Mircea Popescu: Diaspora vine acasă

11 August 2013, Semnal de alarmă

popescuÎn articolul “Basarabia este cheia“, făceam următoarele afirmații:

“În general, la nivel guvernamental se merge prioritar pe susținerea comunităților românești din Italia-Spania pe considerentul că acolo există o mare masă de români.

Masa de români din spațiul UE, deși semnificativă ca număr, este extrem de volatilă și dispersată …”

Iată că reportajul-anchetă “Visul italian s-a terminat, plecăm!“, preluată de Romanian Global News din Gazeta Românească, care descrie drama emigranților străini, printre care și un român, nevoiți să se întoarcă în țările din care provin sau să-și continue exodul pe alte meleaguri, pare să confirme volatilitatea diasporei române din spațiul UE și schițează perspectiva unui scenariu care ar putea da fiori guvernului.

Sper ca semnalele transmise de acest reportaj să fie corect ințelese de autoritățile române pentru a nu le găsi nepregătite în fața fenomenului, deloc improbabil, al revenirii masive a românilor acasă.

Scurta analiză de mai jos, ne pune în față tabloul uriașului impact financiar, social și economic pe care un asemenea eveniment l-ar putea avea pentru România.

Din punct de vedere financiar, se va diminua substanțial infuzia monetară venită din partea diasporei. Social, va apare necesitatea elaborării de legi suplimentare – sau ajustarea celor existente – pentru protecția socială a noilor veniți, mulți neacoperiți de depuneri în fonduri sociale și de sănătate.

Și factorul economic va fi afectat. Pentru absorbirea și reintegrarea în societate a valurilor de români reîntorși acasă, guvernul se va găsi în fața perspectivei deturnării și alocării unor importante fonduri din alte sectoare, pentru investiții capabile să ducă la crearea locurilor de muncă într-un ritm accelerat.

Toate aceste măsuri vor fi necesare pentru a limita fenomene inerente de instabilitate politică și socială și se vor traduce prin costuri suplimentare.

Deja sunt semne ca șomajul se află pe o ușoară curbă ascendentă, ceea ce mă îndeamnă să cred că rata de întoarcere a românilor începe să crească și să se facă simțită. Aflu, din discuțiile cu basarabenii răspândiți prin lume, că și printre ei există o tendință asemănătoare de creștere a ratei revenirii acasă.

În general, situația financiară redusă este o caracteristică a membrilor diasporelor relativ tinere și cu un grad scăzut de coeziune, cum este și diaspora română. Tocmai aceștia sunt cel mai puternic atinși de efectele crizei și vor avea tendința revenirii în România pentru a căuta protecție socială și economică.

Cum, în cazul țării noastre, numărul mare de români din spațiul UE este de peste 10% din populația României, rezultă că și proporția celor care se vor întoarce poate să fie semnificativă.

Fără pregătirea preventivă a acestui impact, România se poate adânci într-o criză majoră și de durată.

Tocmai de aceea, guvernul român va trebui să obțină suplimentarea preventivă a cotei de fonduri europene pentru a fi alocate reducerii impactului provocat de întoarcerea emigranților.

Abia după trecerea acestui val, o nouă strategie va trebui realizată, nu din birouri, ci prin implicarea instituționalizată și conlucrarea serioasă cu factori de opinie și lideri ai românilor de pretutindeni pentru a defini exact termenul “sprijinirea comunităților” și pentru a identifica soluții corecte capabile să prevină situații similare.

Dar despre asta, într-un articol viitor.

Loading Facebook Comments ...

10 Comments

Add a Comment
 1. MIRCEA POPESCU E UN CRETIN SI JUMATE!!

  LABAGIU NOTORIU!

 2. cu ZVASTICA cu HITLER HEIL HITLER ANTONESCU cu FASCISTI FACETI VOI UNIREA PE DRACU CU RROMANIA TIGANIA MARE!!

  http://josjidanii.wordpress.com/

  HEIL HITLER!!

 3. Apropo de postatorul de mai sus ( altfel un derbedeu oligofren intrat in sevraj din lipsa de alcool ), asa va trebuie doamna Vitalia. Asta este consecinta faptului ca publicati in media basarabeana articole care nu-i intereseaza pe marea majoritate a pruto-nistrenilor. Chiar nu v-ati convins ca nu exista o comunicare reala si o unitate de interese si de simtiri intre cele doua maluri de Prut. Oricum s-au cam scapat fraiele in fosta gubernie ruseasca Bessarabia, desi sincer vorbind niciodata nimeni nu s-a preucupat realmente de educatia acestui no men’s land, tara nimanui, locul unde nici iarba nu creste. Rusilor chiar le convine aceasta stare de lucruri. Pe niste plebei indobitociti ii poti domina mult mai usor.
  Postacului analfabet debil mintal de mai sus ii atrag insa atentia ca in Romania traiesc 16 863 816 romani adica 89,65% si doar 627 007 rromi adica doar 3,20%. Pana una alta vad ca rromii basarabeni cersesc la greu la Moscova. Pe cine intereseaza in Romania ce crede un basarabean ratacit? Cine a auzit de el? Asta este insa rezultatul educatiei in spiritul religiei apostaziate inapoiate velikoruse pravoslavnice de rit vechi, mucegaiul si rapanul spiritual al Europei. Vad ca mai nou autoritatile pruto-nistrene se pregatesc sa-i organizeze o felatie colectiva lui Kiril ( culmea este ca apostaziatul poarta nume liturgic aromanesc ), adica vladicai comunisto-pravovoslavnice de la Moscova.

 4. se pare ca ati luat-o aiurea stimati domni,de ati ajuns sa vorbiti de nazisti,hitleristi,SS-isti,si colaboratorii lor,inclusiv ION ANTONESCU,apoi Hitler si gasca.

  ATI AJUNS RAU TOVARASI!

  Iar apoi vine un alt tovaras din AMERICA,ratacit in California,sa vorbeasca despre ,,romanii,,care vin acasa,de atata fast-food,si dor de tara.

  MAI SA FIE! eu cred ca mai degraba aveti o problema grava cu SOMAJUL,cu BANCILE,cu FRONTIERELE modificate genetic de la ATLANTIC pana la PRUT.

  ATI LUAT-O PE ULEI TOVARASI,reveniti-va,si faceti politica ca lumea.Ca astea sunt simple SENTIMENTALISME IEFTINE!!!!

  Organizati-va in SOCIETATEA CIVILA,si sprijiniti in BASARABIA ortodoxia,pentru a incerca sa faceti ceva concret,si nu doar povesti SENTIMENTALE,cu ROMANIA,UNIREA,vai ce buni au fost nazistii lui ANTONESCU,HITLER!

  ati ajuns rau tovarasi,sa vorbiti despre NAZISTI si colaboratorii lor!

 5. =Curierul Re-Unirii=

  ESTONIENII VIN LA CHISINAU
  SA NE INDEMNE SA RE-VENIM LA NORMALITATEA EUROPEANA
  PRIN RE-UNIREA
  CU PATRIA-MAMA ROMANIA MARE
  SI SA SCAPAM DE OCUPATIA RUSEASCA !
  –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
  Trupa estoniană “POPSID” formată din 50 de tineri
  vine în Republica Moldova.
  Tinerii vor susţine un concert la Chişinău şi unul la Soroca.

  Marţi, 13 August, în scuarul Teatrului de Operă şi Balet „Maria Bieşu“, formaţia va susţine un concert la Chişinău.
  Evenimentul va începe la ora 19.00, potrivit moldova.org.

  Apoi, Miercuri, pe 14 august, tinerii vor cânta la Soroca în Piaţa Libertăţii. Evenimentul
  va începe la ora 20:00.

  Turneul formaţiei POPSID în Republica Moldova
  este organizat de Ambasada Republicii Moldova în Estonia.
  TANAN, EESTI !
  ============================================

 6. @”@POPESCUU”UUUUUUUUUUUUUUUU
  Doamne ce ma dau in vant dupa „cujetarile” adanci, luate din putul gandirii, ale gandacilor” ( dacii care gandesc ) pruto-nistreni si ma tot „ner” la „cata hartie stiu”. Ceea ce nu inteleg eu plavane din brazda, „bour moldav”, este cum sta treaba cu sintagma fabricata la Lubianka „tigan romin fascist”, expresie care la un cap aburit de samahoanka de pufoaika prinde uns. Pai cum o sa fie tiganul fascist, pocitanie diforma? Milioane de tigani au fost ucisi de nazistii germani si ei se dau fascisti? Iar cat priveste denominatiunea de roman ea se scrie asa cum a hotarat Academia Romana, singura care are in administratie patrimoniul patronimic romanesc si nu cum ai hatarat tu ratane cu sarma-n nas, care ai doua clase mai multe ca trenul si alea facute in limba muscala.
  In rest, potlogarule, eu nu am ati spune decat „cainii latra, caravana trece”. Cap ai, minte ce-ti mai trebuie. Dupa ce ca ai creierul mic ti se mai si balabane desi tu ai capul cat un dop cat sa nu te ploaie in gat.
  Cunosti expresia „toroimac” care inseamna tampit? Puskin a inventat-o pentru ai denumi pe locuitorii autohtoni din gubernie. Deci sugetile-o rusilor cu foc, mancurti nenorociti, pana le iese limba prin dos, pentru ca o meritati din plin.

 7. @EUROPENE Mircea popescu

  te dai in anonimat,sa nu iti manjesti numele ,,mircea popescu,, cu bale si venin,nu-i asa?

  Pai dumitale esti om slab,te pui la mintea tuturora,apoi mai si tragi injuraturi,amestecate cu vocabularul elevat si civilizat..Trebuia sa tragi o injuratura si cu asta basta,ca doar toata lumea stie ca EUROPEANUL este MIRCEA POPESCU de fapt si de iure!

  ,,UNA SALUS VIKIS NULLAM SPERARE SALUTEM,,

  SINGURA SCAPARE A INVINSILOR UNIONISTI AMERICANI,ESTE DE A NU MAI SPERA LA NIMIC!

 8. @ NICADOR TALPES,
  Eternul comert cu piei de closca si barfa sterila gogonata de tip basarabean. Nu, nu sunt Mircea Popescu. Nu locuiesc in SUA. Sunt cetatean roman nascut in Romania, locuiesc in Moldova cea adevarata, Moldova dintre Prut si Carpati si desi am oarecari origini basarabene nu sunt de loc dar de loc unionist. M-am saturat insa de prostiile enorme debitate de catre prostimea basarabeana si de laturile pruto-nistrene aruncate fara rost din prostie pizma si din rautate de diversi neica-nimeni in capul romanilor. Sa va fie clar, marea majoritate a romanilor nu sunt de loc interesati de ce se intampla in stanga Prutului. Urmariti traficul de masini romanesti spre Basarabia, traficul de turisti ( cei mai putini dintre toti turistii europeni ), interesul romanilor extrem descazut al romanilor pentru media basarabeana, vanzarile de produse basarabene in Romania ( majoritatea demersurlor in acest domeni au fost sortite falimetului ) si va veti convinge ca noua romanilor chiar nu ne pasa de loc de ce se intampla in Pruto-Nistria. Este totusi o alta lume care vrand nevrand ne aminteste de trecutul nostru recent de care abia am scapat. Si ca sa fie clar sunt antibasist si nu ma intereseaza opiniile de loc neinteresate pro basarabene ale domniei sale ( acum cand nu mai candideaza declara intempestiv ca basarabenii nu vor unirea cu Romania de parca n-ar fi stiut tot timpul asta ), dar sunt convins proroman, proeuropean si pro NATO, singura garantie valabila a romanilor de a scapa de enorma amenintare a ursului de la rasarit. Faptul ca granita lumii civilizate a Occidentului se opreste acum pe Prut n-are decat sa ramana vesnic acolo. Cat despre basarabeni n-au decat sa se indrepte unde vor. Nu din cauza asta nu pot dormi romanii noaptea. Cat priveste ajutoarele acordate de catre statul roman statului moldovean eu consider ca ele sunt complet nejustificate si la un moment dat cineva va trebui sa dea socoteala pentru banii aruncati pe fereastra. Cand sub Ceausescu romanii crapau de foame pe basarabeni i-a durut in cot de asta. Sataca si acum. Din puctul meu de vedere Basarabia pentru Romania nu este de loc ca RDG pentru RFG desi nici acolo animozitatile n-au disparut.
  De alt fel in prezentul articol al domului Popescu el nu se refera de loc la fosta gubernie ruseasca Bessarabia ci la ralitati contemporane romanesti si eu nu sunt in mare parte de acord cu opiniile sale. Unii o duc prost chiar foarte prost acolo unde traiesc acuma dar nu-s-ar intoarce nicicum de unde au plecat. Nu va fi nici exod romanesc spre Romania.

 9. iata cine este MIRCEA POPESCU,si cum sustine el jidanii din america,FMI banca mondiala,pentru a primit ajutorul social,cu mana intinsa pana la pensie

  Mircea Popescu 14.08.2013 la 2:09 am Poate domnul Cristian Paun sa specifice care sunt ratele de imprumut mai scazute decat ale FMI-ului?Un tabel comparativ cu rate si conditii de imprumut cred ca ar fi mult mai elocvent decat niste vorbe pe care si tzatza Marghioala le arunca pe la poarta de pe ulita satului. Nu de alta, dar domnia sa este conferenţiar doctor la ASE Bucureşti şi preşedinte al Societăţii Române de Economie.
  Legat de afirmatia (oare pe ce se bazeaza?) ca “Nu este nevoie de FMI în România, nici acum şi nici în viitorul apropiat. Această instituţie nu poate rezolva problemele pe care le are România.”
  Cumva pe idea ca Romania poate trai doar din fonduri europene nerambursabile?
  Hm. L-as ruga sa-si expuna parerea despre scenariul posibil pe care l-am “inchipuit” pe blogul aflat la adresa(http://mipopescu.wordpress.com). Se intituleaza “Diaspora vine acasa”.
  Daca acest scenariu, deocamdata fictiv, se transpune in realitate?
  răspunde
  NICADOR TALPES 14.08.2013 la 12:35 pm dumneata esti intreg la minte? FMI si Banca Mondiala sunt bune pentru Romania?spui dumitale din America?Creditele oferite de CHINA erau cele mai avantajoase,insa trebuia si un politician versat si CURAJOS care sa acceseze acei bani,destinati pentru DEZVOLTAREA Romaniei,autostrazi inclusiv!Stai in America si taci din gura,ca numai tampenii spui,tu si FMI-ul tau! tu nu vezi ce moaca de infractori au astia de la FMI? au asasinat economic ARGENTINA si toata planeta,si spui tu ca tare buni sunt?!?!?!?
  răspunde
  Mircea Popescu 14.08.2013 la 5:52 pm Care sunt ratele pe care le ofera China, care sunt conditiile de calificare pentru obtinerea creditelor si care sunt termenele de rambursare?
  Dumneavoastra din Rusia (Talpes care face propaganda desantata pentru integrarea Basarabiei in uniunea euro-asiatica si-i improasca pe romani cu laturi) aveti idee cam la ce sunt bune creditele?
  Hai sa spunem ca doriti sa cumparati o casa. Aveti toti banii sau sunteti nevoit sa va imprumutati la vreo banca? Credeti ca cel mai bun credit il obtineti doar pentruca spuneti ca sunteti propagandist rus, sau trebuie sa oferiti niste garantii financiare (venit, cheltuieli, etc), iar in cazul unei tari un plan etapizat si concret al investitiilor, al cheltuielilor, al rambursarii si … o analiza a stabilitatii politice. La fel ca si investitiile straine.
  Cu cat riscul imprumutului este mai mare, cu atat si ratele de imprumut sunt mai mari. Fiti sigur ca nimeni nu-i nebun sa imprumute bani cuiva doar pe baza de promisiuni.
  A, unii doresc ca dupa ce au imprumutat bani de la banci in anumite conditii pentru care si-au luat un angajament, inclusiv FMI, ar dori sa cheltuiasca banii fara control si pentru mers la crasma, sa-i joace la carti, sau sa-i foloseasca pentru pomeni electorale si masuri populiste iar apoi sa zica: “N-am cum sa va mai dau banii inapoi, exploatatorilor, nesatuilor. Huo banci, huo FMI, huo capitalism!”
  Cum spuneam, si tzatza Marghioala, ca si Ivan Ivanovici Nicador Talpes au largi cunostinte de economie 🙂
  răspunde
  NICADOR TALPESComentariul tău e în așteptare.
  15.08.2013 la 8:45 am mai MIRCEA POPESCU propagandist pentru SOROS si toti jidanii din America din FMI tu nu vezi ce penibil esti?
  autostrada bechtell impusa pe gat de FMI si de NATO,nu au facut nici macar o autostrada in Romania,si am platit de 10 ori mai mult aiurea pentru un tronson scurt cat o banda de caruta! tu nu vezi ce face FMI in Romania?esti chior? sau din america vezi deformat? CHINA a imprumutat america mai desteptule,tu iei ajutor social din banii chinezilor acolo in California acuma,si scrii tampenii pe internet.

 10. iata cine e MIRCEA POPESCU,sursa Constantin Burlacu din New York:

  http://dacialan.blogspot.ro/2012/06/flag-this-message-mircea-popescu-un.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *