Basarabenii au dat multe adevarate valori culturii romanesti. Am cunoscut-o personal pe Angela Moldovan, cind a fost, acum niste ani, la Chisinau si am ramas placut surprinsa de firea ei dinamica si optimista, energica si vesela. Impreuna cu sotul, ne crestem in prezent nepotica. Are 2 ani si 8 luni. Primele doua cintece pe care le-a invatat au fost „Saraca inima mea” si „Mi-am facut bundita noua”. Sotul meu cinta foarte bine, precum cinta, excelent, si soacra-mea, Dumnezeu sa o ierte, ca a plecat la Domnul la inceputul acestui an. Fiica noastra este muzician, violonista si, cind a intrat la Liceul de muzica ”Ciprian Porumbescu” (atunci – ”Eugen Coca”), a cintat ”Coborii din deal in vale”. Un unchi din Romania ne-a adus pe vremuri, la Grinauti, Balti, unde m-am nascut, doua discuri – pe unul era ”Balada” lui Ciprian Porumbescu, cea pe care – fara sa imi imaginez, dar a fost surpriza vietii! – fiica a cintat-o la vioara la propria-i nunta, iar pe altul erau cintecele Mariei Ciobanu, inclusiv cintecul ”Aurelul mamei”, legat de care avem o istorie mai trista in familie.
Nepotica Christiana Beatrice, romanca noastra nemtoaica, stie si de Angela Moldovan, si de Maria Ciobanu, si de Mirabela Dauer, si de Autentic, si de Mircea Rusu Band si de multi alti interpreti romani, ale caror creatii le cinta. La invatarea cintecului Angelei Moldovan, nepotica a fost incurajata si de clipul frumos al Victoritei Dorin – http://www.youtube.com/watch?v=qxlIv06Pxes Intentionez sa postez, intr-o zi, si clipuri cu interpretarile nepoticai…
DUMNEZEU SA O IERTE PE ANGELA MOLDOVAN. Cintecele ei nu vor muri niciodata si, prin tot ce a facut, ea va trai vesnic linga romanii de pe ambele maluri ale Prutului. Vitalia PAVLICENCO
Cunoscuta cântăreaţă de muzică populară Angela Moldovan a murit, duminică, în jurul prânzului. Angela Moldovan s-a stins din viaţă la 86 de ani. Născută pe 19 septembrie 1927, la Chişinău, Angela Moldovan a crescut în România, unde s-a mutat împreună cu familia, la Târgu Mureş. Ulterior, ea a mai locuit la Timişoara şi Suceava, unde a şi terminat studiile liceale. A studiat Conservatorul la Cluj, iar în 1950 a debutat pe scena Operei din Cluj-Napoca, unde a activat până în 1954. Din repertoriul său de cântăreaţă de operă fac parte „Nunta lui Figaro”, „Rigoletto” sau „Hansel şi Gretel”. Din 1953 a fost solistă a Ansamblului „Barbu Lăutaru”, iar ulterior a cântat în Ansamblul „Ciocârlia”. Totuşi, Angela Moldovan este cunoscută publicului în special datorită carierei sale în muzica populară, domeniu în care a debutat în anii ’60, cu melodia „La Oglindă”, pe versuri de George Coşbuc”. Poate cea mai cunoscută melodie a sa este „Mi-am făcut bundiţă nouă”, pe care o învăţase de la bunica sa din Basarabia.
DumneZEU sa o ocroteasca in rai pe aceasta femeie minunata!
A studiat la Cluj,unde era director RAOUL SORBAN,un mare om minunat,care a avut grija si a octrotit toti refugiatii romani din Basarabia.Desi la origine Raoul Sorban a fost francez.
http://tv-patriot.blogspot.ro/
CALEA VICTORIEI NOASTRE APROPIATE:
RE-UNIREA
CU PATRIA-MAMA ROMANIA MARE EUROPEANA !
––––––––––––––––––––––————————————–
– UN MARȘ UNIONIST PENTRU BASARABIA LA BUCURESTI:
– DUMINICA, 20 OCTOMBRIE 2013, ORELE 14.OO
– DIN PIATA VICTORIEI, IN FATA SEDIULUI GUVERNULUI
——————————————————————————
O CALATORIE UNIONISTA CHISINAU- BUCURESTI
18-19-20 Octombrie 2013
Platforma Civică “Acțiunea 2012″
te invită să descoperi capitala tuturor românilor: Bucureștiul.
În weekend-ul 19-20 octombrie 2013 ești invitatul nostru
în a descoperi clădirile, străzile și oamenii Micului Paris.
Vom fi cazați de frații și surorile lor din București
(cei care vor să doarmă la alți prieteni, o pot face fără probleme).
Prețul excursiei este de 350 de lei MD,
care reprezintă costul dus-întors într-un autocar
care pleacă vineri seară (18 octombrie)
și se întoarce luni la prima oră (21 octombrie) în Chișinău.
Programul și-l face fiecare participant în parte,
din partea organizatorilor urmând să vină propuneri de trasee turistice,
locuri de vizitat și localuri specifice.
În cadrul programului va avea loc o conferință
privind identitatea națională,
organizată de Fundația Națională pentru Românii de Pretutindeni.
–––––––––
* Înscrierile se fac la email-ul:
basarabia@actiunea2012.ro
– sau la telefonul 069647699 .
Înregistrați-vă până la această dată pentru a reuși
să perfectăm viza de intrare în România
pentru cei care au nevoie de ea.
În caz că numărul solicitărilor depășește 50 de persoane,
sunt selectate persoanele care s-au înscris primele.
http actiunea2012 ro
TRAIASCA ROMANIA MARE IN VECHILE HOTARE
DIN ANUL 1918 DINTRE NISTRU SI TISA !
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
————— ♥ BASAⱤABIA E ⱤOMÂNIA ♥ —————
—————♥—♥—♥— RE-U N I R E ! —♥—♥—♥———
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
Cu ocazia concertelor la care, anual, participa în cadrul Ansamblului Ciocârlia, în localitatea mea de domiciliu, i-am înmânat, ca semn de respect şi mulţumire, buchete de flori. A fost un Om minunat!
Dumnezeu să o odihnească în pace.