CU a discutat despre vizita lui Traian Basescu, va inregistra o Fundatie si va edita un pliant despre avantajele Unirii

5570_5__DSC1546In sedinta traditionala de joi, 18 iulie, membrii activi ai Consiliului Unirii au discutat despre vizita oficiala la Chisinau a Presedintelui Romaniei, Traian Basescu, au adus un omagiu de pretuire si respect coordonatorului CU, aniversarului Nicolae Dabija, au vorbit despre pregatirea pentru inregistrare a Fundatiei “Turnul Dezrobirii Basarabiei”, adoptind decizii in acest sens, au prezentat proiectul unui pliant privind avantajele Unirii, in raport cu pretinsa si inexistenta uniune vamala=euroasiatica.

A fost apreciata prezenta membrilor Platformei unioniste “Consiliul Unirii”, impreuna cu cei din Platforma civica “Actiunea-2012”, in strada, cu ocazia depunerii de flori de catre Traian Basescu, caruia i s-a scandat dezideratul de Unire. A fost exprimat regretul pentru ca Ambasada a omis invitarea reprezentantilor acestei platforme unioniste active la intilnirea Presedintelui Romaniei cu societatea civila. Persoane invitate la sedinta CU au adus informatia ca la intilnirea lui Traian Basescu a adresat invitatii telefonice Primaria Municipiului Chisinau, de presupus – la indicatia gruparii liberale ce nu accepta pluralismul de opinii, monopolizeaza si privatizeaza, prin abuz administrativ, locurile publice pentru manifestari nationale (asa cum s-a intimplat pe 28 iunie), si care a reusit sa induca, prin denigrari, unei parti din opinia publica romaneasca, inclusiv administratiei prezidentiale de la Bucuresti, ca in Republica Moldova doar gruparea liberala este una romaneasca, neglijind in mod inadecvat actiunile proromanesti si unioniste ale Platformei “Consiliul Unirii”, in cadrul careia activeaza intens si cu mijloace strict proprii Partidul National Liberal, ca si multe ONG-uri, inclusiv Asociatia Veteranilor de Razboi – 1992 “Tiras-Tighina”.

Astfel, cei prezenti la sedinta CU si-au exprimat regretul profund pentru notele de dezbinare nationala introduce cu ocazia vizitei lui Traian Basescu prin deciziile si actiunile Ambasadei Romaniei, care ii trateaza ingust, unilateral si selectiv pe romanii activi din cel de-al doilea stat romanesc, neglijindu-i inclusiv pe unii activisti ai Consiliului Unirii, detinatori de inalte Ordine Nationale ale Statului Roman.

In cadrul sedintei a fost subliniata consistenta Pozitiei Consiliului Unirii, exprimata cu ocazia vizitei lui Traian Basescu, inclusiv la postul “Vocea Basarabiei”, find aratate oportunitatile de conectare a societatii celui de-al doilea stat romanesc la proiectele nationale si europene ale primului stat romanesc, precum ar fi Strategia pentru agricultura romaneasca.

Membrii CU au salutat pozitia Presedintelui Basescu fata de problema pregatirii R.Moldova pentru parcursul european, prin independentizarea justitiei si reducerea coruptiei, precum si fata de imperativul reintregirii neamului romanesc, prin vointa romanilor basarabeni de a cere solidar Unirea si prin vointa romanilor din dreapta Prutului de a o accepta cu responsabilitate. CU a chemat toate partidele romanesti sa se solidarizeze pentru Aducerea Basarabiei Acasa si a transforma al doilea stt romanesc in prioritatea clase politice din dreapta Prutului.

Membrii CU au constatat cu parere de rau ca nu se declara deschis unionist Partidul Liberal din R.Moldova, sprijinit evident de Traian Basescu, ofensind alte partide romanesti, chiar unionist, precum e PNL din R.Moldova, „Presedintele tuturor romanilor” demonstrind atitudine selectiva, discriminatorie si comportind conotatie electorala fata de romanii din Basarabia, incercind sa transfere – in mod inadecvat – disensiunile dintre formatiunile politice din Romania asupra celor din Republica Moldova, neglijindu-si rolul de mediator si de incurajator al grupurilor politice romanesti, proromanesti, unioniste si proeuropene formate din cetateni romani de pe ambele maluri ale Prutului, .

CU pregateste inregistrarea Fundatiei “Turnul Dezrobirii Basarabiei” si un pliant despre avantajele Unirii, remarcind interesul sporit si al presei de pe cele doua maluri ale Prutului fata de perspectiva, oportunitatea si costurile reintregirii neamului romanesc.

Serviciul de presa al CU

http://www.consiliul-unirii.ro/2013/07/19/cu-a-discutat-despre-vizita-lui-trana-basescu-va-inregistra-o-fundatie-si-va-edita-un-pliant-despre-avantajele-unirii/

Loading Facebook Comments ...

16 Comments

Add a Comment
 1. Incetati orice concurenta politica intre militantii REUNIRII.Consiliul Unirii va trebui sa-si revada statutul si sa impuna respectarea principiului de unitate romaneasca deasupra oricarei forte politice explicite. NU LASATI SA PUNA STAPANIRE PE ACTIUNEA UNIONISTA VIZIUNILE POLITICE DIFERITE. UNITATE NATIONALA ESTE DEASUPRA ORICARUI PARTID SI A ORICAREI IDEOLOGII.

 2. @titirez
  Basescu a punctate extreme de précis:”Cereti unirea si o vom face”.
  Din acest punct de vedere, PL cu idea integrarii in UE si nu a unirii cu Romania, are o viziune diferita de viziunea unionist a PNL, a Consiliului Unirii si a Actiunii 2012.
  Deci, nu Consiliul Unirii trebuie sa-si revada statutul unionist ci PL-ul trebuie sa lucreze la adaptarea statului prin includerea principiilor unioniste. Asta daca doreste sa fie credibil.

 3. Tatiana Chitoroga

  Basescu ne vede uniti in UE, DE AIA NICI NU S/A PREA GRABIT SA SE INTALNEASCA CU FORTILE PROONIONISTE, CU PARERE DE RAU. AM AVUT ALTE ASTEPTARI IN LEGATURA CU ACEASTA VIZITA INSA S/AU SPULBERAT. NU STIU CE ANGAJAMENTE ARE ROMANIA FATA DE RUSIA ,UE SI POATE NATO,INSA FACE TOT POSIBILUL SA NE INDEPARTEZE,REUNUREA.

 4. Tatiana Chitoroga

  Basescu ne vede uniti in UE, DE AIA NICI NU S/A PREA GRABIT SA SE INTALNEASCA CU FORTILE PROONIONISTE, CU PARERE DE RAU. AM AVUT ALTE ASTEPTARI IN LEGATURA CU ACEASTA VIZITA INSA S/AU SPULBERAT. NU STIU CE ANGAJAMENTE ARE ROMANIA FATA DE RUSIA ,UE SI POATE NATO,INSA FACE TOT POSIBILUL SA NE INDEPARTEZE,REUNUREA.

 5. @Tatiana Chitoroga

  Chiar daca Basescu nu-i sincer si vede unirea ipotetica in UE, are dreptate cand subliniaza clar ca unirea nu poate fi impusa de Bucuresti, S-ar aduce invinuiri de agresiune, de amestec in treburi interne, de incalcarea normelor de legislatie si convietuire internationala, problema ar ajunge la Consilliul de Securitate ONU, ar urma izolarea internationala a Romaniei, excluderea din NATO din UE, ar deveni un stat „paria”, etc, etc, etc.

  Atata timp cat Chisinaul tace si nu-i interesat, atata timp cat populatia este inerta si chiar se opune ideii de unire, nu se poate face nimic.
  Mingea este in terenul de dincolo de Prut, nu la Bucuresti. Bucurestiul nu face decat sa inalte mingea la fileu pentru basarabeni. Cum isi joaca acestia sansa, depinde doar de ei.

  Nu uitati ca tot Chisinaul, prin actul Sfatului Tarii din 1818 a initiat procesul Unirii, nu numai al Basarabiei cu Romania, dar intreg procesul de formare al statului national intregit si unitar roman.

  (https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/64/Sfatul_%C5%A2%C4%83rii_members%2C_1918.jpg)

 6. Pt titirez

  Asta spunem si noi – „Incetati!”, insa nimeni nu aude si nerusinatii isi continua atitudinea si comportamentul.

 7. Clepsidra Unionista

  SEMNATI cu totii !

  Platforma Civica “Acțiunea 2012” a lansat și la Chișinău
  campania “Aducem Basarabia acasă!”
  ––––––––––––––––––––––––––-
  La Chișinău a fost lansat cel mai important exercițiu democratic
  din spațiul românesc după anul 1990 privind românii dintre Prut și Nistru.
  Campania de strângere de semnături
  ADUCEM BASARABIA ACASĂ
  își propune colectarea a 100.000 de semnături pentru sprijinirea
  unei inițiative legislative care va apropia decisiv
  cele două state românești.
  –––––––––––––––––––
  În Scuarul Europei din Chișinău
  /la intrarea in Gradina Publica,
  in stânga cinematografului rusofon moscalesc de Schellenberg „Patria„/
  este amplasat un cort unde se vor strânge semnături
  pt. RE-UNIREA NOASTRĂ CU PATRIA-MAMĂ
  ROMÂNIA MARE EUROPEANĂ
  și vor fi oferite informații despre campanie în fiecare week-end,
  până la data de 28 iulie.
  –––––––––––––––––––––––––––––––
  – See more at: http://vox.publika.md/life/m-am-dus-de-printre-voi-503994.html#sthash.sp4CtY9F.dpuf

 8. bună ziua

  Sper să nu fiu criticat de modul în care scriu, sper că se înțelege contextul, ci doar propunerea, căci nu-mi place să scriu comentarii așa de lungi.

  Propun o acțiune care să se împlementeze cât mai repede și să culmineze cu rezultatele care să fie făcute publice până la 1 decembrie.

  Odată cu editarea pliantelor să se facă și mici stegulețe cu tricolorul, iar voi, voluntarii să convingeți lumea și să agațe de poartă tricolorul
  dacă în acel sat sau oraș procentul populației care are agățat la poartă tricolorul este semnificativ, atunci în adunarea sătească sau orășenească să se declare sat sau oraș românesc. (chiar și pancarde la intrare și la ieșire în care să fie scris ”Bine ați venit în România” și ”Drum bun”)

  Ce ziceți?

 9. Pt. dl.Mircea Popescu
  Nu intereseaza punctul de vedere al unui partid, fie el si Pl sau altul. Am mai spus: UNITATEA NATIONALA este dincolo de interesele de partid si asa trebuie sa fie. De aceea exista si o CONSTITUTIE si constitutionalism in oricare din tarile cu regim democratic pluripartid, unele dintre ele cu foarte vechi traditii in aceasta directie.Nu descoperim noi America, ACUM!! Precizia lui Basescu se inscrie exact in aceste coordonate de principiu. Dupa Re-unirea tarii exista camp de manifestare pentru toate partidele si pentru toate competitiile intre partide in cadrul nou constituit democratic. In ceea ce a spus Basescu, atentiA RECEPTARII trebuie sa mearga chiar PANA LA SEZISAREA VIRGULEI , A SINGULARULUI SI A PLURALULUI, A MOMENTULUI EXPUNERII ETC. (de pilda „o vom face” si nu vom face, nu fac etc.) Tin mult la PNL si la doamna Pavlicenco. Am motivatii multiple sa o apreciez ca politician. Si am facut-o de fiecare data fara reticente.Cu toate acestea as avea ce sa-i/ce sa le si reprosez. La fel , cand e vorba de PL. De fapt sunt singurele partide din Basarabia care m-au interesat/ma intereseaza. Restul sunt generic preluate din „adevarurile(contradictorii) timpului post URSS” . Asa e in tot ESTUL(salbatic!) rezultat din caderea zidului de la BERLIN. Liderul/liderii intr-un partid sunt elemente care trebuie f , bine decelate ca mecanism functional intr-o formatie politica.Nu sunt supraincantat de binomul lider/lideri din niciun partid din cele doua.
  In alta ordine de idei, se poate vedea si se vede ca Basescu si-a calculat cu minutie matematica evolutia pe scena politica basarabeana. Efectele , unele vizibile imediat,altele in timp ( dar nu f. indelungat) vor antrena masiv participantii la jocul politic.(veti vedea cat de curand)Nici asta nu conteaza, nu intereseaza, pentru ca sinceritatea OMULUI(care din intamplare a ajuns in fruntea unei tari cum e Romania astazi) , convinge, coaguleaza si eficientizeaza actiunea unor multimi umane, dincoace si dincolo de Prut.Rusia a primit/primeste/ va primi lectii de conduita politica din partea Romaniei cum n-a primit de la nimeni din EST pana acum.Dar „lectii” nu la modul rautacios si meschin, ci de esenta moral-politica. Sa vedem cum va reactiona si daca va reactiona in stilului ei neschimbat de 300 de ani. Cel putin la adresa Romaniei. Sunt evenimente in curs de derulare la Bucuresti, care abia cum iti poti da seama ca au legatura clara si directa cu vizita lui Basescu in R, Moldova.
  In alta ordine de idei, va marturisesc fara retineri ca sunt un sustinstor al lui Basescu.Pentru ca am pe cine sa sustin ca platforma si actiune politica necesara pentru Romania la ora prezentului.Ofensiva initiata la dresa lui n-a dus nicaieri si se va destrama cu … cantece. Azimutul Kremlin in politica si interesele Romaniei vor dipare cu siguranta definitiv.

 10. Pt. domna CHITOROGA
  E regretabil ca nu reusiti sa va detasati de dv insiva , adica de dv cea crescuta,formata in obiceiurile casei numite RSS MOLDOVENEASCA . Nu am nici cea mai mica intentie de a va jigni sau subaprecia prin cele ce spun.
  Nu s-a intalnit Basescu cu fortele prounioniste? Atat mai trebuia si rezultatul vizitei sale la Chisinau ar fi fost dezastruos. Atat pt RO cat si pt RM>
  Romania sa aiba alte interese decat cele exprimate public, la vedere si in totala transparenta fata de Rusia, UE, NATO? Ori va inselati, ori sunteti de cea mai daunatoare rea credinta la adresa ei! Conceptul RE-UNIRII romanesti prin UE nu este al lui BASESCU. ESTE al unei intregi tari care si l-a insusit oficial si principial. Romania traieste in LUME , nu pe alta planeta, nu este nici SUA, nici RUSIA,nici China. Romania trebuie sa tina cont de toata acestea, ramand totusi sa-si gaseasca si sa-si apere fata de toti existenta, evolutia, libertatea. Asta nu inseamna ca este batut in cuie. Nici in 1859, nici in 1918 n- fost nimic batut in cuie. Totul evolueaza odata cu noi insine. Asta-i o lege a vietii. Credeti ca a spus degeaba Basescu „cereti si o vom face”?sau ” noi avem un parteneriat de sange lasat de la Dumnezeu”
  Puteti spune ceva mai convingator si mai sincer despre esentialul dintre cei de-a dreapta Prutului si cei de-a stanga lui?
  Romania ” face tot posibilul sa ne indeparteze RENIREA”?
  Ei, cu asta deja ati sarit calul !! Sunt vorbe in care colcaie ura
  antiromaneasca de atatea ori vizibila la multi dintre basarabeni!! Fireste ca as putea sa va raspund mai mult decat DUR.Cu astfel de ganduri si de atitudini in niciun caz nu am de gand EU sa ma unesc.Dar nici ROMANII.

 11. Pt danci istrate

  Zicem bine, dar nu avem finantari pt asemenea cheltuieli. Ajutati-ne in asta. Idei avem si noi multe.

 12. Pt titirez

  Cind o sa cititi totul ce am scris despre realitatile comportamentului Pl fata de PNL, liderul Ghimpu promitind ca ne va distruge si anihila si ca ne vom ridica numai dupa ce vor cadea ei si refuza orice cooperare, punindu-ne doar piedici, nu veti mai scrie in aceasta cheie.

 13. Tatiana Chitoroga

  Pentru d/ii Mircea Popescu sititirez. Domnilor, cand s/au unificat cele doua Germanii, s/a tinut cont de toate ce le atribuiti Romaniei azi, ce/o sa zica ala s/au celat. S/au poate situatia era mai prielnica? Va amintiri cate unitati militare sivietice erau dizlocate de fosta RDG? CAT DE TARI NU S-AU TINUT RUSII, INSA PANA LA URMA S-AU CARAT. S-AU VRETI SA SPUNETI CA DACA DORINTA SI SUSTINEREA ERA DOAR DINTR-O PARTE SE MAI UNIFIACA ACEASTA TARA? Sa fim cinceri,daca vreu ca obtinem ceva trevue sa scoatem capul din nisip. Cum cermania a putut ,i-ar Romania nu poate, Avem partulRibentrop-Molotov, de ce nu se lucreaza asupra lui?

 14. pentru Vitalia Pavlicenco

  mai întâi trebuiesc făcute niște proiecte si apoi unde și cum se pot face donații

  trebuiesc niște reprezentanți pe anumite zone cum considerați voi, doar aveți colaboratori care au făcut științe politice si finanțe
  implicare directă a ong care împărtășesc acest ideal

  nu mă prea duce capul dar trebuie gândită organizarea mai întăi
  ca să culegi fructele , mai întâi trebuie să si să te organizezi
  politica pașilor mărunți trebuie gândită și mai puțină critică dar mai multă acțiune

 15. cam degeaba vorbim aici despre VEST, MOLDOVA nu va merge spre vest,NU ARE CREDIBILITATE in acest moment,din cauza instabilitatii politice,si din cauza faptului ca Moldova
  -ESTE AZI MEMBRU in CSI cu Moscova!
  -este azi ocupata militar de Rusia!

  Deci sta cu fundul in doua barci de-o data,si cu Moscova si cu Occidentul,si nu va obtine nimic in acest fel,iar saracia se va accentua!

  http://fanioncoja.wordpress.com/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *