CU a demarat dialogul pentru consolidarea forţelor naţionale

IMG_0139Joi, 30 mai 2013, a avut loc ședința tradițională a membrilor activi ai Consiliului Unirii, care au luat în dezbatere mai multe chestiuni, abordate în ședințele anterioare, axate pe necesitatea unificării forţelor democratice româneşti pe o platformă comună unionistă, pe formarea unei Fundaţii, care să încerce să colecteze mijloace pentru acţiuni unioniste.

În actuala perioada complicată din spaţiul politic naţional, s-a constatat, totuşi, ca, în România, reprezentanţi a trei – din patru – partide parlamentare au invocat deja

Picture 001

În şedinţă s-a menţionat, cu mult regret politic şi civic, faptul că, în Republica Moldova, acest interval de timp, plin de incertitudini profunde, a fost marcat – în mod nefast – de sărbătorirea, în stil sovietic, a Zilei de 9 Mai în inima capitalei celui de-al doilea stat românesc, prin atitudinea nepăsatoare şi lipsită de demnitate naţională a administraţiei publice municipale.imperativul repunerii pe agenda clasei politice a problemei readucerii Basarabiei acasă, ce figurează ca slogan şi în procesul de colectare a semnăturilor pentru reunificarea celor două state de pe malurile Prutului, desfăşurat de Acţiunea 2012. Consiliul Unirii a examinat oportunitatea alăturării acestui proces, dacă va accepta Platforma civica A-2012, colectînd semnături ale cetăţenilor români din cel de-al doilea stat românesc.

Pornind de la această realitate tristă, membrii CU au decis să marcheze printr-un Marş unionist de la Academia de Ştiinţe spre PMAN, pentru un miting de comemorare a zilei tragice de 28 iunie, cînd, în anul 1940, urmare a Pactului criminal Molotov-Ribbentrop, a fost ocupată Basarabia, acest teritoriu românesc proclamîndu-şi Independentă  după 51 de ani,  dar rămînînd, practic, sub ocupaţie pînă în prezent, prin staţionarea trupelor ruse în stînga Nistrului. Acţiunea din 28 iunie are menirea să spele pata ruşinoasă de pe demnitatea noastră naţională românească de la 9 mai, cînd reprezentanţi ai cercurilor imperiale ruseşti ne-au pîngărit memoria şi durerea ca neam românesc.profunde, a fost marcat – în mod nefast – de sărbătorirea, în stil sovietic, a Zilei de 9 Mai în inima capitalei celui de-al doilea stat românesc, prin atitudinea nepăsatoare şi lipsită de demnitate naţională a administraţiei publice municipale.

Pornind de la dezideratul unificării forţelor româneşti, ce agreează – direct sau mai incert – ideea refacerii unităţii naţionale româneşti, membrii CU au decis, acum două săptămîni, să iniţieze un dialog cu reprezentanţii unor entităţi politice. Primul invitat a fost, acum cîteva luni, parlamentarul Mihai Godea, care a promis să onoreze invitaţia mai tîrziu. Pe 30 mai invitat al şedinţei Consiliului Unirii a fost liderul Mişcării Populare Antimafie, Sergiu Mocanu.  Membrii prezenţi la şedinţa au decis să invite şi alte personalităţi politice pentru discuţii.

Dialogul cu Sergiu Mocanu, liderul Mişcării populare Antimafie, s-a axat pe situaţia din R.Moldova în legătură cu valorile naţionale, istoricul luptei pentru Mişcarea de Renaştere Naţională, eşecurile în acest proces şi şansele de revenire la obiectivul unionist, imperativul unificarii forţelor româneşti. Membrii CU au explicat ca promotorii unionismului sunt, în primul rînd, promotorii conceptului de europenizare şi modernizare a celui de-al doilea stat românesc.

Membrii CU au decis, în legătură cu ziua de 28 iunie, să adreseze un mesaj de unire şi solidarizare a eforturilor partidelor politice, organizaţiilor obşteşti, asociaţiilor naţionale de creaţie şi ale persoanelor de rînd să vină la acţiunea consacrată datei negre de 28 iunie, din istoria României, cînd a avut loc ocuparea Basarabiei de către Armata Sovietică.

CU îi va îndemna pe adepţi idealului Unirii să sprijine – material, financiar şi prin solidaritate – manifestarea din 28 iunie. Colectarea mijloacelor de la persoanele care cred şi vor să apropie Unirea ar contribui şi la organizarea în teritoriu a Filialelor CU, prin care promovarea ideilor unionismului ar contribui la îmbunătăţirea vieţii românilor şi a alogenilor din cel de-al doilea stat românesc, cei care îşi doresc modernizarea şi europenizarea societăţii, spre binele cetăţenilor.

Serviciul de presă al C
U

Loading Facebook Comments ...

15 Comments

Add a Comment
 1. Tatiana Chitoroga

  Numai unirea ne poate salva. D/a Palicinco,vin cu o propunere,cred ca sunteti la curent cu activitatea Actiunea2012,Aducem Basarabia acasa,recent am vorbit cu cineva din tara si mi/a zis ca desi locuesc in Moldova au si viza de resedinta in Romania,in actele romanesti,si a/r dori sa semnneze insa nu are posibilitate sa plece in Romania S/ar putea de amenajat un cort undeva in centru l/a Chisinau, pentru doritorii de a semna.

 2. Tatiana Chitoroga

  Numai unirea ne poate salva. D/a Palicinco,vin cu o propunere,cred ca sunteti la curent cu activitatea Actiunea2012,Aducem Basarabia acasa,recent am vorbit cu cineva din tara si mi/a zis ca desi locuesc in Moldova au si viza de resedinta in Romania,in actele romanesti,si a/r dori sa semnneze insa nu are posibilitate sa plece in Romania S/ar putea de amenajat un cort undeva in centru l/a Chisinau, pentru doritorii de a semna.

 3. Pt Tatiana Chitoroaga

  E foarte greu d egasit voluntari pentru asta, noi am facut acum citiva ani, dar trebuie mijloace pe care nu le avem, insa eu cred ca doritorii pot veni la sediul PNL pe Calea Iesilor nr.6, ii vom ruga pe cei de la Actiunea 2012 sa ne dea formulare, daca vor accepta.

 4. Dupa decesul politic al marelui patriot roman Misu Ghimpu si al nepotului sau, cred ca fortele unioniste se vor regrupa…

 5. sunt veștile cele mai așteptate, care ne readuc sperațele sfinte

 6. Vă rog respectuos sa păstrăm un moment de reculegere in memoria celor ce si-au dat ultima suflare pentru ciolanul puterii: Ghimpu, Filat, Lupu, Chirtoacă

 7. Ion de la Criuleni

  Chirtoacă se va ridica dar Ghimpu nu știu.
  Mulți simpatizanți de la PL vor migra spre PNL și trebuie de muncit ca să nu-i dezamăgim cum a făcut M.Ghimpu când a schimbat politica reunirii cu atacul asupra unui partid semi oligarhic.

 8. Proiect
  Mesaj de felicitare
  cu ocazia zilei de 22 iunie 1941 – începutul eliberării popoarelor de
  regimul comunisto-stalinist

  Concetăţeni!
  Sunt bine ştiute consecinţele reocupării Basarabiei şi Bucovinei de
  Nord – teritorii est-româneşti – de către Imperiul Sovietic. Cu toate
  acestea, exponenţii de astăzi ai intereselor imperiale ruseşti în R.
  Moldova, pentru a-şi demonstra superioritatea, dar şi dispreţul faţă
  băştinaşii acestor teritorii, continuă să ne tot „felicite”, în bătae
  de joc, cu ocazia zilei „victoriei” lor de 9 mai 1945, cât şi a aşa
  numitei „eliberări” de către ei a acestor teritorii de fascism, uitând
  să menţioneze că regimul comunist-stalinist instaurat aici după 1944 a
  avut consecinţe mult mai grave pentru popoarele din aceste teritorii.
  În acest context, considerăm că este oportun să felicităm şi noi
  cetăţenii cu ocazia zilei de 22 iunie 1941, zi în care a început
  eliberarea de către coaliţia armatelor
  germano-româno-italiano-maghiaro-finlandezo-bulgare, de sub regimul
  comunisto-stalinist a popoarelor incorporate cu forţa în Imperiul
  Sovietic .
  Deoarece răsboiul de eliberare de comunism declanşat la 22 iunie 1941
  s-a soldat cu un număr imens de victime umane nevinovate la toate
  naţiunile, chemăm ca această zi de 22 iunie 1941 să fie comemorată cu
  depuneri de flori la mormintele unde-şi au au odihna de veci jertvele
  acestei mari conflagraţii mondiale, nu cu manifestaţii pompoase de
  genul celor organizate de ambasada Federaţiei Ruse la 9 mai 2013 în
  Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău.
  Iar celor care se consideră şi astăzi „eliberatori” le dorim sănătate
  şi ani mulţi de viaţă pentru a avea timp să conştientizeze şi să-şi
  recunoască vina pentru suferinţele aduse popoarelor pe care ei
  consideră că le-au „eliberat” în urma acestui răsboi devastator.

  Propus de: Anatol Marin,Chişinău.
  Redactat: S.Tiron
  Consider că este binevenit de a fi tradus şi în rusă şi de trimis
  organizaţiilor proimperiu ruseşti către 22 iunie 2013, ca răspuns la
  „felicitările” pe care ni le-au adresat ei către 9 mai

 9. Şi iarăşi de la pasul doi

  Şi iarăşi de la pasul doi
  Pornesc aşa-zişii eroi,
  Că primul, rămas în trecut,
  De bravii şoimi a fost făcut.

  Şi iarăşi de la pasul doi
  Porneşte carul tras de boi,
  E greu, dar poate şi mai greu
  Să fie cu al lor tupeu.

  Înjugaţi cu sila, Doamne,
  După douăzeci de toamne,
  Trag fără prea multă vrere
  Că-s sleiţi şi n-au putere.

  Şi iarăşi de la pasul doi,
  Dar poate ne înjugăm noi,
  Că nu putem de-un dobitoc
  Să stăm la nesfârşit pe loc.

  01 iunie 2013

 10. Ion de la Criuleni

  Rusia special face dezordine în RM pentru a ne provoca trecerea la hotarele anului 1940 sau mai devreme pentru a recăpăta Crimeia dar să nu piardă Transnistria, adică să înconjure Ucraina și să vină în hotar cu România/RM.
  După să ne „rumege” bucățică cu bucățică.
  Astăzi strategia noastră este de a ne debarasa de biserica rusă din RM prin a ne reidentifica teritoriul ca BASARABIA prin care „mitropolia Moldovei” își va pierde puterea pentru că hu pot exista 2 mitropolii a Moldovei.
  Și se vor trece toate bisericile furate la mitropolia Basarabiei.
  După primim unda verde la REUNIRE.

 11. Tatiana Chitoroga

  D/na Vitalia Pvilenco, acest lucru s/a pus pe roate peste hotarile tarii,unde, multi concetati care au obtinut cetatenia romana printre primii au indicat viza de resedinta in Rromania, desi azi o parte se afla peste hotarele tarii,insa unii s/au intors in tara,. Cand veti fi gata sa primiti semnaturi la sediul PNL, faceti va rog un anunt laTV, la Timpul Fcaebook. Multumesc.

 12. Pt Tatiana Chitoroaga

  Si anuntul la TV costa, nimeni nu da pe degeaba voie sa dai anunturi.

 13. Pt Anatol Marin

  Felicitarea e buna, Anatol, dar ai cumva adresele cui sa trimiotem si chiar crezi ca asta le va schimba ceva in caul imperial? Eu, una, nu cred.

 14. Stimata doamna Vitaliam
  Chiar intr-adevar doriti Unirea cu România ?
  caci la fiecare propunere sincera de mai sus, dvs. raspundeti negativ, pesimist, cu referinte majore la mijloacele financiare.
  Chiar Va trebuie si bani nemasurati
  ca sa putem Respira aerul Libertatii Unioniste ?
  Doar doamna Tat. Ch. v-a lamurit clar – sunt multi VOLUNTARI-
  ceea ce inseamna ca oamenii vor sa activeze gratis !

 15. Pt Voluntarul

  Ajutati-ne sa ii gasim pe voluntari. Poate stiti mai bine decit noi unde se ascund.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *