Consiliul Unirii vă invită la acțiuni dedicate datei de 27 martie 1918

599992_207319532728152_1114631346_n

INVITATIE 

Consiliul Unirii invită reprezentanţii mass media la conferinţa de presa cu tema: „Aniversarea a 95-a de la Marea Unire. Memorandumul  pentru Reîntregire şi momentul politic din Republica Moldova”.

Conferinţa va avea loc miercuri, 27 martie 2013, cu începere de la ora 11.00, în sala de conferinţe a Agenţiei de presă “IPN”, Casa Presei, str. Puşkin 22, of. 446.

Telefon de contact – 022 93 00 73, 0.691 55 495
E-mail: ipn@info-prim.mdv.vasilica@info-prim.md

Conferinţa poate fi urmărită on-line pe site-ul Agenţiei www.ipn.md şi accesată ulterior în arhivă.

Datele conferinţei de presă pot fi consultate oricând şi pe site-ul Agenţiei www.ipn.md la rubrica „Anunţuri”.

www.info-prim.md
ipn@info-prim.md

ПРИГЛАШЕНИЕ

Совет Обьединения приглашает представителей СМИ на пресс-конференцию на тему: «95-ая годовщина Великого Обьеденения. Меморандум о Реинтеграции и нынешний политический момент в Республике Молдова».

Пресс-конференция состоится в среду, 27 марта 2013 г., в 11.00, в конференц-зале Агентства „IPN”, Дом печати, ул. Пушкина, 22, оф. 446.

Контактный телефон – 022 93 00 73, 0.691 55 495
E-mail: ipn@infoprim.md, v.vasilica@info-prim.md

За ходом конференции можно проследить в режиме он-лайн на веб-сайте Агентства www.ipn.md и просмотреть впоследствии в архиве.

Информацию о конференции можно проконсультировать в любое время и на сайте Агентства www.ipn.md в рубрике Анонсы.

www.info-prim.md

ipn@info-prim.md

Comunicat de presă al Consiliului Unirii

Cu ocazia aniversării a 95-a de la proclamarea Unirii de către Sfatul Ţării în 1918, Consiliul Unirii anunţă că va organiza pe data de 27 martie următoarele evenimente:

 1. La ora 11.00 / conferinţa de presă, cu tema „Aniversarea a 95-a de la Marea Unire. Memorandumul  pentru Reîntregire şi momentul politic din Republica Moldova”,  care va avea loc în sala de conferinţe a Agenţiei de presă “Info-Prim Neo”, Casa Presei, str. Puşkin 22, of. 44
  6.
 2. La ora 12.00 / flash-mob în faţa Ambasadei Ungariei la Chişinău în semn de protest faţă de sfidarea limbii de stat a Republicii Moldova de către funcţionarii misiunii diplomatice.
 3. La ora 12:30 / depunere de flori la Monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfînt.
 4. La ora 13.00 / deplasare spre clădirea Sfatului Ţării, unde s-a votat Unirea Basarabiei cu România, în 1918.

Pe 30 martie la ora 14.00, promotorii românismului vor avea un spectacol de excepţie în aer liber în Scuarul Operei Naţionale, cu participarea unei asociaţii din România, care prezintă scene din luptele daco-romane. Organizator – Platforma civică „Acţiunea-2012”

Loading Facebook Comments ...

9 Comments

Add a Comment
 1. Bine ca ati scris in limba rusa. Este bine ca si o mica parte din cei care nu cunosc limba romana sa fie de acord cu unirea cu Romania.

 2. DEMULT DOAR TREBUIA CA SA SE UNIASCA CU ROMINIA. DAR NIMIC PINA ACUM DOAR SE VORBESTE SI GATA. EU CRED CA TARE MULT SUNT SATUI DE POLITICA FATA IN INTERESELE CELOR CE CONDUC TARA .AR TREBUI SA SE MAI GINDESCA SI LO POPOR CE DORESTE. NOI OAMENII SIMPLI CARE NE VEDEM CU PROBLEMELE VIATEI IN FIECARE ZI TREBUE SA DECIDEM. NU ACEI CARE SAU IMPLUT BUZUNARELE CU TOATE BUNURILE NECESARE SI NU NUMAI AU NEVOE SA REZOLVE PROBLEMA UNIRII BASARABIEI CU ROMANIA PE EI IU INTERESEAZA NUMAI SEDIILE

 3. Miercuri, 27 martie, în clădirea fostei reşedinţe a Sfatului Ţării,
  actualmente Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, de la ora 11.30,
  va avea loc o conferinţă ştiinţifică,
  la care vor participa istorici români de pe ambele maluri ale Prutului. La dezbatere, organizată de Institutul de Istorie al AŞM, Filiala Iaşi a Institutului de Istorie „A. D. Xenopol“ al Academiei Române, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu“ din Chişinău şi Asociaţia Istoricilor din Republica Moldova, va participa şi Cristian David, ministru delegat pentru Românii de pretutindeni.
  –––––––––––––––––––––––
  CONCERT LA SALA CU ORGĂ Tot pe 27 martie,
  Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu“ de la Chişinău, Ambasada României şi IPNA Compania Teleradio-Moldova organizează un concert extraordinar dedicat lui George Enescu.
  Acum nouă decenii şi jumătate, orchestra condusă de maestrul Enescu a evoluat pentru prima dată la Chişinău, eveniment care a coincis cu ziua în care Sfatul Ţării a votat Unirea Basarabiei cu Regatul României. Concertul va fi susţinut de reputata violoncelistă Laura Buruiană şi de Orchestra Naţională de Cameră, condusă de maestrul Cristian Florea, şi va avea loc la Sala cu Orgă, începând la ora 18.00.
  Intrarea este liberă.
  ––––––––––––––––––––––––-

  Pe 26 martie, în incinta Palatului de Cultură de la Cahul,
  începând cu ora 19.00,
  va avea loc un concert al trupei Direcţia 5.

  Aceeaşi trupă va ajunge şi la Chişinău, pe 27 martie,
  la Teatrul „Eugen Ionesco“.
  ––––––––––––––––––––––––
  Totodată, Teatrul Naţional ,,Vasile Alecsandri“ din Bălţi va găzdui la 29 martie piesa de teatru ,,Podu’“,
  a îndrăgitului actor şi regizor Horaţiu Mălăele.
  ––––––––––––––––––––––––––
  Pe 30 martie, în Scuarul Teatrului de Operă şi Balet,
  începând cu ora14.00,
  va avea loc spectacolul inedit ,,Lecţia de istorie: dacii şi romanii“.

  AGENDĂ ÎNCĂRCATĂ ŞI PESTE PRUT
  Agenda evenimentelor organizate cu aceeaşi ocazie este plină şi în partea dreaptă a Prutului. În perioada 26-31 martie, în principalele oraşe din România, vor avea loc dezbateri, flash mob-uri şi concursuri de artă, depuneri de flori, expoziţii de fotografie, dar şi concursuri de inteligenţă. Acţiunile se vor încheia în ultima zi a lunii martie cu manifestaţii la Biserica „Sfânta Treime“, din Alba Iulia.
  –––––––––––––––––––––––––-

 4. Teatrul Nottara din Bucuresti prezinta la Chisinau
  ––––––––––––––––––––––––
  doua reprezentatii ale spectacolului
  “Umor, Amor, Fior de dor… in Bucuresti”,
  dupa un scenariu si regie semnate de Diana Lupescu. Atmosfera Bucureştilor de alta data va fi adusa pe scena Teatrului Naţional Mihai Eminescu din Chişinău

  sâmbătă, 30 martie, şi duminică, 31 martie, de la ora 20.00.

  Din distributia spectacolului fac parte:
  Crenguţa Hariton, Ioana Calotă, Raluca Gheorghiu, Cristina Păun, Roxana Colceag, Alexandra Timofte, Gabriel Răuţă, Cristian Nicolaie, Vlad Gălăţianu, Alexandru Mike Gheorghiu, Ionuț Anghel

  Spectacolul reprezintă mici fresce ale Bucureştilor la sfârşit de secol XVIII şi început de secol XIX. Proiecţii cu Bucureştii vechi, muzică, dans, modă şi atmosfera corespunzătoare… Câţiva tineri descoperă, într-o ladă a bunicii, gramofonul, discuri, rochii, pantofi, accesorii, poze, ziare… Intrând în joacă, ei glisează într-o lume în care trăieşte Unionul lui Caragiale şi Cărăbuşul lui Tănase, muzica lui Zavaidoc, Cristian Vasile sau Maria Tănase;
  fac câţiva paşi senzuali de tango, nebunatici de charleston sau frenetici de cancan… Actorii devin personaje dintr-o epocă apusă; fiecare pereche întruchipează o mică poveste. Sunt veseli, dezabuzaţi sau plini de patimă.

  „Ne îmbrăcăm retro, vintage, apreciem bijuterii retro, ne place muzica retro, dar oare cum am putea să simţim retro? Să iubim retro? Cum poate aprecia un messenger-ist aşteptarea unei scrisori, timp în care mintea poate imagina enorme delicii sau suferinţe… Realitatea e atât de pragmatică! Între mâine şi ieri, azi-ul s-a comprimat şi ratăm clipa. Şi totuşi, ce frumos era cândva!” Diana Lupescu

  Spectacolul s-a jucat cu succes şi în Germania şi în Cehia. De asemenea, a făcut parte dintre spectacolele jucate vara trecută, în Centrul Vechi al Capitalei, în cadrul Festivalului Bucureştii lui… Caragiale.

  Turneul face parte din proiectul Teatrul românesc, între Bucureşti şi Chişinău, care are ca obiectiv activarea schimburilor culturale reciproce între Teatrul Nottara şi Teatrul Naţional Mihai Eminescu. Dezvoltarea unor strategii culturale coerente, ca fundament al relaţiei dintre teatrele și artiștii de pe ambele maluri ale Prutului, este vitală pentru păstrarea identităţii naţionale. Sperăm ca împreună şi în paşi mici să (re)construim un colţ de Europă în care specificul naţional să rămână nealterat şi, în acelaşi timp, o Europă în care să nu existe graniţe culturale.

  Cele doua reprezentatii sunt organizate de Teatrul Nottara în parteneriat cu Direcţia Generală Reprezentanțe în Străinătate și Direcția Generală Românii de Pretutindeni din cadrul Institutului Cultural Român.

 5. Vai de unionistii care nu fac nicio diferentza intre Unirea Basarabiei cu Patria Mama, Romania, de la 27 martie 1918, si Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, de la Alba Iulia… Asa, deci azi vom sarbatori 95 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania, iar pe 1 Decembrie, 95 de ani de la Marea Unire a tuturor romanilor…

 6. ŞI ROMÂNII SĂ SE OPREASCĂ LA PUT, PE TERITORIUL ŢĂRII LOR…

  Astăzi, 27 martie, membrii și activiștii Partidului Socialiștilor din Moldova vor repartiza populației stegulețe roşii cu inscripția „Iubesc Moldova!”.

  Această campanie a fost lansată de Igor Dodon pe 7 aprilie 2011. Am spus-o atunci, o repetăm şi acum: inscripţia corectă este următoarea: „Iubesc Republica Moldova”. Noi înţelegem că voi, ca și Stalin, iubiţi toată Moldova, cu Putna cu tot, dar vă recomandăm să vă opriţi la Prut.

  Deocamadată. Mai apoi vom negocia alt râu. Stânga Nistrului, de pildă.

 7. DE CE ATÎTA HULĂ ÎMPOTRIVA DOMNULUI ÎM GAZETA BEŢIVĂ? DE CE DOMNULUI I SE ATRIBUIE NAŢIONALITĂŢI, El nu e o jucărică…Doamne chiar toţi beţivii te dau cu piciorul…

  În acest secol Dumnezeu va fi român

 8. Am sărbătorit în liceu a 95-a aniversare cu lacrimi în ochi, pomenindu-i pe Daniel Ciugureani, Ion Inculeţ, Pantelimon Halippa şi alţii… cu melodii pline de durere: „MALURI DE PRUT”, ” CÂNTEC DE UNIRE” ş. a…. Măcar la a 100-a aniversare va fi lichidat hotarul de pe Prut???

 9. Pt Ala

  Exact asta am spus noi in aceste zile – sa nu ajungem sa aniversam 100 de ani fara reiterarea Actului Unirii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *