George Damian: „Cât de fasciști și naziști au fost românii?”

954863_478691228888693_564869821_nLa Chișinău (dar și la București) se folosesc greșit cuvintele „nazism” și „fascism”. Românii nu au fost niciodată fasciști sau naziști, însă – pentru scopuri propagandistice – aceste cuvinte sunt folosite cu insistență maximă.

Fascismul reprezintă doctrina politică creată de Benito Mussolini pentru Partidul Național Fascist (alcătuit din fascii – echipe paramilitare, folosite la cucerirea, prin forță, a guvernării din octombrie 1922). Nazismul reprezintă doctrina creată de Adolf Hitler pentru NSDAP – Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei, Partidul Național Socialist al Muncitorilor Germani.

În perioada interbelică au existat în România mai multe încercări de imitare a fasciilor italiene, însă au rămas total lipsite de importanță. Un partid nazist a existat la București, condus de colonelul Ștefan Tătărescu, fratele premierului Gheorghe „Guță” Tătărescu (nazism cu voie de la stăpânire). Extrema dreaptă din România interbelică a fost reprezentată de LANC (Liga Apărării Național Creștine a profesorului AC Cuza) și Legiunea Arhanghelului Mihail (care a purtat și denumirea de Garda de Fier). În general, acțiunile și politicile celor două organizații sunt prezentate amestecat (este adevărat că fondatorul Legiunii Arhanghelului Mihail, Corneliu Zelea Codreanu, a făcut parte din LANC, însă cele două organizații chiar nu trebuie confundate). În perioada comunistă, au depus eforturi unii istorici ca sa demonstreze că Legiunea Arhanghelului Mihail a fost subordonată Germaniei naziste, însă documentele ne spun altceva despre părerea pe care o avea Adolf Hitler față de Horia Sima sau ce gândeau cu adevărat naziștii despre legionari. Pe scurt: legionarii nu au fost naziști și nici fasciști (deși au avut legături cu partidele totalitare din Italia și Germania; ideologia legionară avea multe puncte comune cu fascismul și nazismul, dar și destule diferențe majore).

De multe ori regimul politic al Mareșalului Ion Antonescu este descris drept fascist sau nazist. O greșeală: Ion Antonescu a instaurat un regim clasic de dictatură militară, guvernând cu ajutorul militarilor (după o scurtă perioadă de colaborare politică cu Legiunea Arhanghelului Mihail). Ion Antonescu nu a fost nazist și nici fascist – a fost șeful unei dictaturi militare, ajuns la putere printr-o lovitură de stat, dat jos prin altă lovitură de stat. Mareșalul Ion Antonescu și colaboratorii lui apropiați au fost condamnați la moarte și executați pentru crime de război (în principal pentru exterminarea evreilor din Basarabia și Bucovina de Nord). Guvernarea lui Ion Antonescu nu a avut un program politic și o ideologie în adevăratul sens al acestor cuvinte – a fost o dictatură militară pe vreme de război.

După al Doilea Război Mondial mașinăria de propagandă sovietică a întipărit în mințile multor oameni echivalența falsă „aliații lui Hitler= fasciști și naziști”. De multe ori s-a mers și pe ideea „cine este împotriva comunismului este fascist și nazist”. Propagandiștii sovietici au știut să își facă meseria: ecuațiile simple sunt memorate ușor și au eficiență maximă.

Sursa: www.george-damian.ro

http://www.rbnpress.info/wp/cat-de-fascisti-si-nazisti-au-fost-romanii-george-damian/#ixzz2Zb95x9MK

Loading Facebook Comments ...

14 Comments

Add a Comment
  1. Sà-ti aperi NEAMUL de stràini, fie ei nemti ori rusi, NU înseamnà cà suntem fascisti si nazisti! Altà treabà este cà propaganda rusà îsi îndreptàteste statutul de …”eliberator” al acestui teritoriu, pentru a ne … despàrti NEAMUL în douà pàrti, a-si mentine armata de „eliberare” si AZI în CASA noastrà…, ca NU cumva FR sà se micsoreze cu o …natiune „moldaveneascà”!!! Rusine fascistilor si nazistilor nu doar germani, italieni…, dar si celor rusi!!! Românilor li s-au luat cu forta Basarabia si alte teritorii, dar NU au ocupat natiuni si popoare stràine! Rusine fascistilor, care au nimicit si subjugat peste o sutà de natii !!! Poporul român a luptat si luptà încà, doar pentru LIBERTATEA, curmatà de adevàratii nazisti si fascisti!

  2. Clepsidra Unionista

    SEMNATI cu totii !

    Platforma Civica “Acțiunea 2012” a lansat și la Chișinău
    campania “Aducem Basarabia acasă!”
    ––––––––––––––––––––––––––-
    La Chișinău a fost lansat cel mai important exercițiu democratic
    din spațiul românesc după anul 1990 privind românii dintre Prut și Nistru.
    Campania de strângere de semnături
    ADUCEM BASARABIA ACASĂ
    își propune colectarea a 100.000 de semnături pentru sprijinirea
    unei inițiative legislative care va apropia decisiv
    cele două state românești.
    –––––––––––––––––––
    În Scuarul Europei din Chișinău
    /la intrarea in Gradina Publica,
    in stânga cinematografului rusofon moscalesc de Schellenberg „Patria„/
    este amplasat un cort unde se vor strânge semnături
    pt. RE-UNIREA NOASTRĂ CU PATRIA-MAMĂ
    ROMÂNIA MARE EUROPEANĂ
    și vor fi oferite informații despre campanie în fiecare week-end,
    până la data de 28 iulie.
    –––––––––––––––––––––––––––––––

  3. Corectă punctarea de mai sus.

    Antonescu a fost șeful unui regim de dictatură militară.

    Probabil că dacă Antonescu ar fi venit la putere cu un an înainte ar fi înarmat cum trebuie țara. iar țările vecine și vrăjmașe, hămesite după „SPAȚIU VITAL” ca Rusia, Bulgaria și Ungaria. ar fi avut o ripostă mai potrivită…

    dar din păcate la cârma țării s-a aflat atunci un rege caraghios, imoral și laș… străin și la propriu și la figurat (în primul rând și ceea ce a contat cel mai mult… străin de interesele țării).

    Acum suntem o nouă generație, din fericire suntem o generație care are șansa de a schimba pașnic și democratic hotarul strâmb.

  4. cum semneazä cei, ce nu sunt in tarä?

  5. Cronicarul Unionist

    MAREA RE-UNIRE !
    -iulie 2013
    ––––––––––-
    Deputatul român, Elena Udrea
    a declarat nu s-a arătat surprinsă de invitația primarului Chișinăului, Dorin Chirtoacă, adresată președintelui Traian Basescu
    de a candida la președinția Republicii Moldova,
    / publicația Evenimentul Zilei/.

    „Nu sunt surprinsă, așa s-a înfăptuit și Unirea,
    prin alegerea aceluiași domnitor, Alexandru Ioan Cuza
    atât al Țării Românești cât și al Moldovei,”
    a declarat Elena Udrea.

    Potrivit deputatei,
    „Președintele Traian Băsescu are o mare popularitate
    și beneficiază de multă încredere în Republica Moldova”.

    „A fost primit permanent cu brațele deschise de frații noștri
    de peste Prut, așa că aș putea spune
    că propunerea primarului Chișinăului nu mă miră”,
    a mai spus Udrea.
    ––––––––––––––––––

  6. eu am o impresie ca voi traiti intr-olume plina de iluzii si fantezie,chiar numai asta este iesirea din situatie a tarii Moldova,suntem cetateni ai uneitari suverane,cu constitutie si drept,oare chiar salvarea noastra e sa umblam cu cersitul si sa fim niste lepadaturi,oare o fata daca e lepadata de mama ei la nastere pe urma nu mai poate fi o mama buna,o gaspodina,o cetateanca a tarii unde traieste,va gresiti mult,poate si mai buna de cit mama ei,nu va uitati ca lumeamoare de foame ,familii disptrise ,copii pe drumuri din cauza EUROPEI voastre,ati saturat lumea cu comunismul vostru ,ca el va distrus sau voi singuri o faceti acum,v-au cotropit rusii sau turcii,acum singuri va vindeti sa fiti robi nu stiu cui si nu sunteti demni sa va aparati casa si copiii,doriti o alta tara,sunteti liberi sa plecatisinu mai rascoliti atita movila puturoasa care de mult a putrezit ….mai bine ati alege oameni demni si intele[ti in fruntea statului care sa fie cetateni a acestei tari si sa-si de-a suflet si viata pentru asta tara….dar nu s-o vinda pentru o sacosa cu produse aduse de altiitot pentru acei saraci.terminati cu invrajbeala intre oameni………..

  7. Antonescu nu exterminat nici un ivrit!
    Ivritii au fost deportati peste Nistru pt. ca nu erau in momentul acela, loiali Tarii.
    Incetati a judeca pe cineva prin prisma documentelor scrise de bolsevici, si lasate noua ca ” istorie adevarata”.

    Mai jos o carte importanta pt. toti romanii, scrisa inaintea celui de-al II- lea razboi mondial.

    http://www.noidacii.ro/Noi%20Dacii%20nr.20-21/Paulescu,%20Dr.%20N.C.%20-%20Spitalul,Coranul,Talmudul,Cahalul,Francmasoneria.pdf

  8. Ionel Teodoreanu

    Un sondaj pe Internet:
    “Sunteți de Acord cu Unirea Republicii Moldova cu România?”

    Va rugam sa fiti activi
    si sa raspundeti sincer la aceasta intrebare vitala, cruciala,
    minunata si sfânta din timpurile noastre !
    Pentru copiii nostri si generatiile viitoare,
    asa cum au procedat vrednicii nostri inaintasi din Marele An 1918 !
    ––––––––––––––––––––––––––
    http://www.petitieonline.ro/sondaj/rezultate/sunteti_de_acord_cu_unirea_republicii_moldova_cu_romania_-s56442047.html?msg_ok=1

  9. http://fanioncoja.wordpress.com/

    George Damian de mai multe ori si-a dat cu parerea incercand sa stearga cu buretele crimele naziste,nu-i un secret.Asta este situatia.

    NAZISTI au existat,NEO-NAZISTI exista si azi peste tot in lume

  10. NAZISMUL si COMUNISMUL sunt niste boli psihice incurabile!

    http://fanioncoja.wordpress.com/

  11. *fascízm n., pl. e (d. fascist). Doctrina politică a fasciștilor. – Fascizmul a apărut după războĭu mondial ca o reacțiune patriotică contra teroriĭ socialiștilor și bolșevicilor italienĭ, pe care ĭ-a învins răpede și decisiv. În 1922, șeful lor, Mussolini, a fost chemat să ĭa frînele guvernuluĭ, după care valuta italiană s´a urcat îndată.
    Sursa: Scriban (1939) | Adăugată de LauraGellner | Semnalează o greșeală | Permalink

  12. Adevarat , istoriografia rusa , inclusiv cea sovietica, a recurs la fals in privinta lui Antonescu.Maresalul a fost un patriot al Neamului romanesc si sa nu fi fost tradarea regelui Mihai, care a mers la cardasie cu agentii KGB-sti rusi , schimband Basarabia pe Ardeal, toata istoria razboiului in Romania ar fi avut alta poveste. Oricum fascizmul, de care este invinuit Antonescu are toate caracteristicile unei dictaturi militare ordinare , precum corect relateaza D-na Pavlicenco. Reunirea Tarii va reusi atunci cand se va depasi minciuna in care traim toti si in Romania si in Moldova. Intr-o credinta si intr-un Dumnezeu santem un Neam si o Tara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *