S-a stins din viaţă românul unionist Igor Burcă

SONY DSC

5La varsta de 91 de ani, a plecat la Domnul Igor Burca

L-am cunoscut pe Igor Burca in primavara anului 2008, cand PNL, inregistrat de un an si participant la alegerile locale din 2007, a decis sa marcheze Ziua Europei, pe 9 Mai, in Scuarul Operei Nationale. Igor Burca a participat la razboiul al doilea mondial ca soldat al Armatei Romane. La actiunea din 9 mai 2008, in plin regim comunist, Igor Burca a vorbit si a dat mana de impacare cu un alt participant la razboi, ca soldat al Armatei Sovietice.

Apoi Igor Burca a scris cerere pentru a fi membru al PNL. A fost ales membru al Delegatiei Politice Nationale a partidului, a participat la toate activitatile importante organizate de PNL, de Consiliul Unirii.

Igor Burca a fost candidat pe lista PNL pentru alegerile parlamentare, fiind cel mai in varsta dintre candidatii inscrisi pe toate listele de partid sau dintre independenti.

Igor Burca a avut niste probleme dureroase legate de traiul sau, pe care nu le-a mai putut rezolva, trebuia o implicare mai adecvata a Primariei Chisinaului. Noi am incercat, cu puterile noastre, dar nu am reusit.

Biroul Permanent Central exprima condoleante familiei. Dumnezeu sa il odihneasca in pace.

Despre istoria vietii sale a scris presa si vom reproduce aici. La fel ca si ceea ce am scris noi.

http://www.pavlicenco.md/2010/10/16/igor-burca-din-pnl-cel-mai-in-virsta-candidat-pt-parlament/

Igor Burca, cel mai in virsta candidat pe lista PNL pt Parlament, spune ca e un unchi al ministrului justitiei, Sandu Tanase. Este participant la razboiul al doilea mondial in cadrul Armatei Romane. A vorbit pe 9 Mai 2008, de Ziua Europei, manifestare organizata de PNL in Scuarul Europei, la care au mai fost invitate si au participat AMN, MAE si PLDM.

Este un om extrem de inimos, un roman extraordinar, are o soarta nedreapta si se chinuie de ani sa obtina un sprijin legal din partea Primariei intr-o nedreptate legata de casa sa din Chisinau. A incercat si Mihai Severovan, consilierul municipal PNL, sa obtina o includere in Bugetul municipiului a problemei sale si nu a reusit. Pentru PNL, candidatura pe lista pentru Parlament a dlui Igor Burca, membru al Delegatiei Politice Nationale a PNL, este o onoare.

http://apropomagazin.md/2010/10/21/la-88-de-ani-hotarat-sa-faca-politica/?cat=28

1La 88 de ani, hotarat sa faca politica!

Are 88 de ani si, daca obtine un loc in viitorul Parlament, ar putea intra cu usurinta in Cartea Recordurilor drept cel mai in varsta deputat!

Igor Burca are 88 de ani si este mai hotarat ca oricand sa faca politica! Militar de cariera si veteran de razboi, cu cetatenia statului roman, Igor Burca spune ca a venit momentul sa faca ceva mai mult pentru societate. Vrea sa reintoarca tinerii in tara, sa le ofere locuri de munca si sa reabiliteze agricultura. „Tot timpul cat agricultura a fost la un nivel inalt, tara noastra a trait bine si a prosperat economic”, sustine cel mai in varsta candidat la func?ia de deputat.

Cu o pofta de viata contagioasa, domnul Igor Burca ne-a povestit traseul vietii prin prisma reperelor istorice care l-au marcat. A cunoscut personalita?i marcante din domeniu, dar abia acum s-a implicat in viata politica.

S-a nascut la 8 ianuarie 1922, in comuna Lapusna, r. Hancesti, intr-o familie de intelectuali, tatal lui fiind seful oficiului postal, iar mama – profesoara la scoala din localitate. Dupa ce a absolvit clasa intai in sat, s-a mutat cu traiul la Chisinau pentru ca tatal sau fusese promovat in functia de inspector al oficiilor postale din Chisinau ale Postei Romane. A locuit intr-o casa bunicului sau, situata in centrul capitalei si a absolvit Liceul „Aleco Russo” din Chisinau.

2Decorat de Traian Basescu

In 1930, tatal sau a fost numit Dirigintele Postei Romane pe judetul Tighina, iar in 1939 a fost decorat de regele Carol II-lea cu medalia „Serviciul Credincios”. „In acea perioada m-am mutat la Bucuresti, unde am intrat la Universitatea Tehnica. In paralel, la 18 ani, lucram intr-un atelier de asamblare a radiourilor. Castigam bine, mi-am luat chiar si o garsoniera. Dupa un an de studii la universitate, am fost chemat la armata. Am fost dus la scoala militara din Barlad, impreuna cu circa patru mii de „teteristi” (asa erau numiti militarii care isi efectuau stagiu militar in termeni redusi – n.r.). Astfel am ajuns in Armata Romana, in grad de plutonier major. In 1944 am fost transferat pe frontul de apus”, isi aminteste domnul Burca.

4A revenit la Chisinau in 1944, cand a iesit ordinul de mobilizare a basarabenilor si a primit atunci o noua locuinta, in care, de altfel, locuieste si astazi. „Dupa razboi am lucrat la unitatea militara Buiucani, la Casa Ofiterilor Sovietici, dupa care – in mai multe ateliere de reparatie a utilajului radio”, precizeaza candidatul la functia de deputat, decorat in acest an de Traian Basescu cu ordinul „Virtutea Militara”. Veteranul se mandreste, insa, cel mai mult cu faptul ca in 1995, impreuna cu Gheorghe Ghimpu, a fondat „Asociatia Veteranilor de Razboi ai Romaniei” si Partidul National Roman.

Precizam ca domnul Burca se regaseste pe lista Partidului National Liberal.

Sandu OPREA

Loading Facebook Comments ...

4 Comments

Add a Comment
 1. SA-I FIE TARANA USOARA !
  EL A PRASIT O SUTA DE TINERI UNIONISTI !

 2. Dumnezeu sa-l ierte.

 3. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace.L-am cunoscut personal.

 4. Domnul sa-L odihneasca.
  Se duc Eroii Neamului, dar ne lasa Porunca Reintregirii Tarii Dacilor – România Mare !
  Valentin Boju – Congazean si membru PNL – Basarabia
  Nepotul de sora lui Tata, Doamna Unirii – dr Elena Alistar – cea care a facut Scoala Primara la Congaz

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *