De 9 Mai, UCRAINA DE VEST PUNE PICIORUL ÎN PRAG ! Noi nu avem nicio demnitate!

ÎN TIMP CE ÎN R.MOLDOVA 9 MAI ESTE SERBAT CA ZIUA VICTORIEI (SOVIETICE), UCRAINA DE VEST PUNE PICIORUL ÎN PRAG – 9 MAI ZI DE DOLIU NAȚIONAL !

Despre ce a fost la noi azi, nici nu comentez! S-a vazut fata tuturor partidelor de la guvernare si din Opozitie. A tuturor! Printre cei iesiti la protest de citeva zile au fost multi membri ai PNL si ai Consiliului Unirii, care au mers in numele demnitatii nationale si sa fie alaturi de tinerii din Actiunea-2012. Presa nu a luat in vedere declaratiile PNL si CU, ca de obicei. Chiar si „Timpul”, care „are multe argumente”, nu il are pe cel al obiectivitatii – a plasat declaratia liberalilor disidenti, dar nu si a PNL sau a CU. Pacat si rusine! De aceea am si suntem la coada vacii, unde vom ramane mult si bine…Vitalia P.

http://www.rbnpress.info/wp/in-timp-ce-in-r-moldova-9-mai-este-serbat-ca-ziua-victoriei-sovietice-ucraina-de-vest-pune-piciorul-in-prag-9-mai-zi-de-doliu-national/

9 mai a fost anunțată Zi de Doliu, în Ucraina de Vest la Lvov, capitala Vestului ucrainean.  În acest sens a fost ucra-demn
adoptată o decizie de autoritățile municipale cu o majoritate absolută de voturi. Potrivit presei ucrainene, de 9 mai, mai multe partide și mișcări patriotice din Ucraina, vor defila la Lvov și în alte orașe din vestul țării, în uniformele armatei de rezistență anti-sovietică și vor purta pe străzi drapelele de luptă ale unităților militare care s-au opus ocupației sovietice în Ucraina.

Deși în Ucraina, ziua de 9 mai este sărbătorită oficial ca Ziua Memoriei și Împăcăciunii (și nu «ziua biruinței», ca la Chișinău), fracțiunea parlamentară a partidului de dreapta «Svoboda», oricum, se pronunță împotriva activităților cu caracter festiv în această zi și optează pentru comemorarea ostașilor ucraineni căzuți pe fronturile războiului, pus la cale de Stalin și Hitler.

Armata Insurecțională Ucraineană –  Українська Повстанська Армія / Ukrainska Povstanska Armiia – rusă Украинская повстанческая армия, UPA, УПА) a fost o armată de partizani ucrainieni, formată la 14 octombrie 1942, în Volinia. Principalii lideri al UPA a fost Roman Shuhevici și Stepan Bandera. UPA era ramura înarmată a Organizației Naționaliștilor Ucraineni și avea ca obiectiv crearea unui stat uncrainean independent.

UPA s-a implicat activ în luptele împotriva forțelor sovietice, la sfârșitul anului 1942 și începutul anului 1943, adversarii lor fiind în acel moment partizanii sovietici. La începutul anului 1943, a început activitatea unităților de partizani comuniști conduși de Sidir Kovpak. În vara lui 1943, cei câteva sute de partizani conduși de el, din care numai o treime ereu etnici, au lansat raiduri în Munții Carpați. Partizanii comuniști fuseseră aprovizionați pe calea aerului. În fața reacției violente a germanilor, Kovpak s-a văzut nevoit să-și împartă forțele în mai multe grupuri mici, care au fost însă vânate și distruse de partizanii UPA. În 1944, partizanul și spionul sovietic Nicolai Ivanovici Kuznețov a fost ucis de partizanii UPA. Kuznețov purta în acel moment o uniformă o Wehrmachtului, această deghizare dovedindu-se fatală pentru el. UPA s-a angajat în lupte cu unitățile militare ale Armatei Roșii de îndată ce frontul germano-sovietic a ajuns în regiunea Ucrainei occidentale.

Totuși, UPA a încercat, pe cât era posibil, să evite confruntarea cu unitățile sovietice care aveau în componență recruți de origine etnică ucraineană, recruți pe care UPA spera să-i atragă de partea sa. UPA și-a concentrat atacurile, în mod special, împotriva unităților NKVD și împotriva oficialilor sovietici de toate gradele, împotriva profesorilor, poștașilor sau a altor funcționari publici, care încercau restabilirea autorității sovietice pe teritoriile eliberate de Armata Roșie. UPA s-a implicat și în lupta împotriva activiștilor sovietici din agricultură, promotori ai colectivizării. În martie 1944, insurgenții UPA l-au rănit mortal pe generalul Nicolai Vatutin, erou al Bătăliei de la Kursk, care se distinsese și în luptele pentru eliberara Kievului. Câteva săptămâni mai târziu, luptătorii UPA au anihilat un batalion NKVD într-o luptă de lângă Rivne. În vara aceluiași an, partizanii ucrainieni și aproximativ 30.000 de soldați sovietici au fost implicați într-o luptă de proporții în Volînia. În ciuda pierderilor grele de ambele părți, UPA a continuat să păstreze controlul asupra unor regiuni întinse până târziu, în 1945.

Nikita Sergheevici Hrușciov  a organizat primul atac de amploare împotriva UPA din vestul Ucrainei, în timpul căruia au fost implicate 20 de divizii NKVD, sprijinite de unități de artilerie și blindate. Hrușciov a ordonat blocarea drumurilor de acces spre satele în care se presupunea că își găsiseră adăpost insurgenții și a mai hotărât incendierea unor păduri în care se ascundeau partizanii. Istoricii ucraineni au cercetat arhivele sovietice deschise recent. Ei au descoperit că soldații NKVD îmbăcați precum partizanii UPA au atacat populația civilă pentru a demoraliza ucrainenii de rând și pentru a distruge sprijinul de care se bucurau insurgenții în satele ucrainene. Zonele în care activau UPA au fost pur și simplu depopulate. Există estimări care afirmă că în jur de 500.000 de ucraineni au fost strămutați spre nord, între 1946 și 1949.  Deși sovieticii nu au reușit să distrugă definitiv UPA, organizația ucraineană a fost obligată să-și împartă unitățile mari în grupuri mici de până la 100 de oameni. Unii dintre luptători au fost demobilizați și au încercat să se reîntoarcă la casele lor. Până în 1946, efectivele UPA se reduseseră la 5 – 10.000 de luptători, iar activitatea principală a UPA s-a transferat spre granița sovieto-poloneză. Aici, UPA au fost acuzați pentru uciderea generealului Karol Świerczewski. În faza ultimă a luptei anticomuniste, UPA a primit ajutor din partea CIA și a spionajului britanic, dar, în cele din urmă, operațiunea a fost trădată de Kim Philby. În perioada 1947-1948, rezistența UPA a fost înfrântă de sovietici, ceea ce a permis cooperativizarea agriculturii în toată Ucraina vestică.Raiduri sporadice ale partizanilor UPA au continuat până la mijlocul anilor 1950. În martie 1950 , conducătorul UPA, generalul Roman Șukevici, fost ucis într-o ambuscadă lângă Lviv.

 Mitropolitul Olexii (Hromadsky) al Bisericii Ortodoxe Autonome Ucrainene și scritorul prosovietic Iaroslav Halan au fost uciși de insugenții UPA.

În 1951, liderul operațiunilor sub acoperire ale CIA, Frank Wisner, a estimat că guerilele ucrainiene au eliminat cam 35.000 de milițieni și cadre ale partidului de la sfârșitul războiului.

SURSE:zdg.md /ro.wikipedia.org

Loading Facebook Comments ...

11 Comments

Add a Comment
 1. Nicoara Unionistul

  Atentie Mare la tradatori si provocatori:
  primarul “european” Dorin Chirtoaca
  cu “studii” de surprize la Bucuresti si Paris:
  —————————————————-
  la 16 Septembrie 2012, el a interzis Marsul Re-Unirii noastre cu România pe Piata Mare din Chisinau,
  oferindu-le unionistilor un traseu laturalnic,
  dosit si jalnic de la Piata Academiei la Teatrul Verde.

  Acum la 9 Mai 2013, acelasi Chirtoaca,
  referindu-se bucuros la Suprematia Legii,
  le face cadou ocupantilor moscali toata Marea Piata
  din Chisinau la cheremul Ambasadei Rusesti teroriste
  si ii ingradeste si pazeste
  de populatia majoritara unionista est-moldoveana
  cu sârma ghimpata europeana !
  ———————————————-
  Va imaginati ca drapelul oficial RM, tricolorul nostru
  a fost interzis de ocupantii moscoviti
  pe Piata Mare din Chisinau la 9 mai 2013 ?
  Este deja Chisinaul o suburbie a Tiraspolului KGB-ist ?

 2. Дура ты падлюченко . словить бы тебя и по морде дать мрази фашисткой

 3. Alex, voi porcii, incurcati lucrurile, ori neintentionat, ori cu rea credintza. Sa fii antisovietic(anticomunist) nu inseamna ca esti fascist, noi am suferit din partea ambelor ideologii idioate, doua imperii ale raului conduse de doi jlobitoci anarhishti. Ashaca nu *ute capu aiurea vita cornuta ce ieshti, mai alyosha, caci daca se trezeshe lumea din prosteala pe care tot voi, porcii a-ti introdushttp://www.nmg.md/-o aici la noi acasa, apoi zburati de nevoie de unde a-ti venit, voi, sau parintii, sau buneii voshtri. Voi in loc sa ne respectati traditiile si sa ne invatati limba va cicati in capul nostru, iar noi batem din palme. AJUNGE.

 4. Iata ce trebuie sa facem noi moldoveni :

  – sa nu ne mai uitam la televiziunile de limba rusa sau cele care vin din rusia;
  – sa nu mai mergem in rusia;
  – sa nu mai cumparam produse si servicii care vin din rusia – asa i tinem in saracie si pe rusii din Republica Moldova;

 5. Cu porcii limbà comunà n-o sà gàsim!!! Ori îi làsàm sà ne râme, sà ne ràstoarne „treuca”, nestiind ce sà mai facà, fiind sàtui si de bine ce le este în RM, ori ne UNIM si le venim de hac fundamental!!! NOI, de buni ce-am fost, am ajuns „debilâ moldovanâ” ca ràsplatà si cu o povarà uriasà a bunàtàtii noastre, deoarece porcii nici de gând nu au sà ne lase în pace, sà se ducà de bunà voie de unde au venit! De la 9 mai 2013, declaràm scopul major al bàstinasilor, scàparea de porci, deci ELIBERAREA adevàratà de stràini la NOI în CASA!!! Treziti-và fratilor! Nu slujiti porcii în continuare, dar NEAMUL vostru stràmosesc!!! Hai cu totii spre Biruinta NEAMULUI de o limbà, de un sânge…!!!

 6. Moldova este ciuntita din est ca si din vest!MOLDOVA ESTE CEA PESTE CARE A DOMNIT MARELE STEFAN NU VA LASA-TI AMAGITI!AVEM O TARA CUM MITICII DIN BUCURESTI NU AU IAR CEI DIN EST NU MERITA!NOI MOLDOVENII O MERITAM SI DACA AVEM O VIATA GREA ESTE PTR CA AM CREZUT IN DREPTATE IN ADEVAR ,MINCIUNA ,ADEVAR SI DREPTATE SANT DOAR ZILELE NOASTRE GRELE SAU FRUMOASE PE CARE DOAR NOI SINGURI LE V- OM CLADI!VA IUBESC CHIAR DACA TRAIESC DEPARTE DE VOI !!!!!!

 7. ESTE FOARTE CORECT CE SPUNETI D-NA PAVLICENCO

 8. TREBUIE URGENT DE LUAT MASURI SERIOASE , ROMANIA TREBUIE SA SE INPLICE CIT MAI CURIND IN TREBURILE R. MOLDOVA P-U CA AU SI DREPTUL … TRUPELE NATO SI ROMANE SA INLOCUIASCA ASA ZISII PACIFISTI CARE SUNT NISTE BANDITI IN TOATA REGULA .

 9. CE I CU TINE ,PRIBEAGULE,CE INDRUGI TU ACOLO,SINT MOLDOVEAN DE LINGA PUTNA UNDE DOARME STEFAN,CIUNTITA E MINTEA TA AIA DE IUBITOR DE RUSI.POATE VREI SA ZICI CA NOI ROMANII AM FURAT MORMINTUL LUI STEFAN ,HAI VINO PE LA PUTNA UN PIC SA VEZI CE TI O IEI IN DINTI.STRUTOCAMILA AIA CARE SE NUMESTE REP.MOLDOVA ODATA SI ODATA O DISPAREA,E IMPOTRIVA FIRII SI IMPOTRIVA LOGICII,DA MAI SINT SI ACUM PROSTALAI CARE INGHIT POVESTIOARELE RUSESTI DE PE VREMEA LU IDIOTUL ALA DE STALIN

 10. Mihai Moreteanu

  ce-am ales , aceia am cules.
  PNL în 2008 pe timpul guvernării comuniste a încins HORA UNIRII în centrul Chişinăului, însă la alegerile parlamentare electoratul şi-a dat votul pentru alte formaţiuni politice, cică de dreapta, care în 2013 să ne cînte ” Catiuşa” în centrul Chişinăului. Bravo moldoveni. Dacă mai continuăm aşa, atunci următoarea guvernare ne vor scoate cu forţa la 9 mai să ieşim la demonstraţie, ca pe timpuri, defapt cum s-a procedat la Fălşeti, pedagogii fiind scoşi la demonstraţie cu forţa la indicaţia probabil a ministrului învăţămîntului. Ei da anul acesta cine nu a ieşit la demonstraţie pe 9 mai încă nu i-au dus în Siberia.
  Dar dacă mai votăm aşa şi la alegerile viitoare precis că dacă nu vom ieşi la demonstraţie ne vor duce în Siberia.
  Rămîne de ales, Siberia sau România şi Europa , ” Catiuşa” sau „Hora Unirii”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *