCIT si facut de voi,proiecte europene,etc.Informati-va,si incepeti demersurile pentru proiecte europene pentru Basarabia.De la Cahul la Ungheni Edinet-Soroca Balti Chisinau si Tighina.Nu vine nimeni sa-ti asfalteze gropile din sosea!

  http://otvro.wordpress.com/

 5. =Cronicarul Unionist=

  CANTECELE RE-UNIRII NOASTRE APROPIATE:
  CENACLUL FLACARA
  SI TOTUSI IUBIREA LA CHISINAU de 1 decembrie 1995!
  ––––––––––––––––––––––––-
  Martirul Adrian Paunescu si echipa sa:
  Andrei Paunescu, regretata Tatiana Stepa, etc.
  de 1 decembrie 1995 la Chisinau
  – o echipa româneasca care a fost retinuta la frontiera la Leuseni
  de catre SIS-temul KGB neo-comunist si neo-imperial,
  o echipa cercetata minutios, controlata, insultata
  si cu sechestrarea cartilor si casetelor românesti !
  / in timp ce teroristii moscali criminali intra liber de peste Nistru in RM /

  Cuvânt introductiv: poetul martir Grigore Vieru,
  asasinat de teroristii ocupanti in ianuarie 2009,
  ca si toate marile personalitati Unioniste est-moldovene.

  http://www.youtube.com/watch?v=OdLEb0GRwJI

  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
  ————— ♥ BASAⱤABIA E ⱤOMÂNIA ♥ —————
  —————♥—♥—♥— RE-U N I R E ! —♥—♥—♥———
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *