Independenţi de 22 de ani. Unde suntem? – pt Ziarul de Gardă

http://www.zdg.md/politic/sondaj-independenta-republicii-moldova-asa-cum-e

Ion-CostasIon Costaş, ex-ministru al Apărării

Care independenţă? Independenţa R. Moldova este o iluzie. Suntem dependenţi şi azi de imperiul rus: şi politic, şi militar, şi comercial… Vedeţi cum ne ameninţă «Rosspotrebnadzor»-ul cu un nou «război al vinurilor»? Nu le convine Vilniusul. Dar Transnistria, ocupată militar de Rusia timp de 21 de ani? Asta-i independenţă? După primul parlament, ales democratic, pe circumscripţii, R. Moldova a intrat pe mâna găştilor de partid, care-şi fac interesele. 100 de persoane ţin statul sub controlul lor şi alte 3,5 milioane nu mai costă nimic. 25% din populaţie a părăsit R. Moldova. Din prea multă independenţă?

Nadejda-BranzanNadejda Brânzan, deputat, Primul Parlament

Suntem foarte departe de idealurile naţionale, pe care le proclamă Declaraţia de Independenţă. Greşeala cea mai mare a fost aderarea R. Moldova la CSI. R. Moldova trebuia să urmeze modelul baltic. CSI a devenit o mină sub Independenţa R. Moldova, făcându-ne dependenţi de Rusia. Ce a hotărât CSI-ul pentru R. Moldova în războiul din 1992 sau în războaiele vinului şi a merelor? Nimic, pentru că CSI este Rusia. Pentru noi, acum, Vilniusul rămâne foarte important, dar Independenţa noastră, în general, nu se poate întâmpla fără o elită intelectuală naţională la guvernare, aşa cum a fost până în 1994.

Gheorghe-PaladiGheorghe Paladi, istoric

Când s-a votat Independenţa, în Parlament au existat două grupuri pe interese: pro-ruşii, care au votat Independenţa pentru a exclude Unirea cu România, şi partida naţională, care a votat Independenţa cu gândul că ne rupem de Moscova şi vom fi stăpâni pe noi. Dar nu a fost să fie. În 1992, Rusia ne-a băgat în război şi ne-a legat de gât «problema transnistreană», cu care ne ţine şi azi în frâu: şi politic, şi militar, şi diplomatic, şi economic. În relaţiile cu România, mare lucru nu s-a produs, dar faţă de Rusia am rămas dependenţi. Doar orientarea spre UE şi spre NATO ne poate da siguranţa Independenţei.

Valentin-DolganiucValentin Dolganiuc, analist politic

Nu am ajuns prea departe…Avem chiar o situaţie mai proastă decât în 1991, ca inteligenţă politică, calitate a clasei politice, viziune de dezvoltare economică şi socială. Guvernările, cu excepţia anilor 1990—1994 şi 1998—2001, au avut scopul să ne menţină în spaţiul ex-sovietic de influenţă. Speranţa că după «epoca Voronin» (2001—2009) lucrurile vor reintra în normalitate, nu s-a întâmplat. La umbra integrării europene, liderii partidelor de la guvernare îşi fac mendrele şi interesele. Salvarea noastră acum este Ucraina. Dacă Ucraina pleacă în UE — suntem salvaţi, dacă nu — vom bate mai departe pasul pe loc.

Vitalia-PavlicencoVitalia Pavlicenco, preşedinte PNL

Acum 15 ani, scriam în ziarul «Mesagerul» despre Independenţa ratată, pentru că Declaraţia de Independenţă lasă loc pentru reunificarea românească — oportunitate nevalorificată, din păcate. Şi peste 22 de ani constatăm acelaşi lucru… R. Moldova este guvernată de lume şantajabilă, autopropulsată la Putere prin falsuri şi corupţie, care are un singur interes: să-şi bată buzunarele. De aici şi marile noastre probleme, oamenii îşi iau lumea în cap şi pleacă. Perspectiva europeană lipseşte. Fără Unirea cu România nu avem un viitor alături de lumea civilizată, în UE şi NATO. E bine că tot mai multă lume înţelege asta.

(A se vedea și textul meu complet –

Ziarul de Gardă: Independenţi de 22 de ani: unde suntem din punct de vedere politic, economic, social, în relaţiile externe. Ne-am realizat sau nu ca stat? Care este perspectiva?

Acum 15 ani, în ziarul ”Mesagerul”, pe care l-am condus, scriam despre Independența ratată, ca să nu mai spun că Declarația de Independență lasă o portiță pentru reunificarea românească – oportunitate nevalorificată, din păcate, până în prezent.

Și acum, peste 22 de ani, constatăm ca ratate aceste noțiuni în cazul nostru – Suveranitate, Independență, Statalitate. Asta pentru că, în subconștientul tuturor guvernanților șantajabili din partea Rusiei, autopropulsați prin falsuri și corupție la Putere, persistă sigur convingerea că al doilea stat românesc se va uni cu România, dar, până atunci, fiecare oligarh și camarila sa mai jefuiesc din avutul obștesc, pentru a deveni cu toții ”cetățeni onorabili” într-un stat românesc unitar într-o Europă civilizată.

Fără NATO și fără Unirea cu România nu vom salva populația de dincoace de Prut.

Economic, stăm la cheremul UE, care ne ajută financiar, pentru că sondajele, studiile și investigațiile demonstrează gradul înspăimântător al corupției și lipsa condițiilor caracteristice capitalismului adevărat și relațiilor de piață pentru oamenii de afaceri. Cunoaștem ce a spus Dirk Schuebel despre lipsa reformelor și lipsa voinței de reducere a corupției, prin interesul oneros al decidenților pentru propriile buzunare.

De aici și problemele sociale, ca și în oricare alt domeniu. Oamenii își iau lumea în cap și pleacă, perspectiva europeană lipsește, de aceea, fără Unirea cu România nu avem un viitor alături și împreună cu lumea civilizată, în UE și NATO, unde putem ajunge imediat ce vom redobândi unitatea națională românească. Și tot mai multă lume înțelege asta.)

 

Loading Facebook Comments ...

20 Comments

Add a Comment
 1. Republica Moldova trebuie sa faca o schimbare radicala,economic,social,politic,cultural,pentru a iesi din groapa in care se afla.

  http://cpcar-romania.blogspot.ro/

 2. UNIRE CU ROMANIA. chiar daca comunistii, rusofoni si altii nu vor. gagauzia SA FIE DESFIINTATA AUTONOMIA.

 3. Da,dna,unirea este salvarea,dar de ce T.Basescu afirma ca noi trebuie sa cerem cetatenia si unirea? Cum este posibil asa injosire,sa ne cerem ceea ce ne-a fost furat peste noapte? De ce Finlanda in a.1940 a opus rezistenta,iar Romania a cedat ca cei mai fricosi de pe mapamonde nu numai teritoriile,ci au lasat sarmanii oameni din Basarabia sa fie lichidati fie prin deportari,fie prin asasinarea fizica de catre trupele de ocupatie,antrenate anterior in lichidarea cetatenilor proprii in regiunea Tambov. Exact aceeasi armata,care s-a practicat” in reg.Tambov,a avut misiunea „sa ne elibereze”.De ce nu s-a aparat teritoriul si cetatenii?De ce acum,cand constiinta cetatenilor R.Moldova „este la pamant”,se cere sa obtinem cetatenia si unirea?Nu cred ca aceasta este solutia corecta. Nu exclud ca in viitorul nu chiar indepartat avem de trecut o noua mare cumpana,inclusiv si cea a conflictelor armate?Si asta de aceea ca asa numitii „politicieni” in loc sa faca cu adevarat politica si diplomatie,ei isi „ridica poalele” ca niste femei degradate moral.Nu va suparati,a fost o opinie personala si care din motive subiective,nu corespunde cu parerea dv.si a altora.

 4. Pt Ilinca

  Asta deoarece conform Constitutiei noastre doar cetatenii decid asemenea lucruri. Suntem in democratie, nu in haosul imperial rusesc.

 5. Despre care haos scrieti,dna Pavlicenco?

 6. Despre care haos scrieti,dna Pavlicenco? Sub masca de „democratie” v-a fi legiferat pentru inca sute de ani ramanerea sub influienta imperiului.Tine-ti mine,ca prin astfel de actiuni ori inactiuni, doar se legalizeaza ocuparea teritoriului dintre Prut si Nistru.V-am scris ca nu asta este solutia in viziunea mea.Presupun ca soarta acestor teritorii o hotarasc altii decat va puti dv. imagina.Cum vor dori acei „cu cutitul in maina”,asa va fi.In rest totul pare spectacol,in care actorii macar nu-si pot exprima textul pregatit la repetitii.

 7. O initiativa laudabila a Guvernului de la Bucuresti:
  „Înaltul Reprezentant al Guvernului României pentru Republica Moldova lansează, pentru românii de pretutindeni, cu ocazia celebrării la 31 august, a Zilei Limbii Române, concursul literar de poezie și eseuri intitulat: „Limba română este patria mea” (Nichita Stănescu).

  Lucrările sunt așteptate până la 31 august 2013 la adresa: limbaromanapatriamea@gmail.com Cele mai bune creații vor fi publicate în primul volum“Limba română este patria mea”.
  Laureații concursului vor fi invitați să participe, în calitate de invitați de onoare, la Zilele municipiului București.” transmite agentia de stiri Basilica a Patriarhiei Romane
  http://basilica.ro/stiri/concursul-literar-de-poezie-si-eseuri-ilimba-romana-este-patria-meai_9420.html

 8. Ilinco, fii clara si sincera cu tine insasi… ESTI pentru UNIRE sau NU ESTI? Restul nu conteaza. Nu mie, nu noua romanilor din Romania trebuie sa ne dai socoteala, nu pentru noi decizi… Tie insati trebuie sa-ti dai un raspuns, tu insati trebuie sa te decizi. Atat.Nu apleca urechea la nicio barfa din jurul tau. Asculta-te pe tine si iti va fi mai usor.Cat despre HAOS, ia un volum de poezii de ale lui EMINESCU si vezi ce zice despre HAOS!!

 9. Republica Moldova merita respect,iar basarabenii trebuiesc sprijiniti si indrumati.Cea mai mare greseala a basarabenilor este ca si a romanilor,legata de FACULTATILE care scot someri cu diploma,in proportie de 90 la suta.BANI aruncati pe geam,si timp pierdut.

  Organizati-va,si indrumati-va parintii,colegii,tatii si mamele din Basarabia sa isi dea copii la Facultatile care le ofera un loc de munca,si o paine pe masa:

  -medicina, IT informatica viitorului.Nu mergeti la Facultati-degeaba sa pierdeti vremea,avocatura,99 la suta someri cu diploma la 25 ani,si apoi job pe vas de croaziera la sters pe jos! istorie,geografie,stiinte politice,studii europene-VRAJELI IEFTINE!

  NU VA LASATI AMAGITI! asigurati copiilor vostri la Basarabia un viitor bun,un loc de munca util,si ajutati-va intre voi(nu doar cu bani,sau cu haine,ci cu sfaturi utile! un sfat util,este mai mare dar,decat 5000 de euro!)

  http://cpcar-romania.blogspot.ro/

 10. În 1991 s-a proclamat independenţa de România şi dependenţa de ruşi cu un Stat-Treucă la care s-au lipit căpuşele comunisto-kgbiste-criminale şi alte lichele autohtone.

 11. =Maruşca Unionista=

  UN APEL ISTORIC
  din August 2013 din inima Ardealului:
  –––––––––––––––––––––––––––
  Preşedintele României,
  – Traian Băsescu,
  către populaţia din teritoriile româneşti de la Est de Prut,
  ocupate de trupele ruseşti
  în urma Pactului SECRET Ribbentrop-Molotov din 1939:
  ––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
  – “Am spus-o la Chișinău și repet și aici:
  – CEREŢI RE-UNIREA ȘI O VEŢI AVEA !
  – DAR CEREŢI-O” !
  ==================================
  Nota Noastră Specială:
  – Îşi mai aminteşte oare cineva ce personalitate din România
  a comandat trecerea Prutului în 1941 ca să ne scape
  de OCUPAŢIA bolșevică teroristă rusească
  de atunci și de acum ?
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
  ————— ♥ BASAⱤABIA E ⱤOMÂNIA ♥ —————
  —————♥—♥—♥— RE-U N I R E ! —♥—♥—♥———
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

 12. =Maruşca Unionista=

  Caravana „Românii au talent“
  vine să caute basarabeni talentaţi la Chişinău :
  Marti, 17 Septembrie 2013, hotel “Codru”, toata ziua !
  =================================

  Românii vin să caute talente în Moldova de Est.
  Pe 17 septembrie 2013, Andra, Mihai Petre si Andi Moisescu,
  cei trei juraţi ai show-ului „Românii au talent“
  anunţă că vor fi la Chişinău.

  Doritorii de a câştiga marele premiu de 120.000 de euro
  sunt aşteptaţi pe 17 septembrie, la hotelul Codru din capitală,
  începând cu ora 10.00.

  Cei care visează să devină cunoscuţi şi aplaudaţi de toţi românii
  se pot înscrie pe site sau direct la preselecţie.

  http://romaniiautalent.protv.ro/

  Aflat la cea de-a patra ediţie, show-ul „Românii au talent“
  a reuşit să devină unul dintre cele mai urmărite spectacole TV
  de la Bucureşti.

  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
  ————— ♥ BASAⱤABIA E ⱤOMÂNIA ♥ —————
  —————♥—♥—♥— RE-U N I R E ! —♥—♥—♥———
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

 13. Total gresit.Republica Moldova este produsul lui Ion Ilici Iliescu KGB,si al lui Boris Yeltin+America. Moldova nu exista azi pe harta fara interventia lor,dar mai ales a romanilor din Basarabia.Razboiul din Transnistria are un singur vinovat principal si acesta este Ion Ilici Iliescu KGB GRU.Mircea Snegur cerusera Unirea cu Romania in secret,iar Iliescu KGB l-a turnat la Moscova,urmand invazia Tiraspolului.Ma mir ca nu au ajuns la Prut,precum avusese ordinul,iar asta se datoreaza doar eroilor basarabeni!Sa invatam istoria reala,asa cum a fost ea,pe documente!

  http://ronkuk.blogspot.ro/

 14. RE-UNIREA nu poate fi ca rezultat al unui proces … haotic sau de peste noapte! El cere o pregàtire mai minutioasà ca în 1918. Altà conjucturà, circumstante si o perspectivà mai garantatà se cere. Doar prin România de azi, ne putem vedea si noi basarabenii în UE, independenti de Rusia. Dacà va reusi si Ucraina- va fi si mai bine pentru noi, îndepàrtându-i pe rusi de sub coastele noastre.

 15. REUNIREA cu Romania era bine sa se faca in anii 90.Astazi nu mai exista Romania,E PREA TARZIU! treziti-va odata,nu bagati Basarabia ortodoxa in SODOMA EUROPEANA,homosexuala si pedofila!

  http://ronkuk.blogspot.ro/

 16. Ma bucur ca Snegur ne-a bagat in CSI si fiica-sa ne va scoate.Maladeti guvernanti,maladet popor,felicitari si izbinda.

 17. 2013-REUNIFICAREA Basarabiei cu Ţara Noastră MAMĂ ROMÂNIA este în plină desfăşurare !

  “INDEPENDENŢĂ » ???
  Dar a fost VREODATĂ provincia ROMÂNEASCĂ Basarabia STAT INDEPENDENT?
  Cum pot tovarăşii
  DEPENDENŢI de Călăii OCUPANŢI RUŞI să scoată pe gură asemenea tâmpenii?

  “INDEPENDENŢĂ »cu OHRANA-CEKA-NKVD-KGB-GRU-FSB băgate peste tot(partide,oameni de afaceri,biserică,sport,artă,armată,servicii)?
  “INDEPENDENŢĂ »cu tancurile,elicopterele şi rachetele Armatei a-14-a RUSĂ DE OCUPAŢIE peste Nistru?
  “INDEPENDENŢĂ »cu basarabeni bătuţi,ameninţaţi şi arestaţi zilnic de gorilele lui Smirnov-Şevciuk?
  “INDEPENDENŢĂ »cu copiii ROMÂNI basarabeni de peste Nistru închişi în şcoli şi licee şi păziţi cu mitralierele de ARMATA RUSĂ DE OCUPAŢIE numai ca să renunţe la LIMBA ROMÂNA STRĂMOŞEASCĂ?
  “INDEPENDENŢĂ »cu alegători goniţi cu puştile de la urne?
  “INDEPENDENŢĂ »cu COLOANA a-5-a RUSĂ de manipulare în masă PCRM-PLDM-PD la putere?
  “INDEPENDENŢĂ »cu 95% din presă OBLIGATORIU RUSEASCĂ?
  “INDEPENDENŢĂ »cu TVR INTERZIS de RUSIA şi CENZURAT de colonelul KGB PlaHOŢniuc?
  “INDEPENDENŢĂ »cu MINCIUNA RUSEASCĂ numită limba „moldovenească” IMPUSĂ DE OCUPANŢII RUŞI în Constituţie?
  “INDEPENDENŢĂ »exporturile de vin,fructe,legume supuse ŞANTAJULUI RUSIEI?
  “INDEPENDENŢĂ »cu importul de gaze,curent electric,petrol la fel supus ŞANTAJULUI OCUPANŢILOR?
  “INDEPENDENŢĂ »cu mitropolia „moldovei” creată de KGB şi condusă de colonelul KGB Vladimir şi închinată SATANEI ÎN SUTANĂ generalului KGB Kirill?
  “INDEPENDENŢĂ »cu ADEVĂRATA mitropolie,cea a BASARABIEI,şantajată şi persecutată de agenţii KGB ascunşi sub sutanele pravoslavnice?
  “INDEPENDENŢĂ »cu sărbatorile INTENŢIONAT ţinute de OCUPANŢII RUŞI pe stil vechi pentru a ne rupe de FRAŢII ROMÂNI de peste Prut?
  “INDEPENDENŢĂ »cu o istorie FALSIFICATĂ ORDINAR tot de RUŞI şi băgată pe gâtul copiilor ROMÂNI basarabeni drept ADEVĂR?
  “INDEPENDENŢĂ »cu tancurile-monumente închinate Călăilor RUŞI OCUPANŢI ţinute cu ţevile îndreptate CU URĂ RUSEASCĂ spre Ţara NOASTRĂ Mamă ROMÂNIA?
  “INDEPENDENŢĂ »cu SIS-ul filială a KGB în Basarabia?
  “INDEPENDENŢĂ »cu 9 Mai în loc de 27 Martie,cu « POBEDA » , »KAZACIOK » şi « KALINKA » în loc de « Hora Unirii » , »Balada lui Ciprian Porumbescu » şi « DEŞTEAPTĂ-TE ROMÂNE ! »,?
  “INDEPENDENŢĂ »cu „LENTA RUSEASCĂ” în piept în loc de TRICOLORUL ROMÂNESC SFINŢIT cu sângele BUNEILOR noştri ,MARTIRI ai OCUPAŢIEI şi GULAGURILOR RUSEŞTI?

 18. 2013-REUNIFICAREA Basarabiei cu Ţara Noastră MAMĂ ROMÂNIA este în plină desfăşurare !

  Iaca cine ne vrea « INDEPENDENŢI “ adică DEPENDENŢI DE RUSIA:

  „Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, l-a felicitat pe președintele Nicolae Timofti cu ocazia Zilei Independenței”

  BĂTAIE DE JOC în stil rusesc!
  Nu tovarăşi !
  NU am fost NICIODATĂ independenţi.
  “INDEPENDENŢA” este o MINCIUNĂ RUSEASCĂ
  vicleană vândută ZOMBAŢILOR cu creierii spălaţi de NIT de către gunoaie KAGHEBISTE precum Voronin,Lupu,Pasat,Cantarean…
  Singurul scop este frânarea RE-UNIFICĂRII cu Ţara Mamă România.
  Basarabia…”independentă”?Râd şi CURCILE de aşa prostie!!!
  Basarabia este astăzi ceea ce diplomatic se numeşte „stat cu suveranitate LIMITATĂ”.
  Cât despre statul „UNITAR”…
  Au avut grijă OCUPANŢII RUŞI să fim foarte „unitari”.
  Basarabia de sud(Basarabia ISTORICĂ sau BUGEACUL) sub ocupaţie haholească,la fel şi Hotinul.
  Transnistria sub ocupaţie RUSEASCĂ.
  Veniturile COLONISTE numite GĂGĂUZI aduse de OCUPANŢII RUŞI repede „autonomizate” tot de ruşi în aşa-zisa GĂGĂUZIE ….Tot pe pământul ROMÂNESC al Basarabiei.
  Ba chiar „BAŞKANUL” aşa zisei Găgăuzii CREATE TOT DE OCUPANŢII RUŞI este slugoiul Rusiei şi a fost medaliat de Putin personal…
  S-a văzut şi la Bălţi pentru ce a fost decorat formuzalKGB.
  Să nu uite niciodată SĂ LINGA TĂLPILE CIZMELOR RUSEŞTI.
  Şi peste toate MINORITATEA ruso-haholeasco-găgăuză care cere nici mai mult nici mai puţin decât LIMBA RUSĂ ca limbă oficială!
  Da „independenţi” mai suntem !
  Ei, tovarăşi « INDEPENDENŢI “-„STATALIŞTI-maldavanişti »-cum stăm cu ….”independenţa”????

  Să-i întrebăm pe SLUGOII OCUPANŢILOR RUŞI-«INDEPENDENŢII«KGB
  ,filatov,lupu,diacov,dodon,voronin,şelin,tcaciuk,munteanu,
  formuzal,mişin :
  Poate fi un stat INDEPENDENT-dacă are un teritoriu OCUPAT de Armata a-14-a RUSĂ ?
  Poate fi PROVINCIA ROMÂNEASCĂ Basarabia aflată de 200 de ani SUB OCUPAŢIE RUSEASCĂ….stat INDEPENDENT???

  INDEPENDENŢĂ?
  Ce MINCIUNĂ RUSEASCĂ VICLEANĂ!

 19. SE VOR UNI CU TRANSNISTRIA,CEI DIN CAUSANI URSOAIA DACA MOLDOVA INTRA LA ROMANIA SI UNIUNEA SODOMA EUROPEANA:

  http://www.youtube.com/watch?v=KemNESyRIvk

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *