Pentru suferintele deportatilor, Rusia ar trebui sa ne dea gaze pe gratis…

Am primit acest text prin e-mailul meu. Este cutremurator si contine multe sugestii care ar trebui sa devina realitate, daca am avea conducatori patrioti romani. Dar nu-i avem.

555182_251670341607497_100002935989263_479849_307372006_n-300x240Este bine ca se preocupa victimele si urmasii victimelor de memorie, dar ar fi si mai bine daca s-ar preocupa cei vinovati si partasii crimelor. Se intimpla, copiii calailor nu au nici o remuscare si sunt ”pasivi”, pe cind copiii victimelor sunt ”pro-activi” si continua sa simta ”victimizati”. Mi se pare normal sa puna in fiecare sat monumente anume Autoritatile, si nu oamenii ”in privat”. Pentru ca Autoritatile au deportat. Iar ca sa fiu mai explicit, au participat, de exemplu, la deportari si Companiile de Stat ale Cailor Ferate; chiar daca s-au fragmentat, Companille de cai Ferate Ukrainene si Ruse trebuie sa instaleze placi comemorative in toate statiile de ”oprire”, acolo unde erau scosi din vagoane mortii si aruncati ”la gunoi”. Bunicii meu au fost intr-un vagon de acest gen si mi-au povestit despre ”drumul lung” si ”opririle rare”.

Totul bine si frumos cu monumentul, numai ca trebuie sa stim ca oamenii urinau pe ei insisi si dezbracau mortii sa se imbrace. Oamenii erau transportati in vagoane de animale in conditiile, in care astazi animalele nu au voie sa fie transportate. Chiar daca am vrea sa vedem ”o victima” ca un ”erou”, de fapt erau ”supravietuitori”, adusi la conditii de suferinta morala si fizica extrema. Or, ai fost gospodar si avea casa si masa, dar ai ajuns intr-un vagon unde ”mureai de sete” si nu stiai cum sa-ti protejezi familia… Trairea celor deportati a fost alta decit a celor care instaleaza monumentul si cu totul alta decit comentariile celor care nu le pasa…

Exista astazi o parte din politicieni (care exprima punctul de vedere al populatiei, de altfel), care ar apara punctul lor de vedere si sustin ca ”s-a facut dreptate, cu aceste deportari, ca moldovenii au trebuit sa plateasca ceva” si normalizeaza genocidul sau altii, care il ”scuza” prin faptul ca ”au fost trimisi si ai nostri, dar au fost trimisi si Cecenii, si Lituanienii s.a.’

Nu cred ca s-ar cheltui foarte tare Companiile Cailor Ferate Rusa si Ukraineana. Vreau doar sa spun ca toti cei care au ‘transportat” si ”au participat” au fost platiti si aveau ”burta plina”. Pentru ca sa le fie rusine si sa nu se mindreasca tare de istoria lor, ar trebui sa puna placi ”comemorative”, asa cum sunt instalate in multe gari din Franta. Placa comemorativa din gara de Est la Paris est anume facuta intr-un anumit spirit, iar cuvintele sunt alese in asa masura incit sa le fie rusine la cei care ”poarta sau au purtat hainele companiei de transport” pentru istoricul lor. In timp ce unii sufereau si mureau, altii faceau profit si erau ”angajati la munca”.

Devoir de memoire

Une plaque à la mémoire des déportés juifs de la zone libre inaugurée en gare de Chalon

Plaque comémorative SNCF de la Crypte de la Gare de l’Est …. ”

As dori sa stiu care este situatia in aspectul ”compensatiilor” pentru anii munciti sau ”moartea celor deportati” in Siberia? De ce cei din Siberia nu ar plati compensatii celor care le-au lucrat ani de zile? Gazul astazi in Republica Moldova est livrat la pret mai mare decit in Germania… eu unul spun ca – pentru frigul indurat de victime -, nepotii ar trebui incalziti in semn de respect si de compensatie… Cu banii ”victimelor” , urmasii calailor continue sa-i exploateze pe urmasii victimelor…

Care a fost ”marea negociere” intre Moldova si Statul Rus? Se pare ca avem ”oameni invatati la Moscova, Oxford, Strasbourg si Harvard? Revin din Moldova, unde Ambasada Rusiei este cea ma reprezentativa ca suprafata… Nu ar fi cazul clasa politica sa ”negocieze” timpul, munca si averile celor ”nimiciti si furati”?

Cei nascuti in Siberia (copii celor deportati, nascuti in deportare), potrivit legislatiei ruse, nu ar avea dreptul nici la cetatenia Rusa… Paradoxal!

Legislatorul din Moldova presupune ca exista ”limita” in compensatii banesti si sumele compensate sunt ridicol de mici in cazul in care s-au expropriat deportatii. De exemplu, in cazul in care s-au expropriat padurile, Statul Moldovenesc refuza retrocedarea padurii. Insasi Statul Moldovei nu ar recunoaste pina la capat ”faradelegea” si ”abuzul”… de ce ar recunoaste genocidul alt Stat’?

Si tot in aceiasi ordine de idei, de ce ”Moldova-Film” nu comanda un film, care sa fie la fel de vestit ca si altele, despre deportati? Unul ”bun” ca ”Lista lui Schindler”? Sa fie prezentat la un festival internatioinal? Sa stie lumea intreaga – pentru ca este un fapt putin stiut si parca ar fi ”o rusine”? Chiar in Romania se vorbeste putin de acest lucru….

Toate cele bune,

Andrei Botnaru

Chirurgie Robotique
Service d’Urologie
CHU Mont-Godinne
Yvoir, 5530 Belgique

–––––––––––––––
Réparations financières et restitutions des biens volés[modifier]
Chaussures récupérées par les nazis sur les déportés gazés, Maidanek.Dès l’après-guerre, une partie des biens volés aux Juifs ont pu être restitués. Mais c’est dans les années 1990 que l’aryanisation a commencé à faire l’objet d’études historiques spécifiques et d’enquêtes publiques approfondies, ainsi avec la mission Mattéoli mise en place en 1997 par le gouvernement français.

En 1953, un traité signé entre la RFA et Israël prévoit le versement par Bonn d’une importante indemnité. Il est ratifié malgré l’opposition d’une partie de la classe politique allemande et de certains Israéliens choqués que Ben Gourion ait négocié directement avec les Allemands et Adenauer. Le traité sera scrupuleusement appliqué, avec 845 millions de dollars versés en 1965, 5 000 employés fédéraux occupés à traiter 4 276 000 demandes. En 1973, le travail est considéré comme achevé à 95 %. Les réparations ont occupé jusqu’à 5 % du budget fédéral de l’Allemagne de l’Ouest[187]. À la fin des années 1980, près de 30 milliards de dollars d’indemnisations ont été versés, ce qui était conforme et même supérieur aux attentes des signataires du texte de 1953[188].

Les industries qui avaient exploité la main-d’œuvre concentrationnaire juive ont refusé après-guerre de reconnaître la moindre responsabilité morale et de verser la moindre indemnité. Selon Paul Johston, les grandes entreprises allemandes « ont résisté pied à pied à toute demande d’indemnisation dans un étonnant mélange de mesquinerie et d’arrogance ». 13 millions de dollars avaient été versés au milieu des années 1980 à moins de 15 000 Juifs rescapés (les anciens esclaves d’IG Farben touchant 1 700 $ chacun, ceux d’AEG Telefunken 500 $, d’autres encore moins) et rien n’avait été versé aux familles de ceux morts d’épuisement. Ce n’est qu’en 1999 qu’un fonds de compensation sera mis en place en Allemagne et en Autriche pour les anciens travailleurs forcés juifs des camps de la mort et des camps de travail, voire pour une partie des travailleurs civils amenés de force en Allemagne.

Les États communistes refuseront de reconnaître la moindre responsabilité dans un crime attribué au capitalisme occidental, et a fortiori de verser la moindre indemnité jusqu’à leur disparition. L’Autriche, dont les foules avaient réservé un accueil triomphal à Hitler en 1938 et qui a fourni de loin la plus forte proportion de militants du NSDAP et de tueurs de la Shoah, se présentera comme « première victime du nazisme » et refusera durablement toute reconnaissance morale et financière.

http://www.neodacii.com

In memoria victimelor regimului totalitar comunist

http://www.youtube.com/watch?v=c-_qSwCRVUE

Loading Facebook Comments ...

9 Comments

Add a Comment
 1. Cronicarul Unionist

  MAREA RE-UNIRE !
  -iulie 2013
  ––––––––––-
  Deputatul român, Elena Udrea
  a declarat ca nu s-a arătat surprinsă de invitația primarului Chișinăului, Dorin Chirtoacă, adresată președintelui Traian Basescu
  de a candida la președinția Republicii Moldova,
  / publicația Evenimentul Zilei/.

  „Nu sunt surprinsă, așa s-a înfăptuit și Unirea,
  prin alegerea aceluiași domnitor, Alexandru Ioan Cuza
  atât al Țării Românești cât și al Moldovei,”
  a declarat Elena Udrea.

  Potrivit deputatei,
  „Președintele Traian Băsescu are o mare popularitate
  și beneficiază de multă încredere în Republica Moldova”.

  „A fost primit permanent cu brațele deschise de frații noștri
  de peste Prut, așa că aș putea spune
  că propunerea primarului Chișinăului nu mă miră”,
  a mai spus Udrea.
  ––––––––––––––––––

 2. Ionel Teodoreanu

  Un sondaj pe Internet:
  „Sunteți de Acord cu Unirea Republicii Moldova cu România?”

  Va rugam sa fiti activi
  si sa raspundeti sincer la aceasta intrebare vitala, cruciala,
  minunata si sfânta din timpuruile noastre !
  Pentru copii nostri si generatiile viitoare,
  asa cum au procedat vrednicii nostri inaintasi din Marele An 1918 !
  ––––––––––––––––––––––––––
  http://www.petitieonline.ro/sondaj/rezultate/sunteti_de_acord_cu_unirea_republicii_moldova_cu_romania_-s56442047.html?msg_ok=1

 3. mai bine RUSIA ORTODOXA decat sodoma homosexuala EUROPEANA! daca intri in SODOMA,te sodomizezi! In MOLDOVA vor avea loc casatorii GAY,legalizarea drogurilor prostitutiei si asa mai departe!MAI BINE ORTODOX!

  http://fanioncoja.wordpress.com/

 4. Pt FAN ION COJA
  Ai putina dreptate..este datoria noastra sa ne consolidam,sa ne unim si sa ne dezvoltam,nui numaidecit in vreo uniune.nu trebuie sa ne uitam in stinga sau dreapta ,trebuie sa privim in sus

 5. nu sunt de acord, cu gazul

  1. ce are gazul cu deportarile si genocidul?
  2. cui ii dam acest gaz ieftin? putorilor care au purtat si o parte din vina?
  3. ne da gazul in schimbul tacerii si al uniunii euroasiatice?
  4. cand ti se da ceva gratis, devii cersetor, un asistat, te slabeste

  moldova trebuie sa faca urmatoarele:

  1. sa condamne ferm si categoric toate acele evenimente, sa se alieze cu balticii polonia, romania, etc. in aceasta directie pentru a face front comun
  2. sa retrocedeze toate proprietatile, cum s-a facut in alte tari, sa se plateasca acele ore muncite gratis, si despagubiri pentru fiecare mort familiei ramase, urmasilor directi
  3. legea lustratiei, vanat oricare a participat, colaborat, lipsit de pensii, posturi, el dar si copii lui, publicat adevarul despre fiecare sa se arate ce individ era si pentru ce a primit medalii, si sa le fie copiilor si nepotilor lui rusine ca au avut asa un predecesor
  4. filme, documentare, muzee, monumente, placi comemorative, carti pe tema aceasta tema, studiu la scoala
  5. o dezbatere a carui rezultat sa fie mecanisme clare care sa faca sa nu se mai repete asa ceva
  6. rusia sau unde o fi, sa retrocedeze toate arhivele, sa se refaca arhivele de stare civila si comerciale din moldova, sa stim si noi cine suntem si deunde ne tragem si mai multe detalii despre predecesorii nostri
  7. nu trebuie sa eroizam, idealiam acei oameni, trebuie sa ne dam seama ce s-a intamplat cu exactitate, sa nu cadem in extreme, fiindca extremele au tendinta sa se inverseze foarte rapid

  vedeti ce se intampla si in statele din europa centrala si chiar din acele din vest ca belgia, franta, etc. numai in moldova e totul invers

 6. NIMENI nu rebuie sa dea nimic Basarabiei,ca moldovenii NU SUNT CERSETORI!

  Moscova trebuie sa INVESTEASCA in Basarabia,si nu UNIUNEA POPONARA EUROPEANA!

  http://fanioncoja.wordpress.com/

 7. Președintele Estoniei:
  Moldova trebuie să facă un efort hotărât și credibil de apropiere de UE
  –––––––––––––––––––
  „Premisa obligatorie este ca Ucraina, Georgia și Republica Moldova
  să facă un efort hotărât și credibil de apropiere de Uniunea Europeană și principiile pe care Uniunea Europeană se bazează”.

  Declarația a fost făcută de Președintele Estoniei, Toomas Hendrik Ilves, în cadrul unei conferințe anuale a ambasadorilor desfășurată în Polonia, transmite UNIMEDIA cu referire la compania publică
  de radio-televiziune din Estonia, Eesti Rahvusringhääling.

  – „Cuvinte și promisiuni singure nu sunt suficiente.

  – Bruxelles-ul nu crede în promisiuni deșarte.

  – Trebuie să existe acțiune.

  – În primul rând, aceste țări trebuie să ia o decizie clară și definitivă încotro ar dori să se direcționeze”,
  a mai spus Președintele Estoniei.

  Potrivit lui Toomas Hendrik Ilves,
  „Uniunea Europeană este gata să sprijine,
  ceea ce este în interesul întregii Europe democratice,
  ca aceste țări să adopte valori europene în politică, economie, drept,
  iar rezultatul tangibil ar fi semnarea
  Acordurilor de asociere cu Uniunea Europeană”.
  ––––––––––––––––––––––

 8. O demisie necesară, cea a lui Mihai Bălan, şeful S.I.S.
  ––––––––––––––––––––––––––
  ziarul Adevarul md 24 iulie 2013
  un articol de Ion Petrescu

  http://adevarul.ro/moldova/politica/o-demisie-necesara-cea-mihai-balan-seful-sis-1_51f00456c7b855ff566d1569/index.html
  –––––––––––––––-
  Căldură mare, la Chişinău!
  Îndeosebi pe plan mediatic.
  Brusc, Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova a dat o declaraţie.

  Nu de simpatie, faţă de naşterea bebeluşului regal, în Marea Britanie.
  Ci pentru o altă stare de fapt, deloc democratică.
  Nicidecum europeană. Dar vizibil euroasiatică.

  Serviciul menţionat – S.I.S. – a dat o declaraţie prin care s-a autosesizat,
  în cazul unor jurnalişti ameninţaţi în fel şi chip.
  Cum observ acum că ar fi şi cazul meu, căruia băieţii cu multă aplecare spre Kremlin,
  tocmai i-au schimbat imaginea cu o fotografie sugerând – ca orice obsesie kaghebistă –
  o fiinţă cu două feţe.
  Aspect verificabil, la ora postării acestor rânduri, dacă daţi click aici.

  În loc să depisteze rapid cine se joacă pe calculatoarele unei ligi a tineretului rusofon,

  dar şi pe acelea de la structura confidenţială, proprie, anti-România –

  asta în condiţiile când serviciile de informaţii române nu au o divizie versus Republica Moldova –

  S.I.S. vine cu chemări staliniste, de genul îndemnării cetăţenilor să demaşte pe…răufăcători. Asta ca şi cum S.I.S. ar fi încadrat numai cu virgine, nu cu ofiţeri ce ştiu exact cine, de unde, în ce scop şi la ordinul cui s-au generat ameninţări sub forma unor mesaje electronice,
  cu pseudonime îndoielnice.

  S.R.I., sau C.I.A. nu ar fi procedat la fel, în situaţii similare.
  Mai degrabă, gospodin Mihai Bălan a revenit la convingeri tipice unui cetăţean cândva… sovietic. Doar sovieticii aveau obiceiul de a conduce propriul imperiu după principiul:”Dacă îi vrei docili, abureşte-i…”

  Dacă liderul S.I.S. era conform aşteptărilor fireşti, organiza cel mult o conferinţă de presă,
  în care să anunţe rezultatele investigaţiilor. Cele de interes public.
  Altfel este un praf în ochii cetăţenilor naivi.

  Republica Moldova are un preşedinte, un premier şi un lider de parlament, cu opţiuni publice pro-Vest. După frica ce domină presa de la Chişinău,
  S.I.S. pare să joace o altă carte, cea a K.G.B.,
  chiar dacă Mihai Bălan a fost propus pe funcţia actuală de Mihai Ghimpu.

  De ce tocmai acum şi numai declarativ,
  Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova condamnă timorarea jurnaliştilor?
  A fost înfiinţat abia azi?
  Ce jocuri politice interne face sau monitorizează Mihai Bălan
  nu mai este un secret pentru nimeni.

  De fapt, întrebarea cea mai onestă este dacă acest personaj chiar conduce
  sau doar i se generează iluzia că girează un serviciu secret până mai ieri pro-KGB?
  Acum aparent…neutru, dar acţionând la răsărit
  de graniţa oficială a comunităţii de informaţii euroatlantice.

  Pentru menţinerea imaginii sale publice iniţiale, ideal ar fi să îşi dea singur demisia.
  Oficial, din raţiuni personale. Neoficial, din acelaşi motiv pentru care Emil Constantinescu
  nu a mai vrut al doilea mandat prezidenţial.
  Ca şi el, Mihai Bălan pare că a fost învins de sistem.
  Cel de la Chişinău având altă siglă: KGB/FSB.
  –––––––––––––––––––––––––––

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *