Poziția PNL față de declarațiile unioniste ale lui Traian Băsescu

Comunicat de presa
 
Vitalia Pavlicenco a declarat pentru www.moldova.org următoarele:
CIMG4166Declarațiile proUnire din ultimul timp ale lui Traian Băsescu, Președintele României, denotă că unitatea națională românească este un obiectiv al politicienilor români. Vom aminti că, ceva mai devreme, reprezentanți a trei dintre cele patru partide parlamentare din România – PSD, PC și PPDD -, au făcut, de la tribuna principală a Legislativului de la București, declarații privind reintegrarea celui de-al doilea stat românesc într-un spațiu comun românesc unitar, european, invocându-se trecutul injust prin care românii de pe cele două maluri ale Prutului au fost separați din cauza intereselor unor puteri ostile națiunii române. Menționăm și că Partidul Național Liberal din România este formațiunea cu o bogată istorie politică, cea care a contribuit fundamental la înfăptuirea Marilor Uniri.
 
Sunt două lucruri important de relevat. Băsescu a făcut declarații în zona Harghita, în contextul reacțiilor la declarațiile extremiste ale unor politicieni maghiari, sfidând și spulberând mitul nedrept că reunificarea Republicii Moldova cu România ar duce la desprinderea zonei revendicate de ungurii cu scopuri secesioniste. De asemenea, este important, semnificativ și absolut nou că, în declarațiile sale, Băsescu s-a referit foarte direct la caracterul și orientarea neromânească a guvernanților de la Chișinău, care nu știu – nici chiar fiind politicieni veniți la Putere după comuniști – care le este identitatea, care nu au conștiință de români și încă nu știu cu toții ce limbă vorbesc, adică româna. 

De asemenea, afirmația că ”„în Republica Moldova există un filon sănătos care sprijină Unirea cu România, dar marea majoritatea populației nu dorește acum acest lucru. Le spun cetățenilor Republicii Moldova: Cereți unirea și o veți avea, dar cereți-o!”, făcută de Traian Băsescu, apreciază ca o valoare segmentul unionist, spre deosebire de unii pretinși analiști din Republica Moldova care – în scopuri meschine, servindu-i pe guvernanții antiunioniști – îi califică pe unioniști drept ”grupări marginale”.
 
Chiar dacă mai mulți oponenți politici califică afirmațiile și analiza făcută de Traian Băsescu la adresa Basarabiei și a românilor deznaționalizați de aici drept populism, noi credem că și ceilalți lideri politici de la București ar trebui să adopte un mesaj naționalist, unionist, corect, în spiritul aspirațiilor firești de unitate românească și în spiritul Declarației de Independență a Republicii Moldova, care dă, acestei populații deznaționalizate, dar care își revine, dreptul să își decidă – fără un amestec din afară, adică, în special, din partea Rusiei, – viitorul care va fi unul de reunificare românească.
 
Partidul Național Liberal, partid care a obținut după procese pe durata unui an, în justiție, dreptul de a avea un Statut unionist, adoptat la Congresul al III-lea al formațiunii, salută mesajele proUnire ale Bucureștiului și eforturile societății civile, care sensibilizează populația românească din Basarabia că nu e nimic pierdut, că România ne dorește și ne așteaptă să revenim la sânul Patriei-mamă. Declarațiile lui Traian Băsescu și cele ale parlamentarilor români demonstrează că PNL din Republica Moldova are dreptate când vorbește cu certitudine despre producerea Unirii Basarabiei cu România. PNL va continua să le explice românilor și alogenilor de dincoace de Prut că împreună cu România vom fi mai puternici, vom avea o viață mai bună și un viitor just și dorit copiilor noștri, într-o Europă puternică, în UE și cu scutul NATO, care va însemna investiții și locuri de muncă, creștere economică și viață civilizată.
Loading Facebook Comments ...

10 Comments

Add a Comment
 1. =Estonia Unionista=

  ESTONIENII VIN LA CHISINAU
  SA NE INDEMNE SA RE-VENIM LA NORMALITATEA EUROPEANA
  PRIN RE-UNIREA
  CU PATRIA-MAMA ROMANIA MARE
  SI SA SCAPAM DE OCUPATIA RUSEASCA !
  –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
  TERE !
  Trupa estoniană “POPSID”
  formată din 50 de tineri
  vine în Republica Moldova.

  Marţi, 13 August, orele 19.00 în scuarul Teatrului de Operă şi Balet „Maria Bieşu“, formaţia va susţine un concert la Chişinău.

  Apoi, Miercuri, pe 14 august,
  tinerii vor cânta la Soroca în Piaţa Libertăţii
  cu începere la ora 20:00.

  Turneul formaţiei POPSID este organizat
  de Ambasada Republicii Moldova în Estonia.
  TANAN, EESTI !
  ===============================================

 2. sa scapi de rusi,si sa dai de americani.Scapi de dracu si dai de ma-sa! sunteti niste naivi mai basarabenilor,din cauza NAIVITATII ati ajuns cel mai sarac stat din Europa,mai distrus ca si Kosovo!

  Daca stateati in 1992 cu pucistii KGB,contra lui igor smirnov,astazi zona RSSM, REpublica Moldova,spatiu rusesc,ca si KALININGRAD,era cea mai dezvoltata zona din regiune,iar Ukraina tanjea dupa prosperitatea Basarabiei!

 3. Nicador Talpes@ esti un mare dobitoc, numai si numai aberatii scrii…! Cine esti tu mai veneticule sa spui romanilor cum sa-si organizeze tara lor, pamanturile lor, mergi in tara ta la neamul tau si da-ti cu parerea, vorbeste despre neamul tau nu despre altii….,vezi in Siberia sau in Caucaz de unde ai venit…! Marsh javra mongoloida…!

 4. javra cecena a fost tac-tu mare,si soacra-ta.Nu-s eu de vina ca ti-ai tras puradei semi-ceceni,cu tata islamic.

  O sa intrati in SODOMA europeana,unde prostitutia,adoptiile pedofile,homosexualitatea,drogurile sunt LEGALE si incurajate de stat,prin BANI alocati ONG-urilor,si o sa va dati cu capul de pereti regretand era sovietica,asa cum romanii plang azi in Romania de dragul lui Ceausescu chiorul!!

  va meritati soarta.SCLAVI in jug!

 5. viitorul tau si la toti puradeii tai ceceni din Chisinau va fi in cadrul mUE:

  -vor lucra 15 ore pe zi in fermele SPANIOLE de capsunni,la o temperatura de 48 de grade la umbra!

  – vor spala la cur pensionarii din Germania in azilele de batrani

  -alti copii de-ai tai vor pleca in israel,sa se dea jidani,si sa ingrijeasca copii de jidani ca baby-sitter,pe un salar de mizerie,ca sa nu crape de foame in BASARABIA,unde toate agricultura va fi preluata de UE,si care ii va impune CAT sa produca,tone de rachita si vita de vie vor fi DISTRUSE prin lege,asa cum s-a intamplat in PORTUGALIA,care azi moare de foame,e sclav FMI si UE si SOROS si NATO,si stat in INSOLVENTA alaturi de SPANIA GRECIA ITALIA IRLANDA BULGARIA ROMANIA!

  asta vrei? asta primesti!!

 6. D-NA vITALIA ,COMENTARIILE D-RE SUNT POST-FACTUM,LA NOBILA IDEE DE UNIRE CONTRIBUITI PRIN FAPTE CONCRETE NU PRIN VORBARAE.AM IMPRESIA CA POLITICIENII NOSTRI ASA ZISI PATRIOTI SUNT INTERESATI IN MARE MASURA DE INTERESE MATERIALE,PENTRU CARE SE MAI DAU CU PAREREA. DACA CU ADEVARAT IUBITI ACEST POPOR CONTRIBUITI PRIN ACTIVITATI ECONOMICE LA PROSPERAREA LUI.

 7. Pt mihai

  In primul rind, am plasat tot ce a spus Basescu la Harghita imediat.
  In al doilea rind, am facut anul trecut actiuni si numai rauvoitorii nu le vad.
  PNL nu difuzeaza o pozitie fara a se consulta conducerea.
  In declaratia PNL e scris clar ce reprezinta actuala conducere a R.Mpldova – fariseica, poate fiind, astfel, si mai periculoasa decit comunistii care sunt antiromani si antiunionisti pe fata.
  Sa faca oricine mai mult.

 8. Stramosii nostri au fost romani
  Romani si nimeni altii,
  Asa ca nu umblati scornind minciuni de ale voastre
  Precum ca noi am fi avind o alta identitate.
  Avem un grai,un port,un cint…
  Doar Prutul ne desparte,
  Si nu ginditi ca nea-ti invins cu sirma cea ghimpata.
  Noi vom lupta pin la sfirsit pentru dreptatea noastra,
  Vom lichida neaparat aceasta sirma blestemata
  Cea despartit poporul romanesc
  Dorind sa nasca altul,moldovenesc.
  Si-acum luati cu toti aminte
  Dreptatea totusi va invinge,
  Si nu va trece timp indelungat
  Cind Romania Mare,va exista,
  NEAPARAT !!!!!!
  (aceste versuri au fost scrise de mine cu jumatate de an inainte de a fi scoasa sirma ghimpata de la prut)
  UNIREA ESTE INEVITABILA!!!
  ––––––––––––––––––––––-
  Multstimata doamna Pavlicenco,va cunosc personal de cind erati memru al PFD,urmaresc activitatea dumneavoastra de mult timp,i-ar anul acesta venind acasa din Irlanda la aeroportul din Chisinau asteptam alaturi de dumneavoastra bagajele si nu am indraznit sa comunicam.Regret de acest fapt.
  Sunt in fost profesor,fost memru PPCD,m-am dezamagit si de Ghimpu,nu mai stiu in cine sa cred,imi doresc UNIREA din tot sufletul si asi dori sa am bucurie de acest eveniment in viata mea.

 9. Lumea este obosita de atata fatarnicie , atata obraznicie a celor de la putere. Ratacirea de Dumnezeu si minciuna ne-au impetrit inimile. Lumea s-a invatat sa dea mita , sa nu se deosebeasca de semeni. Paradoxal lucru , din anii 1990 -92 pana in ziua de astazi am degradat intru-n hal de nedescris. Toata speranta intr-o viata mai buna s-a spulberat cel mai mult in ultimii ani, cand se parea ca si guvernarea aspira spre o societate echitabila , prospera si mai aproape de Dumnezeu. Dar de unde ? Daca din Europa vine o Gomora si Sodoma moderna cum nu s-a vazut in timpul comunizmului , cand oficial Dumnezeu era interzis. Strigam ca facem pasi spre Europa , vorbind de actiuni culturale , marsuri de unire , dar nu ne dam seama ca nu a zice inseamna a ajunge ci a merge. Dar despre ce fel de mers poate fi vorba? Un muncitor german castiga in 10 ore cat un moldovean in tr-o luna (72 Euro – salariul minim), cel mai mic salariu minim in Europa. Prea am uitat de realitatea economica a tarii acestea. Cei de la putere isi fac interesele lor alungand tot omul capabil de munca peste hotarele tarii pentru a trimite resurse pentru afacerile prospere ale oligarhilor. Scolile se inchid, satele sant parasite si se sting batranii ca lumanarile iar PLDM fac sahmat cu ministrii finantelor. Libertatea este un dar de la Dumnezeu , un dar sa-l iubesti pe El si pe semenii tai, dar daca dragoste nu e atunci nimic nu e. Declinul economic nu consta numai in caderea producerii ci in primul rand in oboseala oamenilor. Unirea va fi cand vor fi conditiile economice facute de oameni noi la guvernare.

 10. NICADOR TALPES
  sunt absolut de acord cu mult din ceia ce ai scris mai ales ce tine de pidarastia, homosexualizmul si alti degradati pe care europa si inclusiv deja si Romania ii promoveaza si ii sustine, insa sa stii ca necatind la faptul ca acestor mirshavenii i s-au acordat drepturi egale ei niciodata nu o sa traiasca linistit in RM,lasa sa fim noi asa inapoiati cum ne numesc, sovietici si nu stiu mai cum insa societatea moldoveneasca niciodata nu o sa fie de acord cu aceste minoritati sexuale si ei in RM nu o sa se simta in siguranta, ceia ce tine de personajul basescu antonescu atunci pentru noi el e un nimeni cu toata reclama lui in RM,dar stii deja m-a bucurat ultima lui declartie,imi plac oamenii realisti, el a facut ceia ce nu e in stare sa faca nenumerosul unionist din RM,a acceptat si a spus in fata situatia reala din RM, ca majoritatea cetatenilor RM(cel putin 90%) nu doresc si nu v-or dori niciodata unirea cu Romania, ceea ce ascunde Pavlicenco, Ghimpler si alti unionisti inraiti, ei nu v-or sa accepte si sa inteleaga un lucru foarte simplu ca o mina de unionisti niciodata nu v-or decide soarta RM, cum oare poate cea mai mica minoritate din RM care s-au identificat romani(uite datele ultimului recensamint din RM – 2%) sa decida cu cine trebuie sa se uneasca tara)) ,nonsens asai, da ce sa-i faci lui cineva ii place sa joace pe sentimentele oamenilor si sa-si faca piar, insa nu a ramas mult si degraba v-om ajunge la referendum si atunci moldovenii isi v-or expune parerea privind unirea, si se va termina cu manipularea si zombarea populatiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *