Ghimpu, ca si PNL, vede unica solutie in UNIRE!!! (pe care deja o scoate „din sicriu”)

Mai jos, puteti reciti un articol semnat de Constantin Tanase, intitulat ”Mizeria pragmatismului politic moldovenesc…”, scris pe 21 martie 2011. Este reprodus si linkul din „Timpul”. Zilele acestea am fost atacata de senatorul roman Viorel Badea, care a spus ca ii critic pe liderii liberali, nu si pe comunisti. Am aici de spus pe scurt doar citeva lucruri, amintind ca am fost criticul cel mai dur al PCRM, cind erau la guvernare si regret ca nici PL, nici intreaga AIE nu au bagat la puscarie mafia comunista. Si mai departe:

1. Bine ca, in sfirsit, Mihai Ghimpu vede solutia crizei interminabile din Basarabia in UNIRE. Este ceea ce spune mereu PNL, o spun toti unionistii. Puteti vedea video de mai sus. Asta dupa ce, precum ne arata si articolul lui C.T. de mai jos, Ghimpu a pus Unirea in sicriu.

2. Anul trecut, cind PNL a luptat in justitiei sa-si inregistreze modificarile unioniste la Statut, nu am beneficiat de un sprijin din partea PL ca sa ceara Ministerului Justitiei sa respecte Constitutia, desi am adresat tuturor fractiunilor necomuniste si lui M.Godea aceasta rugaminte. Pacat, pentru ca PNL a aparat PL inainte de 2009, cind liberalii au fost atacati dupa o manifestare stradala la Balti.

3. Anul trecut, Mihai Ghimpu a calomniat fortele unioniste, calificindu-le drept KGB-isti, agenti ai Rusiei, detractori, care vor sa impiedice semnarea Acordului de Asociere cu UE. Dupa cele intimplate cu PL si in Parlament, ne intrebam: unde sunt FSB-istii – printre unionisti sau de ei piftesc PL si intregul Parlament, avem in vedere echipa de deputati liberali, autoproclamati reformatori, dati afara de Mihai Ghimpu dupa ce i-a facut „FSB-isti”, „mina Moscovei”, „mina lui Lucinschi si a lui Filat” (pe care noi l-am considerat intotdeauna prorus, fapt pe care i l-am spus si lui M.Gh. de la bun inceput). De asemenea, intrebam – unionistii sunt cei care impiedica semnarea Acordului de Asociere cu UE sau chiar AIE-2?

Nu mai amintim ce am spus: daca M.Gh. spunea opiniei publice mai devreme despre mizeria din Alianta, poate ca era si ceva de salvat. Tacerea naste monstri. Vitalia Pavlicenco

http://www.timpul.md/articol/mizeria-pragmatismului-politic-moldovenesc-21720.html

CONSTANTIN TANASE: “E stiut: puterea îi schimbă pe oameni, corupe chiar şi sufletele pe care le credeam inocente şi candide. Ajuns sus, fostul „băiat din popor” începe a călca altfel şi a se uita altfel la cei din jur.

Dacă până a ajunge sus „băiatul din popor” nu sclipea ca inteligenţă, consulta colegii, avea o grămadă de întrebări la care nu ştia răspunsul, cum ajunge sus – cu el se produce o metamorfoză uluitoare: devine brusc cel mai deştept dintre pământeni şi are răspuns la toate întrebările. E un fenomen general, universal, nu unul pur moldovenesc, cu precizarea că la noi fenomenul dat e mai pronunţat şi se manifestă prin forme mai groteşti şi mai penibile.

Am adus în discuţie acest subiect nu întâmplător. Am să evoc, drept argument, şedinţa parlamentului din 25 februarie. În acea zi, deputata PL Ana Guţu a venit în plenul parlamentului cu iniţiativa de modificare a unui articol care vizează dreptul românilor din R. Moldova de a se autoidentifica drept români în actele de stare civilă. După lungi şi penibile „dezbateri”, comuniştii, ajutaţi de 15 deputaţi PLDM, au scos de pe ordinea de zi respectivul proiect de lege şi au decis să fie „întors în comisie” pentru o analiză suplimentară.

A trecut aproape o lună şi nimeni nu mai vorbeşte de „amendamentul Guţu”, ceea ce înseamnă că i s-a „pus punct”, a fost îngropat pe un termen nedefinit. Astfel, comuniştii, cu ajutorul a 15 deputaţi… anticomunişti şi pragmatici, au „dat la cuţit” proiectul de modificare a unui articol de lege de o semnificaţie aparte, care face parte din categoria „subiectelor sensibile”. Să nu uităm: de la ’90 încoace, toate administraţiile i-au umilit pe moldovenii care doreau să se autoidentifice drept români prin refuzul brutal de a le recunoaşte legal acest drept. Şi când s-a încercat eliminarea din legislaţie a acestui articol discriminatoriu, în mod cu totul surprinzător, opiniile comuniştilor au coincis cu opiniile celora care ne-au convins să-i votăm fiindcă vor o Moldovă fără Voronin şi fără comunişti. Abia acum am înţeles: da, ei au vrut ca Voronin şi comuniştii să plece, dar să rămână ideologiile şi practicile lor.

Duelându-se” cu deputatul comunist Reşetnikov, fostul director al SIS-ului, deputata PL Ana Guţu a scăpat o precizare care merită reţinută: „R. Moldova, a declarat ea, încă nu s-a maturizat şi nu este pregătită încă pentru reforme serioase şi profunde”. Evident, zicând „R. Moldova”, Ana Guţu a avut în vedere clasa noastră politică, inclusiv „noul val” de politicieni care, ne-am convins, spre regret, prea repede au prins gustul puterii (citeşte: au fost corupţi de putere), împotmolindu-se în oportunism şi politicianism. Nu vreau să afirm că şi „noul val” de politicieni – tineri, pragmatici şi proeuropeni – suferă de aceeaşi boală rusească a antiromânismului, dar comportamentul lor a fost unul descalificant. Luând cuvântul în dezbateri, deputatul comunist Reşetnikov încerca să demonstreze că modificarea propusă de Ana Guţu nu e făcută la Chişinău, dar în România, şi scopul ei este de a reduce numărul de moldoveni şi a spori numărul de români în R. Moldova… Nu a urmat o replică pe potrivă din partea deputaţilor anticomunişti. Asta este marea mizerie a politicii noastre: ajunşi sus, cei care se autodeclară „de dreapta”, „proromâni” şi chiar „unionişti”, devin… pragmatici, ca să nu zic „enigmatici şi cuminţi”. Edificator în contextul dat e şi cazul lui M. Ghimpu care, în februarie anul trecut, fiind atunci în dubla funcţie de preşedinte al legislativului şi preşedinte interimar al republicii, într-un interviu acordat ziarului rusesc „Komsomolskaia pravda” declara: „Când noi vorbim despre limba română, ca atare, nu trebuie să se înţeleagă că Moldova se va uni cu România. E un bluf. Unirea cu România nu se va săvârşi niciodată! În timpul ultimei vizite a lui Băsescu, a devenit clar că noi niciodată nu vom fi în componenţa României. Moldova e un stat independent. Această speculaţie despre unirea Moldovei cu România trebuie pusă undeva mai departe, în sicriu. Astăzi, noi trebuie să ne ocupăm de economie. Şi să punem punct acestor speculaţii pe bază naţională”.

Pun şi eu punct, devastat de un dezgust fără margini…”

Loading Facebook Comments ...

23 Comments

Add a Comment
 1. draga doamna oare nu va saturati tot sa strigati unire unire,oare nu vedeti ca nimeni nu va asculta?

 2. max spune:
  26 aprilie 2013, la 13:01

  Max, nici eu nu m-am saturat sa doresc si sa strig „U-ni-re!”.
  Cine vrea – asculta, cine nu vrea – nu asculta.
  DVS vad ca ascultati. Daca se mai prelungeste aceasta „politica mildoveneasca” sunt aproape sigura ca o sa ne certati de ce strigam prea incet si rar, de ce nu am inceput sa strigam mai tare inca de la nastere……
  In rest, sper sa putem dialoga civilizat. Din partea mea va promit…..

 3. Draga doamna prea bine va cunosc,ca sa nu tau atentie spuselor dumnevoastre

 4. GHIMPU : singura solutie UNIREA … sigur cu ROMANIA.

 5. Avem mult de munca pentru a face acest mare lucru : unirea cu Romania. Mai ales sa oprin aderarea la Uniunea Vamala.

 6. CE NU-TI PLACE DOMNULE MAX?
  UNIRE E LA TOTI IN SUFLET!DAR TIE DACA NU-TI PLACE AI DE ALES!NOI VOM FACE UNIREA SI TU TE VEI BUCURA CU NOI!SANT SIGURA!TU HABAR NU AI CE INSEAMNA ASTA!AI RABDARE!

 7. TREBUE SA VINA TOATA LUMEA PLECATA DIN TARA INTR-O ZI!SA O STABILITI VOI-CEI DE ACASA!SA FIE VARA! SA FACEM O MARE ADUNARE NATIONALA IN PIATA MARE SI SA VOTAM UNIREA CA SI INDEPENDENTA!
  CE E GREU IN ASTA?

 8. MAX ! CINE TE-A POFTIT LA VORBA? N-AI TREABA?
  UNIREA E VOIA NOASTRA SI TU AI GRIJA TA! PE NOI NU NE DERANJEZI! LASA-NE IN PACE!NOI STIM FOARTE BINE CE DORIM SI CUM SA FACEM´!OK?

 9. În contextul de azi, „unirea” din gura lui Ghimpu sună ca o sperietoare pentru foştii aliaţi.
  Scos din joc, SRL Ghimpu mai scoate un as din mânecă:
  „Dacă nu mai sunt la treuca puterii să fur, nici voi nu veţi fura”
  Trei ani acest individ a fost la putere, a ocupat cele mai mari funcţii în stat repetând ca papagalul „integrare europeana” şi declarând că Unirea nu poate fi.

 10. Vă asigur că max are cetăţenie română dar e un acolit de-a lui Dodon ori Voronin. Pentru ultimul l.română nici nu există după cum a declarat la ULIM.

  Bosul roşului partid,
  Cu gura sa păgînă,
  Într-un mod meschin, perfid,
  Atacă iar LIMBA ROMÂNĂ.

 11. Trăsnăile lui Ghimpu
  Nu mai sunt cu tâlc
  Şi vor duce cu timpul
  PL- ul la chirdâc.

  Mulţi cunosc dar şi eu stiu
  Că-ai îngropat UNIREA în sicriu.
  Deci la scrutinul următor
  Nu vom vota un trădător.

 12. Bine!Voi impungeti cu coarnele in PL,fie,dar credeti ca veti ajunge departe inpungindu-va unul pe altul?cei de dreapta.

 13. Pt c-tin

  Nu noi, PNL, impungem in PL, care merita din plin nu doar impun saturi. PL si-a sters picioarele anul trecut de unionisti. Articolul e scris de Tanase Constantin, poate ati reusit sa observati, nu? Sau nu aveti obligatia „sa observati”?

 14. Iatà de ce este necesar la moment, sà uitàm de divergentele noastre màrunte, si sà ne UNIM toti bàstinasii, sustinând PNL la urmàtoarele alegeri!!! Acesta doar poate sà ne exprime interesele noastre nationale, o bunàstare, salarii, pensii… ca în România, sà devinà o fortà, care ne-ar apàra de toti stràinii si doritorii de a înghiti, destràma si dezbina în continuoare! Dusmanii NEAMULUI anume aceasta vor, ca sà nu fim uniti! Nu ne ajunge minte, ca sà nu le turnàm apà la moara lor, dar sà devenim o fortà, pe care vor fi OBLIGATI s-o respecte, LIMBA sà ne-o respecte si LEGEA noastrà s-o respecte?! A sosit momentul sà ne UNIM sub aceeasi flamurà NEAMULUI, apoi se vor rezolva cu succes si celelalte probleme dureroase, arzàtoare… de la Bastina noastrà sângerândà, fàrâmitatà în „tàrisoare” stràine nouà!!!

 15. max spune:
  26 aprilie 2013, la 14:02

  Ma bucur ca ma cunoasteti. Eu, „Max”, nu stiu cine sunteti. Este dreptul DVS sa dati sau nu dati atentie opiniei mele. Opiniei. Nu Totusi, textul DVS ..”ca sa nu tau atentie spuselor dumnevoastre” nu-mi este clar. Daca spusele mele nu merita atentia DVS, de ce ma numiti „draga doamna” ? La fel o numiti si pe Doamna Pavlicenco.
  Multe persoane posteaza nu in nume propriu, dar cu nick-name. Pe ei, probabil, nu-i cunoasteti. Spusele lor sunt atractive pentru DVS? Ce sfat imi sugerati ? Sa scriu „anonim” ca sa nu ma cunoasteti ? Mie mi-ar placea sa va cunosc si eu. Putem comunica, discuta diferite subiecte. Poate am gresit, cine nu greseste? Poate v-am dezamagit intr-un fel, dar poate am si eu dreptul sa clarific careva neintelegeri ? Daca ma cunoasteti, puteti sa ma telefonati. Mi-ar placea sa discutam, sa vedem ce ne poate uni si ce nu mai poate fi corectat.
  Sunteti de acord?

 16. Cu ce-a mai mare placere,dar nu cred ca convorbire noastre va avea un consens pozetiv,am studiat istorie deferita vizavi de Moldova,limba.
  Vam numit „draga doamna” din stima fata de domnia voastra.

 17. max spune:
  26 aprilie 2013, la 22:10

  Numai pentru „draga doamna” sunt sigura, de faptul ca convorbirile noastre pot avea consens pozitiv.
  Nu va merge bine numai daca nu doriti. Incercati sa credeti in posibilitatea convorbirilor rationale cu orice persoane. Putem discuta asupra subiectelor de interes comun. Fara dusmanie. Cu ratiune. In final, daca nu ajungem la un numitor comun – nu-i nimic, fiecare poate ramine cu ale sale convingeri.
  Cred ca stiti unde ma gasiti.
  Complimente pentru dumneavoastra : ati invatat binisor limba romana. Diferit de altii aveti curajul sa scrieti in romana. Mine, poimine veti scrie si mai bine. Limba este ca si ochii care nu se vad – se uita…….

 18. Au înflorit cireşii

  Au înflorit cireşii
  Şi iar ţara ne cheamă,
  Pe gânduri sunt uncheşii
  Şi bunii mai cu seamă.
  Nostalgici, fără vrere,
  După colhoz, bădie,
  Ei nu mai au putere
  Să-noate-n sărăcie.
  Mâine iar pică floarea,
  Cu ea şi mulţi din ei,
  Nemaivăzând schimbarea
  Sărmanii bătrânei.
  Promisa bunăstare
  S-a rătăcit în timp,
  Ca şi picata floare
  Pe muntele Olimp.
  Au înflorit cireşii
  Şi iarăşi ţara mamă
  Pe noi, basarabenii,
  Cu mare drag ne cheamă.

  26 aprilie 2013

 19. Cate nu faci pentru a nu pierde treuca…Mare RAHAT e acest ghimpu…

 20. De unde ati luat ca PL vrea Unire? Oare nu chiar Ghimpu declara, cu surle si trambite, in 2010, ca acutul Unirii nu face parte din programul lor? Or, inainte de Marea Unire, ar trebui sa invete cursul unirii dintre frati, dintre cei de-acasa si apoi …De aici si concluzia, ca Unirea este pentru PL-itii astia un part, o partuiala. De fapt, ei sunt niste lesuri.

 21. Ghimpu dupa ce a vazut ca ii „bedaua” si ca oamenii nu il mai vor dupa toate declaratiile lui de 2 bani a inceput iarasi cu Unirea cu Romania…. Dragos Stancu are dreptate….. Ghimpu acuma merge prin teritorii pe la filiale si ameninta ca el oricum va ramane presedinte de partid.,.. daca nu erau Reformatorii vizitele lui Ghimpu se limitau numai la 5 km de Chisinau…. Un adevarat lider mai intai trebuie sa aiba grija de membrii sai de partid si sa comunice, nu cand ii jale mare si multi pleaca din partid si el incearca sa ingrase porcul in ajun… pffff…halala…. Ghimpu declara Unire ,peste 2 ani zice ca Unirea nu va fi niciodata si acum iarasi declara Unire…. Sincer sunt membru PL dar vreau alegeri anticipate, lumea acuma intradevar va vota cu capul… Si ne asteptam la revenirea comunistilor…. Noi in teritorii ne luptam si spunem ca Ghimpu nu e in buzunarul lui plahotniuc, peste 3 zile iese ghimpu cu declaratii si spune ca e baiat bun ca nu stiu.,. si degeaba mai vb cu cetatenii… el singur deja face „kaka” in vorbele sale…

 22. Republica Moldova este un stat falimentar si va dispare mai incolo.Moldova este o tara subocupatia decitre comunist armata rusa al 14 si ocupanti mafiei activeaza la intreaga tara.Toate probleme care confront Moldova astazi vine de la ocupant mafia si controleaza toate partidele politice.Component ocupanti mafiei sunt PCRM,PSRM,Patrioti Moldovei,PSD,Tradatorii la PLDM,PD si PL etc.Republica Moldova are o singura calea sa scapam pe toate,unirea cu neamul Romaniei.Vrem NATO si UE prin unirea.Domnul ISUS CRISTOS si DUHUL SFINT va garanteaza unirea cu patria mama Romania,nu in mult timp, ANMEN.

 23. Thanks for the article and hope to read from you again. „Ghimpu, ca si PNL, vede unica solutie in UNIRE!!! (pe care deja o scoate “din sicriu”)” – interesting title Vitalia. Thank you for the info Vitalia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *