La Moldavie – un CAS d’etude geopolitique. Si despre ce e pe la noi…


Urmarim de o buna vreme toata mascarada Coloanei a cincea din Republica Moldova, pe care Moscova o foloseste pentru a deturna mersul (fortat, nu sincer) al Guvernului de la Chisnau spre Summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius. Am spus si reiterez: spre Vilnius si, in general, spre UE, mai mult ii trag azi pe moldoveni cu arcanul partenerii europeni ai celui de-al doilea stat romanesc, pentru ca cei aflati la putere nu-si doresc aderarea, avind pirghii si furind statul de le trosnesc falcile oligarhice. Pai, in Europa, nu vei putea fura si sa nu te temi de justitie. Asta e si motivul ca actualii guvernanti nu vor Unirea -in Romania este justitie, se da o lupta si impotriva coruptiei, nu ca aici.

Mesajul european e cel care a fost exploatat si de comunisti, e cel calarit de pseudodemocrati, care se tem de Unirea 1-192x300cu Romania ca dracul de tamiie. Si tot folosind acest slogan, pe care il terfelesc de zor, ei au intrat, contrar calculelor lor, in interesul Vestului, care si-a propus sa aduca Ucraina, R.Moldova si Georgia in comunitatea euroatlantica. Asa va fi – nu doar europeana, dar euroatlantica. Agrarienii, pe nume PLDM si PD, plus bratul aparent mai “nationalist” – PL-R (avind misiunea sa elimine PL si sa nu admita PNL in Parlament si la guvernare), sunt expresia vointei de a mentine R.Moldova nici incolo, nici incoace, ceea ce inseamna, de fapt, a ramine in zona de influenta rusa. Si Bruxelles-ul intelege asta foarte bine, vazind prapadul si haul creat aici prin deturnarile de fonduri publice si europene.

Insa evolutia Ucrainei stringe funia la gitul acestei clase politice vindute, care il are ca Rezident din partea Moscovei pe Piotr Lucinschi, cel care se hlizeste obraznic pe la toate televiziunile cumparate si ne tot spune baliverne, gen “poporul nu trebuie politizat”, adica nu trebuie informat, ci tinut prost ca sa il manipuleze avortonii sai politici. Aflu zilele acestea ca intr-o anumita etapa a vrut sa il bage pe fiul Kiriusa presedinte la PD, dar nu a vrut Diacov, cel care, cu Plahotniuc, l-au adus pe Marian Lupu. Intr-adevar, am convingerea ferma ca Lucinschi este Rezidentul si cancerul politic antiromanesc al acestui stat hartuit si secatuit, ai carui guvernanti au continuu misiunea numai sa mimeze orientarea europeana, dar sa faca tot posibilul sa stea cum sta, ca sta bine la cheremul hotilor prieteni ai Moscovei. (Nu scriu de Snegur, dar are partea sa mare de vina pentru ce se intimpla, platind continuu tribute guvernarilor ca sa isi mentina copiii si ”Memoriile” la caldut).

Rusii le-au spus papusilor de la Chisinau – poate ca nu va mai putem opri din drumul spre Europa, insa toate obiectivele de importanta strategica trebuie sa ajunga in miinile noastre – de unde santajul cu vinul si povestile cu Shor, Aeroport, BEM s.a.

In paralel, opunerea rusilor, inclusiv prin zdruncinarea barcii moldovenesti cu ajutorul Coloanei a cincea, continua. Nu cred o secunda ca toate nazdravaniile lui Formuzal, nebuniile lui Sevciuk si actiunile comunistilor si ale dodonistilor nu sunt coordonate din acelasi centru – o Ambasada-buncar imperiala si gruparea Lucinschi, avind menirea sa ii mai tempereze pe europeni, iar agrarienilor falsi liberal-democrati sa le dea argumentul ca, iata, poporul se opune integrarii europene. E un joc urit, pe care gruparea Filat-Lucinschi il considera fin si bun de amagit prostii, ca sa mimeze in continuare ca se vrea in Europa, dar, de fapt, ca ar fi bine sa mai zabovim, ca doar inca nu e totul furat. Cit priveste zisii analisti, cei de curte ai Gruparii Lucinschi, a trebuit sa vina aceasta perioada sa isi gaseasca si ei, sarmaneii, locul si banul, nici nu vreau sa mai scriu ceva despre asemenea autori de deservicii pentru societate.

Referitor la presiunile din partea lui Formuzal, ma intrebam, inca de anul trecut, din 2012, ce cauta un membru ne Guvern la marsul unionist de la Balti, de ce nu a fost pedepsit sau, cel putin, somat? Pai cine sa il someze, daca emisari ai factorilor ministeriali (am scris concret despre aceasta) din Chisinau plecau regulat la Comrat, sa il ajute sa faca declaratii contra PNL, care lupta pentru Statutul sau unionist?

Dupa proiecte sprijinite de Ambasada Romaniei, ca sa ii invete pe gagauzi limba romana, lui Formuzal uite ca nu-i mai place limba romana. Dupa ce o lume stie ca gagauzii exista pe spinarea taranilor romani si clasei mijlocii, care fac Bugetul R.Moldova, si pe banii europeni, care mai asigura existenta acestui stat, el mai are pretentii si isi bate joc de noi toti, fara frica de nimeni, caci e produsul si partenerul lui Filat, nu? Aceasta guvernare, pretins necomunista, “avea grija de unionistii, care zdruncinau, parcursul european”, cica, facindu-ne, laolalta cu totii, – PLDM, PD si PL – agenti ai Moscovei si KGB-isti. Acum credem ca se vede cine e pentru Europa si cine – nu. Cu precizarea ca cei de la guvernare nu sunt pentru Europa, ci sunt niste jalnici statalisti, care nici acest stat nu-l pot mentine in fata Moscovei si a Coloanei sale antiromanesti de aici. Pentru ca lumea nu prea intelege lipsa de reactii ale institutiilor statului la toate magariile prorusilor.

Il intrebam, in 1998, la o sesiune a AP NATO de la Barcelona pe Zbigniew Brzezinski unde va fi locul R.Moldova in arhitectura europeana, la care ideologul American a spus ca totul depinde de Ucraina. De aici batalia Occidentului pentru Kiev, iar noi, ca si cu proclamarea Independentei, o facem si cu asocierea la UE ultimii si mai curind fortati, decit din vointa si dorinta. Pentru ca atita timp cit populatia va fi inactive si va tolera fariseii si tilharii fara masura, acestia vor fi incurajati sa manipuleze si sa fure, patriotismul lor fiind de imbogatire, nu de sacrificiu.

Si “Adunarea Populara”, preconizata pe 24 noiembrie de gruparile Hadarca si Filat (prin grupul PL-R Filat vrea sa recapete credibilitatea partii nationale a electoratului), in ajunul Sumiit-ului de la Vilnius (operand falsificari in Registrul de la Primarie) are menirea sa ii manipuleze pe toti – asa pune la cale grupul de “analisti”, care vrea sa il ridice din nou pe Filat pe postament de lider national. Ca  ii hraneste bine.

Un adevarat lider national in R.Moldova trebuie sa tina piept presiunilor Moscovei. Ca doar atunci cind vrei sa ajungi la putere la Chisinau stii ce oprelisti pune Rusia desprinderii de sfera ei de influenta. Pai cum sa se opuna actualii guvernanti, falsi democrati si falsi eurpopeni, acestor oprelisti cu demnitate, daca nu o au si daca, de fapt, sunt in cirdasie cu toata banda ruseasca antiromaneasca de la Kremlin?

Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

7 Comments

Add a Comment
 1. =Lokis Unionist din Lituania=

  ESTONIA VINE LA CHISINAU
  SA NE ZDRUNCINE
  DIN LâNCEZEALA OCUPANTA MOSCALEASCA
  SI SA NE IMPINGA CURAJOS SI PUTERNIC
  SPRE RE-UNIREA NOASTRA APROPIATA
  CU PATRIA-MAMA ROMANIA MARE EUROPEANA !
  –––––––––––––––––––––––––––––––––––
  Preşedintele Estoniei Toomas Hendrich Ilves
  şi alţi peste 45 de oficiali şi oameni de afaceri estonieni
  efectueaza o vizită oficială în Rep. Moldova.

  Prima delegaţie din Estonia, formată din 25 oameni de afaceri conduşi de ministrul Afacerilor Regionale din Estonia, Siim-Valmar Kiisler,
  soseste la Chisinau la 29 Septembrie,
  pentru a organiza un forum de afaceri pe 30 septembrie.

  Ulterior, aceştia vor participa şi la Ziua Vinului,
  dar şi la alte trei foruri regionale organizate la Soroca, Bălţi şi Ungheni.

  „Sunt oameni de afaceri care vor să investească în RM, în domenii precum construcţii, agricultură, turism, servicii, IT, comerţ, textile, industrie şi consulting. De asemenea, ei sunt interesaţi de vinurile noastre. Tot mai multe instituţii de stat şi private din Estonia solicită vinurile noastre“,
  a declarat Victor Guzun,
  ambasadorul RM în Estonia.

  În cadrul vizitei, vor avea loc întrevederi cu guvernanţi
  şi cu antreprenori moldoveni.
  Ministrul Kiisler se va întâlni cu Marcel Răducan,
  ministrul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor,
  cu Oleg Efrim, ministrul Justiţiei, şi cu Stela Mocan,
  director executiv al Centrul de Guvernare Electronică.

  Scopul vizitei este dinamizarea relaţiilor comerciale dintre Republica Moldova şi Estonia. Aceasta este organizată de către Ambasada RM
  în Estonia, în cooperare cu Ministerul Dezvoltarii Regionale şi Construcţiilor, cu Oficiul de atragere a investiţiilor a premierului Iurie Leancă şi cu autorităţile locale din regiunile respective.

  „Vizita preşedintelui, un semnal de susţinere“.

  Pe 3 octombrie, în RM
  sosete şi preşedintele Estoniei, Toomas Hendrich Ilves,
  care se va afla la Chişinău până pe 5 octombrie.

  Însoţit de o altă delegaţie a oamenilor de afaceri, preşedintele Estoniei va avea întrevederi cu conducerea RM.

  „Vizita preşedintelui este un semnal de susţinere a RM
  în calea sa de integrare europeană şi a reformelor interne“,
  susţine Victor Guzun, ambasadorul RM în Estonia.
  ––––––––––
  N. B.
  DESANT EUROPEAN A CHISINAU ANTI-MOSCALESC:

  – 28 de ambasadori ai UE vin la Chişinău pentru a evalua mersul reformelor. Sosec marti seara, 1 Octombrie, şi vor sta în RM o zi,
  timp în care vor avea întrevederi cu şeful statului şi cu alţi demnitari.

  – Pe 4 octombrie va sosi la Chişinău şi comisarul european pentru Extindere şi Politică de Vecinătate, Stefan Fule,
  care va participa la Forumul Societății Civile al Parteneriatului Estic, eveniment la care vor fi prezenţi
  – Minsitrul de Externe al Georgiei,

  – şi Ministrul de externe al Lituaniei, Lynas Linkevičius,
  ţară care deţine preşedinţia Uniunii Europene,
  si care a declarat,
  ca Lituania ar putea bloca accesul rutier și feroviar
  al Federației Ruse la regiunea Kaliningrad
  în cazul în care Kremlinul nu va renunța la presiunile
  asupra țărilor vecine care aspiră la integrarea europeană.
  /Reuters /

  P.S.
  La 3-4 Octombrie la Chişinău,
  va avea loc cea de-a cincea Reuniune a societăţii civile
  a Parteneriatului Estic, organizată pentru prima dată
  în una dintre cele şase ţări-membre.
  La eveniment vor participa peste 250 de reprezentanţi ai organizaţiilor societăţii civile din ţări ale Parteneriatului Estic.
  – Krzysztof Bobiński, unul dintre copreşedinţii Forumului,
  a explicat importanţa structurii. Forumul reuneşte organizaţii neguvernamentale ce monitorizează, pledează pentru reforme
  şi stimulează politicile la nivel naţional, având ca scop final apropierea statelor din Parteneriatul Estic de UE.

  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
  ————— ♥ BASAⱤABIA E ⱤOMÂNIA ♥ —————
  —————♥—♥—♥— RE-U N I R E ! —♥—♥—♥———
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

  TERE, EESTI !
  WELCOME AND THANK YOU,
  FREE ESTONIA AND EUROPE !

 2. Principatul de Pind și Meglen

  Voievod
  – 1943 Gyula Cseszneky
  Epoca istorică Al doilea război mondial
  – Fondare 1941
  – Dezmembrare 1944

  Principatul de Pind și Meglen (în aromână: Printsipatu di la Pind) a fost un stat autonom creat cu sprijinul Italiei în regiunea de nord-vest a Greciei și sudul Iugoslaviei în timpul celui de-al doilea război mondial. Regiunea Pind se întinde în partea de sud a Albaniei și Macedoniei, precum și nord-vestul Greciei. Micul stat a fost proclamat în timpul ocupației italiene a Greciei de nord din vara anului 1941, ca o țară a aromânilor și a fost denumit Principato del Pindo de către italieni. Capitala era Metsovo (Aminciu în aromână), dar conducerea națională era localizată la Trikala.

  Primul principe a fost conducătorul aromân al organizației separatiste Legiunea Romană: Alkiviadis Diamandi di Samarina. În 1942 o facțiune a Organizației Revoluționare Macedoneene i-a oferit și tronul Macedoniei. Alchibiades a fost un patron al artelor, el însuși fiind sculptor amator. A părăsit statul în 1942, refugiindu-se în România, iar succesorul său a fost pentru scurt timp Nicolaos Matussi. Titlul a fost oferit apoi familiei Cseszneky de Milvány, care ajutase armata italiană, dar Principele Julius care a deținut titlul în perioada august-septembrie 1943 nu a deținut vreo putere reală. Unii lideri aromâni și macedoneni au guvernat în numele lor.

  Datorită situației politice și militare haotice, nu s-au stabilit regulile de succesiune. Oricum se pare că principatul era o monarhie electivă, iar nu una ereditară. Statul a adoptat o serie de politici anti-grecești, dar niciodată nu a fost antisemit. Evreii din Kastoria, Veria și Ioannina ocupau poziții de frunte în ierarhie.

 3. Ma mira mult comportamentul lui Formuzal!Avand originea turca(doar sant turci increstinati),oare el(si ceilalti)nu vad,ca Turcia se doreste in UE!!Poate are rost de influintat prin conducerea Turciei?Imi amintesc,cat de impotriva a fost Gagauzia de a recunoaste latinismul,pana au inceput a calatori liber in Turcia si au vazut,ca acolo demult e folosit alfabetul nostrui.Poate e o sansa de al aseza pe Formuzal(si anturajul sau)la masa rotunda impreuna cu presedintele Turciei si de ai lamuri ce inseamna pentru Moldova multdorita integrare Europeana si de catre turci?

 4. pt Tamara
  Am intalnit in Germania doi tineri gagauzi, erau studenti si au avut o practica de studiu la nemti. Ceva in domeniul zootehnic. Nu vorbeau romaneste, vorbeau ruseste si ceva engleza. In Germania traiesc cateva milioane de turci care au emigrat in secolul trecut si sunt deja 3 generatii de turci in Germania. I-am intrebat pe tineri daca au comunicat cu turcii in limba materna. Mi-au raspuns ca ei, gagauzii, nu-s turci, ci rusi si nu au nimic comun cu acesti musulmani care trebuies batuti, pentru ca ei toti sunt „otmorozki”. Fredonau cantece despre „Kavkaz” care se rima cu „Spetsnaz”. Asa ca nu este nimic de mirare. Domnisoara Nina Dimoglu, cea care este „raskcrucennaya” de catre presa a spus direct ca a fost la „russki detskii sadik” si ca in suflet e rusoaica.

 5. =Cofetarul Unionist==

  CALEA VICTORIEI NOASTRE APROPIATE:
  RE-UNIREA
  CU PATRIA-MAMA ROMANIA MARE EUROPEANA !
  ––––––––––––––––––––––
  O CALATORIE UNIONISTA CHISINAU- BUCURESTI
  18-19-20 Octombrie 2013

  Platforma Civică „Acțiunea 2012”
  te invită să descoperi capitala tuturor românilor: Bucureștiul.
  În weekend-ul 19-20 octombrie 2013 ești invitatul nostru
  în a descoperi clădirile, străzile și oamenii Micului Paris.

  Vom fi cazați de frații și surorile lor din București
  (cei care vor să doarmă la alți prieteni, o pot face fără probleme). Prețul excursiei este de 350 de lei MD,
  care reprezintă costul dus-întors într-un autocar
  care pleacă vineri seară (18 octombrie)
  și se întoarce luni la prima oră (21 octombrie) în Chișinău.

  Programul și-l face fiecare participant în parte,
  din partea organizatorilor urmând să vină propuneri de trasee turistice, locuri de vizitat și localuri specifice.
  În cadrul programului va avea loc o conferință
  privind identitatea națională,
  organizată de Fundația Națională pentru Românii de Pretutindeni.
  –––––––––
  * Înscrierile se fac până în data de 10 octombrie
  la email-ul:
  basarabia@actiunea2012.ro
  – sau la telefonul 069647699 .
  Înregistrați-vă până la această dată pentru a reuși
  să perfectăm viza de intrare în România
  pentru cei care au nevoie de ea.
  În caz că numărul solicitărilor depășește 50 de persoane,
  sunt selectate persoanele care s-au înscris primele.

  http://actiunea2012.ro/descopera-ti-adevarata-capitala-20-21-octombrie.html

  TRAIASCA ROMANIA MARE IN VECHILE HOTARE
  DIN ANUL 1918 DINTRE NISTRU SI TISA !

  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
  ————— ♥ BASAⱤABIA E ⱤOMÂNIA ♥ —————
  —————♥—♥—♥— RE-U N I R E ! —♥—♥—♥———
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

  N.B.
  – UN MARȘ UNIONIST PENTRU BASARABIA LA BUCURESTI:
  DUMINICA, 20 OCTOMBRIE 2013, ORELE 14.OO
  DIN PIATA VICTORIEI, IN FATA SEDIULUI GUVERNULUI
  ============================================

 6. Stimata Doamna! V.Pavlicencu!
  Unirea nu o vor si scriitorii si poetii si multa „floare nationala”!
  Cu analfabetismul lor de grota nu au ce cauta in panteonul literar si stiintific di Tara! De unde atita banarit ca sa fiie platiti toti acesti artisti emeriti,ai poporului,maestri in arta,etc.etc.Sau atita masa de doctori habilitati si mai putini habilitati! Dar ce ne facem cu personalul din justitie,procuratura,politie? Aceasta masa agramata lucreaza si va lucra impotriva unirii! Fiind-ca pe ei nui doare in cot de Tara si Neam,ei traesc la nivelul biologic al Burtii! Dar de acesti pseudo liderasi de partide „proeuropene”ce ling doua funduri(Cur),pute de la ei a rahat politic de la un KM.Nu le ajuta nici parfumurile aduse de la Paris!
  De acesti pseudoanalisti politici ce tot sparie aricul cu curul gol,speriindu-ne cu venirea comunistilor la guvernare! Au mai fost la guvernare si au plecat pe doua bete,alungati tot de noi,Poporul!
  Formuzal! Un clown cu memoria spalata de sumele de bani aduse de la Moskova si pus pe treburi urite,sa-si indobitocesca amaritul de popor gagaut!(nu gagauz) Daca nu ma gresesc Z in turca T!
  De aici si concluzia,ca la guvernare avem niste nulitati,care nu pot guverna si sunt manipulati de diferte grupari oculte ce se imbogatesc si ne fura viitorul european! In rest! Unire!

 7. Pt Alex

  Aveti mare dreptate, din pacate… Dar cind va veni momentul, nu s eva tine cont de parazitii de tot felul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *